Порцелански заби или не?

Discussion in 'Лице' started by SLATKA23, Jan 17, 2010.

1. pance24

pance24 Активен член

Не е страшно тоа. Најдобро е да појдеш кај некој стоматолог па да ти ги погледнаат подобро и да земаат мерка. Бидеќи ќе стругаат повеќе од едната страна барем колку толку да се исправаат за да може коронките да бидаат делумно прави. Само мој совет би ти дал, доколку имаш здрави заби не се замарај со тоа бидеќи нема ништо подобро од природните. Доколку дојде до опаѓање на некој заб во нивна близина тогаш размислувај за оваа опција.

BubamaraM likes this.
  2. BubamaraM

BubamaraM Активен член

Не ми се мене баш понапред, туку горната и долната вилица односно забите кога ќе ги спојам се допираат баш. А инаку горните заби треба да се понапред, но и моиве не се и тоа исто е обратен.

Јас се плашам повеќе од последици кои можат да произлезат од стругањето отколку од самиот чин на стругање. На пример, а што ако вештачкиве заби почнат да се одлепуваат и паѓаат...
    Или дали при бременост би имало ризик ако непцава почнат да се воспалуваат.

Ти благодарам. Сите со кои сум се советувала го делат твоето мислење, дека нема поубаво од природни заби.

А и јас самата.

Ама верувај ми како врви времето се повеќе и повеќе ми влијае врз самодоверба, психички ме јаде и колку и да се обидувам да го прифатам нивниот изглед, не ми оди. Затоа сакам промена.

3. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Колку шо знам ќе ти направат снимка и ќе се види дали забите ти се здрави. Ако се здрави и ако ти ги истругат ко шо треба, не би требало да имаш проблеми.

Јас носев мобилна протеза одамна, и некои горни заби ми дојдоа точно врз долните ама некои уште си стојат поназад.

Кога планираш да одиш?

4. pance24

pance24 Активен член

Не се одлепуваат лесно, ама и нема да загризуваш тврда храна во иднина, залепени се добро али нема да ги чувствуваш како свои и цело време само ќе ти пречаат. Инаку мислам може да се исправаат со тоа што при стругањето се праваат правците. А коронките мислам дека ќе може да ги наместаат понапред. Али најдобро е да си појдеш и да ти дадаат стручно мислење. Јас споделив искуство спрема тоа што ги правев. Моите горни беа нанапред и криви па некако ја решија со стругање навнатре.... Не секој стоматолог се нафаќа на тоа. Ако сакаш можам да ти го препорачам мојот стоматолог доколку си од Ск па да ти даде мислење. Бесплатен преглед е. Али имај предвид дека ќе ти бараат 3Д снимка.

BubamaraM likes this.
  5. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Дај ми и на мене контакт од тој стоматолог, и адреса и населбата.

6. BubamaraM

BubamaraM Активен член

Може, пиши ми кај си ги правел.
    А колку време ги имаш?

7. pance24

pance24 Активен член

Скоро година време ги имам. Ти пратив и на тебе порака.

BubamaraM likes this.
  8. naturally

naturally Популарен член

Ти немаш обратен загриз туку тетатет, тоа е кога се допираат забитете раб на раб. Ако ти се навистина здрави забите, нормален доктор што не му е до пари никогаш не би ти ги истружил. Мое мислење е да си ставиш протеза, без разлика на годините. Бенефитите од правилен загриз се многу подобри на долгорочно одколку од навлаките. Плус имај на ум дека ништо не е вечно, па за околу 10 години ќе треба да ги менуваш што значи повторно стружење и поголем ризик за умртвување на забите.

BubamaraM likes this.
  9. Annath

Annath Форумски идол

Искрено, поголем бенефит ќе имаш од фиксната терапија, отколку од ставање вештачки заби. Ова го зборувам како стоматолог пред се'.
    Стружењето на забите е комплициран процес, посебно ако треба да го менуваш загризот и не секој е способен и може да го направи како што треба. Моментот што го спомна некој погоре, дека нема да ги осеќаш како свои - не треба да го има, ако ги осеќаш забите како туѓо тело, не е сработено како што треба и понатаму ќе има последици по забите и загризот.
    Фиксната терапија од друга страна, иако ќе трае долго време, има позитивни ефекти, особено ако работиш со добар ортодонт. Кај тебе е проблем психолошкиот момент, треба да ја надминеш одбивноста/негативноста спрема фиксната терапија. Не си спремна да носиш фиксен апарат 2-3 години, ама спремна си да имаш вештачки заби до крај на живот? Размисли убаво за ова.

Elenpelen, naturally and јolene like this.
  10. BubamaraM

BubamaraM Активен член

Потполно си во право, имам психолошки проблем во однос на забите. Имам 35 години, не знам зошто веќе сум увртела в глава дека е доцна за фиксни протези.
    Меѓудругото, ми препорачаа и хиракс дентал, еден од докторите со кои разговарав ми рече мора да те предупредам дека хираксот е претерано болен кај возрасни. Тоа уште толку ме исплаши. Јас по интернет читам дека и хираксот не е така наивен и дека си носи последици и треба добра проценка пред ставање... Не знам колку тоа што го читам е точно додуша.

Да не спомнувам други проблеми со кои се соочив - неповрзани со оваа тема, но поврзани со психолошкиот момент кај мене сега. И некако само сакам да го решам проблемот, и само гледам да најдам побезболен начин да сум задоволна.

Ти благодарам за одговорот. :l:

11. Spidy

Spidy Форумски идол

Ако треба да носиш хиракс, во ниеден случај не треба со стружење да го исправаш загризот, речиси сигурно ќе имаш потреба од лекување на повеќе заби заради претераното стружење за компензација.
    Само протеза, никогаш не е доцна.

Annath and BubamaraM like this.
  12. BubamaraM

BubamaraM Активен член

Мислиш дека би завршила со потреба за дополнително лекување на стружените заби (како често расипување или други интервенции), поради отстранувањето на премногу забно ткиво?

13. Spidy

Spidy Форумски идол

Да. Кога загризот не е правилен, обично се струга повеќе од едната страна на забот наместо еднакво од сите страни. И затоа често се отвара нервот на забот и мора да се лекува пред да се стави коронка. Тоа е буквално умртвување на здрав заб само заради лош загриз.
    Коронките се решение за оштетени заби или заби кои недостасуваат, ако имаш проблем со положба и ротација на заби или лош загриз, тоа се решава со ортодонтска терапија. Не може едното да се користи наместо другото, некој може и ќе ти го направи за пари, ама едноставно не е правилен третман за проблемот кој го имаш.

14. BubamaraM

BubamaraM Активен член

Ти благодарам за одговорот :l:

15. naturally

naturally Популарен член

Има многу повозрасни што носеле протези, годините воопшто да не ти се пречка. Хираксот е болен, се сложувам ама ќе го носиш неколку месеци. Само најди добар ортодонт и биди одговорна со месечните контроли, се ќе си се среди:).

16. Dorae

Dorae Активен член

Здраво. Ке ставам безметални навлаки на горна вилица и ми треба мислење бидејќи сд двоумам. На кецовите и двојќите дали навлаките да бидат споени или за секој заб посебно. Дали доколку се посебни има шанси да се полнат со храна и да бидат потешки за одржување? Од друга страна мислам дека доколку се посебни за секој заб би изгледале по природни. Доколку некој има и лично искуство ве молам споделете.

17. BubamaraM

BubamaraM Активен член

Лично немам искуство, ама од се' што се изнагледав периодов, посебни изгледаат најприродно.

18. Spidy

Spidy Форумски идол

Од секој аспект е подобро посебни да бидат. Ако има услови за тоа, инсистирај да бидат посебни.