8 месеци сме и кај и да е транспортерот ќе ни се смалува па се мислам за седиште за кола до кај 100 евра. Ја гледам понудава во Енци менци, чико 9-36 со 2 позиции за 6000 денари. Искуства можеби некој од вас? Или да барам до 25 кг со повеќе позиции?
Здраво мамички, се надевам темава се посетува па некоја ке ми одговори... Детенцето ми е 2год и 2м, доста е крупен, висок, како 3год дете. Има 16/17кг, незнам точно. Имаме седиште за во кола во кое гледам дека не му е баш удобно (такво е чудно навалено, дека е од тие помалите со пластичен висок дел доле), нозете му удираат во седиштето напред. Немам во план ново да купувам, па заинтересирана сум за бустер, дали може да земам сега тоа или е малечок за во такво нешто? Гледам од 15+кг па нагоре се.
Ќерка ми е три години и 15кг. И јас сега планирав да купувам седиште и помислив за бустер. Денес може ќе разгледуваме па ќе прашам баш дали може за таа возраст. Некако гломазни ми се седиштава. Плус ние сме 5 души. Бебе има транспортер и плус со толкаво седиште многу место се зафаќа или така ми се чини. Јас пак сум за бустер, секако ако може од нивна возраст. Ако не ќе се туткаме во кола.
Ај прашај баш, мојов помал е ама големко дете... имам транспортер за бебенцето кое е на пат, па тоа да седи во транспортер.. а синко во бустер, таман после на 6м бебчево во ова седиште кое го имаме, а синко сеуште во бустер. Ова е 0-25кг, ама некако како да му е веќе скроз кнап, главата му е скроз до горе...
Седиштата за деца одат според килажа најчесто, ама и висината секако игра улога. Booster seat се користи кога детето има доволно висина (и килажа) да може да се врзува со каишот од колата. Без да седи на бустер, треба да има минимално 120-130 цм висина (барем мислам), а на бустер ако седи, може и 110-115 см да биде високо. Син ми сега на 6 години користи бустер, а малото е во седиште од 0-18кг. Бустерот е фактички долниот дел од седиште од 9-36кг, барем ова ние што го имаме. Првично го ставивме седиштето, ама некако не му е згодно на детево ако заспие по пат, бидејќи не се менуваат позициите на наслонот. Затоа го користиме само бустерот. Бустер може да се користи и кај помали деца, ако се доволно високи за да може појасот да поминува преку градите.
Мајки препорачајте ми убаво седиште за во кола ние сме 10+м но сеуште го користиме транспортерот бидејќи не собира и е до 13кила. Сега не знам какво д земам седиште, п.с ме интересира дали и вашите деца при патување кога спијат многу се потат?
Како ви спијат дечињата во седиштата..Треба да одам на подолг пат а и за време на спиење ке тргнам..Седиштето се пушта ама доколку се пушта и тоа во колата..Така седната цел пат ке се укочи дете..Напред да ја ставам мала е..Совет..?
Во седиште нека си биде, ќе правите паузи, ќе ја вадиш од седиштето. Мислам дека дури седиштето е поудобно за спиење отколку седиштата во самата кола. Ние така со поголемиот правевме кога одевме за Турција со кола. Два дена пат имавме, со чести паузи.
@Crnizivot препораките се секако на два саати да се прави пауза за размрдување кога бебиња/деца се возат во кола. Така што секако ќе застанувате. А и детето нема да издржи повеќе од тоа без да се размрда.
Пофалби или пак критики за седиштево.го користи ли некој.Синми напраи 13 месеци.едвај 10кг ми.читав дека треба до 2 год да се вози наопачки.
Сметам дека мора да има посебно седиште. Уште поважно, никако не можам да поднесам кога некои неодговорни родители ги држат децата напред. Не ми се верува. Подобро детето да плаче, отколку јас по него.
па последно што читав,препорака е барем две години.гледав и тестови за децки седишта.побезбедни се ако се возат во обратна насока.затоа купив ново сдеште до 0-25
Јас го ставив да гледа нанапред кога поминавме од транспортер на детско седиште - моето е Chicco 9-36, секако немаше опција да биде наназад свртено. Двегодишно дете не гледам како би можело да седи наназад, искрено речено. Не знам кај би му ги сместила нозете
Видов дека тоа во САД се најновите препораки, ама и вака пак не сфаќам како на детето би му било удобно на пат подолг од можеби 10тина минути. 2 часа во оваа поза? Не знам баш. Дополнително, мене уште од мала ми се лоши кога седам во насока обратна од правецот и гледам надвор...