Посвојување на дете

Дискусија во 'Дете' започната од femina11, 18 октомври 2010.

1. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.654
    Допаѓања:
    2.573
    Сериозна си со прашањево?

2. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.354
    Допаѓања:
    15.656
    Зошто секое дете заслужува најдобро сместување што може да се понуди. Ако има избор помеѓу двајца родители или само еден, мислам дека е сосема логично да се избере да биде сместено со двајца родители.

На SummerGirl и lovely91 им се допаѓа ова.
  3. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    22.077
    Допаѓања:
    140.135
    Најсериозна.

Демек ако не сум мажена, а не можам да се остварам како мајка мора да имам дома маж или бар на папир како што многу прават за да посвојат дете ?

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.812
    Допаѓања:
    39.592
    Да зашто е сто пати подобро дете да расте со пар кој има несогласувања или е фиктивно заедно. Така е по закон. Така е по традиција. Кај нас побогу за сексуално образование во училишта се крена толкава фама што на крај не се воведе не па за ова.

На MilaSs12, M.B. и nena2010 им се допаѓа ова.
  5. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    22.077
    Допаѓања:
    140.135
    И од кои еден сака да посвои друг не сака и никогаш нема да го засака тоа дете ама побогу во брак се. И после ќе најде некој друг партнер со кој ќе се оствари како родител и дететво отфлено. Ама јеби га имаат папир.

На Mumoftwo30, MiloMalo и JoyJoy им се допаѓа ова.
  6. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2025
    Пораки:
    1.324
    Допаѓања:
    5.411
    Колку што знам кај нас се бодуваат и први на листата се тие со најмногу поени, ако сам сакаш да посвои дете само не добиваш поени за тоа дека си во брак, ако имаш на другите полиња добар број на поени можеш и да се најдеш меѓу првите..
    А во Србија тешко сам да посвиш дете, нема поени ама мораш да добиеш специјална дозвола од министерството, што е многу тешко да се добие, може да ја чекаш со години и да те одбијат..

Глупо е според мене ако некој е сам да не може да посвои дете, ако навистина сака и има услов да му понуди се што му е потребно.. Сигурно на тоа дете ќе му биде подобро во семејство, па дури и со еден родител отколку во дом..

На MiloMalo му/ѝ се допаѓа ова.
  7. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    22.077
    Допаѓања:
    140.135
    Нема шанси.

На Mr.Limonko му/ѝ се допаѓа ова.
  8. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    18.387
    Допаѓања:
    137.856
    Системот ни е застарен. Не е превидено дека на дете може да му биде подобро со еден.
    И кај луѓето е проблем тоа што претежно сите сакаат бебиња или тодлери, не од поголемите деца иако и тие имаат право на топол дом.

На Spidy му/ѝ се допаѓа ова.
  9. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.325
    Допаѓања:
    57.435
    Па и сама жена може да има несогласувања де. Од кај знаат тие дека самохраната мајка ќе биде совршена а парот баш мора ама мора да има несогласувања?

Инаку деловна жена може инсеминација од донор, ако има проблем со плодноста има право и на ваучер за инвитро. Може и да бара посвојување, може се'.

Нена, дали таа жена што се чувствува обесправена воопшто поднела документи за посвојување?

На dromka и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  10. Vikktorr

Vikktorr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2015
    Пораки:
    1.327
    Допаѓања:
    3.814
    Некој овде има реално искуство, се обидел да присвои дете/деца, знае како функционира низ детали, вработен е во институција што работа на оваа проблематика или нагаѓа?

Еве што вели законот. https://www.mtsp.gov.mk/mk-MK/socijalna-i-detska-zastita/posvojuvanje-na-dete

Значи, во принцип, функционира со поени. Како е во реална реалност, не знам. Би сакал да прочитам искуства.

11. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.354
    Допаѓања:
    15.656
    И со поени, треба еден сам родител да има од сите други услови како за двајца за да биде конкурентен со паровите. Реално, не знам која една сама жена заработува повеќе од просечен брачен пар кој сака да посвои дете, или има поголем стан од просечен пар, што се главните критериуми.

12. nextredstyle

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    18.387
    Допаѓања:
    137.856
    Поените значат, но не толку кога ете во самиот текст акцентот се префрла од „лицето“ на „посвоителите“ и се дава предност на двајца кои се во брак. Нема регулатива која го предничи добробитот на детето.

На JoyJoy и Vikktorr им се допаѓа ова.
  13. Vikktorr

Vikktorr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2015
    Пораки:
    1.327
    Допаѓања:
    3.814
    Ова е толкување, не е реално искуство. Но, фала што го прочита. :)

14. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    22.077
    Допаѓања:
    140.135
    Не сум поднела. Ама еве ако сакам не можам... Инаку 3 пара знам каде еден од сопружниците е геј, ама се во брак и имаат посвоено дете. А бракот фиктивен. А да не зборам оние кои платиле дебело.

15. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.914
    Допаѓања:
    9.854
    Значи системот детето не го вреднува на ист начин? Бидејќи ако си сингл жена можеш да користиш материјал од банка за спрема односно да забремениш со донор, но ако си сингл жена која може и сака да посвои дете, тоа не е предвидено. Ако вака размислуваат луѓето, системот, општеството, тогаш навистина децата не сме си ги заслужиле и тешко на децата со нас возрасните.

На Mr.Limonko, nextredstyle, Mumoftwo30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    22.077
    Допаѓања:
    140.135
    Пази ги бодовите. Здравствена состојба 3 бода, брачна состојба 13 поени. Сериозни се??

На JoyJoy, Mumoftwo30 и nextredstyle им се допаѓа ова.
  17. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.914
    Допаѓања:
    9.854
    Сериозни се, и со посовојувањата се тера озбилен бизнис.

18. nextredstyle

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    18.387
    Допаѓања:
    137.856
    Завршив политички студии. Знам да толкувам и од тој аспект коментирам за системот.
    Башка и од посвоени луѓе што имам слушнато (не сите посвоени од брачни другари се задоволни од нив). Факт е дека сме заглавени во минатото.
    Е, ајде, де.
    Брачните другари може да испаднат малтретирачи и психопати (кои веројатно успешно ќе се прикријат, па и стручен да не ги примети одма), но имаат предност пред некоја нормална Јорданка.

На dromka, Mr.Limonko, Mumoftwo30 и 2 други им се допаѓа ова.
  19. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    22.077
    Допаѓања:
    140.135
    Знам. Си има износ колку е за бебе, колку е за поголемо да добиеш.

20. Aenarion

Aenarion Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    295
    Допаѓања:
    431
    Бидејќи децата растени од просечно семејство со двајца родители имаат подобра перспектива од деца растени со еден просечен родител. Има безброј студии правена на оваа тема и тоа е конзистентен заклучок, пишете на гугл или прашајте ВИ. Исклучоци секогаш ќе има; што ако родителите се дисфунцкионални, епа што ако самохраниот родител е дисфунцкионален, што ако Јорданка горе не била баш нормална како што се мислело итн.

Ако темата го интересира некого:

https://gitnux.org/single-parent-crime-statistics/?utm_source=chatgpt.com
    https://doaj.org/article/18bef1ac56ea4dfba919a3a137452fd5
    https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7525106/
    https://ifstudies.org/report-brief/stronger-families-safer-streets

*Истото е и за разведени родители, шансите детето да заврши во затвор се зголемуваат значително.