Форумџика на годината

Порцелански заби или не?

Discussion in 'Лице' started by SLATKA23, Jan 17, 2010.

1. Stefanija.whiz

Stefanija.whiz Истакнат член

Ти благодарам на одговорот. Тренд е фирма што ги изработува? Ќе ги прашам. И не, во никој случај не сакам таква неприродна хиливудска насмевка што е можно поприродно…

2. Spidy

Spidy Форумски идол

Заботехничка лабораторија која изработува ламинати, коронки, мостови. Стара преку 20 години. Секако мора да имаш добра соработка со стоматологот за да се направи правилен избор, ама техничарот е тој што ги прави забите.

3. Maelina

Maelina Истакнат член

Бев на консултација во една ординација (нема да кажам која бидејќи сум од друг град), и ми рекоа 15 000 од заб. :drunk: Тоа е стварно премногу за мојов буџет, треба да правам 4 заби, сите предни. Секаде ли вака се движат цените?
    Да ми препорачате некоја добра ординација со попристапни цени, небитно во кој град е? :)

4. Spidy

Spidy Форумски идол

Зависи што требало да се прави. 200-250е за ламинати во Скопје е нормална цена. Околу 200е се и циркон коронките. Тие две работи се тоа што најмногу се препорачува за предни заби за најдобар естетски ефект.

bookslover and Maelina like this.
  5. Maelina

Maelina Истакнат член

3 заби ми се стружени, беа еден над друг како збиени (уште се, само се стружени и пломбирани да изгледаат како прави). Сакам целосно да ги истругам и да им ставам навлаки за да си бидат како прави. Не знам колку место има за тоа да се направи и како би се извело. Значи стварно се толку секаде цените. :|

6. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Треба да ставам мост од 3-7
    Како е постапка, дали боли, како е за време на стружење, времетаење, болки и дали ставање мост е со анестезија или само се лепи 5мин работа?
    И после тоа како е чувството , се осеќа дека се туги заби или се навикнувате како да се ваши?
    Прв пат ставам мост па да прашам
    Фала

7. MorskaSirena

MorskaSirena Популарен член

Болката е индивидуална. Ја ставав мост од 7 до 7 на горна вилица. Прво ми умртвуваше заби што беа расипани, за да не се вадат, па за стругањето ми стави анастезија и ништо не се осека болка. Мене ми стави привремени колку да не идам со стругани заби така на работа. Па откако ќе ти земат мерка ти ги лепат привремено ако има нешто да се поправи во меѓувреме. Па по некое време ти ги лепат трајно.

8. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

И го осеќаш мостот како свој? Како го прифати? Цирконија стави? Што пари заб?

9. MorskaSirena

MorskaSirena Популарен член

На почеток првите неколку дена нормално не ги осеќав како свои заби, многу шушкав кога зборев. Не знаев јазикот како да го наместам при зборење ама после недела дена ми легнаа се навикнав. Јас ги имам 6 години и топ ми се не се мрднати, буквално ко моји. Имам ставено метал керамички. Цирконија се доста потенки од мстал ксрамичките и претпоставувам поубаво и побрзо легнуваат.
    Тогаш ги платив 50€ од заб

10. Polyincognito

Polyincognito Популарен член

Не знаев во која тема да го сместам прашањето, па ај тука.

"Composite bonding for shade correction", кај нас како се нарекува, микро композит или како? Воедно колку е пари и како функционира?

Дали е тоа e она што би помогнало за вертикален mild потемен/сив мал дел од заб, заб кој инаку е здрав и правен? Ова е настанато по правење на забот (еден од предните).

Бидејќи мислам дека со класична техника на белеење и стругање на забот само побетер би било, не знам дали сум грешка, да не дадам погрешен совет :?:

Однапред благодарам на одговорите :*:

11. Spidy

Spidy Форумски идол

Composite bonding просто кажано е пломба. Се мисли на композитна фасета која би го препокривала потемнетиот дел од забот. Колку би било ефикасно зависи од почетната боја. Цена би било како една естетска пломба, 1500-3000ден зависи во која ординација ќе одиш. Дали ти е најдобар избор, зависи од моменталната ситуација. Како потемнел, колку површина е зафатена, колку е длабока пигментацијата, колку здрав заб е преостанат, дали е лечен, на кој дел од забот ќе треба да се стави композитот.... моја препорака да одиш на консултација на повеќе места пред да одлучиш.

Polyincognito likes this.
  12. Polyincognito

Polyincognito Популарен член

@Spidy Не е за мене лично, но баш ќе пренесам вака, ти благодарам многу на брзиот одговор :f:

13. Maelina

Maelina Истакнат член

Гледам дека ти најмногу се разбираш па да си прашам. :lol: Што ми е подобро да ставам, порцелан или циркон? Прашувам за предните заби, кецови двојки и тројки. Гледам дека порцелан се за 50 евра поскапи од циркони, што е разликата и што е попаметно?

14. Spidy

Spidy Форумски идол

Циркониум коронки се поскапи и подобри од порцелан за предни заби. За задни не е толку важно зошто најголемата разлика меѓу двете е естетска, функционално за бочни заби и двете би биле добри.
    Едит: претходно прашуваше за ламинати, тоа е сосема друг тип на изработка.

Maelina likes this.
  15. Maelina

Maelina Истакнат член

Ти благодарам. Не се разбирам искрено што се ламинати што коронки. :tmi: Само знам дека предниве заби морам да ги правам, прибирам информации за да не згрешам. Во ординацијата каде што прашав ми рекоа циркони 15.000, порцелан 18.000.

16. Spidy

Spidy Форумски идол

Нешто не си разбрала точно, не може порцелан да е поскап од циркон. Може тоа да се цени за коронки и ламинати, зошто ламинатите се поскапи.

Maelina and naturally like this.
  17. Bilni276

Bilni276 Истакнат член

Здраво
    Сакам да прашам какви искуства имате од метал-керамички мостови. За неколку дена имам закажано за да почнам со стругање и да ставам ,НО ме предомислуваат дека после неколку години ке ми потемнело непцето и ке сум си направела поголем проблем да сум почекала да ставам од тие безметалските а искрено буџетот не ми дозволува да ставам од нив .

18. Youknow

Youknow Популарен член

Која е разликата во цената?

19. Bilni276

Bilni276 Истакнат член

Метал-керамички сега се 60-70е а безметалските се околу 180е заб а јас треба да ставам 22 горе цела вилица а доле ке бидат мостови

20. Spidy

Spidy Форумски идол

За предни заби подобро безметални, значителна е разликата естетски. За бочни слободно стави си металкерамика.

naturally and Bilni276 like this.