Здраво мамички препорака за убаво седиште за во кола за 4+ месеци, и од колку месеци ги стававте бебињата?
Ај предложете некое убаво седиште за над 9кг. Цена не ми е битна, сакам убаво квалитетно и згодно на бебе да е. Да се спушта за спиење, главата некако да му се потпира да не се мава лево десно и да се врти 360. Има некое со сите 3 опции? На друго што да внимавам при бирање седиште? Планот е откако ќе прооди да го префрлиме, сега уште се вози во транспортер
Ќе те поправам тука зошто има седишта со 0-36кг што ја има истата положба како на транспортер. И се зависи од развојот на бебето има некои премногу брзо растат и нозете им удираат и се додека седиштето е без изофикс да го возиш во транспортер со врзан појас е по небезбедно, а единствено што можеш да ставиш таков транспортер е на макси кози од 20 000 па нагоре. Ние го имаме Armadillo од Локо кроко супер е и ледно се чисти од 0-36кг е 360 степени се врти, во контра правец е со 4 позиции додека напред ако го свртиш е со 1 или 2 позиции и со изофикс е. Единствена маана му е што каишот од задниот дел на седиштето што се прикачува од страната на гепекот за железата и ако го стегнеш ќе не можеш да го вртиш ќе треба да го попушташ појасот па да го свртиш иако е доволно и да го возиш со тоа што има само изофикс. А матерјалот доколку се испрља ледно се чисти само со влажна марамица. Најквалитетно ти е на макси кози да си разгледаш што ќе ти одговара со цена. Од 9кг такво седиште што ти бараш мислам дека нема подобро ти е од 0+ да земеш зошто обично они имаат повеќе опции за спуштање за спиење. На макси кози имаш како адаптер еден и плус седиштето кога го ротираш да не го попушташ каишот од горниот дел туку лесно да го ротираш без проблем.
На макси кози седиштата поти материјалот? Транспортерот ни е чико ама многу поти. Има воопшто некое што не поти?
Искрено сите седишта потат ако се потпрени и се зависи температура во кола. И ти да седиш позади ако нее е доволно ладно во кола ќе се испотиш.
Се почесто се појавува на инста дека за седишта за во кола го користат овој додаток за да не се лизгаат каишите од рамената. Дали некаде кај нас има да се купи вакво нешто или да можам да нарачам од некаде
Јас еднаш читав за овие, мислам дека ги користат во Америка, а во некои земји (Европа, Австралија) се и забранети. Не би помогнале многу во случај на несреќа (може да се скршат) и би одземале дополнително време ако детето треба брзо да се извади од седиште во случај на опасност.
Фала на инфо. Не ми текна да го истражам тој момент и логично е. Баш ќе побарам и јас да прочитам повеќе.
Веќе ти пишале за безбедноста само да дополнам дека ако каишите се добро наместени нема шанси да се излизгаат. Во спротивен правец треба да бидат во висина и малку под висина на рамења, газето во најдлабокиот дел на седиштето и добро стегнати да не може да се стави повеќе од еден прст меѓу каишот и рамето. Еве слики
Ќерка ми е 6 и уште се вози во седиште, секогаш врзана. Мислевме веќе да и земеме бустер. Каков би препорачале?
Бустери нема нешто многу да се бираат. Освен ако не сакаш High Back booster што е всушност седиште за кола. Нас едното седиште ни е за до 9 години и тоа е HIgh Back Booster и може да стане и обичен бустер прицврстен со Изофикс ако се извади задниот дел (Joie Traver). Во другата кола имаме бустер од CAM кој е најобичен бустер (пластика со малку текстил на седиштето и не се фиксира никако туку само си стои на седиште). Мојот е скоро 8 и сеуште на подолги релации го преферира седишттето зашто му е поудобно за спиење (му ја фиксира главата). Бустерот го користиме за низ град во втората кола.
За низ град ми е и мене,исто планирам на долг пат да си е во седиште. Зошто уште знае да си заспие по пат.
За бебе од 8+ месеци и 9кг веќе подобро е да барам седиште 0+ односно од 0-36кг или доволно е од 9-36? Дали тие од 9-36 се спуштаат за спиење? Засега од гледање битно ми е да се спушта за спиење, да се врти 360 степени. Вртењето неколку пријатели ми го посочија како битно. И до кога се поставува и вози во обратен правец?
Подобро ти е 0+, тие што се 9-36 мислам дека не можат да се наместат свртени на назад. На напред најрано свртени се возат откако ќе проодат стабилно.