Посвојување. Биолошки родители.

Дискусија во 'Дете' започната од karak, 20 јуни 2010.

1. Peysrche

Peysrche Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2016
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    25
    Ajde ako nekoja majka bara dete rodeno 92 neka mi pise

2. Didi7

Didi7 Нов член

Се зачлени на:
    26 август 2019
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    5
    ❤️

3. RedRevolution

RedRevolution Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    3.454

Мислам дека ќе ве интересира да погледнете, вакви работи имам слушнато дека се случувале и во Македонија.

4. pahuljica sneza

pahuljica sneza Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јуни 2015
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    65
    Ima vo grupata posvoeni roditeli i deca majka koja ja bara kerkata rod septemvri 92 god

5. naturallmess

naturallmess Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2018
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    3.702
    Некое време сум во размислување после сериозна дискусија со личност која знае веќе некое време дека е посвоена , сакано дете кое си ги обожава и почитува посвоителите / родителите и до пред накоја година немаше желба да ги бара биолошките родители , ама нешто се сменило и пред некое време ми отвори тема за која незнаев што конкретно да и одговорам - размислува за тоа дали да почне да ги бара биолошките родители и најголемата дилема каква е постапката за некој таков чекор тука во земјава наша ?
    Бидејки мајка ми била во слична ситуација пред 30 години , но таа е посвоена од соседна држава и била дел од "отворено посвојување" , брзо си го пронајде едниот биолошки родител , но искуството и беше не толку убаво ... воспостави контакт со мајка и и една средба после која повторно се изгуби контактот. Исто така дознала детали за нејзиното минато кои и ја менуваат перспективата за нејзиниот живот и беше одреден период во депресија и имаше психолошки brake down , ама за среќа баба ми и дедо ми и дадоа неверојатна поддршка и мајка ми ги сакаше и ги почитуваше до нивниот последен ден па се среди и продолжи со животот без да се навраќа на неубавите моменти.
    Иако сум сведок на неубаво искуство ете за конкретнава пробленатика секако се ставам во ситуација и на биолошки родител и на посвоител и на дете кое е посвоено пробувајќи да дадам мислење на ситуацијава и претпоставувам дека секој во даден момент од животот помислува или сака да си го знае биолошкото потекло или можеби причините зашто бил ставен во процес на посвојување ама и кои се последиците од одговорите што ќе ги добие и секако колку тука во Македонија е тешко или лесно да дојдеш до такви информации и податоци ?
    Незнам дали има некој слично искуство или поминал низ ова , ама и сакам да дискутираме на оваа тема општо не за конкретен случај....
    - од гледна точка на детето
    -од страна на родителите кои го посвоиле
    - од страна на биолошки родител

6. tambelina

tambelina Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    725
    Допаѓања:
    1.927
    Веќе долг период како знам дека сопругот има полубрат. Но во последно време ,како што ни растат децата, се повеќе се навраќа на таа тема- ,,А што ако е тука во околината и и тој има деца?" (биолошкиот татко на детето е од околинава)

Жената ја забременил некој си тогашен ,,фраер", од ,,угледна фамилија",а таа девојка од село.
    ,,Нормално" брак не доаѓал во предвид, а не сакала да абортира, во очи на Нова година го родила бебето. Но ,,угледната фамилија" уште следниот ден се нацртале во болница ,и со закани и принуда и било одземено и потпишала некакви документи(веројатно дека се откажува од синот). Дали го задржале,дали го оставиле во дом,не знам ...

И ден денес не сака да каже која е таа ,,угледна фамилија" . Не само таа,туку никој од фамилијата не се осмелува да зборне.

И како да го бараме?
    Можеби платиле и за да се променат буквално сите податоци на бебето....
    Штом биле влијателни тогаш, можеби и сега се,па поради тоа да се плаши свекрва ми,да не западне сопругот во проблеми со нив...

Се надевам некогаш ќе се дознае вистината.

На buba4e89, elimkd, fina erika и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. jaaagooodicaaa_

jaaagooodicaaa_ Активен член

Се зачлени на:
    13 октомври 2020
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    19
    Еве и едно мое мислење,да,не е во ред да родиш дете а потоа да го оставиш..родители се оние кои те израснале,исчувале уште од најмалите години,се грижеле за тебе,те правеле среќен/а.Но дали е во ред оние кои не ти се биолошки родители,да те постојат и кога ќе дојдеш на тие години 16 17 18 кадешто можеш сама некои работи,тие тебе да те командуваат,да ти забрануваат многу работи па дури и од дома со денови да не излезеш,ниту кај блиска пријателка,телефон/компијутер да не ти дозволуваат,односно,да им служеш како роб?Е јас познавам еден таков случај,и стварно ми е жал за детето значи незнам како издржува со нив..Во тој случај не си ни натаму,ни наваму,ни биолошки родители да бараш,ниту пак со вакви копилиња да останеш..

На crazylady и maca86 им се допаѓа ова.
  8. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.772
    На Autumn_ му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Ygritte

Ygritte Форумски идол

Се зачлени на:
    16 април 2015
    Пораки:
    2.182
    Допаѓања:
    26.449
    Брат ми ми испрати слика од девојка која е моја копија, ме копка дали ни е сестра? Како да пристапам мн е глупо зашто немаме заеднички пријатели на фб, а ептен сме си копија една на друга. Ме интересира само годината на раѓање....Ме копка зашто во ’90тите во Охридскава болница имало многу голема проневера со деца....

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.177
    Допаѓања:
    27.343
    Мајка ти родила дете тогаш?
    И го декларирале како умрено?
    А, за година додади ја на фб би требало да пишува во About :)

11. Ygritte

Ygritte Форумски идол

Се зачлени на:
    16 април 2015
    Пораки:
    2.182
    Допаѓања:
    26.449
    Се сомневам дека сме близначиња. Од кое само мене ме покажале... ептен ми е глупо, зашто немаме заеднички пријатели.

12. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.326
    Допаѓања:
    9.386
    Нема зошто да ти е глупо, понуди и пријателство и таа сама ќе види дека многу личите по слики па така може и во контакт да стапите.
    Можеби ти е само двојничка, а можеби и сте сестри ако не направиш чекор нема да дознаеш.

На buba4e89, crazylady, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  13. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.623
    Допаѓања:
    40.110
    Додади ја на фб зошто секогаш ќе те копка.
    А не мора да значи, јас запознав девојка со која толку си личиме, копија сме една на друга и во лице и во тело. Кога се запознавме останавме онака без зборови. Нема шанса да сме сестри инаку.

На cresa-jagoda, Ygritte, Autumn_ и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.009
    Не сватив,мајка ти имала близначињ и за едното и кажале дека е мртво?
    Јас веднаш би ја додала.Не чекам ни секунда.

На Snowflake97 и Ygritte им се допаѓа ова.
  15. Ygritte

Ygritte Форумски идол

Се зачлени на:
    16 април 2015
    Пораки:
    2.182
    Допаѓања:
    26.449
    Не, мене ми се сврти в ум тоа :D ептен си личиме ко јајце на јајце :^)

16. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.009
    Од кај ти дојде идеа бре.
    Сите сме имале двојник:!:

На buba4e89, elimkd, Ygritte и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Limpan

Limpan Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2020
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    3.812
    Додади ја, нема што да ти е незгодно,кога ќе види и таа дека си личите и таа ќе се заинтересира сигурно.

На Ygritte му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.813
    Допаѓања:
    80.636
    Нема основа некоја, да родила мајка ти близначка или сестра постара ок, ама вака нема врска, има многу луѓе што си личат а не се никако поврзани.

На mira.mira, crazylady, mal.ecka и 2 други им се допаѓа ова.
  19. ABD

ABD Нов член

Се зачлени на:
    21 јуни 2021
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    2
    Zdravo, koj den vo dekemvri?

На elimkd и Nina 2014 им се допаѓа ова.
  20. Andra

Andra Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.667
    Здраво на сите
    Девојче родено точен датум16.11.82 во чаир, можно е да се вика Калина, на мајката и е речено дека починало ден потоа, но нема никаков документ дека е така. АКО СЕ ПРЕПОЗНАЕ НЕКА МИ ПИШЕ.