Форумџика на годината

Порцелански заби или не?

Дискусија во 'Лице' започната од SLATKA23, 17 јануари 2010.

1. Bilni276

Bilni276 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Предни ке имам само горе 6 заби ама многу ми е страв да не биде дека за 5-6 години дека ќе ми помодрат непцата како што ми кажуваат а за естетиката ми е битно но финансиски немам можност

2. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.210
    Допаѓања:
    15.295
    Тогаш подобро почекај и собери пари и направи ги понатака. Не дека сигурно ќе имаш проблем со металкерамички коронки, ама естетски не се споредуваат со безметалните. Функционално сосема океј се и тие со метал.

3. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    9.145
    Допаѓања:
    41.795
    Јас имам 4год метал-керамички и никакво потемнување нема за сега

На theunforgiven му/ѝ се допаѓа ова.
  4. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.816
    Допаѓања:
    13.915
    Во глобала кога треба да се става заби кои се најдобри, имплант или што? Прашувам не само за естетика и од здравствен аспект.
    Мајка ми пред скоро година стави импланти денес има оток, на изглед убави се ама ме интересира што е најдобро од двете страни. Не дека и ова ефтино го плати, околу 5000 еур ја коштаа.

5. Makedonka95

Makedonka95 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2022
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    167
    Дали знаете како се движи мост 5-6-7ца со циркониум? Ми кажаа 500€ тоа е ок или?

6. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.210
    Допаѓања:
    15.295
    Во идеални услови, импланти се најдобар избор за заби кои недостасуваат, ама не секој има такви услови во уста. Затоа не е баш така категорично "само ова е најдобро". Има правила по книга, ама во реалност ретко кој е по книга.
    Просечна цена за 3 заба од циркониум.

На Makedonka95 и anggell им се допаѓа ова.
  7. MorskaSirena

MorskaSirena Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    1.942
    Допаѓања:
    6.100
    Јас имам метал-керамички мостови на горна вилица цела веќе 6 години и немам никакво потемнување или било каков друг проблем.

На theunforgiven му/ѝ се допаѓа ова.
  8. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    402
    Допаѓања:
    83
    Normalno e posle stavanje most da ima bolka na pritisok ? Ne mnogu ama ja ima

9. Mila111

Mila111 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 ноември 2014
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    12
    Имам ставено метал керамика на цела горна вилица. Цела година Мака мачам, многу ми страдаат непцата, болка, нелагодност, црвенило. Ќе испирам со хидроген и Listerine ќе помине па ќе се појави на друго место. И така во круг. Имал ли некој ваков проблем и како го решил??

10. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.135
    Допаѓања:
    5.325
    Дали направивте професинално чистење кај стоматолог?
    Ако не, задолжително да направите. 1 годишно обично е ок, ако има потреба и 2 пати. Не штети, само може да помогне.

11. jarec6

jarec6 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    2.827
    Допаѓања:
    18.984
    Оди си во куманово 60евра е заб циркониум, доживотна гаранција, јас сум презадовплна.
    Тука со метал нема за тие пари

12. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.210
    Допаѓања:
    15.295
    Не постојат вештачки заби со доживотна гаранција. Без разлика кој материјал се и колку пари се, на одредено време мора да се менуваат.
    А браво за докторот на кој му се исплати за тие пари да прави циркон коронки, поскапо од тоа чинат да се изработат во техника. Малку е нереална сумава.

На bookslover, naturally и Annath им се допаѓа ова.
  13. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.524
    Допаѓања:
    4.126
    Да, 200евра се јас кај што одам на забар

14. jarec6

jarec6 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    2.827
    Допаѓања:
    18.984
    Сам си ги произведува, има свои техничари, плус од него и земаат матетијали кај нас, затоа е толку поевтино.
    Знам дека се менуваат, ама ги заменува бесплатно.Сега ваљда нема да отидам после 30год да барам гаранција ама првите 10/15 што и да се случи ги менува бесплатно

15. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.210
    Допаѓања:
    15.295
    И да е поефтино и сам да ги прави, ако просечната цена е 180-200е, не знам како успева 70% да скрати од цената без да е афектиран квалитетот.
    А после 15 години дека бесплатно ќе ти ги замени е лудост. Повеќето коронки од било каков материјал се менуваат на околу 10 год просечно. Како може за 60е не само сега да ти ги направи него и уште еднаш да ти ги смени?
    Не ме сфаќај погрешно, не те напаѓам, туку ти посочувам дека не е реален муабетов. Татко да ти е забарот, не може да ти ги направи за таа цена. Или те лаже дека е циркон, или којзнае како се произведуваат коронките. Не може да направи солиден производ за таа цена. Металкерамиката е поскапа од тоа сега, а не па циркониум.

На СакамКутре, bookslover, naturally и 3 други им се допаѓа ова.
  16. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.524
    Допаѓања:
    4.126
    Која е таа ординација што менува бесплатно ,а луѓе даваат илјадници евра за таква изработка

17. Ta-mara

Ta-mara Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2019
    Пораки:
    509
    Допаѓања:
    993
    Треба да менувам коронки метал се , пред 5г ми се ставени , ми направија снимка се работи за доле 5ка и 6ка , нема ништо на корените , ама се мислам дали пак со метал или без метални да ставам ? Забарот ми рече естетски подобро е без метал , другарка која учи за забарка ми рече , терај со метал бидејќи веќе и онака повеќе ти ги стругале забите за метал ...совет ?

18. jarec6

jarec6 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    2.827
    Допаѓања:
    18.984
    Не се разбирам од стругање за метал или без кој е постручен нека каже, јас ставив без метал зошто ја мразам таа сива линија што се појавува од металот, а искрено и од практични причини, што ако под забот без метал се расипе мој заб си се буши како нормален заб, без да се вадат мостови и чуда, зошто мене само 2 заба ми фалат другите ги имам и не би сакала некој ако ми се расипе да морам да ги вадам навлаките

19. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.135
    Допаѓања:
    5.325
    И на металните исто се буши, таман работа да немаше таква можност.

На Annath, SummerGirl, Spidy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Anagard

Anagard Нов член

Се зачлени на:
    30 декември 2025
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0