Предни ке имам само горе 6 заби ама многу ми е страв да не биде дека за 5-6 години дека ќе ми помодрат непцата како што ми кажуваат а за естетиката ми е битно но финансиски немам можност
Тогаш подобро почекај и собери пари и направи ги понатака. Не дека сигурно ќе имаш проблем со металкерамички коронки, ама естетски не се споредуваат со безметалните. Функционално сосема океј се и тие со метал.
Во глобала кога треба да се става заби кои се најдобри, имплант или што? Прашувам не само за естетика и од здравствен аспект. Мајка ми пред скоро година стави импланти денес има оток, на изглед убави се ама ме интересира што е најдобро од двете страни. Не дека и ова ефтино го плати, околу 5000 еур ја коштаа.
Во идеални услови, импланти се најдобар избор за заби кои недостасуваат, ама не секој има такви услови во уста. Затоа не е баш така категорично "само ова е најдобро". Има правила по книга, ама во реалност ретко кој е по книга. Просечна цена за 3 заба од циркониум.
Јас имам метал-керамички мостови на горна вилица цела веќе 6 години и немам никакво потемнување или било каков друг проблем.
Имам ставено метал керамика на цела горна вилица. Цела година Мака мачам, многу ми страдаат непцата, болка, нелагодност, црвенило. Ќе испирам со хидроген и Listerine ќе помине па ќе се појави на друго место. И така во круг. Имал ли некој ваков проблем и како го решил??
Дали направивте професинално чистење кај стоматолог? Ако не, задолжително да направите. 1 годишно обично е ок, ако има потреба и 2 пати. Не штети, само може да помогне.
Оди си во куманово 60евра е заб циркониум, доживотна гаранција, јас сум презадовплна. Тука со метал нема за тие пари
Не постојат вештачки заби со доживотна гаранција. Без разлика кој материјал се и колку пари се, на одредено време мора да се менуваат. А браво за докторот на кој му се исплати за тие пари да прави циркон коронки, поскапо од тоа чинат да се изработат во техника. Малку е нереална сумава.
Сам си ги произведува, има свои техничари, плус од него и земаат матетијали кај нас, затоа е толку поевтино. Знам дека се менуваат, ама ги заменува бесплатно.Сега ваљда нема да отидам после 30год да барам гаранција ама првите 10/15 што и да се случи ги менува бесплатно
И да е поефтино и сам да ги прави, ако просечната цена е 180-200е, не знам како успева 70% да скрати од цената без да е афектиран квалитетот. А после 15 години дека бесплатно ќе ти ги замени е лудост. Повеќето коронки од било каков материјал се менуваат на околу 10 год просечно. Како може за 60е не само сега да ти ги направи него и уште еднаш да ти ги смени? Не ме сфаќај погрешно, не те напаѓам, туку ти посочувам дека не е реален муабетов. Татко да ти е забарот, не може да ти ги направи за таа цена. Или те лаже дека е циркон, или којзнае како се произведуваат коронките. Не може да направи солиден производ за таа цена. Металкерамиката е поскапа од тоа сега, а не па циркониум.
Треба да менувам коронки метал се , пред 5г ми се ставени , ми направија снимка се работи за доле 5ка и 6ка , нема ништо на корените , ама се мислам дали пак со метал или без метални да ставам ? Забарот ми рече естетски подобро е без метал , другарка која учи за забарка ми рече , терај со метал бидејќи веќе и онака повеќе ти ги стругале забите за метал ...совет ?
Не се разбирам од стругање за метал или без кој е постручен нека каже, јас ставив без метал зошто ја мразам таа сива линија што се појавува од металот, а искрено и од практични причини, што ако под забот без метал се расипе мој заб си се буши како нормален заб, без да се вадат мостови и чуда, зошто мене само 2 заба ми фалат другите ги имам и не би сакала некој ако ми се расипе да морам да ги вадам навлаките