Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Посебно седиште во автомобилот за деца

Дискусија во 'Дете' започната од wolf4e, 5 септември 2010.

1. ChristmassTree

ChristmassTree Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2016
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    271
    da i ja menuvam, lesno mrda toa za legnuvanje

2. sunshine2015

sunshine2015 Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    Е како? Мене не ми успева :smirk:

3. veronikaveronika

veronikaveronika Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2011
    Пораки:
    188
    Допаѓања:
    132
    8 месеци сме и кај и да е транспортерот ќе ни се смалува па се мислам за седиште за кола до кај 100 евра. Ја гледам понудава во Енци менци, чико 9-36 со 2 позиции за 6000 денари. Искуства можеби некој од вас? Или да барам до 25 кг со повеќе позиции?

Прикачени фајлови:

• 795835900v_1.jpg
      795835900v_1.jpg
      Големина на фајлот:
      95,4 KB
      Прегледи:
      16
  4. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.295
    Допаѓања:
    76.387
    Здраво мамички, се надевам темава се посетува па некоја ке ми одговори... Детенцето ми е 2год и 2м, доста е крупен, висок, како 3год дете. Има 16/17кг, незнам точно. Имаме седиште за во кола во кое гледам дека не му е баш удобно (такво е чудно навалено, дека е од тие помалите со пластичен висок дел доле), нозете му удираат во седиштето напред. Немам во план ново да купувам, па заинтересирана сум за бустер, дали може да земам сега тоа или е малечок за во такво нешто? Гледам од 15+кг па нагоре се.

5. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Ќерка ми е три години и 15кг. И јас сега планирав да купувам седиште и помислив за бустер.
    Денес може ќе разгледуваме па ќе прашам баш дали може за таа возраст. Некако гломазни ми се седиштава.
    Плус ние сме 5 души.
    Бебе има транспортер и плус со толкаво седиште многу место се зафаќа или така ми се чини.
    Јас пак сум за бустер, секако ако може од нивна возраст. Ако не ќе се туткаме во кола.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  6. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.295
    Допаѓања:
    76.387
    Ај прашај баш, мојов помал е ама големко дете... имам транспортер за бебенцето кое е на пат, па тоа да седи во транспортер.. а синко во бустер, таман после на 6м бебчево во ова седиште кое го имаме, а синко сеуште во бустер. Ова е 0-25кг, ама некако како да му е веќе скроз кнап, главата му е скроз до горе...

7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.581
    Допаѓања:
    201.799
    Седиштата за деца одат според килажа најчесто, ама и висината секако игра улога.
    Booster seat се користи кога детето има доволно висина (и килажа) да може да се врзува со каишот од колата. Без да седи на бустер, треба да има минимално 120-130 цм висина (барем мислам), а на бустер ако седи, може и 110-115 см да биде високо.
    Син ми сега на 6 години користи бустер, а малото е во седиште од 0-18кг. Бустерот е фактички долниот дел од седиште од 9-36кг, барем ова ние што го имаме. Првично го ставивме седиштето, ама некако не му е згодно на детево ако заспие по пат, бидејќи не се менуваат позициите на наслонот. Затоа го користиме само бустерот.
    Бустер може да се користи и кај помали деца, ако се доволно високи за да може појасот да поминува преку градите.

На Glasna, Espadrila, Selest и 3 други им се допаѓа ова.
  8. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.763
    Допаѓања:
    34.030
    Мајки препорачајте ми убаво седиште за во кола ние сме 10+м но сеуште го користиме транспортерот бидејќи не собира и е до 13кила. Сега не знам какво д земам седиште, п.с ме интересира дали и вашите деца при патување кога спијат многу се потат?

9. Crnizivot

Crnizivot Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2016
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    42
    Како ви спијат дечињата во седиштата..Треба да одам на подолг пат а и за време на спиење ке тргнам..Седиштето се пушта ама доколку се пушта и тоа во колата..Така седната цел пат ке се укочи дете..Напред да ја ставам мала е..Совет..?

10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.581
    Допаѓања:
    201.799
    Во седиште нека си биде, ќе правите паузи, ќе ја вадиш од седиштето. Мислам дека дури седиштето е поудобно за спиење отколку седиштата во самата кола. Ние така со поголемиот правевме кога одевме за Турција со кола. Два дена пат имавме, со чести паузи.

На TutiFuti и Crnizivot им се допаѓа ова.
  11. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.004
    Допаѓања:
    32.396
    @Crnizivot препораките се секако на два саати да се прави пауза за размрдување кога бебиња/деца се возат во кола. Така што секако ќе застанувате. А и детето нема да издржи повеќе од тоа без да се размрда.

12. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.763
    Допаѓања:
    34.030
    Искуство некој? Screenshot_2017-07-11-15-17-50.png

13. katte82

katte82 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2015
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    192
    [​IMG]Пофалби или пак критики за седиштево.го користи ли некој.Синми напраи 13 месеци.едвај 10кг ми.читав дека треба до 2 год да се вози наопачки.

14. JovKo

JovKo Нов член

Се зачлени на:
    29 ноември 2016
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    6
    Сметам дека мора да има посебно седиште.
    Уште поважно, никако не можам да поднесам кога некои неодговорни родители ги држат децата напред. Не ми се верува. Подобро детето да плаче, отколку јас по него.

На Dadusicka и BlackNight им се допаѓа ова.
  15. VedaG10

VedaG10 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    1.636
    Допаѓања:
    9.591
    Мајки, од колку месеци детето може да седи свртено во нормална насока?

16. Верче4

Верче4 Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2015
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    5.361
    received_1604820596216813.jpeg го има некој да сподели искуство се мислам за него?

17. katte82

katte82 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2015
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    192
    па последно што читав,препорака е барем две години.гледав и тестови за децки седишта.побезбедни се ако се возат во обратна насока.затоа купив ново сдеште до 0-25

На VedaG10 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Јас го ставив да гледа нанапред кога поминавме од транспортер на детско седиште - моето е Chicco 9-36, секако немаше опција да биде наназад свртено. Двегодишно дете не гледам како би можело да седи наназад, искрено речено. Не знам кај би му ги сместила нозете :)

На Dadusicka, VedaG10 и irenna им се допаѓа ова.
  19. katte82

katte82 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2015
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    192
    ima i eden klip so test na sedista ama neznam dali da go postiram

20. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Видов дека тоа во САД се најновите препораки, ама и вака пак не сфаќам како на детето би му било удобно на пат подолг од можеби 10тина минути. 2 часа во оваа поза? Не знам баш. Дополнително, мене уште од мала ми се лоши кога седам во насока обратна од правецот и гледам надвор...

На M&M му/ѝ се допаѓа ова.