Порцелански заби или не?

Discussion in 'Лице' started by SLATKA23, Jan 17, 2010.

1. Ifkence19

Ifkence19 Истакнат член

Deneska mi strugaa 6 zabi ke stavam koronki, kako jadevte, pievte iskustvo

2. Zakica88

Zakica88 Истакнат член

Здраво дали можеш да ми пишеш порака сакам да те прашам подетално и јас сакам таму да ги правам забите :)

3. Mixaly

Mixaly Истакнат член

Zdravo, me interesira Skopje/Prilep/Bitola kade ima strucnjak za zabi da mi preporacate i dali e podobro cirkoni, laminati, koronki? Kolku cinat otprilika i kolku vreme e potrebno za izrabotka? Isto koja nijansa ja preporacuvate od iskustvo? Sakam da se tenki, poprirodni.
    Fala vi!

4. Spidy

Spidy Форумски идол

Циркон е тип на материјал, а ламинати и коронки ти е вид на изработка, значи различни работи. Најдобро е ламинат, ама не е работата што сакаш туку што може. За најприродна нијанса, А2. Ама зависи од твојот тен и боја на коса, возраст, претходна боја, колку и кои заби ќе се прават.
    Се на се, не може никој на форум да ти каже што е најдобро за тебе лично.
    Ќе одиш на консултација кај повеќе доктори, па ќе одлучиш.

dromka, tambelina and Mumoftwo30 like this.
  5. Maelina

Maelina Истакнат член

Ве молам кажете ми за колку време ги приготвуваат привремените заби? Ги истружив забите, ми стави од таа навлаката за заштита и денес бев пак на контрола, 2 заби ми се скршија од навлаката, не можам ни да зборам ни да јадам, до пола заби ми е за непцето да можело да заздрави. Не ми стави друга навлака, ме пушти ваква да шетам и ми рече за неколку дена ќе се готови, луѓе на свадба сум викендов кај ќе одам ваква, плус мртва гладна сум што и да јадам мислам дека ќе ми ја скрши пластикава.
    @Spidy можеби ти најдобро знаеш за колку дена одприлика се приготвуваат? Знам дека е индивидуално но барем трошка надеж ми треба дека утре, задутре би биле готови. Мислам дека денес се нарачани пошто денес ми ги скенираше стружените заби. Ќе пукнам. :(

6. mrsfreak

mrsfreak Истакнат член

Најмногу 1 недела ако ти ги погодат ако не ќе чекаш уште неколку дена.. Со лесно, вреди за насмевката да трпиш малку ;)

7. Maelina

Maelina Истакнат член

Една недела?? :o
    Не е проблем за трпењето ама полудев од нервози како ке одам вака на свадба, старосватица сум, не можам ни да зборувам ни уста да отворам, посебно што веќе цела навлака паѓа. :( Апсолутно никакво чаре нема сега?

8. Spidy

Spidy Форумски идол

Привремените коронки се од релативно мек материјал во споредба со трајните, се случува да се скршат. Ама ако треба да ги носиш подолго и се скршени би требало да се заменат. Што е поентата на привремена коронка ако не задоволува ни функционално ни естетски?
    Металкерамички коронки по редовна постапка се прават за една недела, со проби неколку пати во тој период. Целосно порцелански се прават побрзо ама пак треба една проба барем. Циркон коронки се прават и за 2-3 дена. Сите можат да се направат за 48ч ако побараш итна постапка, ама обично се плаќа плус 50-100% од цената за да техничарот остави се што работи и да ти ги направи тебе прва забите.
    Ако мерка ти земале вчера, викендов не очекувам дека ќе ги имаш трајните заби. Така да подобро да ти направи нови привремени. Дури и да треба да доплатиш за тоа, ако ти е за свадба тоа ти е најдобра опција во моментот. Твоја грешка е што си почнала со правење заби 5 дена пред свадба, зошто мислам дека стандард сите стоматолози викаат недела-две, зависи викенди празници како ќе те фатат.

Maelina likes this.
  9. Maelina

Maelina Истакнат член

Немам привремени коронки туку само таа меката пластика над струганите заби, фактички од моите стари заби во моментот беше приготвена и ми ја стави само за да ги заштити додека ги чекам привремените да не одам стругана. Зарем за привремени до недела дена да чекам. :( Претходно прашав ми рекоа за два дена, затоа и се нафатив, иначе ни на крај памет. Циркони ќе ставам иначе.

10. anggell

anggell Форумски идол

А зошто не и се јавиш да прашаш, кажи и дека ти е итно.

Maelina likes this.
  11. Zakica88

Zakica88 Истакнат член

Јас секаде што прашував ми кажаа за николку часа ги изработуваат
    Па треба да си стои на збор кога ќе каже два дена значи два да бидат :?: инаку јас треба да менувам коронки таму каде што прашував ми кажаа дека веднаш добивам привремени. За неколку часа истиот ден.

Maelina likes this.
  12. Maelina

Maelina Истакнат член

Кога ги истругав ми рекоа утре ќе добиеш привремени, дури и ме праша дали сакам да платам тој ден или утредента кога ќе ги земам за привремените. Кога отидов утредента само ме скенираше и ми рече за неколку дена. Прашав за искуства за колку време обично се готови, да знам дали да паничам. :| Ако не се готови до утре ќе ги замолам барем нова пластика ако може да ми изготват.

Last edited: Jul 23, 2026
  13. Spidy

Spidy Форумски идол

И тоа се привремени коронки, само правени ти се во ординација најверојатно место во техника. За нив не се чека една недела, максимум 1 ден, за трајните реков една недела.
    Циркон може за 2 дена да се направи, ама мораш да напоменеш дека ти е битно. Зошто ако нешто искочи, може ќе треба корекција, ќе биде викенд и на крај ќе испадне понеделник. Технички е три работни дена, ама тебе за битното ќе ти пројде возот.
    Пак ќе речам, не се прават заби во очи нова година. Се може да искочи, ќе ти ветат за 2 дена, ќе се разболе техничарот па баш се паднало викенд, не работи докторката и место 2 ќе бидат 5 дена. Не дека е нешто страшно, ама ако ти било за свадба малку подобро требало да се испланира, а не во 5 до 12 да паничиш. Ќе ти се направат заби, ама може на свадба и со привремените да одиш зошто не биле направени за 2 дена што е реално краток рок.

anggell and Maelina like this.
  14. Maelina

Maelina Истакнат член

Нормално е да шуштам после ставање на забите? Ги носев и привремено ама сакаше да ги здебели, па ги цементиравме и сега еве многу шуштам посебно на буквите С и З. Како да свиркам буквално :tmi:

15. anggell

anggell Форумски идол

Интересира ме кога ќе дојде време за ставање заби каде немам која е најдобра опција од здравствен аспект не само изглед.
    Импланти никако не сакам тоа ми е нај најпоследна опција, воопшто немам убаво мислење за импланти. Во семејство ми имаат па знам која мака е, а и не дека на изглед се нешто посебно.
    Собирам информации и искуства.

16. 1Dani1

1Dani1 Истакнат член

Здраво, сакам да прашам дали некој бил во оваа ординација во Скопје да прави заби “Вега за вашата насмевка” и може да ми каже колку кошта од заб цирконски или ламинатски, не живеам во МК и не можам да отидам да прашам, а не сакам да знаат дека живеам во Странство па да ми наплатат дупла цена вака одприлика цена да знам, за да знам што да очекувам одприлика. Ви благодарам.