Менувањето ми излезе непланирано. Лани летото ми се расклатија единиците (по моја вина додуша, ми беа мостови, по два заба врзани, 1-1,2-3 итн.) Кога отидов да ми ги средат, ми рекоа не е проблем, ама ние би ти препорачале и панорамска снимка, да се види какви се забите т.е корените на забите, зашто моите корени се скоро сите лечени. Излезе дека треба да се санираат. Плус од металот и гингивата ми беше малку потемнета (ласерски ми ја правеа) и се решив за нови.
Дали има разлика во цената за чисто порцелански заб фронтален или катник ? Дали едните се поскапи од другите или цената е иста за сите? Колку би била цена за 1 фронтален чистопорцелански заб ?
Нема разлика во цена, исто е за предни и бочни заби. Безметални коронки (CAD CAM) се од 120 евра нагоре, зависи од техниката.
Се зачленив на форумов само ради темава хахах. Пред неполни 2 месеци ги извадив протезите. Забите ми се супер, но не знам дали протезите не си ја завршиле работата или забите едноставно ми се такви, мегу повеќето горни заби имам малце простор во долниот дел. Дали со фасети или навлаки (не знам дали се истото), може да се среди тоа. И дали по одредено време пожолтуваат или менуваат боја?
Да, може. А за бојата ако е како порцеланите, тогаш може малку да примат боја ако си пушач, али после долго време.
Здраво, сакам да прашам некој кој има искуство со поставување на порцелански заби. Сакам да ги сменам горните 1 и 2ки и долните. Вкупно 8 заби. Во врска со порцеланските заби, што се подразбира под изразот? Поставување на навлаки? Исто така отприлика колку ќе ме кошта за 8те заби? Ви благодарам.
Метал- порцелан +/- 60 евра од заб, чист порцелан/ цирконија 150-200 евра од заб. Сега има и нови техники, доколку ти се здрави забите и сакаш од естетски причини да смениш само боја и/или минимално форма, ставаат фасети и ламинати (тенки лушпички) на забите. За нив не знам цена. Најдобро е да отидеш кај добар стоматолог кој ќе ти предложи најдобра солуција за тоа што сакаш да го постигнеш. Инаку, за поставување на порцелански коронки, ти ги стругаат твоите заби и врз нив на целиот заб ја лепат навлаката. Разгледај на интернет имаш видеа, постапки...
Dali nekoj gi preporacuva stomatoloska ordinacija arso dent? Znam samo deka e popravka za zabi,a seficata e ortodont Dr Snezana Arsovska dali nekoj staval proteza fiksna kaj nea kako e zadovolen da spodeli mislenje iskustvo da ja preporaca?
Девојки ми треба информација. Значи сакам безметални навлаки да ставам ама ме интересира дали знаете колку долго траат отприлика секако со водење на редовна хигиена?
Не. Дури и поретко ги полирам од моите. Нема да утнеш ако ставиш само најди сигурен човек да ти ги погоди.
Какви се тие безметални порцелански заби ? Каков е начинот на ставање, ако знае некој подетално да објасни ?
Се е исто како и металкерамичките, само се прават само од порцелан и се многу поестетски. Исто се струга забот, исто одиш на проба, исто ти ги цементираат. Си плаќаш за убавината едноставно.
Предните единици ми се криви. Не многу, но се и ме нервираат. Протези не ставам и не носам. Некое друго решение? Ламинати, коронки, нешто? Што предлагате? Имаше некаде гледав се стружат забите и се става како лушпа, ама може после најнормално да се јаде се? Благодарам.
Jas imam staveno laminati predniot zab mi bese kriv mi go izramni, ne gi struga zabite gi polira premackuva so nekoj srestva I gi lepi na tvojot zab. Denta koga ke gi stavis custvuvas malce cudno posle toa se najnormalno si jades isto kako nisto da nemas. Higienata e ista. Gi imam skoro godina ipol i super se.
@VDT2906 колку пари е ламинат? И каде го ставаше? Знам дека само неколку ординации во цела држава ги ставаат.