Форумџика на годината

Порцелански заби или не?

Дискусија во 'Лице' започната од SLATKA23, 17 јануари 2010.

1. Amelia

Amelia Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2010
    Пораки:
    2.382
    Допаѓања:
    1.828
    За кој стоматолог станува збор и што конкретно имаш правено?

2. jarec6

jarec6 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    2.829
    Допаѓања:
    19.013
    Screenshot_20250525_112617_Gallery.jpg 20250525_112656.jpg
    Циркониум коронки имам ставено.

Забите се готови за 2/3 дена, ама финално лепење зависи како ќе легнат, треба да почекаш малку да ги поносиш, да видиш како ќе функционираш.
    Некој тера и по година дена со привремено залепени.
    Јас ги фиксирав за недела дена

На Amelia, SummerGirl и MorskaSirena им се допаѓа ова.
  3. MorskaSirena

MorskaSirena Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    1.963
    Допаѓања:
    6.122
  4. Fillia

Fillia Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2015
    Пораки:
    490
    Допаѓања:
    1.757
    Дечки дали може да ми препорачате во Скопје некој што добро работи фасети?

5. mariija

mariija Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2009
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    5
    Во Велес во моментов со циркониум се 100евра,мажот ми ги прави сега, за неколку дена треба да ги стават, зошто такви цени од 200евра кажувате искрено не знам, а за Куманово ни кажаа и нас дека 70евра се циркониум ама одењето до таму неколку пати ни изгледаше баш малтретирање и земање денови од работа па затоа одлучи тука во нашиот град да ги прави

6. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.222
    Допаѓања:
    15.293
    90е е циркон коронка од техничар. Толку чини да се изработи. А каде е припремата за забот, мерките, корекции, цементирање, на крај и профитот на докторот? Не се сомневам дека во Скопје е поскапо од другите градови, и еве да ми речете дека 150е чини во Куманово, сосема логично ми е. За 70-100 евра за една циркон коронка е нереално ефтино. Истата коронка во Европа е 1000е, во Америка е скоро 2000 долари. Како може за 70 да е истото?

На naturally, Polyincognito, Annath и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. bookslover

bookslover Популарен член

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    1.515
    Допаѓања:
    5.270
    Ова е многу евтино, затоа е чудно. Мене циркониум коронка ме чинеше 230 евра од заб.

8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.240
    Допаѓања:
    205.331
    Ако работат со кинески блокови, не би ме чудело, имајќи предвид како се движи цената на кинеските блокови, споредено со попознатите европски производители. Ако еден реномиран европски производител кој кај нас е доста популарен, дава цена од 150 евра по блок за производител, а кинеските се по цена од 40-60 евра по блок, се знае од каде ќе купи техничарот во помал град. Квалитетот е дискутабилен. Особено кога прават циркуларци со големи растојанија меѓу носачите. Не дека на европскиве производители се екстра квалитетни, ама искуството досега покажало дали вреди да се плати поскапото или не.

На naturally, Spidy и Polyincognito им се допаѓа ова.
  9. mariija

mariija Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2009
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    5
    Во Велес е толку, 100евра, прашано е кај неколку стоматолози иста е цената, а за тоа каков е материјалот европски или кинески не се разбирам
    FB_IMG_1769005844779.jpg

Прашав сега кај еден стоматолог од Скопје, ми одговори дека е 140евра таму, мислам дека дефинитивно треба убаво да се праша на повеќе места па да одлучите каде ќе ставите, сепак разликата во цената е преголема

10. bookslover

bookslover Популарен член

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    1.515
    Допаѓања:
    5.270
    Јас пред да ставам циркониум коронки една година одев по стоматолози така што ги знам скоро па на памет цените. Кај сите поквалитетни стоматолози да кажам цената беше таа 190-200 евра и нагоре.

11. sofija014

sofija014 Популарен член

Се зачлени на:
    8 октомври 2013
    Пораки:
    873
    Допаѓања:
    3.881
    Здраво. Сакам да прашам дали има можност за ваква пломба доколку имам простор меѓу двојка и тројка од левата страна? Од естетска причина сакам, забите ми се здрави. И дали знаете како се движат цените?

12. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.222
    Допаѓања:
    15.293
    Да ама ќе ти изгледаат различно забите од лево и десно, а симетријата е најважна за убава естетика. Сепак нема никаква штета, можеш да пробаш, па ако не ти се допаѓа ќе ги извадиш пломбите.
    За цена зависи каде ќе одиш, ама мислам дека под 3000ден за естетска пломба нема да поминеш.

13. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.837
    Допаѓања:
    13.954
    Како се ставаат циркон коронки, се струга твој заб и на него се става? Дали е болна процедурата?

Дали со коронки има некоја заштита на забот или? Ме нервира што некако многу брзо ми се расипуваат забите, ги чистам, мијам по неколку пати на ден тоа е отсекогаш така ама џабе :envy: