Често читам овде дека децата не ви седат во седиште,дека плачат.Па ги вадите и чувате во скут.Денеска да не беше ќерка ми во седиште врзана не знам како ќе завршеше се.На семафор не удри кола залетана позади.Ударот беше прилично силен,се низ кола се разлета.По ниедна цена не дозволувајте детето да ви седи надвор од седиште.
Се надевам дека сте добро, знам дека стресот е огромен. Ова е нешто што не можам да им го објаснам на сите околу мене. Не познавам некој кој ги вози децата како што треба освен еден другар. Мојата е 6ипол и се вози во бустер низ град, нормално врзана. Сега кога ќе одиме на пат ќе и го ставам седиштето зошто е до 36 кг, од причина да може да спие зошто со бустерот паѓа на страна. Или ако има некој трик кажете. Иначе мене ми се има десено, трга маж од паркинг, значи 5-10км/ч дали вози, ради кола пред нас нагло кочи, јас уште не стигнав појас да ставам значи, летнав од седиште скроз со газ и малце среќа удрив во шалтабла. Ама газот скроз ми летна надвор од седиште, и тоа со 64кг, а замисли дете од 20-30....
Во потрага сум по седиште и од тоа што има кај нас на пазаров, се мислам помеѓу Cybex Sirona и Maxi Cosi Titan Pro. Добредојдени се искуства и предлози за некое друго седиште што можеби не сум го земала предвид. Исто, ако имате предлог за некое што може да се најде во Солун и тоа би било опција. Во меѓувреме барам и седиште за во втората кола, со тоа што тоа ќе биде некоја солидна буџет френдли варијанта пошто беба поретко се вози таму и секогаш станува збор за градска вожња, а не за отворен пат. За ова па ич не знам што да гледам, па ако сте задоволни од нешто би ценела препораки.
Cybex-от го гледавме и ние, ама со базата доаѓаше премногу, скоро 550 еур. Мислам дека базата беше и поскапа од самото седиште, бидејќи е ротирачка. И јас се залетав по ротирачките седишта, ама во салонот продавачката ми вика искрено не би ти препорачала, значително го скратува времето на користење на седиштето бидејќи самата база е помасивна. Вика иако седиштето е до 4 години, ретко кое 4 годишно дете може да седи со толку мал простор за нозете. Јас се мислам за BeSafe izi Modular до 18кг, некако најмногу ми се допадна. Тука секоја година има ранг листа на најдобри седишта, Сајбексот е на 9то место. Види за нешто поефитни пари Britax Max -Safe pro или Britax Romer Swingfix.
Супер, фала ти многу. И двата бренда што ми ги предложи ги има во Солун, ќе ги разгледам дефинитивно. Може да споделиш линк каде гледаш? Јас исто гледав во 2023 како одела ранг листата според ADAC тестирање, од сите седишта што ги има кај нас Сајбексот беше меѓу подобрите, затоа натаму ми отиде изборот. Плус дека се ротира. Ортопедот инсистира да се вози во спротивна насока до стабилно проодување, ќерка ми уште не оди, а транспортерот има уште 1-2 см пред да почне да штрчи главчето. Башка и кај нозете веќе е кнап. И оттука и дилемата дали да ротира или не.
Ќе ти ја испратам листата. Тука викаат да се возат во спротивна насока што е можно подолго, и после 4 год дури.
Joie ги има во Солун и некои од нивните модели имаат подобри оцени од сајбекс. Едно од седиштата со најдобра оцена е на џои кое воопшто не се врти напред.
Nie imame cybex od golemite palas g valjda bese. Ok e komotno i e ama od stranicite plastikata se pododlepi posle 1.5god koristenje,a treba da tera 10god. Me nervira ova loso izgleda i mislam ne bi trebalo taka da se desava. Razbiram sonce go pece i se toa ama pak nekako ocekuvav poveke. Imam i kolicka i transporter od niv tie si se top ama sedistevo nekako me razocara da treba da go lepam
Кога беа помали јас седев позади во средина, па постепено почнав да се преместувам напред на пократките патувања. Сега седам напред, не прават проблем.
Напред седам и јас. И да сакам назад едвај газот ми го собира . До сега само еднаш принудно се возев назад цела искривена дека малото заоѓаше, а моравме некако да стигнеме дома.
Дали користите перничиња за придржување на главата на детето (за поголемите седишта зборувам), додека спие? Од кога го променивме седиштето, кога и да заспие син ми, секогаш главата му паѓа нанапред и изгледа дека може така да се повреди. Читав дека има различни ставови во врска со перничињата, па ме интересира какво е вашето искуство?
Од оваа причина земав седишта што се од 0 до 36кг и за големиот и за малата. Зошто напред кога е свртен се подеаува за 1 ниво да се навали па така главата не паѓа напред, а за перниче не знам колку би било практично искрено штом не е нешто што не оди со седиштето заедно најверојатно не е океј.
Колкаво е детето? Ако е во соодветно седиште и соодветно подесено нема да се повреди иако му паѓа главата напред и ние седнати да заспиеме напред ни оди главата. Не знам каде би го ставила перничето за да не му паѓа главата напред. Јас сум против екстра додатоци во седиштето кои не се наменети за него, тие може да направат поголема штета.