Посебно седиште во автомобилот за деца

Discussion in 'Дете' started by wolf4e, Sep 5, 2010.

1. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Морам да го поставам најглупавото прашање на светот,ама како ги навалувате седиштата кога детето е свртено напред да гледа ? Кога ќе заспие и паѓа главчето.

2. jarec6

jarec6 Популарен член

Зависи какво седиште имаш, за која возраст и дали има позиции за навалување.

3. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Го имам ова седиште.

Од 9 до 36кг е.

Attached Files:

4. jarec6

jarec6 Популарен член

Фиксно е ова, не е до тебе, такво е седиштето.
    Колкаво е детето?
    Знам дека овие седишта се од 9до36 ама јас дете под година/година ипол не препорачувам во вакво седиште.
    Пробај со оние перничињата за врат,од напред ставај го

5. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

2 и пол години е .
    А зошто не чини ?

6. jarec6

jarec6 Популарен член

Не дека не чини, туку нели се препорачува од 9 кг, а реално дете од 9 кила е некаде6-9 месеци и воопшто не е стабилно за во вакво седиште, ова е бустер седиште нема некоја база како помалите.
    За твојава возраст е идеално.
    Реално дете под година/година ипол не може така цврсто да седи,како што треба за во ова седиште.

Anomis11 and Dikinzi like this.
  7. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Фала на објаснување, оти јас баш и не се разбирам.
    А планирав да го купам сега и за второто дете, она ќе прави 1 година за 3 недели. И има 9 кила и нешто. Ама ќе почекам уште некој месец изгледа.
    Јас дека бев задоволна од него, само што не знаев како со него кога спие, а гледам дека може да се навали.

jarec6 likes this.
  8. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Овие седишта се такви, лесно се вади и става детето ама не се за долг пат. Ние купивме ново за синко, баш од таа причина.
    Гледав по страните држач за глава,

Screenshot_20210110-212757_Chrome.jpg

9. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

На долг пат не сме размислувале да одиме, а и ако одиме тоа ќе биде само еднаш годишно можеби до Грчка ако даде Господ :D Најдолга дестинација оваа година ни беше Дојран, саат и пол оти бавно возевме. Иначе колата ја палиме тука во Велес само, најмногу вожња ни е 20 мин. Не знам за колку големи дестинации мислите сега ?

10. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Повеќе од 3 часа. За во Охрид темпиравме да спие во кола. Натаму око не склопи, си се дереше цел пат. :D

Dikinzi likes this.
  11. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Во правец на возење најрано смее да седи откако ќе прооди убаво, со цел мускулатурата да може да го издржи теретот на нагло кочење или не дај Боже удар. Новите (веќе на така нови уствари) преппраки се за наназад седење - кон задното стакло од автомобилот- се до 3та година на детето, ние сме далеку од тие стандарди а сообраќајот кај нас знаеме каков е. Не брзај за менување на седиште иако можеби ти се чини му е тесно, ортопедот Антоније многу убаво го има објаснето тоа, дека каде е безбедност во прашање, таму нема удобност.
    Збунувачки се и ознаките како 9кг, тоа не значи дека само со исполнета килажа смее да седи во вакво седиште, туку да оди и да има мин 9кг, за толку мало дете јас би ти препорачала 0-36 седиште во кое наназад ќе гледа додека не ја надрасне границата, а после ќе биде спремно за напред

Dikinzi and MilaSs12 like this.
  12. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

@Autumn_ да, некое дете ке има 9 кг на 6 7 месеци, некое на 1 година.

13. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Да, гледам дека од 9 месеци ги седнуваат во 9+ седишта, некако ми се чини не е сфатена целта на седиштето и се гледа на него како на било кој реквизит за бебе

Coco31 and MilaSs12 like this.
  14. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Предложете седиште з 3,5год дете од 3 група со исофикс. Ама убаво големо, крупно ми е детево.

15. Kitten

Kitten Форумски идол

Имам едно вакво од овој тип, открив дека се навалува само со буткање, пробај кај тебе дали е истиот принцип. Извлечи го бустерот понапред, да не е залепен до наслонот, и бутни го грбниот дел.

За малото ако сеуште му е точен транспортерот, не го мењај. Ако не му излегува главчето над горниот раб од транспортерот, тогаш Ок е. Кога ќе зимаш ново земи помало од ова, долниот дел да не е бустер.

Dikinzi likes this.
  16. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Дечки дали бебињата ги ставате во скафендер па во седиште? Јас земав чико универс од 9-36 кг ама не знам дали правам погрешно нешто, бидејки не ми го собира детето т.е тесни му се каишите и не можам да го закопчам со скафандерче. инаку 9 кг е! Е сега совет ми треба.Дали е до скафандерот или некако не удпевам до крај да ги извлечам каишите?

koritsaki likes this.
  17. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

Јас кога ја ставав во седише уште помала кога беше ја ставав по тенка јакничка. И кај мене е тоа проблем со каишевите, не знам да ги наместам а да бидам искрена не сум се посебно заинтересирала сега (поради локдаунот кај нас немаме одено никаде може 4-5 месеци со кола)
    Сега е 16+ инаку, мене ми е страв да не и е топло па затоа потенко ја облекувам :)

Dikinzi and Fifi84 like this.
  18. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Дете во седиште се става по блуза, не во јакна, може лесно да излета, ако е шушкава посебно е опасна.
    Само оние меки скафандери, како мече се океј, како дебела блуза се.

babydust and Fifi84 like this.
  19. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Ние го имаме Joie Traver Shield (го користиме без shield зашто кога купувавме Joie Traver го немаше на лагер го имаше само ова - единствена разлика е што ова нашетво е регистирано од 9+ кила, а само Traver e od 15+ кила). Го купивме на 4 години на детето зашто имавме 0-18 кила. Наврати се неколку страни наназад имам пишано искуство. Нашето е баш позитивно. Комотно е седиштето и може многу да се дига нагоре, а и ако заспие малку се навалува да му биде поудобно. И кога ќе порасне останува како бустер со изофикс што мене ми е супер варијанта. Во истиот ценовен ранг има и Maxi Cosi rodiFix или нешто слично.
    Нашето го има во Енци Менци, а MaxiCosi во Bebehome.

eli.karameli likes this.
  20. MinnaAnne

MinnaAnne Истакнат член

5+++ сме, сакам да купам седиште дека транспортерот и е тесен веќе. Дали да барам седишта од категорија 0-36? Некое да ми препорачате?

Dikinzi likes this.