Вака, во мое семејство имаме посвоено девојче, додуша сега е жена, 35 години. Додека беа живи посвоителите таа не беше заинтересирана за биолошките родители ама сега тие починаа и она би сакала да ги најде. Не знае од каде да почне бидејќи не ги знае нивните имиња, а во документи ги носи името и презимето кое тие и го дале. Кога наполнила 18 години ја прашале во социјално дали сака да ги запознае или така нешто ама тогаш таа одбила. Каде да побара информации за родителите? Сакам да и помогнам ама не знам како ша ако има некој вакво искуство нека ми објасни.
VIOLET PONOVO EDNO GOLEMO BRAVO ZA TEBE .OVIE DVE PRIKAZNI SEKAKO NE SE ZA DA SE VPOREDAT.TOA STO TI IMAS GOLEMO SRCE I POZITIVNI MISLI ,ZBORUVA I DAVA SLIKA ZA TEBE .DOBRO E STO OKCENZI KOGA POCNALA DA PISUVA SE IZVINI .INACE MNOGU NEVKUSNO E STO VOOPSTO GO STAVILA TVOJETO MISLENJE KAKO PRIMER ZA OVAA STBARNO TESKA SOSTOJBA VO KOJA SE NASLE TIE DECA OD TAKVI RODITELI .E SEGA DA VI KAZAM DEKA TIE (NE) RODITELI SE POTPISALE DEKA SE OTKAZUVAAT OD SVOJETO BEBE SAMO ZATOA STO IM REKLE DEKA SAMO TAKA MOZE DA BIDE SREKNO .BEZ DA KAZAT I DRUGI PRAVA KOJI BI MOZELO DA DOJDAT VO OBZIR. MISLAM DEKA SEKOJA MAJKA BI SE BORELA ZA SVOJETO CEDO NO BAS KOGA NEMA IZBOR BI SE ODLUCILA NA TOJ CEKOR .KOJ POSLE JA KINE DUSATA CEL ZIVOT . NIKOGAS NEMOJTE DA POMISLITE DEKA NEKOJ VAS NE VE SAKAL KAKO MOZE BILO KOJ DA ZNAJE KAKVA STE VIE OSOBA KOGA STE NEVINO BEBE. JAS I SEGA SUM MAJKA I MOITE DECA ZNAAT STO MI SE SLUCILO VO MLADOSTA . TIE VIKAAT DEKA SUM JAS NAJDOBRA MAJKA NA CELIOT SVET . KAKO MOZE NEKOJ DA BIDE DIBAR ZA EDNI A LOS ZA DRUGI .NE NEGO SUDBINATA SI GI ZAMESALA PRSTITE I MOZEBI NAPRAVILA DA NEKOJI LUDJE KOJI NE MOZELE DA SE OSTVARAT KAKO RODITELI DOBILE SANSA. I MOITE CUSTVA SE POMESANI ZA CELAVA SOSTOJBA .PONEKOGAS SUM MNOGU LUTA NA SEBESI STO NE SUM BILA POJAKA DA SE IZBORAM I NIKAKO DA NE DOZVOLAM DA MI GO ZEMAT MOJETO NAJVREDNO NESTO ZA KOJE SEKOJ DEN MISLAM I SAMO POSAKUVAM DA BIDE SREKNA .A PONEKOGAS SUM I RADOSNA STO SEPAK SUM DALA ZIVOT NA USTE EDNO PREKRASNO STVORENJE VO TOA SUM SIGURNA .ZATOA NE SAKAM DA NA BILO KOJ NACIN NIKOJ DA VE POVREDUVA SEKOJ IMA PRAVO NA SVOJE MISLENJE..JAS SE MOLAM SEKOJ DEN POVTORNO DA GI ZAMESA SUDBINATA SVOJITE PRSTINJA PA DA SE PRONAJDEME I DA BIDEME MAKAR PRIJATELI SEKOJ COVEK JE POBOGAT ONOLKU KOLKU PRIJATELI IMA . A USTE EDNAS KE KAZAM NEMOJTE DA OSUDUVATE OTI NE ZNAETE STO SE SLUCILO I IMA I DOBRI LUDJE KOJI SE OSUDENI DA SAMO EDNA GRESKA BIDE KRST KOJI GO NOSAT CEL ZIVOT.ZATOA JAS VI POSAKUVAM SREKA NA SITE I SAMO DOBRI I POZITIVNI MISLI .
Пак во Центарот за социјално нека се обрати, само од таму може евентуално да добие информации. Нека им разкаже се, можеби ќе и излезат во пресрет, никогаш не се знае, али доколку има желба барем нека се обиде во центарот за социјална работа. Инаку, секој има различно, мислење, различно животно искуство и сторија, па затоа и различни размислувања на темата, ама па затоа сме на форум, да дискутираме. Секогаш е добро да се види и друго гледише, но ако некоја личност има желба да дознае колку посвојувањето, тогаш треба со своја глава да си размисли, доколку сака да побара помош, доколку не сака да знае ништо во ред е и тоа. Не може никој од страна на биде во нашата ситуација, дури и сите посвоени деца немаат исти ставови околу ова. Друго што сакам да кажам, лично за мене е дека не можам да осудувам никој додека не ја знам целата вистина. Инаку да законот е катастрофа во тој поглед, ако не се лажам пред неколку години имаше петиција во Англија за да овие предмети станат достапни а не професионална тајна. Според мене треба да се држат во тајност се додека и двете страни самоволно не изразат воља за запознавање, до тогаш да треба да биде во тајност заради приватноста. Но доколку и двете полнолетни страни сакаат после толку години да остварат средба, мислам дека нема потреба од држење инфорамции во тајност.
Ovde vo Slovenija e mnogu poubavo da recime jas ja baram bioloskata majka pustam pismo do centarot dokolku i taa go ima istoto napraveno centarot nas ne spojuva
Јас мислам дека не би било фер да го барате детето кои го изгледале други родители. Нека си остане тоа така. Но доколку знаете дека детето ваше до 18 год е во дом а после тоа практично на улица, тогаш би било во ред да го побарате и да ја пружите помошта и заштитата која не сте му ја пружиле од раѓање.
Ne se slagam so @okcenzi . Edno e na 17-18 godini koga si pod pritisok. Drugo e na 30 koga sam ke razmislis. Ne im sudete na lugeto,neznaete pod kakvi okolnosti ragjale. Nedaj Boze da si na nivno mesto.
Родителите што си ги бараат децата сега на старост за да им се смири совеста не заслужуваат баш да ги најдат. Домовите за деца без родители се ужасни во најмала рака. Нека одат да видат во какви услови ги оставиле таму. Не абортирале не зошто многу се грижеле за да го поштедат детскиот живот во себе,туку да го заштитат своето тело од абортусот. Совест и онака немаат. Оставањето,не абортирањето,барањето се е тоа од себичност. Ставање себе на прво место,а не на детето. Домот за деца е трауматично искуство за секое дете. Сум имала можност да дојдам во контакт со тие деца преку разни програми за нивна помош. Верувајте условите во кои живеат не се воопшто хумани. Тоалетите ако може тоа да се нарече така се хорор. Немаат никаква приватност затоа што се премногу во соба. Ладно е и нечисто. Облеката им е оскудна. Немаат можност да продолжат со некое повисоко образование и со тоа сите надежи им се уништени. Многу од нив се препуштаат на криминалот заради тоа. Персоналот што работи со нив,воопшто не е обучен за тоа,гајле им е и нивниот потценувачки тон е тој што ги тера децата да мислат дека не вредат,затоа што се оставени. Немаат корисно исполнување на слободното време,чести се сексуалните напади меѓу децата во домот. Многу полови болести,никаква лекарска грижа. После 18 години се оставени сами на себе. Полошо поминуваат женските деца,деца кои се оставени на поголемка возраст или имале некои дополнителни заболувања или попреченост во развој. Шансата да бидат посвоени е минимална. А,домот е неспособен за основна,а не па за програма за деца со поспецифични состојби. А,да и најтешко им паѓа немањето родителска фигура. Има една воспитачка на преголем број деца и нормално таа не може да им посвети подеднакво внимание на сите таму. Оптимално би било да биде една,на 5 деца,ама тоа за нас е утопија. Моја препорака за тие што оставиле дете таму е одете во домот,во било кој,секогаш имаат потреба од човек плус за помагање. Развеселете му го денот барем на едно дете,не мора на вашето. И тогаш сте поблиску до родител.
Еве едно мислење од друга тема И сметам дека оној кој оставил дете во дом, за да нему не му се случат лоши работи или да биде исфрлен од дома и потсеман од општеството е себична личност.
Ne sudete NIKOMU,zastone ste cekorele vo nivnite obuvki! Ne se tepajte vo gradi za nesto sto ne ste diziveale. Ne se potsmevajte,zasto tokmu toa ke Vi tropne na vrata. Nemam vrsk so temava,ama nekoj znae da mudruva na tugja maka. Pozz
мене и без неа ми се случија многу работи. Ме оставиа во др семејсѕво кое бев само со леб и чај така тоа било подобро за мене имав паднато од скали сум лежела по болници дум крадела за да јадам и што уште не
Posto 11i pol god se boram so sterilitetot i razmisluvame so mm na taa tema jas bi posvoila dete i uste koga e malo bi mu ja kazala celata vistina oti e posvoeno ima pravo da znae ima pravo da gi bara i bioloskite roditeli koga ke porasne oti spored mene toa e sebicnost da nema pravo da gi znae koj mu se bioloskite roditeli bi go ucela da ne gi osuduva zatoa sto go dadele na posvojuvanje mozda situacijata e bila takva da mora da bide taka da jai saka bas zaradi toa sto ne go abortirala tuku mu dadela zivot zenata sto go rodila i na toj nacin ne osrekila i mene i soprugot
Браво за храбрата одлука! И со среќа. Доколку сериозно размислувате за ова со сопругот, појдете во Центарот за социјална работа тие ќе ве информираат за се и за целата процедура. Верувај, според зборовите на мајка ми, кога ме посвоиле, се препородила и психички и физички. При разговор и имам речено: Мамо зошто сте чекале и сте се мачеле по болници толку време требало порано да посвоите и да не се измачувате. Одговорот беше: Да во право си, чекавме многу време со надеж дека ке биде природно, ама ми вели не се каам воопшто инаку како ке те земевме баш тебе Имам пишувано дека ја барам жената што ме родила, не за да ми биде мајка или ново семејство, туку чиста љубопитност, јас си ги имам моите родители, и тоа е факт што ништо не може да го измени, и јас и тие го знаеме тоа. Верувам дека можам да кажам дека ова е ставот на сите посвоени деца што се љубопитни, љубовта спрема родителите секогаш ке биде иста.
Ke odime ako i ova ivf ne zavrsi kako sto treba ke odime i ke si posvoime detence nemozam poveke da izdrzam po tie bolnicki vrati i tie pari sto ke gi davam po lekari ke gi davam barem na detenceto mi skoro pomagav na edna koleska da si posvojat i si posvoija devojce veruvajte od nov posrekni nemase
Јас од се срце ти посакувам да си добиете детенце и овој пат да ви успее ивф-то. Без оглед на тоа кога веќе размислувате за опција посвојување, секогаш ако имате материјални средства и желба за деца може да си посвоите второ, трето... и обратно, постојат случаи каде зеле дете па потоа добиле и природно бебенце.
Draga moja mama, nikad u zivotu nisam se pitala zashto sam ostala sama, samo sam htjela znati cija sam. Bez obzira na se, ja ti oprashtam ako si pogreshila I nezaboravi da sam zbog tebe dobila zivot I nosila si me 9 mjeseci, ja sam tvoja krv I tvoje djete. Ja sam tu, cekam te I trazim te. Rodjena sam 1992 godine na 23.02 ali neznam gde. Na 3 godine, 1995 me usvojila jedna G-dja iz Skoplja, Makedonija, koja mi je dala lepo djetinstvo I osmjeh na licu. Dosla sam u stan sa kartonsku kutiju u koja je bilo jedan fustan I cipele, a maicu koju sam nosila je bila crno-zelena sa indijanac. Neznam moje rodjeno ime ali su me nazvali Narcisa.Moja prva slika je uradjena 1995 kad sam imala 3 godine.Bila sam sretno, veselo,nasmijano djete,sa zelene oci,mrshava Sad imam 24 godina, diplomirala sam na muzicku akademiju. Ja sam tu I cekam te I cekacu te do kraja zivota. Tvoja Narcisa Tunteva
Rodjena sam 31 јануари 1955 Zovem se Negoslava Jovanovic trazim sina koji je rodjen 25.03.1975god, vo Nis. Pozdrav! sekoj koj ima informacija okolu ova neka mi pise slika od majkata koja go bara svojot sin
kontakt informacii na https://www.facebook.com/nadam.se.7?fref=ts Stela Selvić facebook Stela Selvić 12 јуни во 19:06 · trazi se usvojena djevojka rodena u Skoplju 30.3 1985 god Vo tekot na 90-tite godini, vo Srbija i ex Jugoslavia se slucuval golem kriminal, od kojshto povekje od 20.000 deca se ukradeni po poroduvanjeto i proglaseni za mrtvi, bez nikakvi dokazi za istite, za toa svedocat golem broj dokumenti, koi gi imaat bioloshkite roditeli kako i nivnite zivotni prikazni. Mozebi si ti toj/taa ! Pronajdi gi svoite koreni ! Na site koi si gi barate svoite bioloshki roditeli, kerka, sin, majka.... vi prakjam facebook stranica na koja moze da se priklucite i da ja isprobate vashata srekja https://www.facebook.com/groups/1001576436578978/ https://www.facebook.com/groups/1673648946247685/ https://www.facebook.com/groups/192323104139816/
Jas vo zivotot sum dobivala da kazam razni razocaruvanja ,ama kako deneska mi se cini deka ni edno ne e tolku bolno i jadno . MISLEV DEKA EDNA PREKRASNA ZENA BI MOZELA DA BIDE MOJA KERKA.NO POVTORNO RAZOCARUVANJE NISTO OD TOA DRUGA KRVNA GRUPA. Jas znam deka sum gresna kako sto 100 pati rekov,No sakam da kazam deka ne sum samoziva i deka ne ja baram kerka mi samo da bi ja ostvarila svojata zelba .Jas ja baram zatoa sto i taa bi mozela da ima deca a jas imam mnogu vnucinja ,pa bi mozelo da se napravi nekoj grev.Znam deka i toa bi trebalo da go mislam mnogu odamna .No ete ne sum i sega poradi toa strasno patam .Imam uste eden somnez i toa bas za edna feminka no taa ne saka ni da bara ni da ja baraat.Jas iskreno uste ednas javno i se izvinuvam na taa osoba .I poveke nema da pisuvam ova je oprostuvanje od mene .Zatoa sto ova e mnogu tesko i jas loso podnesuvam .Ne se zalam i za mene bas me briga kako sto rekov bitno mi e za decata tie ke ostanat posle nas .No kako rekol gospod taka neka bide. Ve pozdravuvam i posakuvam koj sto saka toa da mu se ostvari.No samo edno upozoruvanje .Ponosot i inatot da ne vi bidat dobri drugari .Zatoa sto tie go unistavaat zivotot..A vie kako sakate .srdacen pozdrav...