Посвојување. Биолошки родители.

Discussion in 'Дете' started by karak, Jun 20, 2010.

1. Whitecloud95

Whitecloud95 Истакнат член

За домот за деца без родители, во Битола. ако знае некој информации, тел. број, адреса, било што. ВЕ МОЛАМ МНОГУ МИ Е ИТНО! Благодарам однапред. :)

2. Cka

Cka Форумски идол

3. Whitecloud95

Whitecloud95 Истакнат член

4. Cka

Cka Форумски идол

047 254-339 (Директор) Централа 047 253-339 (тел./тел. факс)
    Email juddmd-bt@mtsp.gov.mk

5. agent082

agent082 Нов член

Гледајте ја македонската драма ,,Грев или шприцер“ директно е поврзана со темава

6. glosipgirl

glosipgirl Истакнат член

Ја немам гледано, но, претпоставувам дека е нешто поврзано со продавање на децата и губење на документите поради земјотресот во тој период.

7. HEV

HEV Популарен член

Темава малку замрела па да си прашам нешто.Кога го родив син ми рекоа за ризик за 2 дете но сеуште не е утврдено потребно е да одам на уште неколку контроли.Вака сакам да прашам доколку неможам да родам свое дете дали би можела да посвојам 2 дете бидејки првото го родив и не ми смета да посвојам и би му дала прекрасен живот како на моето бидејки имам огромна желба да имам повеке деца.Ако некој е упатен доста добро во оваа тема или знае каде можам да се упатам да ми каже.Прегледот ми е наредниот месец но се повеќе ме фака паника и мислам дека нема да можа и со мм си мисламе дека ако е можно да си посвоиме детенце.Позз

8. fighter

fighter Популарен член

PПред извесно време, го изменија законот за посвојување на деца, и дадоа право и на самохрани родители односно поединци да присвојат деца.Знам такви случаи во СК и секоја чест на нивната одлука.
    HEV, мислам дека законот не те ограничува во тој дел, односно ен си ограничена за посвојување на деца, доколку претходно имаш едно дете биолошко.
    Мислам дека треба да одиш во социјално да прашаш.

HEV likes this.
  9. jonbonjovi

jonbonjovi Активен член

Здраво, имам другарка што е посвоена и сака да си ги пронајде биолошките родители. Дали знаете дали некаде има податоци за родителите и како може да се дојде до тоа? Инаку од таа е посвоена од домот за доенчиња во Битола.... Ви благодарам :)

10. Lexus

Lexus Истакнат член

Надобро другарка ти ја си седи мирна. Да не отвора стари рани. Што ако ги најде??????. Како ќе им биде на нејзините родители кои ја израснале?. Има една поговрка вели не е мајка онаа која родила, туку онаа која израснала дете. А мислам дека и законски не е возможно тоа де се испита затоа што со посвојувањето се прекинуваат сите врски на детето со биолошките родители.

LittlePinky and Westlife like this.
  11. jonbonjovi

jonbonjovi Активен член

Она си ги сака нејзините, ама нормално ја интересира кој и зашто ја оставил... инаку ова дека не може никако сигурна си? :)

12. DELFIN-15

DELFIN-15 Истакнат член

Навистина трогателно.... Истовремено и тажно и возвишено....

Whitecloud95 and emocija like this.
  13. viki-dete

viki-dete Истакнат член

Мислам дека обавезно треба децата да се известени и да знаат од каде им се корените. Многу непријатности би се спречиле така. Еве во мојот град имаше пример каде една девојка се заљубила и останала бремена, па кога дошло време и родителите да се запознаат увиделе дека тој всушност и бил полубрат (мајка и како млада го дала на посвојување). Веднаш раскинале, девојката абортираше и така заврши се. Сега е мажена за друг и еве веќе си има 3 деца. Доколку знаеле и двете страни не би се случило ништо од ова.

14. fifi16

fifi16 Истакнат член

Велат додека не почустувуваш на своја кожа не знаеш како е...
    посвоена сум, дознав на суров начин, ми кажа братучетка ми кога бев 9 години, и тоа на ирочен начин, со исмејување :fubar: прво не верував, ама моите ми потврдија... како помала бев многу опседната со истото, кои се, зошто ме оставиле... не дека сега не сум, ама имам други грижи... премногу сум им благодарна на моите кои ме израснале и ми пружиле се што сум посакала, и никогаш нема да им го заборавам тоа... никогаш не би ги напуштила доколку некогаш ги дознаам моите биолошки родители, јас си имам родители, тие што ме дале не ми се родители, без разлика која е причината за истото, таа само ме родила и ме фрлила... но сепак, има нешто од внатре кое те влече да ги видиш, да ги запознаеш, да си ја видиш т.н мајка... сум пробувала многу пати да дознаам нешто во врска со неа, но секој обид бил безуспешен, кај нас многу тешко се дознаваат тие работи... многу пати сум си размислувала на кого личам? зошто ли ме оставила? дали таа можеби ме бара? безброј прашања, а ни еден одговор... затоа секоја информација во врска со тоа каде би можела да се обратам, би ми била добредојдена...

Bibko, Whitecloud95 and violetblue like this.
  15. sandra.san1

sandra.san1 Нов член

zdravo.jas sum posvoena i sakam da doznaam kako se vikaat moite bioloski roditeli no maka mi e bidejki tie otideni se vo stranstvo i nikogas gi nemam zapoznaeno za da znam kako izgledaat..kade treba da se obratam za da doznaam kade se naogaat i kako se vikaat!!

16. sandra.san1

sandra.san1 Нов член

inc istoto i jas go mislam kako tebe..i jas kopneam po odgovorite na tvoite prasanja no samo sto se obrateni kon moite bioloski roditeli!!!

17. NatashaPetrovska

NatashaPetrovska Нов член

(Пишете ве молам) Дете зедено од дом за деца без родители.

Имам еден проблем.Мислам дека сум земена од дом за деца без родители.Мојата сторија е голема и не би ми стигнала ни цела фемина за да ја напишам :D.Но сепак.Моето прашање е,дали ако си зедена од такво место треба да има некој документи и кои се тие документи?! ВЕ МОЛАМ ПИШЕТЕ. ФАЛА однапред. :inlove: :inlove: :inlove:

18. SuperGirl24

SuperGirl24 Форумски идол

(Пишете ве молам) Дете зедено од дом за деца без родители.

Нормално дека има документи на диво никој ниту дава ниту зима деца ,но тие документи се службена тајна и не се стига до нив така лесно и едноставно.

19. leona83

leona83 Популарен член

А да ги прашаш родителите ( штом мислиш а не си сигурна)?

20. friendy

friendy Форумски идол

Трол!