Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Посебно седиште во автомобилот за деца

Дискусија во 'Дете' започната од wolf4e, 5 септември 2010.

1. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Мајки кажете ми искуство со седиште за кола. Ни се понудија да ни купат поклон па не знам како е најпрактично. Дали да земам од тие 0+ или од 9-18 9-36. Имаме и транспортер за сега, но според вас кое е подобро.

2. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.763
    Допаѓања:
    34.030
    9-36 имаме ние ептен сум задоволна.

На kiki_riki му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ^angel^

^angel^ Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2015
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    1.264
    Транспортерот ни е мал барам седиште и ме буни со килажава. Кое е најпрактично од килажите дали тоа до 36 кика или немора? Имам исто дилема дали чико кидо или наниа. Некија да ме советува ќе ме спаси

Последна измена од модератор: 12 август 2017
  4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.582
    Допаѓања:
    201.801
    Тие седишта што се до 36 кг немаат менување на позициите на наслонот, што не е баш практично за бебе/детенце до три годинки. Седиштата што се до 18 кг се подобри, затоа што кога ќе заспие може да го навалиш, што не е случај со седиштата до 36 кг. Инаку, ние имаме едно седиште на Наниа до 18кг, сега малово го возиме во него, а за големото бустер од седиште на CAM. Со Chicco немам искуство.

На M&M и ^angel^ им се допаѓа ова.
  5. ^angel^

^angel^ Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2015
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    1.264
    Да фала ти да прочитам се пред да се одлучам :)

Инаку по продавнициве ми кажаа до 18кг е за 4год а до 25 е за до 5год. Некако ми нема логика

6. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Нема баш фиксно дефинирана граница кога седиштето е за до 4, кога за до 5 или 3 години. Многу зависи од моделот и големината на детето. Син ми беше крупно бебе, и кога на 9 месеци некаде му биравме седиште, многу од моделите -18 ни се гледаа мали, посебно земајќи во предвид скафандери и слично. Се решивме за 9-36 од Chicco и не зажалив. Планирам уште долго да го користам :)
    Од друга страна за колата на татко ми ни позајмија седиште 0-18, факт е дека сега на 2 и пол сеуште го користиме (мали има 14кг), ама сепак тоа ми е за поретки прилики кога го земаат од градинка или слично.

7. katte82

katte82 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2015
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    192
    скафандер и седиште не иде заедно.нас ни е тоа тешко да го сватиме ама за безбедност на нашите деца .треба да се облечени и покриени после со кебенце или слично, а за надвор да се облече јакна или скафандер

На Glasna му/ѝ се допаѓа ова.
  8. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    За подолг пат да, ама за 5-10 минути не верувам дека некој го соблака детето пред кола. Бар јас признавам не правам така, на -30 лани ни на крај памет не ми беше на паркинг да го соблакам, па греење да пуштам (значи и јас и мм да се соблакаме), па истата процедура пред градинка. Кога е патот подолг секако.

9. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.763
    Допаѓања:
    34.030
    Нашето има 3 позиции на лорели е од 9 до 36кг. Screenshot_2017-08-14-19-36-04.png вакво исто имамме .....
    А еве како се спушта а може и уште повеќе Screenshot_2017-08-14-19-36-13.png

На MissDior му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Elen4e_sonce

Elen4e_sonce Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2016
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    630
    Девојки што е попрактично за новороденче - дали да му земам седиште за во кола од 0 до 18 месеци или транспортер? Транспортерот колку што знам се користи негде до шест месеци така? По некоја логика седиштето ми звучи попримамливо. А многу ми е симпатично пример во болница кога ќе видам штотуку родени бебиња во транспортер - дали и седиштето кое има неколку нивоа може да се користи за да се извади бебето од кола до дома пример, или од кола до болница?

11. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Седиште и транспортер не е исто, самото име ти кажува. Транспортерот има рачка, можеш и во рака да го носиш (затоа е предвидено само за мали бебиња), може да се прикачи на количката, и да се фиксира во кола за превоз. Седиштето нема да можеш да го вадиш и носиш бебео во тоа, гломазно е, и да, тие се навалуваат во три нивоа па можеш и бебе да легнеш во него.
    Размисли што ти е попрактично на тебе ако не си во можност да ги земеш и двете. Јас имав транспортер кој го користевме од 0-6 месеци, па на 6 месеци купивме седиште за во кола 9-25кг кој планирам до 4-5 години да го користиме.

На Mari-Ja му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Seline

Seline Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2017
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    3.658
    Ќе замолам препорака за седиште, посебно некоја од мајките што живеат во странство, какво имаат и дали е подобро за почеток до 18 кг или до 36 веднаш да земам? До сега во транспортер ама веќе ни е мал.

13. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Колку му е цената одприлика на ова седиште? Јас барам до 36 , ама да се спушта

14. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    28.438
    Ирена, ние имаме ист модел, само друга марка. Го земавме околу 50 евра. Седиштето реално не се спушта, така се навалува за да се одделат горниот од долниот дел (се спушта до крај за 180°). Ама ние исто го користиме како спуштање кога синко заспива со тоа што ставаме нешто позади седиштето за да не му се исправа. Врши работа во секој случај.

15. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    А од каде ви е купено, мислам која продавница.
    Јас имам едно до 25 кила со позиции, ама сега ми треба уште едно, а двете деца ми се мали па спијат во кола и на кратки релации.

16. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    28.438
    Од локо кроко. Тоа сакав да ти кажам. И јас имам едно со 5 позиции за спуштање за малата, а ова нема позиции оти не му е намената да се спушта за спиење. Ама со самото тоа што се спушта за да се извади горниот од долниот дел може да се импровизира и за спиење. Ние многу патуваме и долго и кратко па секогаш со нас носиме нешто за позади седиште да го држи во полегната положба кога поголемото ќе заспие.

На irena.1 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    И ова нашето до 25 кила е од локо кроко, гатор мислам се вика. Ај баш ке отидам да ги разгледам.

18. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    28.438
    Нашето е дино. Исто е како на сликата на членката погоре.

19. Верче4

Верче4 Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2015
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    5.361
    Jas zedov od loco croco cruiser e modelot so tri pozicii 9-36. 6500 mislam bese.

20. *Лорена*

*Лорена* Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    635
    Допаѓања:
    4.505
    sediste.jpg
    Ние земавме вакво пошто сме поголеми. Од 15-36 кг без монтажа во кола. Се фиксира кога ке се стави безбедносниот ремен. Комотно и супер за поголеми дечиња пошто се крева висината и се шират страниците. Само едно ниво на нагиб.

На mal.ecka, victoria и zuto им се допаѓа ова.