Во нашите закони стои само дека дете до 13 години не смее да се вози на предно седиште, толку од безбедност на децата. Ние зедовме до 36, можеш да земеш и до 18, па после бустер е доволно. Ако планирате од сега да се вози мора 0+ да е, да се врти во двата правци.
@MilaSs12 последното е добро ама ризикот е дека детето нема да го сака додатокот напред. Можеш до 3 години во сегашното седиште па потоа без додаток (тој секако е за до 3 години, ние нашиот не го искористивме стои така нов). @Grungie има конектори седиштетоhttps://www.adac.de/rund-ums-fahrze...ersitztest/details/367/joie-trillo-lx-isofix/ и добра оценка на Adac.
Благодарам за одговорот... Размислувам што да земам за колата низ град што ја возам,до сега имаше за до 25кг ама веќе му е кнап,има 5 години. (Во другата кола што ни е за подолги релации си има посаглам седиште со изофикс) Навистина се мислам дали да земам само бустер или цело за до 36 кг...
Мое мислење е дека за по град ти треба подобро седиште. Тука се случуваат најстрашни сообраќајки. Колку пати само сум видела испокршени автомобили на крстосница, не сакам да мислам што би било да имало дете внатре. Скоро едно бебе држено во раце, при транспортер, имаше незгода, ги удрила кола странично, во не толку прометна улица. Бебето летнало и е со потечена глава, ама е добро. Сепак можело и да не биде.
Imame sediste kupeno od loco croco - negro isofix. Vo koja pozicija gi vozite bebinjata od 8 meseci? Nas vooopsto ne ni e iskoristeno do Sega beshe vo transporter no veke I e mal sakame da go namestime sedisteto.
Се сомневам дека на бебе од 8 м може да му е мал транспортерот. Колку цм е високо? Главата до каде е? Ако ти е седиштето 0-36 тогаш може да го користиш, свертено наназад во најлегната положба.
74 beshe pred 2 nedeli, glavata e podizlezena. Transporterot e 10kg a taa e I poveke. Da 0-36 e. Blagodaram
Нема врска килажата кај транспортер, битна е висината. Деца до 1 година се возат, или барем до 10 м. Синко бил повисок на таа возраст а се возеше во транспортер. Чудно што велиш подизлезена.
Различни транспортери имаат различни препораки до кога може да се возат бебињава во нив. Пример, нашиов транспортер е до 75 цм или кога главата ќе биде минимум 2 цм од горниот раб. Ова е наведено во упатството. За се што е над тоа производителот не гарантира за безбедност на користење.
@Kaja991 ако е седиштето 0+ тогаш бебето/детето додека не прооди убаво се вози свртено наназад. Потоа може да се сврти да гледа напред. @MilaSs12 зависно од моделот и бебиња може да надраснат транспортер. Ако е седиштето 0+ тогаш може од раѓање на нагоре да се користи. Транспортерот не е ништо друго освен седиште за кола за бебиња од 0 до 9, или 15 килограми. Така што седиште 0+ е за сите бебиња од раѓање па нагоре. Јас лично префрлив бебе во седиште 0+ на 2 месеци. Имав и седиште 0-9 кила (познато како транспортер кај нас) ама тоа не беше изофикс и заради безбедност си го префрлив во тоа со изофикс. Внука ми бебешкото седиште го надрасна на нејзини 8 месеци зашто беше долго бебе.
Јас купив количка комплет со Maxi Cosi седиште 0+ . Едната го користеше до 10 месеци, другата до 8, зашто веќе имавме друго па одма ја префрливме. На двете им висеа ноџињата и не им беше удобно. А и не е баш сигурно. Исто така седиштата за во кола имале рок на траење зависно од која марка. Прочитав во упатството конкретно за моделов што го имаме , рокот е 6 години,после тоа нема гаранција дека ќе е 100% сигурно. Валда попуштаат каишите или штознам.
@JoyJoy листајќи ја темава видов дека имаш доста познавање, па би те замолила за помош. Транспортерот кај и да е ќе треба да го замениме со седиште, е сега синко е 7 месеци и сакам што подолго да се вози свртен наназад, минимум 2 години. Која категорија би ми препорачала 0-18/25/36? Препорака за некое конкретно?
Бебе 3 месеци во транспортер на совозачко смеам да возам по закон? Или да ја оставам позади сама, како правите ако треба сами да излезете? Вака ми е поблиску ако се раскенка да ја закачнам малку, а и ќе ме гледа па валда ќе е помирна.
Законски смееш да возиш бебе/дете на предно седиште, со услов airbag - от да биде исклучен, јас го возам моето така. Ама не знам колку е паметно да ја закачкаш додека возиш, тоа ти си знаеш. Друга опција е, ако го возиш назад, да земеш огледало за да го гледаш.
Si naracav i jas do 36kg,sepak za vo eu drzavi sigurno e do 12 god cim takvi gi pravat...edvaj cekam da mi stigne
Сами се возите, седи мирна? Убаво си спиеше запалиш ли кола, а сега се решив сами да шетаме и ко за инат почна да е будна па и да се буни. И сега седишта гледам да и е поудобно.
седи мирна, е сеа кога ја носев последен пат во парк се задржавме малце поише не планирано и ми огладне, цел пат плачеше, застанував да и дадам цуцла па ми ја плукаше и така на крај кога дојдовме дома се тресев, ама искрено и кога сме со маж ми и ја седам позади со неа а огладнела веќе пак плаче и ништо не ја смирува џабе седам до неа