Посебно седиште во автомобилот за деца

Дискусија во 'Дете' започната од wolf4e, 5 септември 2010.

1. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.950
    Ај слика плс. .

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.960
    Допаѓања:
    203.317
    Вака нешто

Јас за големиот имав на Chicco, сега само бустерот (долниот дел за седење) го користиме, пошто се врзува со појасот од колата. Е сега не знам дали на сите модели им се вади долниот дел, што служи како бустер. Овие седишта се прилично непрактични за спиење за децата.

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  3. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Од Babyblu во Битола

4. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.950
    Моето е подрукше затоа и побарав слика, ама некако ко мало да му е..

5. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Од мое досегашно искуство. За поголемо од 18 кг има од 0до 25 кг со четири позиции на спуштање. Јас имам вакво едно, бидејки е од 0 кг во него сега се вози малиот. А за големиот купивме од 9 до 36 кг, со една позиција на подлегнување. Тоа му е сосема доволно за да не му пага главата напред кога ке заспие. Тоа е ова на сликата.
    Во локо кроко сретнав и до 36 кг што има повеке позиции на спуштање, ама многу беше гломазно, бар за нашата кола, бидејки сега позади имае две седишта.
    Screenshot_20180125-130821.png Screenshot_20180125-130830.png Screenshot_20180125-130840.png

На Annath и LiliBoz им се допаѓа ова.
  6. *Лорена*

*Лорена* Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    635
    Допаѓања:
    4.506
    Ова е нашето седиште, мислам дека пола град купи кога беа на намаление во Енци Менци пред некој месец.
    Од 9 до 36 кг. е, а не фаќа повеќе место од тоа за 0-25 кг. Се подесува и во висина и во ширина и мене тоа ми беше важно. Има едно ниво на наслон и не е како бебе навалено ама па и дете од 2,5-3 години колку можеш да го налегнеш? :?: Како и да е јас сум презадоволна од седиштево, посебно лесно е што нема каиши за закопчување меѓу нозе кои му сметаат летно време. Се прицврстува со каишот од автомобилот. Од мене (y)

На irena.1 и Annath им се допаѓа ова.
  7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.960
    Допаѓања:
    203.317
    Убаво е ако има седишта до 36 кила со менување на позицијата на наслонот, ама ова ние што го имаме е постар модел на Чико, од внука ми, пошто не го користеше. А моево големо има 18 кг ( на скоро седум години), ама во висина ептен отиде последнава година, па само бустерот го користиме, се врзува со појас детето. Седиштето му е мало, нема каде да ја потпре главата. Проблем ми е ако заспие во кола, се мислев да земам од оние перничиња што се ставаат околу врат, оти е навистина непријатно кога го гледам заспан и искривен во кола, иако ретко спие, само на ептен подолги релации, и тогаш ретко. А не сакам да легнува на задно седиште, не ни има место, оти седиштето од малиот е тука.

На irena.1 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. ana-banana

ana-banana Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    751
    Имате ли искуство со купување на седиште за во автомобил од страната екупи.мк или пак седиште со марка "Примебебе"?
    Ме интересираат искуства и сакам плус и нешто да прашам општо со седиштата. Како да знам дали се спушта за спиење, го добивме на подарок а немаме упатство немаме ништо. За колкаво бебе може да се користи о слично.
    Седиштето е во прилог на сликава.

Прикачени фајлови:

9. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.517
    Допаѓања:
    27.302
    Vidi na youtube napisi ja markata i modelot na sedisteto + carseat installation moze ima klipovi od istoto sediste kako se mesti i sto funkcii ima. Za naseto imase epten korisni videa.

10. Artemida81

Artemida81 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2012
    Пораки:
    449
    Допаѓања:
    354
    Некоја препорака за booster седиште? Имаме стандардно, веќе е голема за тоа, а и треба помалово да се вози во тоа сега. Фала.

11. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    40.526
    Почнавме да разгледуваме седиште за во кола па дали имате некоја препорака за бренд, спецификации и на што да внимаваме при избор?

12. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.304
    Допаѓања:
    35.579
    Зависи што барате.
    Ние на пример имаме седиште 0+ од раќање па до кај 18 кила. Нашето може да се врти да гледа и напред и назад и има различни положби и се крева наслонот како што расте бебето.
    Ние гледавме да има Изофикс седиштето зашто лесно се мести и побезбедно е од обичното врзување со појас (овие вториве ретко кој ги мести правилно и тоа ги прави помалку безбедни).
    Имаме MAxiCosi Milofix седиште и сме задоволни бидејќи ми се гледа прилично удобно. Е сега мислам дека нема да издржи баш како што пишува до 4 години туку ќе треба да го менуваме веројатно на 3 зашто ќе биде повисок од тоа што треба.
    Новите седишта по новите стандарди сега место по тежина одат по висина.

На Ano му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    40.526
    Ќе мора од 0+ во секој случај зошто синко уште нема ни 6кг. Се муслиме дали до 25 или до 36. Благодарам за препораката, а ги исчитав и другите препораки па ќе видиме што ќе одлучиме.

14. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Има некој вакво на макси кози? Ептен ми фати око - може од 4+ да се користи. Ротира 360 степени базата.

15. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.663
    Допаѓања:
    15.869
    Ми текна да прашам нешто:), на која страна позади ви е поставено седиштето? Дали позади возачот или совозалот и има ли некоја врска каде треба да биде?

16. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.950
    Да. Позади шофер. За не дај боже. Зошто во ситуација на директен судар шоферот несвесно гледа да избегне да се судри неговата страна. :) Сакал неќел тоа ни е потсвесно.

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  17. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.890
    Допаѓања:
    28.549
    Тој што има две деца нема избор. На двете страни има по едно седиште. ;)

На victoria и azelea им се допаѓа ова.
  18. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.304
    Допаѓања:
    35.579
    Немаме баш вакво. Ова е ново седиште по новите Европски стандарди и оди по висина не по тежина на бебе/дете мислам. Имаме MIlofix и до сега е добро. Нашето се врти само напред назад ама лесно се спушта, монтира, бебе лесно се става во него.
    Ова е унапредена верзија така што би требало да е уште подобро.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    https://www.amsm.com.mk/Media/56/Manual-child restraint systems.pdf

Јас секогаш си го препрочитувам ова. Но и покрај прирачников и нашето седиште не е на право место :$

На azelea и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  20. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.196
    Мене седиштето ми е поставено позади совозачот бидејќи кога се паркирам пред градинката треба да го извадам преку тротоар,кога седиштето би било позади моето седиште ми е поопасно вадењето од кола бидејки сум на улица. Порано седиштето беше позади мене бидејќи се паркирав на обратна страна.

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.