Ми се чини како таговна слика кога родители од различни причина се одрекуваат од своите новороденчиња, за оставње на син или ќерка во некој социјален институт за згрижување на деца. Но сум забележал дека посвоеното дете е многу поблагодарно и потчинето на они родители кои посвоиле. Само неможам да го прифатам фактот начинот ако некои кои посвојуваат деца од себични цели, само поради подобрување на семејниот финансиски статус.
Како е тоа посвојување од себични цели за подобрување на семејниот финансиски статус? Какви финансиски бенефиции би имале според тебе посвојувателите?
Веројатно мисли на вдомители (или како и да се викаат точно) кои што, според новиот закон, ги вдомуваат децата без родители кои порано одеа во домови. Тие мислам добиваат финансиска накнада од државата. Ама, тоа е сосема различно од посвојување
Згрижувачи. Тие на детето згрижувачко семејство му се и да, тоа го праат за паричен надоместок. Не знам зашто ги меша со посвоители.
Посвоителите посвојуваат дете со цел да имаат како свој син или ќерка не очекувајки што ќе добијат за возврат според државниот закон за згрижување или очувување бидејќи се одлучени да ги имаат како свои сопсвени деца. А има и такви дали со некаква цел кои само вдомуваат, се цел да го придобиј нивниот социјален статус дали е тоа еднократна социјлна помош, некој покрај такви деца од дом добиваат станбено покритие, куќа или стан. То е слично како згрижување за стари луѓе од кој после свршетокот на нивниот живот се очекува да наследат или пензија или имот.
Сум размислувала и сум отворена за опцијата посвојување на дете дури и кога би родила свое. Мене воопшто нема да ми пречи, зашто мислам дека баш ваквите деца ценат многу повеќе од она што ќе им се пружи. Нема да ми пречи дури ни во ситуација да си ги побара биолошките родители, од мене би добило целосна поддршка. За мене не е само да родиш дете, побитен е самиот чин на воспитување. Секако, кога би имала поддршка од партнерот и заедничко недискриминирање на тоа дете покрај своето ништо не би ме спречило.
Иако имаме веќе две деца, во план ни е и трето, со маж ми имаме разговарано на оваа тема и сакаме да посвоиме дете понатаму. Јас би била преесреќна, он ме поддржува во тоа. Иако шансите би ни биле помали оти веќе имаме деца, сакаме да аплицираме
Здраво, Дали може некој да ми каже постапката за посвојување дали трае многу долго? И доколку некое веќе е во таа постапка што точно треба да се направи
Zdravo Dali nekoj ima posvoeno dete vo poskoro vreme. Nie sme vo procedura veke godina I pol..Nekako ne falja ocaj..dali ke bide..koga ke bide. Nema preferencii za pol nacionalnost ili sl. Se rasprasuvavme ni kazaa deka nema sansa so vrski da se zavrsi rabotata..zasto e se kompjuterski I nema covecki faktor. Dali e ova navistina taka znae nekoj da mi kaze?
Имам пријателка која посвоија детенце пред 2 години. Беа со високи бодови и процесот од почеток до доделување на бебе за адаптација траеше 8 месеци. Они беа со преференци за возраст и националност, но двајцата се со високо образование, високи примања и имот.
Ti blagodaram draga na odgovorot..I nie imame prilichno visoki bodovi. Soprugot ne e so visoko, no kompenzira so visoki primanja. Se molam da bide sto pobrzo.❤️
И ние сакавме. Ама условите што ни ги поставија беа превисоки. Ние сакавме конкретно од Африка, Германија има соработка. Ама здравје, пак би пробале понатака. Не знам како е за Австрија, ама ако успеете пиши обавезно да мотивираш. Најкринџ нешто овде што ќе го прочитам. А оној па погоре па збори дека биле попотчинети и поблагодарни. Да баш такви треба да се. Да се осеќаат дужни дека сме решиле да им дадеме дом, не да се деца непослушни и пргави и да ја имаат целата слобода да се однесуваат исто како и сите други деца. Налет ако некој посвојува за да добие послушно и потчинето дете.