Порцелански заби или не?

Дискусија во 'Лице' започната од SLATKA23, 17 јануари 2010.

1. Stefanija.whiz

Stefanija.whiz Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2016
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    2
    Ти благодарам на одговорот. Тренд е фирма што ги изработува? Ќе ги прашам. И не, во никој случај не сакам таква неприродна хиливудска насмевка што е можно поприродно…

2. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.146
    Допаѓања:
    15.151
    Заботехничка лабораторија која изработува ламинати, коронки, мостови. Стара преку 20 години. Секако мора да имаш добра соработка со стоматологот за да се направи правилен избор, ама техничарот е тој што ги прави забите.

3. Maelina

Maelina Активен член

Се зачлени на:
    14 септември 2025
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    213
    Бев на консултација во една ординација (нема да кажам која бидејќи сум од друг град), и ми рекоа 15 000 од заб. :drunk: Тоа е стварно премногу за мојов буџет, треба да правам 4 заби, сите предни. Секаде ли вака се движат цените?
    Да ми препорачате некоја добра ординација со попристапни цени, небитно во кој град е? :)

4. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.146
    Допаѓања:
    15.151
    Зависи што требало да се прави. 200-250е за ламинати во Скопје е нормална цена. Околу 200е се и циркон коронките. Тие две работи се тоа што најмногу се препорачува за предни заби за најдобар естетски ефект.

На Maelina му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Maelina

Maelina Активен член

Се зачлени на:
    14 септември 2025
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    213
    3 заби ми се стружени, беа еден над друг како збиени (уште се, само се стружени и пломбирани да изгледаат како прави). Сакам целосно да ги истругам и да им ставам навлаки за да си бидат како прави. Не знам колку место има за тоа да се направи и како би се извело. Значи стварно се толку секаде цените. :|

6. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    83
    Треба да ставам мост од 3-7
    Како е постапка, дали боли, како е за време на стружење, времетаење, болки и дали ставање мост е со анестезија или само се лепи 5мин работа?
    И после тоа како е чувството , се осеќа дека се туги заби или се навикнувате како да се ваши?
    Прв пат ставам мост па да прашам
    Фала

7. MorskaSirena

MorskaSirena Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    1.890
    Допаѓања:
    5.948
    Болката е индивидуална. Ја ставав мост од 7 до 7 на горна вилица. Прво ми умртвуваше заби што беа расипани, за да не се вадат, па за стругањето ми стави анастезија и ништо не се осека болка. Мене ми стави привремени колку да не идам со стругани заби така на работа. Па откако ќе ти земат мерка ти ги лепат привремено ако има нешто да се поправи во меѓувреме. Па по некое време ти ги лепат трајно.

8. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    83

И го осеќаш мостот како свој? Како го прифати? Цирконија стави? Што пари заб?

9. MorskaSirena

MorskaSirena Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    1.890
    Допаѓања:
    5.948
    На почеток првите неколку дена нормално не ги осеќав како свои заби, многу шушкав кога зборев. Не знаев јазикот како да го наместам при зборење ама после недела дена ми легнаа се навикнав. Јас ги имам 6 години и топ ми се не се мрднати, буквално ко моји. Имам ставено метал керамички. Цирконија се доста потенки од мстал ксрамичките и претпоставувам поубаво и побрзо легнуваат.
    Тогаш ги платив 50€ од заб

10. Polyincognito

Polyincognito Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    2.110
    Допаѓања:
    9.571
    Не знаев во која тема да го сместам прашањето, па ај тука.

"Composite bonding for shade correction", кај нас како се нарекува, микро композит или како? Воедно колку е пари и како функционира?

Дали е тоа e она што би помогнало за вертикален mild потемен/сив мал дел од заб, заб кој инаку е здрав и правен? Ова е настанато по правење на забот (еден од предните).

Бидејќи мислам дека со класична техника на белеење и стругање на забот само побетер би било, не знам дали сум грешка, да не дадам погрешен совет :?:

Однапред благодарам на одговорите :*:

11. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.146
    Допаѓања:
    15.151
    Composite bonding просто кажано е пломба. Се мисли на композитна фасета која би го препокривала потемнетиот дел од забот. Колку би било ефикасно зависи од почетната боја. Цена би било како една естетска пломба, 1500-3000ден зависи во која ординација ќе одиш. Дали ти е најдобар избор, зависи од моменталната ситуација. Како потемнел, колку површина е зафатена, колку е длабока пигментацијата, колку здрав заб е преостанат, дали е лечен, на кој дел од забот ќе треба да се стави композитот.... моја препорака да одиш на консултација на повеќе места пред да одлучиш.

На Polyincognito му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Polyincognito

Polyincognito Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    2.110
    Допаѓања:
    9.571
    @Spidy Не е за мене лично, но баш ќе пренесам вака, ти благодарам многу на брзиот одговор :f: