Посвојување. Биолошки родители.

Дискусија во 'Дете' започната од karak, 20 јуни 2010.

1. Sari-Sari

Sari-Sari Активен член

Се зачлени на:
    2 април 2017
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    1
    Dobro vecer jas sum nova na forumov,go imam istiot problem kako i site vas.Se trudam na site mozni nacini da dojdam do vistinata ama nevozmozno.Inaku rodena sum 1967 godina i koga napolniv 18 godini me sednaa roditelite da mi kazat deka nemozele da imaat deca i deka me zemale,jas se sekavam deka pocnav da placam i odma smenija tema i mi rekoa deka se salat.Od toj moment pocnav da baram,nemam ista krvna grupa,si go najdov doma orginalniot izvod na rodenite kade moeto prezime ne e isto so nivnoto i vo 1979 godina mi napravile promena na prezime megutoa vo listot sto go imam pisuva na osnova na clen 9 st.1 od zakonot za licno ime clen 202 od zakonot za opstata upravna postapka go donese slednoto resenie....Jas se informirav i znam sigurno deka do 1973 na usvoeno dete mu se stava prezimeto na bioloskata majka a potoa posvoitelite pravat promena na prezime,a posle 1973 god,odma go stavaat prezimeto na posvoitelite za da moze se da se cuva vo tajnost,sto po moe mislenje ne e korektno sekoj ima pravo da si go znae potekloto.I na kraj samo mi ostanuva da napravam test dnk i taka da ja doznaam vistinata.Pozdrav do site i srekno

На nenuska new му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Anngelica

Anngelica Активен член

Се зачлени на:
    18 јануари 2017
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    7
    Сакам да знам дали можам да ги најдам биолошките родители некако? Поточно сакам да дознаам дали имам сестра или брат?

3. nenuska new

nenuska new Активен член

Се зачлени на:
    17 октомври 2015
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    44
    Zdravo dali moze nesto poveke informacii da pises,koga si rodena of kade si zemena?

4. Anngelica

Anngelica Активен член

Се зачлени на:
    18 јануари 2017
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    7
    od bitola sum zemena

Сакам само да дознаам брат сестра за родителите не ми е грижа, така наречени "родители" биолошки

Последна измена од модератор: 2 јуни 2017
  5. nenuska new

nenuska new Активен член

Се зачлени на:
    17 октомври 2015
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    44
    Moze li da pises koga si rodena?

6. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.210
    Допаѓања:
    8.433
    https://www.facebook.com/groups/1780186128863837/

Еве една група за сите што ги барат нивните родители

Сакам да и помогнам на една личност да ги најде своите родители.
    Роден е на 25.12.1990 година во Скопје , оставено во болница во Скопје.
    Родено од многу млада мајка, посвоено отприлика после 4 месеци.
    Благодарам многу на сите .

7. Olgica.bu

Olgica.bu Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    262
    Да посвоителите знаат κои се биолошκите ρодители. Јас имам бρатучед κој има посвоено дете и ми има κажано деκа точно знаат κои се ρодителите. поздρав.

Се надевам ќе најдете одговоρ на вашите пρашања. ќе ги дознаете своите биолошκи ρодители. би тρебало да ги знаете, нема пρичина зошто тоа да се дρжи во тајност. Бρатучедот ми има ρечено ниκогаш да не сум спомнала за тоа не саκа да знае, сите знаеме само посвоеното дете не знае, имам пρијатели κои посвоија женсκо дете има 10 години, жал ми е κога го гледам. Поздρав и ви дρжам сρеκа .

8. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.193
    Допаѓања:
    13.625
    А што ти е жал кога го гледаш? Да не го тепаат да не го малтретираат па да го жалиш?
    Па тоа има само 10 годни и си има мајка и татко, што мора да знае дека е посвоено, трауми ли да има уште од мало?
    И има кој да му каже и ако некогаш му кажат е право на родителите друг нема такво право убаво ти рекле да не спомнуваш, уствари и да не ти рекле треба самата да си свесна дека не треба да се мешаш во туѓи животи!
    А ако толку го сакале биолошките родители ќе го задржеле, а не да го даваат во дом!

На candy.cane, MayDiamonds, Victorian и 13 други им се допаѓа ова.
  9. Olgica.bu

Olgica.bu Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    262
    Тоа е мое мислење, не се мешам во туѓи животи, јас сметам деκа поавоените имаа т пρаво да знаат κои им се биолошκите ρодители посебно κога посвоените деца ќе бидат возρасни и офоρмени личности. Јас κажав мое мислење, без вρсκа ме начаѓаш. Да, жал ми е сеκогаш κога го гледам девојченцето што не е со биолошκите ρодители.

На Dadusicka и LollySky им се допаѓа ова.
  10. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.344
    Допаѓања:
    76.725
    Kога самиот родител се откажал од своето дете која е потребата да му се каже?? Ако треба некого да се криви тогаш се биолошките родители. Зошто би ти било жал за девојчето ако има среќен живот?
    Мислам дека е глупаво да ги сожалуваме тие личности само затоа што се посвоени. Како прво нив нема да им биде убаво доколку гледаат дека ги сожалуваат,

На Bella •••, candy.cane, MayDiamonds и 10 други им се допаѓа ова.
  11. peperutka87

peperutka87 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2011
    Пораки:
    764
    Допаѓања:
    538
    Не треба да дознае сопред мене,само ептен ако мора да се каже.И ако може да не се ШИРАТ ДЕФИНФОРМАЦИИ посвоителите не знаат кој се родителите со закон е забрането,само евентуално во некои случаи ако знаеш од каде го зимаш детето има нели разни животни ситуации,ама да земеш дете од дом и да дознаеш,односно да ти кажат нема шанси

На fallenangel и glosipgirl им се допаѓа ова.
  12. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.193
    Допаѓања:
    13.625
    Да,можеби кога ќе бидат оформени личности треба да знаат дека се посвоени, но избор на личноста е дали ќе сака да ги бара да дознае кои се што по мене нема смисла да бара што е битно кога друг го изгледал и му створил услови за живот и да биде сакан и со фамилија. Подбро одова нема.

Жал треба да ти биде за децата што се во дом без мајка и татко и кои никогаш ќе ја немаат да привилегија да осетат што е мајчинска љубов. А за девојчево што имало среќичка и покрај несреќата (да те остават родителите), за него ич да не ти е жал, сигурно си има прекрасен живот :)

На candy.cane, Victorian, Dadusicka и 4 други им се допаѓа ова.
  13. RedRevolution

RedRevolution Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    3.454
    Баш така, се сложувам со тебе за се освен за тоа што го обележав со црвено.

Мислам дека секој човек има право да знае од каде потекнува, од кого потекнува, што се случило со него, и никој, ама баш никој нема право да крие од детето дека е посвоено, бидејќи според мене тоа е исклучително себичен потег, потег со кој родителите-посвоители го штитат исклучиво сопствениот интерес.

За тоа што е во интерес на детето може да одлучуваат родителите само додека е тоа дете малолетно,но после навршување на 18 години треба да е задолжително секој човек да ја знае вистината за своето потекло, а за тоа дали ќе ги бара и сака да ги види е негова лична одлука.

Што се однесува до правото време за кажување на вистината пак, тинејџертвото е најлошата доба во која на детето треба да му се каже, а според мене и она што го имам читано и слушано од психолози е дека најдобро е да му се кажува од мало, од самиот почеток речиси, преку приказни соодветни за неговата возраст, бидејќи кога детето расте со вистината, за него никогаш тоа нема да претставува проблем во животот, кога детето е мало, многу нормално ќе го прифати тој факт.

Растена сум со неколку посвоени деца околу мене, братучетка ми е посвоена на свои 4 години, и иако не криеа од неа од самиот почеток апсолутно ништо, сепак таа бидејќи беше малечка, беше малку збунета, имаше мемеорија од домот за деца без родители и на почетокот мислеше дека истите тие родители ја оставиле, па повторно ја земале назад.
    Сепак растејќи со огромната љубов и правилното воспитување, пред се од страна на тетка ми и тетин ми, а потоа и од баба ми и дедо ми, нашата, и на целото семејство, таа никогаш не се почувствува запоставена, а најмалку од се, шокирана од доцно дознавање на вистината, и никогаш не посака да ги запознае своите биолошки родители, сега има 29 години и воопшто не се заморува со барање на биолошките родители или барање на било какви податоци за нив, иако тетка ми и тетин ми од секогаш и стоеа на располагање да и помогнат ако посака да дознае нешто за нив.

Друга приказна, на мајка ми пријателка која до ден денес и нема кажано на својата 30 годишна ќерка дека е посвоена, сега веќе и не знае како, и со секоја помината година вика дека и е се потешко, се повеќе се плаши од нејзината реакција, од шокот кој може да го доживее, само се прашувам до кога така, девојката еден ден ќе дознае вадејќи некакви документи или сл... сепак не е во ред според мене да дознае на тој начин и затоа треба да се мисли на време.

ПС: се извнувам за долгиот пост.

Последна измена: 4 јуни 2017
    На candy.cane, Victorian, anonymous16 и 4 други им се допаѓа ова.
  14. Katerina.677

Katerina.677 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 август 2016
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    7
    Јас мислам дека на секое посвоено дете вистината треба да биде кажена и навистина би било добро секое дете да ги знае вистинските родители бидејки има разни примери може да дојде до лубовна врска на брат или сестра или пак братучеди незнаејки дека се бог да чува и сега како што знам е дозволено да се откривааат биолошките родители така да со срека на сите кои сакаат да дознааат...

15. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.273
    Допаѓања:
    35.263
    На секое посвоено дете му се кажува некаде кај 4-5 години кога ќе почне да прашува како дошло на свет. Тогаш е и најмала траумата и тоа си го прифаќаат како нешто нормално.
    Инаку во Македонија посвојувањата се затворени односно нити посвоителите нити детето не знаат кои се биолошките родители, односно не им се откриваат.

На EuHenIa, Victorian, Оленка* и 4 други им се допаѓа ова.
  16. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.210
    Допаѓања:
    8.433
    Дали е вистина дека на посвоените деца може да му се смени датата на раѓање ?

17. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Сметам дека посвојувањето треба да биде од отворен тип, односно на барање на детето или мајката која го дала за посвојување да можат да се добијат податоци и да се стапи во контакт.
    Се согласувам со членката погоре, и јас мислам дека детето мора да знае дека е посвоено. Знам за два случаи на поблиски луѓе, во едниот девојката дозна дека е посвоена кога имаше 26-27 години и тоа го доживеа многу трауматично, и девојче кое знае дека е посвоено уште од кога имаше 5-6 години и тоа си го сфати како нешто највообичаено без било какви трауми и стресови.

На candy.cane, cresa-jagoda, Rama и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.210
    Допаѓања:
    8.433
    Koja godina e rodeno datum den vo koja bolnica ?

19. Ince123

Ince123 Нов член

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Duri Sega citam posle dolgo vreme. Kazi- so napravi? Gi najde? I ako gi najde.kako? Golem pozdrav

Последна измена од модератор: 26 јуни 2017
  20. Ince123

Ince123 Нов член

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0

I jas sum posvoena od bitola. Sega ziveam vo stranstvo i ako bilder sakala da se vratam vo bitola, vo domot kakva informacija ke mi dadat za mojte bioloski roditeli? Vredi da se Odi ? Pozdrav