Порцелански заби или не?

Дискусија во 'Лице' започната од SLATKA23, 17 јануари 2010.

1. hana@@

hana@@ Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2020
    Пораки:
    295
    Допаѓања:
    220
    Здраво,да споделите искуства со безметални коронки во Скопје.Треба дс ги менувам веќе 10 години имам.
    Како е сега со цени и искуства од ординации?

2. Mala panda

Mala panda Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2020
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    14
    Здраво. Имам порцелански заби двата кеца горе( лекувани ми се, вадени се нерви итн), но како што разбрав не може веќе да ги носам треба да ги извадам и да ми стават вештачка коска, потоа да ми ги стругаат двојките и по 10 месеци да ставам циркнија на 4 заба. Сега прво мене ми е страв да ги стругам здравите двојки ( што ако понатаму ми се деси нешто да не го држат добро мостот), второ 10 месеци е многу со привремен мост ( се плашам да не падне, се олабави не живеам тука, што да правам и како) трето дали има друго решение?

3. Despina !

Despina ! Активен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2022
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    29
    Дали некој има ставано нанокомпозитни пломби ? Горните заби ми се малце разделени па размислувам за со пломби да корегирам

4. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.017
    Допаѓања:
    14.833
    Речиси сите пломби денес во употреба се нанокомпозитни.
    Ако имаш само простор помеѓу единиците и забите се здрави, пополнување на тој простор со пломба е супер решение. Не ги оштетува забите, кога сакаш можеш да ги извадиш, релативно ефтини се во споредба со фасети или коронки. Негативното е дека се нежни, треба многу да ги пазиш, и често се менуваат зошто лесно пигментираат. Ама како почетен избор се супер, особено за млади.

5. Despina !

Despina ! Активен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2022
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    29
    А дали со фасети се оштетуваат забите?

6. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.017
    Допаѓања:
    14.833
    Ако мислиш на порцелански фасети, да. Многу помалку отколку со коронки, ама сепак се отстанува дел од глеѓта што никогаш не се враќа назад. Постои друга верзија на фасети, lumineers се викаат, каде воопшто не се струга забот, ама за тие треба да има идеални услови да се стават.

7. Despina !

Despina ! Активен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2022
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    29
    Ти благодарам за одговорите. Имам уште едно прашање забележав горните кецој како напукнати како линии да имаат Што да преземам ?;(;(;(

8. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.017
    Допаѓања:
    14.833
    Ако е само глеѓта напукната ништо. И јас имам на една единица со години, никаков проблем не е.

9. Ana.99

Ana.99 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2020
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    25
    Здраво. Ми треба помош од поискусни и поедуцирани...:)
    Имено, имам носено фиксни, но после некоја година ми се пак искривија и загризот мислам не ми е ок.
    Имам многу чувствителни заби, од преголем стрес ми дојде за вадење еден заб (4ка), а исто така повеќето ми се со пломби.
    Не можам веќе да се гледам со такви заби, па сакам да правам естетски интервенции, но немам поим што е разликата, порцелански и сл....
    За ваков проблем кој стоматолог го препорачувате од лично или туѓо искуство?
    И да битно ми беше која цена е за 1 заб?
    Од инстаграм гледајќи се мислам меѓу
    Игњатовски (Др Милена)
    Дентисимо (Др Сања)
    Вита дент Лисиче
    Да не знаете повеќе инфо за овие?