1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Посвојување. Биолошки родители.

Дискусија во 'Дете' започната од karak, 20 јуни 2010.

1. nenuska new

nenuska new Активен член

Се зачлени на:
    17 октомври 2015
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    44
    Zdravo milo mi e sto se uste me pomnite vecerva samo da ve pozdravam i da vi kazam deka sum tuka povtorno megu vas

Zdravo devojki po podolga pauza eve sum pak na femina,se vrakam pak na ovaa tema kade sto pocnav pred 5 godini mislam.Jas kako sto znaete pocnav potraga po moite bioloski roditeli,t.e po zenata koja me rodile.Prvo bese odenje vo socijalno kade sto ne dobiv odgovor osven sto bev togas so pregolemi ocekuvanja pa se razocarav se sekavate koga mi rece tetkata od socijalno samo poradi bolest se dobivaat informacii I sledno sto bese jas stanav hipohondrik,anksiozna depresivna. Pomina edna godina pak so pomos na edna drugarka bev kaj eden povlijatelen covek od taa oblast toj me upati pak vo socijalno da pisuvam molba koja sto znaev deka ke bide odbiena.Pomina pak Godina sigurno jas taka pak naletav na prijatelka koja se vrabotila vo taa svera pak so nea tamu kaj eden mlad gospodin koj mi rece deka ne postojat nikakvi sansi da se doznae bilo kakvi podatoci mi rece da se obratam do bolnicata kade sum rodena I toa go storiv prviot razgovor so pravnikot vetuvase pozitiven ishod,neznam zosto za da posle dve nedeli mi pise na mail deka e zabraneto. Od bolnicata dobiv edna vest deka vo toj period se slucuvale neubavi raboti,imalo krug na luge bliski so direktorot koi proglasuvale bebinja za pocinati I se razbira za pari gi davale na posvoitelite.I tuka veke mi stana haos neznam veke sto da mislam....Kaj vas kako e ima li napredok

Последна измена од модератор: 2 април 2017
    На Mari*, eloves и violetblue им се допаѓа ова.
  2. Јаневски

Јаневски Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2015
    Пораки:
    926
    Допаѓања:
    1.933
    1. Да.
    2. Не знам.
    3. Не.

3. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    Toa treba da si go odlucat decata bez nikoj da im se nametnuva treba da znaat samo oti moze i da bidat i da ne bidat prifateni od bioloskite roditeli i da bidat spremni na se i da ne gi osuduvaat zatoa sto gi dadele na posvojuvanje a dali bi dadela dete na posvojuvanje ne no ne gi osuduvam ni tie sto go pravat toa sekoj sam si znae zasto go dava deteto na posvojuvanje mnogu e lesno nie od strana da sudime no da bideme luge i da sfateme oti sekoj sam si znae zasto go prave toa nenuska prodolzi da istrazuvas so tebe sme ako e taka sramota za doktorite i za tie sto te zemale i te kupile za pari pa ova e covek be ne e zivotno kolku i da mi e tesko sto nemam deca ne bi go napravila ova

На potragaroditeli, Mari* и nenuska new им се допаѓа ова.
  4. nenuska new

nenuska new Активен член

Се зачлени на:
    17 октомври 2015
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    44
    Aj da si prasam dali ima nekoj sto e posvoen a roden vo bolnica vo ohrid?

Drustvo do kaj ste so pronaoganje?Ima li kaj nekogo nesto novo?Gledam deka veke ne pisuvate pa ve pomisliv.

5. Marina S

Marina S Нов член

Се зачлени на:
    8 септември 2016
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    9
    Zdravo na site...eve i mene mojot zivot me donese ovde na ovoj forum...i poslednive nekolku saati otkako se decata vo krevet citam...i da kolku e lesno ludjeto da osuduvaat...Imeno jas doznav deka imam sestra i bi umrela za nea iako ne ja poznavam seauste i nikogas nema da prestanam da se nadevam deka eden den ce a zapoznaam...Majka mi bila P R I M O R A N A da ja dade na na posvojuvanje...i nikoj nemoze da mi kaze deka ako nesto sakas mozes...ili prikazni od tipot nikogas ne bi ostavila dete...i jas sum majka i imam 3 devojcinja iznam sto znaci toa....da nedolzam premnogu majka mi napravila se sto mozela vo nejzinite okolnosti da go zadrze svoeto bebe i ne uspeala...i spiela pred pragot na Bitolskiot dom za doencinja i 3 meseci go doela svoeto dete tamu...se dodeka posle 3 meseci i e kazano deka ne smee da doadja i deka deteto e dadeno na posvojuvanje...taa sepak prodolzila da doadja,da bega od doma, da im nudi i pari i sve medjutoa se sto i receno da ja smirat, ili ne e deka cerka i e vece vo drug dom i ete da ne sekira dobra familija ja posvoile bile dvajcata doktori...mojot dedo bese mnogu dobro stituiran covek kako finansijski taka i drustveno, a vo 1976 godina koga se se odigralo i majka mi so nejziniot decko ziveele vo zabluda deka samo ce se vencaat i ljubovta ce pobedi, sve se zavrsilo tokmu sprotivno...i dvete familii( roditelite) se zdruzile vo naporite deteto da se dade na posvojuvanje a dvajcata razdeleni za sekogas...majka mi bila cuvana od policija i pratena dolgo vreme posle toa...kako i da e...jas samo sakam da znam za mojata sestra...sakam da ja zapoznaam dokolku mozam...naravno sum bila cel zivot bez nea i moze da prodolzi taka...ali mislam deka bi bil pobogat so nea...nie sme dve sestri i nikoj nemoze da ne razdeli...ni nedostiga taa tretata...rodena e 28 Mart 1976

На Mari*, MissAlena, meckicka и 2 други им се допаѓа ова.
  6. nenuska new

nenuska new Активен член

Се зачлени на:
    17 октомври 2015
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    44
    Marina dobro dojde na forumov mnogu mi zal sto ja imas taa maka t.e praznina vo dusata po sestra ti veruvam deka ke ja pronajdes.E toa e toa sto jas go zboram deka tie zeni sto gi ostavile svoite bebinja se zeni so golemo srce pred se ne abortirale tuka dale zivot,a kako im bilo nesakam ni da pomislam koga go davale bebeto.
    P.s mnogu e lesno da im sudime a da ne ja znaeme vistinata koja e bolna I tazna vo sekoj slucaj bar jaa taka mislam

На Mari* и Marina S им се допаѓа ова.
  7. Marina S

Marina S Нов член

Се зачлени на:
    8 септември 2016
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    9
    bas taka mila....ete jas koga razmisluvam za toa me luti koga ludjeto mislat deka sekoe dete koe e posineto e taka frleno od bioloskite roditeli!?...jas znam deka toa ne e vistina...kako sto i znam deka majka mi e mnogu dobra i postena zena koja cel zivot patela zaradi toa...zivotot i zastanal vo toa vreme i nemozela da go promeni toa jas ja znam mnogu dobro i znam sto osetiv vo nejzinite zborovi koga mi kaza sto se slucilo...a najmalku me zasega za osuduvanja...jas samo sakam pravda...a pravdata sekoj ce go stigne koga togas...porano ili podocna se doadja na videlinapozdrav✔

На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  8. DanielaSk

DanielaSk Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2013
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    3
    Dobro utro dragi clenovi

На maca86 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Marina S

Marina S Нов член

Се зачлени на:
    8 септември 2016
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    9
    Dobro Utro i tebe...imaj uste podobar den

Zdravo na site...posto sum nov clen, a temata e otvorena nekolku godini nanazad, ne stignuvam se da procitam...sega sum negde na povece od pola..i kako mnogumina ovde si citam i si placam, i zal mi e sto bilo koe dete, a sekako, nevino, na svetov treba da pati ili pati zaradi nekoj drug...prvenstveno decata da, sekoe e milo i drago i bi trebalo da ima bezgrizno detstvo...potoa, mislam na site bioloski majki koi morale da se odreknat od svoite deca, poradi bilo koja pricina, dali morale, dali sakale ili slicno...pricinata e sega vo mojot kontekst nevazna, nivniot odnos e nevazen, nivnata dusa mora sekogas da e zarobena vo toj moment toa go znam, bila taa ne covek ili covek...i tie se nekako najvinovnite za se...znaci majkite koi si gi ostavile svoite deca se najnemoralnite sustestva vo opstestvoto,i gledam site se krajno nemilosrdni prema niv, ne obracajci vnimanie ni vo koj vek nesto se desilo, ni kade se desilo, niti pak zosto posto toa uglavnom ne se znae.....posle toa se bioloskite tatkovci, koi se tuka kako nekoja sporedna uloga, nekoj koj uopste ne e ni biten vo celata pojava na posvojuvanje, nego ete taka se desil pa dal seme, napravil dete...znaci mnogu malku se spomnuvaat, iako mi e malku tesko da poveruvam deka, masko bar nema da posumnja deka nesto se desilo ili mozelo da se desi,nego...ok...tie se vo glavnom u fazon, neam pojma se desilo a jas neznaev i imam drug zivot....i na kraj se posvoitelite, koi...hmmm...nigde gi nema... i kako spasiteli ne smeat ni da se razocaraat so ednostavni prasanja za zivotot, opstanuvanjeto i mentalno zdravje na nivnite posvoeni deca.
    E jas nekako site mozam da gi razberam...ama po mene najgolemata vina za mentalnoto zdravje na posvoenite deca e tokmu na niv...mozam da ja razberam blagodarnosta na posvoenite deca kon niv, i nivniot strav deka ce gi razocaraat...no kade e blagodarnosta na posvoitelite zatoa sto ste vie vo nivniot zivot?..kade e nivnata iskrenost, bezceneta ljibov i soocuvanje so nivniot zivot...samo bi sakala decata koi se posvoeni da razberat deka kolku tie vam vi bile potrebni, tolku i vie niv ste mu bile potrebni...ako napravile dobro, toa e zatoa sto sakale ili osecale deka moraat zaradi sebe si...ako jas nekomu napravam dobro e zatoa sto jas sakam, i tolku.odam ponatamu.
    ...sigurno ne bi se vratila i rekla e ajde jas tebe ti napraiv dobro pa ti sega cuti, slusaj i bidi blagodaren...toa e suludo...se prasuvam kade se tie po forumite , FB grupite itd...a tie znaat najmnogu, ne?
    p.s. ja sum samo zena koja se nadeva ce si ja najde svojata polusestra i otvorena za diskusija ako nekoj saka da mi go objasni gorenavedeniot fenomen...dobra noc na site.

На pahuljica sneza, rose60 и Oreol им се допаѓа ова.
  10. pahuljica sneza

pahuljica sneza Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јуни 2015
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    65
    Ajde i od mene uste edno prasanje dali ima nekoja devojka zena da je posvojena. A roditelite da bile doktori . Direktno od bolnicata od Skopje . Godinata na radjanje 1985 . Blagodaram unapred i pozdrav do site . I naravno najiskreni zelbi za ostvaruvanje na potragata .

На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Oreol

Oreol Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2011
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    Дали може да се промени матичниот број ?
    Конкретно местото на раѓање ?
    Од министерството и сите релевантни институции тврдат дека такво нешто не е возможно, дека матичниот број останува непроменет.
    Кои е вашето мислење ?

12. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.730
    Допаѓања:
    7.545
    Е како може местото на раѓање да се промени?
    Неможеш на две места да се родиш!
    Едно,нема друго!

На fallenangel му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Oreol

Oreol Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2011
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    А имаш видено што стои во "Закон за матичен број" ?

На evangelina.ina му/ѝ се допаѓа ова.
  14. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.730
    Допаѓања:
    7.545
    Па ако од министерството ти кажале дека не може,значи не може

На Aleks1234 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Oreol

Oreol Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2011
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    Во министерството ни кажуваат и многу други "совети", од типот на: Ние не можеме да ви помогнеме, но вие најдете си детектив, може ќе успеете". Kако да го сфатиме ова, ха ???
    Во секој, случај, во законот за матичен број според член 12 стои следново "Во случај на потполно посвојување матичниот број на граѓанинот, определен пред потполното посвојување, се поништува".

16. emocija

emocija Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2011
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    53
    матичниот број точно така дека се менува...еве кај мене прво е запишана дата месец година нормално,е после нив доаѓа двоцифрениот број за градот на раѓање,а кај мене стои бројот 47 тоа е бројот на градот каде сум посвоена, наместо да стои 43 каде што сум родена(имаше погоре некаде постирано за броевите на градовите).Значи со потполно посвојуванње дефинитивно се менува матичниот број.

17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.880
    Допаѓања:
    203.030
    Знaм декa мoже, еве, не зa кoнкретен случaј нa пoсвoјувaње, туку зa мaјкa ми. И гo прoменијa мaтичниoт брoј пред пoследниoт пoпис кoгa ги прoверувaa списoците зa глaсaње, пред 10-12 гoдини, мoже и пoвеќе имa. Имaше некoјa aдминистрaтивнa грешкa, не мoжеше никaкo дa се реши, oсвен сo прoменa нa ЕМБГ (и иметo и гo мoдифицирaa, aмa тoa е другa прикaзнa). Зa случaи сo пoсвoјувaње мнoгу е верoјaтнo дa се прaктикувa тoa, aмa мoжеби грешaм.

18. nenuska new

nenuska new Активен член

Се зачлени на:
    17 октомври 2015
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    44
    Vaka znaci maticen broj se dobiva vrz osnova kade I koga si roden toa e prv maticen vo nasite slucaevi koga ne posvoile toj maticen se ponistuva t.e menuva vo zavisnost od gradot kade te posvojuvaat datata I godina ostanuva isto a poslednite 6 broevi se menuvaat.Prviot maticen broj go ima vo arhiva na rm kako I celo dosie za toj slucaj Ime prezime I maticen na majkata sto rodila...

Aj da prasam kolku tuka ima posvoeni od bolnica direkno?? I konkretno od ohrid?I ako nekoj znae da ja objasni postapkata na posvojuvanje od bolnica?I zosto bilo tolku bitno da e od bolnica a ne e od dom??

Последна измена од модератор: 30 март 2017
  19. bioloska majka

bioloska majka Нов член

Се зачлени на:
    27 октомври 2016
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Здраво ,нова сум на форумот ..Сакам на кратко да ја раскажам мојата животна приказна и да побарам совет и помош од вас.Кога бев млада останав трудна и го родив мојот син,имав само 20 год и не ни помислував да го задржам.Јас излегов а него го оставив во болница ,покасно отидов до центарот за згрижување каде потпишав дека се откажувам од него ,Од тој ден немам никаква информација иако претпоставувам дека е даден во домот во Битола. Секој ден мислам на него ,каде е ,како е ... ??? Пробувам да дојдам до некои информации но безуспешно ,,,, Се надевам дека еден ден ке го најдам и ке му признаам каква животна грешка сум направила.Роден е декември 1993 год

20. nenuska new

nenuska new Активен член

Се зачлени на:
    17 октомври 2015
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    44
    Dobro dojde na forumov pred se da ti posakam sreka vo potragata,ovoj pat e tezok I macen.No kako za pocetok dobro e sto si pisala niz grupite,nikogas ne se znae moze nekoj ke se najde da vi pomogne.Komecno da se javi I majka koja si go bara deteto,zalno no vistinito,dosega imase samo edna clenka koja si ja bara kerkata.E sega pretpostavuvas,ili znaes deka e odnesen vo Bitola toa e bitno.Spomna socijalno,me interesira koj zakon ti bese kazan togas I dali ti bese daden nekoj period za da se predomislis I da si go vratis deteto?

На rose60 му/ѝ се допаѓа ова.