Не знаев дека децата се предмети и припаѓаат некому. Ама најверојатно ти си од оние родители што раѓаат деца само за да има кој да биде со нив, кога ќе бидат стари и ги врзуват и психички уценуват децата... не битно Дали на некому му требаат одредени личности или не во животот си знае самиот, сите овде се разумни личности најчесто 18+ години. Надевам се дека никогаш нема да посвоиш дете, со вакви ставови тешко на тоа дете кое ќе го сметаш за твоја сопственост. И многу се лажеш дека никој нема да знае, мислам за Македонија зборуваме, сите најблиски роднини, пријатели, соседи, колеги, ке знаат дека не си бремена и после дете друго порано или подоцна се се дознава, па хипотетички кога тоа дете ќе дознае дека не си била искрена со него, и некоја трета личност на улица му кажала дека е посвоено верувај дека нема да сака да те погледне веќе, а и со добра причина. Сите ние што знаеме дека сме посвоени тука, ниту еден не напиша дека ни си ги сака родителите што го посвоиле, ама баш ниту еден. Сите кажаме дека тие се единствените луѓе што ги сметаме за родители и како такви ги сакаме и почитуваме. А тоа што сме љубопитни за потеклото е друга работа, која може да биде битна за здравствена историја, за да се спречи инцест со луѓе што можеби ти се блиско крвно сродство, а ти а и твоето потомство нема да знаете. Така да нема потреба од срцепарателни постови, за тоа кој што како...
@Sonce oblace се сложувам со @violetblue и не ми е јасно како само ти и мт ќе знаете во таков случај дека детето ви е посвоено, што е со роднините, пријателите, комшиите како што рече и @violetblue ? Зарем во таков случај ќе се преселите подалеку од сите?? И зарем не си свесна дека секоја вистина кога тогаш се открива и дека ништо не може да биде скриено, колку и ти да не сакаш?
Ziveeme vo sredina kade shto kolku i da krijat kje se doznae kako i da e. Samo nie znaeme kako se cuvstvuvame i kolkava e potrebata da se doznaat tie informacii bez razlika kolku i da e banalna prichinata zoshto sme ostaveni.
Ха ха ха! Не! Очигледно ти си предмет! Затоа што моето дете ке биде мое! А нема да биде предмет па чекај сега јас сум ти мајка,утре друга задутре трета! Ваљда ме разбра зар не?! Си се знае детето си има една мајка! А јас воопштпо нема да бидам таква мајка затоа што ни јас не сул така растена за да не бидат мојте сами кога ке остарат! Опрости на реч! Поздрав Па на крај краева и би се преселила за да биде среќно моето дете!
Mislam deka ima sekoj pravo na svoe razmisluvanje, sepak ne e vo red navredi upatei edni koj drugi. @Sonce oblace, ako nemas potreba da baras nikogo ili pak da te baraat mislam deka treba da ja napushtis ovaa tema. Sepak ima lugje shto imaat i sakaat sa doznaat neshto za nivnoto potomstvo. I ne e vo red so vakvi grupi zborovi da se izrazuvate.
I nie sme deca na nashite roditeli i da doznaeme neshto nie pak ke prodolzime da bideme deca na nashite roditeli. I da doznaeme nema sa imame 15 majki se znae so koj sme izrasnale so koj sme minale se.
Па не баш предмет облаче, напротив, имам мајка што животот би го дала за мене, и ми овозможила љубов, дом, топлина ...и имам личност што не била себична да ме абортира, тука сепак одлучила да ме родила и ми подарила живот двапати така што оставила да имам подобар живот од онај што можела да ми го даде. Само не знам зашто останатите не можат да разграничат дека никој тука не бара нова мајка, или нови деца.
Taka e sekoj si ima pravo da znae samo da se razbereme nikogas nisto ne ostanalo skrisno sekogas se se doznava sepak Makedonija e Makedonija Ma toa sto sakame da znaeme koi sme i od kade sme ne treba nikoj drug da go zasega ako nekomu ne odgovara neka ja napusti ovaa tema a ustvari ovaj del e za onie koi baraat roditeli ili deca
@Sonce oblace а јас не ја разбирам потребата од нови профили од каде што ќе се шири омраза и ќе се исфрла бесот. Сериозно. Ние бараме нешто што заслужуваме да го знаеме. Потеклото, минатото, роднините. Тоа е природна човечка љубопитност, да знаеш од каде потекнуваш, од каде доаѓаш. Отекогаш сум чувствувала потреба да се идентификувам со некоја личност, да знам на кого личам. И не станува збор само за физичкиот изглед, многу повеќе од тоа е. Не би сакала овде да навлегувам во детали. Но, повеќето од посвоените форумџии сигурно разбраа што зборувам. Тоа е потреба скриена длабоко во нас, посилна од нас, што сака да биде задоволена и не измачува со денови, месеци и години, за жал. Нема ден да не помислам на неа. И не, не ја мразам. Всушност чувствувам љубов и благодарност. И не, не барам нови родители, си имам јас мои - вистински. Само сакам да ја видам, да зборувам со неа, да знам дека е здрава, среќна и дека си има семејство, деца. Ете тогаш ќе го најдам мирот. А дотогаш ќе барам и не чувствувам грижа на совест. На сите ви посакувам среќа во потрагата. За било какви информации и новини пишувајте овде.
Bravo dragi moji, posle ovie ubavi zborovi jas gi molam site koji pogresile ili nekoj gi izigral na razlicni nacini vo mladosta da se javat bez razlog za strav koj sto ke napise ili kaze .Koj ve osuduva I ogovara toa nemoj da vi e vazno..Edinstveno vazno e da na ovie hrabri forumdjiji koji bez obzir kolku se povredeni tie lmat dusa I sakaat da ve zapoznaat da prostat.Javite se pobarajte gi toa se osobi so dobra dusa spremni da oprostat.Zivotot I vaka e dovolno los ako mozeme da go napravime da bide poubav potrudite se..Nisto ne se resava ako samo si placete I ste tazni .Nikoj ne e povreden od vaseto dete.Ako ste pogresile koga ste bile mladi I ako ste bile primorani togas ,Sega ste zreli ako vaka ubavo pisuvaati ve baraat pa javite se neka prestane tagata neka dojde srekata..Neka se zapoznaat braka I sestri toa moze da bide blagoslov.Naravno deka nikoj na nikogo ne saka da odzeme sin kerka .I pak ke kazam tie imaat roditeli koji gi odgledale I treba da gi pocituvaat.No koj ima ljubov vo sebe ja ima za site .Pa da se molime I za nas koji sme gresni ne po nasa zelba.Uste ednas bi zamolila da mi se javat koji se rodeni 1985 god zenski osobi.Ve guskam site mnogu I vi posakuvam sve najubavo vo zivotot. Boli mnogu boli no zivotot pisuva romani I sekoj saka da e sakan I sreken .Ne e lesno I nikoj ne bi se odvojil od svoeto dete da ne moral ,stavite se na nivno mesto a ne na mesto ne bi dala a bi posvoila I pak ke kazam dodeka nekoj ne e tazen drug ne bi bil sreken.Gospod si ja znae rabotata a nie ajde malku da mu pomogneme .Da bide sekoga s celo a ne
Ima migovi koji ne mozeme...a mora da gi izdrzime...Ima sudbini koji ne mozeme da gi promenime...a mora da gi prifatime.Ima vistinikoji ne bolat a mora da gi ziveeme. Molcenjeto na povredeniot e mnogu posilno od zborovite na toj sto pogresil.Mozebi zborovite ubivaat no molcenjeto ja kine dusata.Molci jas I taka znam od sto e sozdan zivotot.Molci povredenite ludje si taguvaat vo tisina..BOL , RADOST, TAGA I SREKA. . Za mnogu godini praznikot .Hristos voskrese.
Пријатели мои го сменаа градот на раѓање на нивното бебе, знам со сигурност. Датумот не се менува и тоа го знам со сигурност бидејќи пробаа да променат не успеаа, дозволено било само градот
Струмичанка ја бара сестрата-близначка: Знам дека е жива, ќе одам до крај! Триесет и осумгодишната струмичанка Ленче Ѓеоргиева Велешанова ја започна потрагата по својата загубена сестра-близначка. Како што вели, сигурна е дека нејзината сестра била продадена, а во потрагата и се придружија нејзините пријатели и нејзиниот постар брат Спасо. 28 Јуни 201614:49 Нејзиниот пост ви го пренесуваме во целост: „Се викам Ленче Георгиева Велешанова. После долго време и размислување собрав храброст и сила да прозборам за мојата тага, а воедно и желба да го победам невозможното со возможно… Јас сум родена како близнак со уште едно женско бебе. Кога сум родена на 25.02.1978 година во Струмица често се случувало да се продаваат деца од страна на лекарите, сестрите и бабиците. На мајка ми и кажале дека второто родено е мртво, но според книгата на родени јас сум второ родена. Каде е живото? Барам помош од сите вас, ако некој може да ми помогне да си ја најдам сестрата близначка…. Сигурно таа не знае дека јас постојам, но јас сум многу несреќна и се чувствувам немоќно што не се познаваме. Имам 38 години и постар брат. Ова е мојата фотографија, па ако некој може да ми помогне ќе бидам многу благодарна. Совест, информација, сикуство, се е добредојдено. На сите однапред ви благодарам и се извинувам за долгиот пост. П.С. Решена сум да одам до крај и затоа морам од негде да започнам“
Проблемот е во законот со Македонија, што забранува да се дознаат родителите. Тоа треба да се реши и треба да се собереме тие штио сме посвоени и да превземеме мерка околу тоа прашање, да се реши како за нас така и за идни генерации, без оглед на нивната бројка. Така да кој е за, би му била многу благодарна да се реши овој закон.
Здраво, Дали некој има информации каде биле носени новороденчињата родени во 80-те години во Македонија? Некаде сретнувам податоци за домот за доенчиња во Битола, некаде во поранешен Мајчин дом во Скопје. Инаку родена сум август, 1982. Поздрав
Најпрво да ви се извинам на сите што ви се мешам во темава иако не сум за тука, но сакам нешто да кажам баш поради твојов пост. Но ве молам да не се разбереме погрешно, зошто никого не сакам да навредам ниту повредам. Пофторно извинете. Еве што ми падна во очи и сум сигурна дека грешиш. Мислиш дека таа што те оставила не била себична да те абортира, туку те родила и дала на други. Прво не те дала, туку те оставила во место каде е ужасно ( или до пред некое време беше), а не те дала на луѓе за кои била сигурна дека добро ке се грижеле за тебе. Друго е што знам личност која од себичност не го абортирала бебето со цел да го задржи тогашниот дечко. Тој од почетокот се противел но неколку месеци трпел под притисок за на крајот пред породувањето да ја дувне од земјава и “мајкава“ иако имала услови и повеке од добри, го остава бебето во дом, зошто не успеала да го задржи тогашниот дечко, кој бил исто добро ситуиран а и фаца во тоа време. Девојкава се сели во др град и започнува нова врска со наркоман кој и тој веке имал едно дете оставено во дом. Се венчаат и добиваат дете. Кога малото има 1 годинка тој умира од предозирање и мајкава на 22 год пак останува сама со бебето. Божја казна. Почнува нејзиниот луд живот одново со журки, со мењавање дечковци, станувајки швалерка на еден куп оженети, додека детево буквално го пораснаа бабата и дедото. Е таа истата идиотка кога детето имаше 10 год, некое време зборуваше како ке посвоела дете од дом ама некое поголемо и барем 3 год постаро од нејзиното, за еднаш додека беше пијана да признае дека сака да го земе нејзиносто, зошто успеала да го најде. Ама и помина и тоа и си продолжи со стариот живот. Е толку од несебичноста за абортирање. Тоа дете е родено околу 90та ( девојче е) со зелени очи. Така таа кажа. После тоа валда нешто не и беше по кејф поради осудувањата, па почна да се правдадека покојниот нејзин маж имал дете оставено а не дека таа. А двајцата имале кажувала свекрва и. Е истата таа себичњачка изнаправи 300 глупоти, продаваше трева, продаваше млади девојки за пари, беше во затвор и сега има многу болести и не може да стане од кревет. Едно време го победи ракот, ама пак се врати и така сега ке скапува, како што скапувала керка и по домови. Не може ни сопствената мајка да ја препознае, а млада е, ама кармата е страшна работа. Имаше времиња кога таа беше прекриена со злато, со најубава гардероба, со најдобри одмори, со најобра храна, додека нејзиното девојче седеше и мизеруваше во дом за деца се до 18 год. Сега неам поим ни каде е ни што е. И цело време знаела за девојчето и пак ја остави. Инаку женава има 3 стана. Денес истата таа зборува за Бог, за семејство, за правда, бара разни лекови за неа, ама ни Бог ни лек нема да најде.
Окцензи, несебичноста ја сфаќам во тоа дека ти дала живот, сите деца сме биле претходно дел од жените што не родиле. Еве таа најверојатно не сакала да биде мајка, не можела или друг х причини и ме оставила. Факт е дека е среќа што ме посвоиле прекрасни луге и не сум поминала ниту еден ден во дом, но што ако истата иако не сакала дете, ме задржала, па да испадне приказната како што ја кажа ти, живот со наркомани. И двете деца што го оставиле овие двајцата наркомани што ги кажа за пример, речиси сум сигурна дека имаат подобар живот отколку да живееле со таква личност, за разлика од ова детето што го родила после. Нормално никој не може да знае со сигурност што би било кога би било, ама сепак јас така го доживувам тоа, ме родила, сметала дека не може да ме чува, ме оставила за да веројатно најдам подобри услови од тие што можела таа да ми ги пружи. Може ке сум останела и во дом и ке сум имала мизерен живот, ама ако и биолошката ме задржала со неа без да ме сака пак немало да биде ништо подобро.