Tи благодарам,знам дека патот е тежок но целта дека еден ден ке го најдам не може да ме спречи во ништо. Како што напишав после моете излегување од болница немам никаква информација ,моја претпоставка е дека е даден во домот во Битола.Не се секавам кој закон ми го кажале но не ми беше даден прериод за да се предомислам ,На тие фодини требаше веднаш да донесам одлука за жал.
Ohrid biserot na Makedonija,site taka go znaat I jas taka mislam.Posle 16 god sobrav hrabrost da go vidam gradot.. Gradot kade sto sum go zdogledala svetloto na ovoj svet za prv pat pred 31 god,gradot vo koj mozebi trebase da rastam,ezeroto koe trebase sekojdnevno da go gledam niz prozor,branovite koi trebase da gi slusam koga ke se razbranuvaat,setalisteto vo koe trebase da setam so brat ili sestra,carsijata vo koja mozebi dukan ke imav I red drugi ubavini trebase ama ne ne bev taa sreka da gi pocustvuva ubavinite na gradot.Zatoa Ohrid za mene e Biser ama crn pocrne od tolku mnoguu maka ovie 11 god vo koi sekojdnevno go spomnuvam vo nadez deka ke te najdam pred se tebe Zenata sto me rodi (majka)prosti no moram vaka da go napisam toa bidejki jas Imam MAJKA I toa mali se I ovie bukvi da napisam kakva MAJKA imam.No pusta zelba po duhovnovo sto me tera da te baram.Se mrazam sama sebe tolku mnoguu posakuvam nikogas da ne mI se pojavese ova custvo.Vo zivotot jas imav majcinska ljubov mnogu toa ne mi falelo nikogas,nemoj da se grizis,me cuvaa kako kralica,I se uste e taka zatoa i se mrazam bidejki premnogu gi sakam tie sto me porasnaa tie sto se moi roditeli.A ti neznam sto si mi cudno custvo imam,sakam da ne te sakam,sakam da te mrazam,sakam da ti se naljutam strasno I da ne te baram veke.No toa e samo na mig go pomisluvam za da mi bide polesno koga ke pocne dusata da me boli bidejki od tebe nitu trag nema.Jas te baram so ljubov,sekogas te opravduvav si bila mlada si zgresila,ne znam pod kakvi okolnosti si mi rodila?no nikogas ne te osudiv.Samo baram lutam od vrata na vrata niz socijalnite sluzbi ja raskazuvam prikaznata deka si bila mlada te opravduvam pred niv,goltam po nekoja knedla,pustam po nekoja solza I slusam Zakonot e toj TAJNA koja mi stoi vo dusava kako golema grutka koja ja goltam veke 11 god vo ovaa istraga koja stoi I nikako da mrdne.Veke sum ocajna ocajno pocnav da baram pomos sega od ohrigani, vo nadez deka nekoj ke mi kaze kade si I koja si?Taka bilo pisano Ohrid ne me sakal mene da mu se raduvam na ubavinite negovi... Prostete sto go pisav ova navidum bez vrska no morav da si ja olesnam dusata,bar na mig,mozebi eden den ke pise ja baram kerkata? Mozebi me cita? Eve me pak samo jas si pisuvam,interesno.. Site najdovte toa sto baravte?Aj ke ve zamolam tie uste sto sledat i baraat da mi pisat bar licna poraka mi treba info...
Nenuska ne veruvam deka bilo koj nasol nekakva traga. Ovde nikoj i ne pisuva da pronajde. Jas koga pisuvav ,molev naidov samo na losi komentari. ..Samo zalno e sto pisuvaat nekoi koji nemaat vrska so temava.Ama oni nikogas ne bi pogresile .Sekoja cest za bezgresnite.Jas im posakuvam da bidat takvi i ponataka. No moram da kazam deka voopsto ne bese bas prijatno iskustvoto. Pa mozebi zatoa im je neprijatno da pisuvaat ,dali majki koji patat .zgresile i molat.. Dali deca koji imaat zelba da gi pronajdat.. No Nenuska ajde jas i ti povtorno da gi zamolime i dvete strani ,da pocnat da pisuvaat zatoa sto ja sum sigurna deka sigurno imaat pregolema zelba no ne smeat. Ne se dovolno jaki i da im kazat na site so ponos a ne so sram . Zatoa sto sepak stvorile eden zivot ,i edno srce cuka zatoa sto taa majka mislela i imala nada deka ke se sredi sve. No za zal taka e samo vo romanite .A stbarnosta e poinakva. STVARNOSTA E POINAKVA .A MENE PAK MI SE OCITE POLNI SO SOLZI PA SLABO GLEDAM. . NO SAKAM DA KAZAM ZNAETE KAKO I BILO NA TAA MAJKA DA GO OSTAVI SVOETO CEDO . TAA GO NOSELA POD SVOETO SRCE 9 MESECI . SI GO GALELA I MU PEELA PESNICKI. MU KAZUVALA KOLKU GO SAKA . SE RADUVALA I TAGUVALA VO ISTO VREME. ZNETE KAKO E KOGA IMATE POLNA VREKA SO BLAGO . A POSLE STE PRAZNI ZATOA STO SVOETO NAJGOLEMO BLAGO NE E SO VAS . A VI FALI SEKOJ DEN SEKOJ CAS TESKI SE OVIE RABOTI MNOGU . NEMOJTE VIE KOJI MISLITE DA STE BEZGRESNI DA OSUDUVATE . PUSTETE KOJ IMA MAKA DA SI JA BARA . BEZ DA SE PLASI KOJ STO KE KOMENTIRA. . SAMO TAKA MOZEBI KE POCNAT DA SE JAVUVAAT I MAJKI I DECA. . NENUSKA SAKAM DA JA GUSNAM SILNO I DA SE IZVINAM ZA SITE (NE) MAJKI TI TREBA DA BIDES PRIMER NA SITE OD STRANA NA DECATA TOLKU SI HRABRA I DRAGA I JAS TI NLAGODARAM ZA TOA. A JAS PRIMER NA OVIE LOSIVE STO SAMO CEKAAT DA SE SLUCI SUDBINATA . E PA NEMA SAMA AjDE DA I POMOGNEME JAS VE MOLAM . ZIVOTOT E KRATOK OSTVARETE SI JA ZELBATA KE VI OLESNE A SRCETO KE BIDE CELO BEZ DA FALI TOJ NAJUBAVIOT DEL POZDRAV I NA SITE USPEH VO POTRAGATA...
Grupa Bio R Makedonija .osnovana so cel da pomogne na onie koji gi baraat svoite bioloski srodnici . Probajte . uste edna sansa .Srekno...Se spremaat i sostanoci pa ne e loso da pogledate. Daj boze uspesi. ..
Zdravo na site...nakratko mojata prikazna e sto pred skoro vreme doznav dek sum posvoena po smrta na majka mi tatko mi (zboram za lugjto sto me posvoija) slucajno doznav od edna licnost sto ne ja ni znam mislejci deka znam mi kaza ama rabotata e sto nemam jas golema familija cickovci tetki nemam nikogo samo edna kuma i edna bratucetka i koga ja prasva kuma mi sto kako taa mi ja kaza prikaznata ime upati kaj edni lugje sto im se familija na moite ama imame izgubeno kontakt od mnogu odamna i sega koga bev kaj niv nishto ne sakaa da mi kazaat a se gleda deka ima neshto tuka...inaku sum rodna 12 .04..1990...taka mi pishuva vo izvodot ama spored slikite sto gi imam doma izglda sum rodena vo maj znaci ili krajot na april ili pocetokot na maj..zezemena sum od bolnica spored prikzanta stomi ja kaza kuma mi od tetovo sum moite biloski roditeli se od tetovo i sum rodena vo bolnica vo tetovo...e seka ako nekoj e dobr informiram me intresira kkao odelo porano soposvojuvanje na deca od bolnica
zdravo @candygirl ...ijas sum posvoena od bolnica vo ohrid i ziveam vo Tetovo..tesko e da se doznae posebno kako nasiov slucaj zemeni od bolnica e pretesko za zal.Kaj mene ni posvoitelite pak neznat nisto ili taka se opravduvaat pred mene.. Inaku site sto barate nekogo(bioloski roditeli ili pak deca)pridruzetese na grupata na Facebook BIO R MAKEDONIJA koja e osnovana so taa cel.Grupata e zatvorena i mozat da citaat samo tie sto ke se pridruzat vo nea..Se nadevam deka ke postigneme nekoj uspeh !
Значи во гв или те си посвоена а родена си ох, или ст? Ако го дознаете стариот матичен бр лесно може да си го дознаете потеклото.
Бројот е направен од 13 бројки во форма „ДД ММ ГГГ РР БББ К“ но без простор, а тоа значи: ДД = ден на раѓање ММ = месец на раѓање ГГГ = последните три бројки од годината на раѓање РР = политички регион на раѓање БББ = единствен број 000-499 = машки 500-999 = женски К = контролен број Политичкиот регион за Макеоднија се користеле броевите од 41 до 49, а поконкретно вака за следниве градови: 41 – Битола 42 – Куманово 43 – Охрид 44 – Прилеп 45 – Скопје 46 – Струмица 47 – Тетово 48 – Велес 49 – Штип Останатите политички региони низ поранешна Југославија: *00 – 09 – странци без државјанство на поранешна Југославија или нејзините држави *10 – 19 – Босна и Херцеговина *20 – 29 – ЦРна Гора *30 – 39 – Хрватска *41 – 49 – Македонија *50 – 59 – Словенија (само 50 е користен) *60 – 69 – не се користело од необјаснети причини *70 – 79 – Централна Србија *80 – 89 – Автономна покраина Војводина *90 – 99 – Автономна покраина Косово и Метохија
ВО Во охрид родена а во тетово посвоена па затоа во матичниот ми стои број 47 А како да го дознаеме стариот матичен број?Дали постои начин за такво нешто?
Мило размислувам ама некако не ми иде. Да чепкате по документите на посвоителите. Мора тие да имаат таков документ. не знам
AKO NEKOJ POZNAVA DEVOJKA ( ZENA )DA E RODENA 1985 GODINA . . DA BILE RODITELITE DOKTORI. SEGA SE SIGURNO VO PENZIJA . NO BAREM MALA TRAGA. VE MOLAM DA MI PISETE... MNOGI SAKAM DA JA PRONAJDAM.. AKO NISTO SAMO DA ZNAM DEKA E ZIVA I ZDRAVA... AJDE USTE EDEN APEL NA SITE MAJKI KOJI ZGRESILE VO MlADOSTA DA POCNAT DA SE JAVUVAAT ... VIE NE STE NI SVESNI VO KAKVI OSOBI SE IZRASNATI.. Tie imaat roditeli i site se zadovolni od niv..No sakaat da znaat od kogo pteknuvaat.. Pa greota e bas tolku da bidete sebicni ..Ajde sega koga treba da se smeni zakonot vie site nesto se povlekuvate .. Sega e vreme dajte svoj glas.. Uspeh i sreka na site.. Ima i anketa vo Bio R Makedonija.. pogledajte ,ucestvuvajte...Pozdrav za spas .Dajre svoj glas ...
http://ohrid24.mk/33451-2/ Жената која ги бара своите биолошки родители, тврди дека е заведена како „мртво бебе“ Охрид | вторник, 29 ноември 2016 | 15:33 | Веста е прочитана 640 пати. објава на ОХРИД 24 ги бараше своите биолошки родители, во писмен допис до редакцијата тврди дека на 23 јули 1985 година, датумот на нејзиното раѓање е заведена како починато бебе, а не како посвоено. – Би ги замолила сите оние кои знаат за таков случај во јули 1985 година да ме контактираат. Не влегувам во детали зошто е тоа сторено, само барам народна помош да дојдам до жената со „мртвото бебе“ од 23 јули 1985 година. Дали може сега некоја мајка која родила во тој период да се сети која е жената на која „ѝ се загуши бебето?, пишува оваа 31 годишна жена, по раѓање охриѓанка, посвоена во Скопје. Доколку имате некоја информација која би ѝ помогнала на госпоѓата, може да ѝ испратите порака на нејзиниот фесјбук профил.
Zdravo zovem se Sunita imam 33 godine.hvala bogu da sam našla vaš Forum gde se nadam da ce mi neko pomoći da doznam nešto od svojih bioloških roditelja.koliko sam znam rodjena sam u skoplje u naselje suto orizari 1983 godine slucajno sam našla pre par godina pismo jedno verovatno moje biološke majke koja se zove Mustafova Nadire puno sam probala preko neta da tražim ali ništa nisam odkrila.dalu su me na usvojavanje u Srbiji u mestu Surdulica moji Roditelji koji su me cuvali odveli me tad u bec gde su radili ali nikad mi nisu rekli istinu o meni.čula sam priče od ljudi i familije ali neznam ništa baš tačno.jako mi je bitno samo da znam jel sam se i ja udala u makedoniji imam 3 dece i htela bih znati zbog svoje dece dali postoje neki moji rodzeni.ništa mi ne treba od njih imam onoliko kolko imam niti želim da im smetam ako oni ne žele kontakt samo hoću da znam ko su.Molim vas za pomoć i zahvaljujem se unapred.
Intersno e sto poke se zenski koi gi barat bioloskitr roditeli masko do sega nemam sretnato, a isto poketo se od bolnica zemeni i toa e Ili Ohrid ili Skopje "biznisot cvetal" vo ovie 2 grada.
Prasuvam za prijatelka ne saka da ja otkriva datata na ragjanje .. bilo koja majka koja ima ostaveno zenako dete 1995 godina neka mi se obrati vo inbox mozebi kje se sovpadnat podatocite ja bara svojata bioloska.majka .. Datata na ragjanje?
Девoјче рoденo нa 14-07-1995 гoд. вo Скoпје си јa бaрa свoјaтa биoлoшкa мaјкa! Мaјкaтa билa сo светoл тен кaкo девoјчетo , имaлa oкoлу 15-16 гoд. кoгa се пoрoдилa , девoјчетo имaлo 3-4 месеци кoгa билo oстaвенo вo дoмoт вo Битoлa вo oделoт зa дoенчињa , јa пoсвoиле рoдители oд Прилеп . И дaле некoјa инфoрмaцијa декa мaјкaтa се викaлa Иренa нo , никoгaш не се знaе мoжеби е и лaжнa инфoрмaцијa . Акo пoзнaвaте некoјa женa oкoлу 37-38 гoд. кoјa нa рaнa вoзрaст рoдилa дете и oaтaвилa вo дoм пишете ми вo лп . Oчaјнo е девoјчетo сaкa дa знaе кoи се биoлoшките рoдители веќе 5 гoд. ги бaрa .
Eve sega razgovarav so edna osoba i rekov ma jas sum gresna no sepak se trudam da bidam pravedna. Taa me prekina i rece ;ma ne si gresna ti i nemoj taka da razmisluvas .Bese takvo vremeto okolinata odvratna . I ne te podrzal toj koj trebalo . Da te zemel toj ti ne bi ni pomislila da se razdelis od tvojeto cedo. Me rasplaka i jas ponekogas se tesam i taka si mislam no ne se opravduvam nikako. Imam zivot I gospod me miluval imam i deca. No mnogu mi nedostasuva i ne prestanuvam da mislam kakva e ?kako li zivee dali e srekna ? Mnogu prasanja sekoj den vo mojata glava . Daj boze da doznaam eden den a da ne izludam do togas ovaa bolka me ubiva. Zapoznav mnogu dragi osobi vo grupive . Nekoi gi zasakav tolku mnogu i tie mene. I bez obzir sto se ostaveni na ovoj lii onoj nacin ne me osuduvaat. Neki cak posakaa bas jas da sum i majkata . Sakam da se zablagodaram na site sto imaat razbiranje i da im posakam sreka i uspeh vo zivotot. A jas veke nauciv da ziveam so svojata taga . SEPAK KE SE MOLAM DA ME POGLEDNE BOG I DA MI JA ISPOLNI ZELBATA .