1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Порцелански заби или не?

Дискусија во 'Лице' започната од SLATKA23, 17 јануари 2010.

1. Kir

Kir Активен член

Се зачлени на:
    19 август 2023
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    10
    Здраво,
    Како се движат цените на еден имплант и колку трае процедурата од ставање до потполно зараснување? Порано знам дека беа околу 500-700евра. Во странство се 1200-2000е и глава ме заболе кога ми кажаа:worried:

2. Beautymom

Beautymom Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    561
    Допаѓања:
    255
    Мислам 4 месеци за горна,а 3 месеци за долна. Цени од 500 па се до 700 евра за Straumann импланти

3. Kir

Kir Активен член

Се зачлени на:
    19 август 2023
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    10
    Фала! Дали имате искуство и информација во врска со квалитетот тука и во странство?

4. Beautymom

Beautymom Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    561
    Допаѓања:
    255
    Не. Планирам и јас да ставам

На Kir му/ѝ се допаѓа ова.
  5. angelaa@

angelaa@ Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јануари 2022
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Јас ги правев вака скоро со пломби и искрено сум малку испаничена бидејќи и нагласив дека не сакам да ми се стругаат мојте заби ама ми рече дека мора малку да ми ги помине за да фати пломбата, дали е тоа нормално ? И дали е нормално од внатре да ми се рапави кога ги чепкам со јазик или не ми се добро исполирани

Јас ги правев сега скоро и малку сум испаничена да не ми се оштетат моите заби, бидејќи им нагласив дека не сакам моите да се стругаат а ми рекоја дека мора малку да ми ги чепне за да фати пломбата дали е тоа нормално ? и дали е нормално да ми се рапави од внатре кога ги чепкам со јазик или не ми се добро исполирани ?

Последна измена од модератор: 6 февруари 2025
  6. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.795
    Допаѓања:
    14.343
    Не се исполирани до крај, не би требало воопшто да ги осеќаш со јазик. Ама таа површина е малку потешко достапна и идеално тешко се полираат, а со тек на време ќе се измазнат уште малку. Ништо страшно, ама ако ти смета оди нека ги исполираат уште малку.

На zence и angelaa@ им се допаѓа ова.
  7. jarec6

jarec6 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    18.521
    Закажав консултација за циркониум коронки кај Др.Краљевски во Куманово.
    Некој искуство?

8. NCIS

NCIS Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2019
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    157
    Zdravo,go prasav stomatologot kako do beli zabi. Zabite mi se zdravi,ramni so ubav oblik,no imam zolta koska plus sum stransten pushac i korisnik na kafe. Mi rece deka e dobro cirkonium. Sakam da prasam za iskustvo,dali ke mi se smeni formata na zabite,dali se dolgotrajni i slicno. Ako dobro go razbrav stomatologot ke se strugaat zabite ama ne kako za metal-porcelan koronki. Ubavo go razbrav ili procedurata e ista kako za koronki? Ako imame tuka stomatolog da mi podobjasni malku poveke? Jas sekako ke pravam panoramska snimka i ke zboruvam podetalno bidejki prviot muabet bese povrshen. I kolku trae ovaa procedura?Ama dodeka se resham da otidam.... tamu ke bide pametot a ne mozam da najdam iskustva po internetov

9. Medea.

Medea. Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2022
    Пораки:
    420
    Допаѓања:
    1.043
    Малце глупаво прашање но сакам да прашам. Имам приметено дека многу луѓе што имаат ставено заби им мириса лошо здивот ,зошто е тоа така ?

10. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.795
    Допаѓања:
    14.343
    Мислам ти предложиле ламинати, а не коронки. Циркониум е само материјалот од кој се изработени.
    Процедурата е иста ама помалку од забот се струга.

Зошто не мијат под мостот/коронките правилно или не одат редовно на професионално чистење. Без разлика какви и колку вештачки заби имаш, треба дупло повеќе грижа од природните за да може да траат.

На GretaGarbo, bookslover и Medea. им се допаѓа ова.
  11. jolooo_

jolooo_ Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2019
    Пораки:
    243
    Допаѓања:
    637
    Ставив мост на три заби две едници и една двојка, едната едниница ми е извадена. Дали е нормално да има простор кај единицата која што мие извадена, имам чувство како јаденјето ке ми влезе внатре?

12. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.795
    Допаѓања:
    14.343
    Ако одма после вадењето на забот е направен мостот, нормално е со тек на време да се направи простор. Коската како зараснува во период од неколку месеца се повлекува. Ако тоа е проблемот, единствена опција е да се направи нов мост. Во мегувреме, убаво чисти под мостот за да не се јават други проблеми.

13. jolooo_

jolooo_ Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2019
    Пораки:
    243
    Допаѓања:
    637
    Поминато беше месец и пол од кога ми бесе изваден забот.
    Како да чистам под мостот?

14. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.795
    Допаѓања:
    14.343
    Има специјален забен конец или со интердентална четка. Стоматолог би требало да ти покаже.
    Можеш да си купиш и флосер, апаратче на вода е, најпознат бренд е waterpik, ама има и поефтини солидни брендови.

15. Stefanija.whiz

Stefanija.whiz Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2016
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    2
    Здраво! Ја следев темата негде 2018, 2019 и тогаш се препорачуваа Ендомак, Етерна Дент, Др. Томо Каракамчев, Др. Милена Јованова од Игнатовски кога станува збор за коронки или фасети/ламинати. Дали имате некоја конкретна препорака за доктор кој е специјалист за ламинати коронки и се добро разбира во својата работа?
    Живеам во Австрија и би сакала да направам термини кај две, три ординации во Скопје и да се одлучам каде би ги правела забите. Кај мене е исто проблем што имам проблем со виличниот зглоб. Ми се истранува вилицата кога ја отварам и затворам устата. Носев фиксна протеза 3 години меѓутоа проблемот не се реши. Сега носам некоја специјална шина што го подржува загризот. Во однос на забите ми смета естетски изгледот на предните заби, имам уште од мала огромни пломби што тогаш не беа добро направени и се разликуваат од самиот заб и двата предни заби не изгледаат еднакво, дури и тие до нив. Би сакала на предните 4 заби да ставам или коронки или ламинати. Во тој случај би ми требала и нова шина, овој пат би сакала да ја направам во Македонија бидејќи тука е многу скапа па не би давала повторно толку пари. Па ако имате препорака и за некој што иѕработува таков тип на шина би ви била многу благодарна!

И дали знаете колку време би ми било потребно во МК за да ги средам забите? Дали 2 седмици би биле доволно? И колку се чека за термин отприлика?

Ви благодарам однапред!

16. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.153
    Допаѓања:
    6.696
    Јас ти пишувам од мое лично искуство.Ставив порцелански ламинати во Дентисимо др.Сања, сега во декември и сум презадоволна.Можам да ти пуштам слика, ако сакаш да видиш.Пред точно 6 години, исто ставив фасети кај др.Сања.Навистина ми беа преубави и ми траеа доста време.Фасетите за разлика ид ламинатите се со ограничен рок, ама кај мене 6 години не мрднаа.Е сега кај мене немаше никаков естетски проблем, односно само забите ми беа малку помали, од тоа што јас сакав, и сакав екстремни бела боја. која реално не може со ништо да се добие, освен со ламинати.Јас ставив десет ламинати горе, зашто имам широка насмевка.Ако веќе се решиш на вакпв естетски проблем мислам дека 4 ламинати е премалку.Инаку и јас го имам истиот проблем со виличниот зглоб, ми се има изместено два пати до сега во животот и тоа ми било најстрашното искуство, но со тек на време научив да го контролирам на начин пто никогаш не ја отварам премногу устата.Секогаш на забар го потенцирам тој проблем и мислам дека на докторите им е баш тешко да работат со менеЗа шина искрено не знам што да ти кажам зашто сум немала такво искуство.За времетраење на целата постапка, конкретно порцелански ламинати, е потребно приближно од една недела до 10 дена.За било што друго што те интерисира, можеш слободно да ми пишеш.

17. ТеаСто

ТеаСто Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2022
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    1
    Колку беше цената за порцеланските ламинати/винири за еден заб кај Д-р. Сања Дентисимо?

На GretaGarbo му/ѝ се допаѓа ова.
  18. bookslover

bookslover Популарен член

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    1.615
    Јас ги правев кај др. Зоран Трифуновски и можам да кажам дека врв е човекот, забите ми се прекрасни и ми го реши проблемот што го имав со гингивата. Го препорачувам со цело срце, коронките беа 250 евра по заб, јас ги правев сите заби зошто имав таков посериозен проблем.

Прво ќе те прати да направиш целосна снимка на забите за да може да ја види и да го види вистинскиот проблем па после ќе ти каже што како. Јас го препорачувам од срце затоа што до сега таков стоматолог не сум сретнала, се грижи премногу за луѓето што му влегуваат во ординација.

19. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.153
    Допаѓања:
    6.696
    Еден заб 250 евра.

На GretaGarbo му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Beautymom

Beautymom Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    561
    Допаѓања:
    255
    Дали Дентисимо работи со фонд за поправка на заби?