Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Посебно седиште во автомобилот за деца

Дискусија во 'Дете' започната од wolf4e, 5 септември 2010.

1. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.054
    Допаѓања:
    225.403
    Ај слика плс. .

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.582
    Допаѓања:
    201.801
    Вака нешто

Јас за големиот имав на Chicco, сега само бустерот (долниот дел за седење) го користиме, пошто се врзува со појасот од колата. Е сега не знам дали на сите модели им се вади долниот дел, што служи како бустер. Овие седишта се прилично непрактични за спиење за децата.

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  3. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Од Babyblu во Битола

4. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.054
    Допаѓања:
    225.403
    Моето е подрукше затоа и побарав слика, ама некако ко мало да му е..

5. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Од мое досегашно искуство. За поголемо од 18 кг има од 0до 25 кг со четири позиции на спуштање. Јас имам вакво едно, бидејки е од 0 кг во него сега се вози малиот. А за големиот купивме од 9 до 36 кг, со една позиција на подлегнување. Тоа му е сосема доволно за да не му пага главата напред кога ке заспие. Тоа е ова на сликата.
    Во локо кроко сретнав и до 36 кг што има повеке позиции на спуштање, ама многу беше гломазно, бар за нашата кола, бидејки сега позади имае две седишта.
    Screenshot_20180125-130821.png Screenshot_20180125-130830.png Screenshot_20180125-130840.png

На Annath и LiliBoz им се допаѓа ова.
  6. *Лорена*

*Лорена* Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    635
    Допаѓања:
    4.505
    Ова е нашето седиште, мислам дека пола град купи кога беа на намаление во Енци Менци пред некој месец.
    Од 9 до 36 кг. е, а не фаќа повеќе место од тоа за 0-25 кг. Се подесува и во висина и во ширина и мене тоа ми беше важно. Има едно ниво на наслон и не е како бебе навалено ама па и дете од 2,5-3 години колку можеш да го налегнеш? :?: Како и да е јас сум презадоволна од седиштево, посебно лесно е што нема каиши за закопчување меѓу нозе кои му сметаат летно време. Се прицврстува со каишот од автомобилот. Од мене (y)

На irena.1 и Annath им се допаѓа ова.
  7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.582
    Допаѓања:
    201.801
    Убаво е ако има седишта до 36 кила со менување на позицијата на наслонот, ама ова ние што го имаме е постар модел на Чико, од внука ми, пошто не го користеше. А моево големо има 18 кг ( на скоро седум години), ама во висина ептен отиде последнава година, па само бустерот го користиме, се врзува со појас детето. Седиштето му е мало, нема каде да ја потпре главата. Проблем ми е ако заспие во кола, се мислев да земам од оние перничиња што се ставаат околу врат, оти е навистина непријатно кога го гледам заспан и искривен во кола, иако ретко спие, само на ептен подолги релации, и тогаш ретко. А не сакам да легнува на задно седиште, не ни има место, оти седиштето од малиот е тука.

На irena.1 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. ana-banana

ana-banana Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    751
    Имате ли искуство со купување на седиште за во автомобил од страната екупи.мк или пак седиште со марка "Примебебе"?
    Ме интересираат искуства и сакам плус и нешто да прашам општо со седиштата. Како да знам дали се спушта за спиење, го добивме на подарок а немаме упатство немаме ништо. За колкаво бебе може да се користи о слично.
    Седиштето е во прилог на сликава.

Прикачени фајлови:

9. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Vidi na youtube napisi ja markata i modelot na sedisteto + carseat installation moze ima klipovi od istoto sediste kako se mesti i sto funkcii ima. Za naseto imase epten korisni videa.

10. Artemida81

Artemida81 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2012
    Пораки:
    449
    Допаѓања:
    354
    Некоја препорака за booster седиште? Имаме стандардно, веќе е голема за тоа, а и треба помалово да се вози во тоа сега. Фала.

11. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.047
    Допаѓања:
    40.389
    Почнавме да разгледуваме седиште за во кола па дали имате некоја препорака за бренд, спецификации и на што да внимаваме при избор?

12. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.004
    Допаѓања:
    32.396
    Зависи што барате.
    Ние на пример имаме седиште 0+ од раќање па до кај 18 кила. Нашето може да се врти да гледа и напред и назад и има различни положби и се крева наслонот како што расте бебето.
    Ние гледавме да има Изофикс седиштето зашто лесно се мести и побезбедно е од обичното врзување со појас (овие вториве ретко кој ги мести правилно и тоа ги прави помалку безбедни).
    Имаме MAxiCosi Milofix седиште и сме задоволни бидејќи ми се гледа прилично удобно. Е сега мислам дека нема да издржи баш како што пишува до 4 години туку ќе треба да го менуваме веројатно на 3 зашто ќе биде повисок од тоа што треба.
    Новите седишта по новите стандарди сега место по тежина одат по висина.

На Ano му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.047
    Допаѓања:
    40.389
    Ќе мора од 0+ во секој случај зошто синко уште нема ни 6кг. Се муслиме дали до 25 или до 36. Благодарам за препораката, а ги исчитав и другите препораки па ќе видиме што ќе одлучиме.

14. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Има некој вакво на макси кози? Ептен ми фати око - може од 4+ да се користи. Ротира 360 степени базата.

15. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.590
    Допаѓања:
    15.654
    Ми текна да прашам нешто:), на која страна позади ви е поставено седиштето? Дали позади возачот или совозалот и има ли некоја врска каде треба да биде?

16. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.054
    Допаѓања:
    225.403
    Да. Позади шофер. За не дај боже. Зошто во ситуација на директен судар шоферот несвесно гледа да избегне да се судри неговата страна. :) Сакал неќел тоа ни е потсвесно.

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  17. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    28.438
    Тој што има две деца нема избор. На двете страни има по едно седиште. ;)

На victoria и azelea им се допаѓа ова.
  18. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.004
    Допаѓања:
    32.396
    Немаме баш вакво. Ова е ново седиште по новите Европски стандарди и оди по висина не по тежина на бебе/дете мислам. Имаме MIlofix и до сега е добро. Нашето се врти само напред назад ама лесно се спушта, монтира, бебе лесно се става во него.
    Ова е унапредена верзија така што би требало да е уште подобро.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    https://www.amsm.com.mk/Media/56/Manual-child restraint systems.pdf

Јас секогаш си го препрочитувам ова. Но и покрај прирачников и нашето седиште не е на право место :$

На azelea и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  20. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.195
    Мене седиштето ми е поставено позади совозачот бидејќи кога се паркирам пред градинката треба да го извадам преку тротоар,кога седиштето би било позади моето седиште ми е поопасно вадењето од кола бидејки сум на улица. Порано седиштето беше позади мене бидејќи се паркирав на обратна страна.

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.