Посвојување. Биолошки родители.

Discussion in 'Дете' started by karak, Jun 20, 2010.

1. glosipgirl

glosipgirl Истакнат член

За жал не важи ова за во Македонија. Мислам дека станува збор за САД? Таму има различни закони од овие нашиве.

samonka likes this.
  2. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Steta,mislev deka ke vi pomognam malce.Odam od temava da ne precam.Ke pobaram pak ako najdam ke pisam link.

3. glosipgirl

glosipgirl Истакнат член

Кај тебе станува збор за непотполно посвојување?

Едит: @Feminka22 сепак ти благодарам што го сподели линкот.

Доколку некој има било какви информации, споделувајте ги овде! Дајте да ја активираме темава некако и да се прошират информацииве.

http://www.pravo.org.mk еве една страна што ја најдов во врска со закониве. Сите измени ги пишува тука.

Last edited: Apr 25, 2016
    samonka likes this.
  4. _Sajmon_

_Sajmon_ Активен член

Kako shto kazhav i predhodno, mislam deka zakonite se tie i ne veruvam deka neshto ke se smeni.. Sepak normalno e tie informacii i da se dlaboko sokrieni..

5. glosipgirl

glosipgirl Истакнат член

А зошто не би се сменило? И зошто е нормално да се сокриени тие информации?
    Секој заслужува да знае од каде потекнува. Ако не за друго, барем за генетски болести, предиспозиции и можност од инцест (не знам дали во овој случај одговара зборот, но не би сакала да навлегувам) и раѓање на болно дете. Македонија и не е толку голема.

cresa-jagoda and samonka like this.
  6. _Sajmon_

_Sajmon_ Активен член

1. Zatoa shto kaj nas malce so zakonite se katastrofa.
    2.Poveke rodilki koj shto gi ostavaat decata vo dom ne sakaat da imaat nikakov kontakt so niv podocna i ne sakaat ni da gi baraat ni da bidat barani. Za zal!
    A i jas razmisluvam kako tebe, ako ne nishto drugo barem da se kontaktira preku domot socijalnoto..za bolesti i takvi raboti. Ne daj boze!
    A vo megjuvreme ova mi se iskoci na google,jas ne koristam fb, i nemozham da vidam no mozebi vas nekako ke vi pomogne ako seishte postoi ovaa grupa :

zdravo odamna me nema samo sakam da ve pokanam da se pridruzite na grupata koja e formiralna so cel da si pomogneme vo potragata na nasite roditeli koj saka da bide clen na grupata EDNA E MAJKA neka pobara clenstvo pozdrav do site[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]

Decki, http://www.ringeraja.mk/forum/m_128253/mpage_1/printable.htm ,
    Ima i tuka sajt isto shro se zboruva na ovaa tema i sosema slucajno vidov vo komentar:

Јас пред неколку недели дојдов до идентитетот на мојата биолошка мајка како и тековни информации за неа, многу брзо и прецизно со помош на детективската агенција од Скопје. За сите кои чувствуваат потреба да ги запознаат биолошкит родители или да дојдат до информации за децата кои ги оставиле во дом, ова се информациите од агенцијата.

Администратор: Информации по приватна порака!

I toa komentarot e vo januari 2016, shto znaci deka pred 4meseci! Probajte tuka!

Zaclenete se i probajte da iskontaktirate za da mozhete da dojdete do nekakva informacija so agencij.

Last edited by a moderator: Apr 2, 2017
    mira.mira likes this.
  7. glosipgirl

glosipgirl Истакнат член

Се тоа е супер. Јас се имам јавено и имам контактирано со одредена агенција. Но, ни тие ништо не гарантираат. Доколку не сака биолошката мајка да контактира, немаат никакво право да дадат информација. И плус почетна цена е 2 000 евра. А може да оди и нагоре и не е сигурно плус. :sweat:
    Не верувам дека сите располагаат со такви средства. :shake:

_Sajmon_ likes this.
  8. macovska

macovska Истакнат член

Ако треба правник тука сум.
    А и Битола, па и не е голем град. Горе долу се знаат луѓето помеѓу себе. Така да јас на ваше место ќе гледав опција да најдам човек во социјално во Битола ако веќе таму има информации.

glosipgirl likes this.
  9. samonka

samonka Активен член

Mene mi kazhaa deka najdobro bilo da se najdat vrski vo bolnica kaj sho sme rodeni tamu ima zavedeno informacija za bioloskata majka

_Sajmon_ likes this.
  10. 3Ll13(Eli)

3Ll13(Eli) Активен член

Sepak ne veruvam deka bi kazale nesto samo vredi da se proba

11. _Sajmon_

_Sajmon_ Активен член

Da i jas ne veruvam deka neshto bi kazale od bolnica...

Sumata e stvarno skapa, a i neznaes dali ke se isplati...

12. 3Ll13(Eli)

3Ll13(Eli) Активен член

Mislam deka tie odatoci treba da bidat dostapni a ne da se krijat a ne veruvam deka nekoj bi dal 2000 evra

samonka, _Sajmon_ and glosipgirl like this.
  13. _Sajmon_

_Sajmon_ Активен член

Da.. Na toa za zal se podatoci zashtiteni so zakon.. Zatoa i tolku teshko duri pak ne se ni stignuva do tie podatoci.. :/

14. glosipgirl

glosipgirl Истакнат член

Ќе ти пишам порака, да не ја полниме темава.

Не можев да редактирам, само да ве известам дека групата СЕ БАРА е отворена од денеска, името нема да се менува. Може да се споделува и да се активираме и ние Македонциве кои бараме одредени личности.

samonka likes this.
  15. _Sajmon_

_Sajmon_ Активен член

Da jas ja vidov.. Razmisluvav duri i dali bi bilo vozmozhno da se napravi nekoj sobir na pr vo nekoj hotel sa se organiziraat iventi na facebook, i dali bi dozvolile toa i da se objavi vo vesnici i na nekoja televizija za da se sostanat site koj shto si go baraat deteto ili roditelite.. Shto
    Mislite za ova? Dali bi uspeale ?

glosipgirl likes this.
  16. samonka

samonka Активен член

Mozhe li link od grupata jas ja barav nemozhev da ja najdam

17. 3Ll13(Eli)

3Ll13(Eli) Активен член

18. glosipgirl

glosipgirl Истакнат член

http://www.mtsp.gov.mk/WBStorage/Files/pravilnik_evidencija_posvoeni.pdf

Еве ви нешто лично за вас, до сите посвоени. За тоа што не лажат дека не постои никаква евиденција за посвоените деца и дека нема податоци за биолошките родители. Се пишува овде. Еве може ќе послужи оваа информација некому.

Извадок:

Член 5

Во книгата за евиденција на посвоени лица се внесуваат следниве податоци:
    - за посвоеникот: името и презимето пред посвојувањето и името и презимето после посвојувањето;
    - за посвоителот, односно посвоителите: името и презимето, живеалиштето, адреса на живеење, општина и држава;
    - за родителите на посвоеникот: името и презимето, живеалиштето, адреса на живеење, општина и држава;
    - за посвојувањето: ден, месец и година на посвојувањето; број на решението за посвојување и центарот за социјална работа; видот на посвојувањето и наследните права спрема посвоителот ако посвојувањето е непотполно;

_Sajmon_, samonka and Sonce oblace like this.
  19. Sonce oblace

Sonce oblace Нов член

Здраво. Ве следам одамна и ги читам вашите проблеми.
    Сега сакам да се изјаснам:
    Која е потребата да барате нешто што не ви припаѓа вас? Зашто ги барате вашите деца што сте ги оставиле? Или барате некој што вас ве оставил?!
    Животот не се знае што носи, но јас кога не би можела да имам дете би ПОСВОЈЛА и никогаш нема да му кажам дека е посвоено! Ама НИКОГАШ! Уште од одма ке фрлам сите документи,ново име и презиме и да неможе никој да го најде! Затоа што тоа ке ми припаѓа само мене! И никој освен мене и мм нема да знае! Моето дете ке биде мое и никој нема да го покази!Ни една нормална мајка не би го оставила своето дете па без разлика што и да се деси! Тоа е твој плод и како може нешто што ти припаѓа тебе да го оставиш?! Па ако треба на улица ке спијам ке просам ке молам за леб ама тоа дете нема да го оставам! А не разбирам и вие што барате од каде потекнувате? Што ке ви смени тоа? Не е битно кој ке ве родил, битно е кој ке ве научи да проодите, кој ке бае над вас додека сте болни! Кој ке ве гушка додека плачете! Кој ке се смее кога ке бидете среќни! Кој ке ве прати во градинка,школо.. Ке ве научи што е правилно а што е погрешно во животот! Кој ке се радува кога ке добиете 5ка, ке правоте полуматура, матура ке дипломирате! Ке ка делат болката и тагата со вас а и вие со нив! И после се тоа да барате некоја жена што ве носела само 9месеци и ве оставила и после 40години да се појави како странец во вашиот живот и да ви раскажува банални приказни?! Па можела да ве побара и на 3години и посче тоа а не да се појавува коа ке се оформите како личност! Не ви требаат тие луѓе во животот! Мајка е таа што ке биде со вас од самиот момент кога ке почнете да гугате,одите,зборувате и да ги разбирате работите! Таа што ви мењала пелени ве бањала гушкала галела за да заспиете мирно! Дечки не ме зезајте! Вие што барате деца многу сте пропуштиле! А вие што барате родители не барајте за џабе нека ви останат само такви какви што ги замислувате и уживајте во тоа што ви го дале други луѓе и почитувајте ги!

20. samonka

samonka Активен член

Neli ima sekoj pravo da znae od kade poteknuva? I ako najdeme nesto neznaci deka ke prestaneme da gi pocituvame roditelite bidejki toa e poveke od jasno deka do sega tie se ni ovozmozile i nema da prestaneme da gi sakame. Jas ne baram informacii zatoa shto ne gi sakan moite roditeli ili zatoa shto ne sum im blagodarna za se do sega shto napravile za mene. Jas baram zatoa shto imam pravo na toa.

Last edited: Apr 25, 2016
    pahuljica sneza and glosipgirl like this.