Посвојување. Биолошки родители.

Дискусија во 'Дете' започната од karak, 20 јуни 2010.

1. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Лично немам никаква врска со темава ама колку за коментар би кажала дека никогаш не би си го оставила она што сум го создала ама и никогаш не би го барала онај кој ме создал. Една мајка која го оставила детето значи не била подготвена да стане мајка, во неа не работел мајчинскиот инстикт, и таа најверојатно продолжила со животот. Таа веќе го дала своето мислење и тоа е тоа.

На crazylady и nonenceee им се допаѓа ова.
  2. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    156
    И јас сум посвоена па воопшто тоа не ми смета .Сега имам и семејство - сопруг и свое дете и никогаш енма да ја избришам од памет насмевката на моите родители кога си ја видоа внуката . Едно време имав потреба да дознаам кои се моите биолошки родители т.е мајка но некако не се осмелив секогаш имаше едно гласче кое ми викаше дека нема потреба иго послушав . Сега веќе не сакам да барам . Не ј оправдувам таа што ме оставила во ниту еден случај па ако ме сака изволте може да најми агенција ида ме побара. Може звучи себично ама така е , бабам ие роден 1929 година го родила татко ми самаи го одгледала сама ( била иисмејувана ипонижувана но од детето несе откажала), јас сум родена 1986 и не може некој дами каже дека било такво времето каде било срамно жена да роди дете без сопруг ако непонижувањето и било побитно од мене не заслужува д а барам таков човек а ако е пак некоја ороспија исл уште помалку сакам да ја знам

На eloves, Nati.P, Hipster и 14 други им се допаѓа ова.
  3. zhapche

zhapche Активен член

Се зачлени на:
    26 август 2013
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    1
    Еве и јас ќе се замешам ќе ја раскажам мојата приказна.. Имам 17години и неодамна случајно дознав дека сум посвоена. Подоцна мојте родители ми раскажаа некој дел од приказната, според нивната приказна сум била оставена во болница кога сум имала само 2 дена, тие кога се одлучиле за посвојување барале да не е детето од Битола, бидејќи тука живеат, и наводно знаат дека мојата биолошка мајка била малолетничка. Не знам колку е точна таа нивна верзија, но само тоа е она што го знам. Сега веќе има извеен период како што ме копка да дознаам кој се мојте биолошки родители, чисто да знам, но не и да стапам во директен контакт со нив. Полнолетна ќе бидам дури во февруари, има ли некој начин да дознаам кој се а да не е потребно да бидам полнолетна? Ве молам за помош :(

На maca86 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.769
    Допаѓања:
    23.766
    Ах, посвојување ... најризично и најнеблагодарно кон родителите кои се решаваат на посвојување во голем број на случаи.

Многу случаи познавам кога родителите откако ќе утврделе дека детето е на возраст на која ќе ги разбере му кажувале и тоа резултирало со отфрлање на родителите од страна на детето, со недоверба, ароганција, плукање на сета нивна грижа, сметајќи ги за лажговци.

На таквите им посакувам што поскоро да се сретнат со своите биолошки родители и по втор пат да бидат отфрлени затоа што во најголем број на случаи, тие родители креирале нови животи во кои за оние кои ги оставиле нема место. Па потоа да цмиздрат пред вратата на посвоителите.

Има и деца кои сакале едноставно да си го знаат коренот без притоа да покажат непочитување кон оние кои ги згрижиле кога нивниот крвен близок не можел/не сакал. На таквите благодарни деца им пружам рака и им велам „Секоја чест.“ Пепуш ме воодушеви со постот. Е такви личности и те како вреди да бидат згрижени и посвоени. Но за жал, се` повеќе сум слушала за случаи како од првиот мој наведен пример.

Што не` носи до заклучокот дека помалку ризично и поблагодарно е да вдомиш некое животинче отколку да посвоиш дете. Затоа што понекогаш, од човекот поголем и поопасен ѕвер нема.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  5. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.196
    Еве за помош отиди во домовите за деца без родители и види како живеат а потоа седни си во твојата убаво уредена соба со компјутерот пред тебе, јави им се на другарките и испијте си едно кафе а утре излези и купи им на мајка ти и татко ти едно цвеќе зошто благодарение на тие луѓе не си завршила како безвредно суштество отфрлено од родителите и од општеството.
    Сите сме ние нечии деца но нашите родители се знае кои се.

На ilipili, fighter, oblace1 и 2 други им се допаѓа ова.
  6. hermosa

hermosa Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2011
    Пораки:
    3.716
    Допаѓања:
    9.455
    Tи советувам да разговараш со твоите родители за ова,секако дека е нормално да сакаш да знаеш кои ти се корените но ова е неблагодарно спрема луѓето кои те одгледале кои ти се вистински родители се грижат за тебе те сакаат безусловно.Mожеш да имаш доверба во нив а ако зад нивен грб ги бараш биолошките родители ќе биде многу тешко за тебе ,може многу да се разочараш.Tреба исто така да не ги осудуваш биолошките родители да се измачуваш себеси со омраза и гнев оти тоа е најлошо иако нема никакво оправдување што те напуштиле уште како новороденче.

7. babaDara

babaDara Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2011
    Пораки:
    515
    Допаѓања:
    623
    Јас не сум посвоена но кога би била никогаш не би ги побарала вистинските родители. Во животот од се ќе откажеме од љубовта, од среќата, од се што мрда но од детето никогаш. Децата не ги бираат своите родители но родителите секако да. Сите вие кои сте посвоени не го гледајте тоа како хендикеп или нешто страшно туку како благослов од Бога. Зошто? Затоа што еднаш ви бил одземен домот и сте добиле шанса за повторен живот. не е родител тој што ве создал туку тој што ве одгледал што ве изградил во цврста и карактерна личност. Вие не потекнувате од тој корен, ви само потекнувате од нивната сперма и нивната утроба. Кога ќе се побараат вистинските родители - тогаш значи негирање на веќе оние кои ви го подариле вториот живот. Зарем сакате да знете за некој кој не се грижел за вас додека сте биле болни, кога за прв пат сте биле разочарани, за некој што не ви го покажал патот кој треба да го изодите. И уште една работа - не постои ниту една причина за некој што оставил дете- која и да е причината. зарем тие луѓе ќе бидат среќни. Еве еден конкретен пример. На мајка ми пријателка родила дете и истото го оставила во дом за посвојување. Има две деца после нејзе. Кога ќе ја видам како се смее ми се гади, ми се повраќа. :puke: :puke: :puke: Како може да спие мирно. Оставаат деца без да размислат дека можеби животот ќе им даде многу повеќе. Тоа дете не ги избрало нив за родители. Мајка и татко, родители треба да бидат секој ден а не да бидат после 18-20 години. Сакајте ги вашите родители како наште најсвето и молете се за нивното здравје. Тие ви дале втор и секако среќен живот. зарем би го барале некој што ве фрлил - НЕ ПОСТОИ ОПРАВДУВАЊЕ, НЕ ПОСТОИ ПРИЧИНА.

На nesa, emocija, awayfromyou и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.524
    Допаѓања:
    55.236
    Секогаш велам и тврдам дека не е мајка таа што ќе те роди,ке те роди и после како куче ке те фрли на улица,и таа ти била мајка,некои луѓе богатство даваат да кренат дете во прегратка :devil: не сум посвоена,ама да би била вечно ке им благодарев на посвоителите,ќе ме копкаше да дознаам кои се биолошките родители ама никогаш немаше да ги побарам,и да им свртам грб на некои добри луѓе кои ми дале топло огниште и дом.Мој совет не се срамете вие што не ги знаете вистинските родители,туку ценете ги тие што ги имате покрај вас,и од вас направиле луѓе.

9. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    40.115
    Јас не сум посвоена. Од една страна мислам дека посвоените деца можат да бидат многу неблагодарни кон своите родители (посвоителите). Ако некој те чувал подобро од свое дете, тогаш што е битно кој ти е вистински родител. Но сепак од друга страна сепак, не се знае приказната и причините зошто биолошката мајка го дала детето на посвојување и тоа може да се земе во обзир.

10. fighter

fighter Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    1.249
    Допаѓања:
    2.485
    Cecilia-СЕКОЈА ЧЕСТ ЗА ПРАВИОТ ОДГОВОР!
    И уште нешто...ретки се оние кои ќе бидат посвоени, а воедно треба да бидат пресреќни, затоа што покрај себе имаат некој кој ќе им подари ВИСТИНСКА, ИСКРЕНА,ТОПЛА и ПОООЛНА со Љубов прегракта.....е тоа по домовите и на улицата го нема!

И се сетив, читајќи ја оваа тема, на сторијата со малиот Бошко...тој за жал...направи 5 години , а можеби сега е и поголем...и се уште е по домови......

11. Andjela1991

Andjela1991 Активен член

Се зачлени на:
    19 септември 2013
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    3
    Na fejsbuk postoi grupa " SE BARA ". Tuka sekoj moze da raskaze za svojot slucaj. Da li barate majka, dete, sestra ili bilo koj drug, dojdete da si pomogneme edni na drugi. Grupata ja otvori Valentina Ilievska Dimitrijevic. Mozete da i napisete privatna poraka ako ne sakate javno da go iznesete vasiot slucaj. Eve i eden clanok povrzan so grupata : http://www.telegraf.mk/aktuelno/makedon ... na-fejsbuk . Koga ke vlezete vo grupata ke vidite deka eden "slucaj" resivme. Pozdrav do site clenovi na forumot.

На Whitecloud95 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Feodora

Feodora Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2013
    Пораки:
    925
    Допаѓања:
    4.347
    ^ Анџела јас веќе сум член на групата подолго време и активно ве следам. :)

На Andjela1991 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. SuperGirl24

SuperGirl24 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 март 2012
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    48.840
    Дознав дека сум посвоена многу рано, прерано за едно дете да дознае таква страшна вистина. (извадок од од горенаведениот текст на телеграф)

Не драга девојко/жено тоа што си посвоена не е страшна вистина и реалност. Страшно е да си оставена сама на улица или во дом на милост и немилост на ова испревртено општество. Страшно е да живееш во минимални услови во 11 Октонври,да немаш топол дом и родителска љубов.

Страшно е да улеташ во нечив живот непоканет и непосакуван само за да ја задоволиш твојата желба да знаеш која е твоја "мајка".Страшно е да нарушиш нечив мир и спокој ,да отвориш некои врати кои одамна биле затворени а клучот фрлен во најдлабокиот океан. Исто како што за мене е страшно мојата биолошка мајка сега да ми тропне на врата и да ми бара прошка или наједноставна дружба со цел да ме запознае подобро. Ниту сакам да ја запознаам ниту сакам она мене да ме запознае. Ниту сакам да ги знам причините поради кои ме оставила ниту ме интересираат. За нејзе јас НЕ ПОСТОЈАМ. Јас имам едни мајка и татко а таа сигурно не ми е тоа.

Во една друга тема го спорелив своето мислење па тука ке се самоцитирам.

На Hipica и tessie им се допаѓа ова.
  14. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.769
    Допаѓања:
    23.766
    Имаше во текстот за делумно посвојување. Шo e тoa? Би знаеле посвоителите за тоа? Во спротивно не би било фер кон нив. Абе нај-руски рулет опција ти е посвојувањево.

Зборувам општо, вон контекст на монструозниве приказни за киднапирање и продавање бебиња.

15. sofijanoka

sofijanoka Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2013
    Пораки:
    2.652
    Допаѓања:
    15.512
    Па мислам дека треба да знаат кои им се биолошки родители,да дознаат зошто ги оставиле итн.Колку и да се бунтуваат,секој би сакал да знае кој го создал и родил,зар не? :^)
    Сепак,доколку решат да им се вратат,не треба да ги заборават и посвојувачите.Тие биле секогаш тука за нив,и ги сакале и повеќе од самите родители (секако,зависи од причините поради кои се дадени на посвојување). :) Не сакам никого да обвинам,ама мислам дека сите деца реагираат бунтовно,и баш на тие деца,доколку им се каже во пубертет дека се посвоени имаат страшни нарушувања.
    Почнуваат со пороци,бунтовништо...
    Знам такви примери,девојчето заникаде стана кога и кажаа. :(

16. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.769
    Допаѓања:
    23.766
    Мене не ми е фер тоа. Па ни здрава ситуација ниту за посвоителите ниту за родителите.
    Играчки ќе си играме, сеа те нејќам, утре те сакам.
    Ако било привремено, ко да не можеп да се најде некој друг начин.

Koга си се решил на таков чекор и сметаш дека детето тогаш било грешка, биди возрасен и соочи се зрело со последиците од твојата одлука.

На Hipica му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Andjela1991

Andjela1991 Активен член

Се зачлени на:
    19 септември 2013
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    3
    A sto ako i tvojata biloska majka e zrtva kako i ti? Sto ako nejzinite roditeli bukvalno ve prodale i nea i tebe. Nikogas ne treba nikogo da osuduvas dodeka ne se uveris deka si ti vo pravo.

18. SuperGirl24

SuperGirl24 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 март 2012
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    48.840
    Моето време е предрагоцено за да го губам на осуда према некоја жена која е НИКОЈ И НИШТО во мојот живот. Едноставно не ме интересира нејзината приказна па макар и да е најсрцепарателна.

Дури и да е таков сплет на околности тоа е веке завршена приказна. Како што ја сум помирена со тоа ,треба и таа да се помири. Едноставно она не постои за мене и јас не постојам за нејзе.

Без оглед на тоа кои се причините кои ме оставила јас СЕКОГАШ ке имам едни мајка и татко. Како што кажав таа не спага во тие едни мајка и татко.

Да редактирам:Не знам за нејзе ама јас во никој случај не сум ЖРТВА. Баш напротив,јас сум НАЈСРЕКНОТО суштество бидејки постојат 2ца луге на светот кои ме сакаат повеке него што се сакаат себе си.

На Hipica, tessie, jb82 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Andjela1991

Andjela1991 Активен член

Се зачлени на:
    19 септември 2013
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    3
    Taka treba da bide vo sekoj slucaj. Tie te odgledale i se razbira deka sekogas treba da bidat na prvo mesto sto i da se slucilo vo minatoto. Sepak mislam deka si premnogu isklucitelna no dobro tvoj izbor, tvoe pravo.

На tessie му/ѝ се допаѓа ова.
  20. pospana

pospana Активен член

Се зачлени на:
    19 септември 2013
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    6

Да прерано е за секое дете да дознае дека е посвоено, дека живее живот кој му бил скроен, на овој или оној начин. Тоа што го напишав во Телеграф е вистина.

И ова е вистина:

Никој нема право да му ускрати на детето кое е посвоено да го има правото да дознае које и од каде е! Тоа е сосема човечка потреба, секое јаболко само од едно дрво може да падне!

Дали тоа дете ќе го искористи правото да исконтактира со биолошката мајка е веќе негово лично право, ама државата НЕ СМЕЕ тоа да го чува во тајност од детето кое било објект на одлука на возрасни луѓе. Некој одлучил за тоа каков живот ќе имаш и кој ќе бидеш? прво биолошката мајка, па Центарот за социјални грижи? Навистина фрустрирачки, ама некој кој не стоел во тие чевли тешко ќе го рабере тоа и ќе отекува со тие приказни кои ти се вистинските родители, како да некој тоа го соспорува?!?

Посвоените деца ИМААТ право да знаат кои се и од каде се!

На eloves, glosipgirl и Andjela1991 им се допаѓа ова.