1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Посебно седиште во автомобилот за деца

Дискусија во 'Дете' започната од wolf4e, 5 септември 2010.

1. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.621
    Допаѓања:
    44.703
    Јас сум фан на Макси, ама од Сајбекс не сме имале нешто, така да не би знаела да направам споредба.
    Сигурно ќе направиш добар избор :)

На Thinkerbell. му/ѝ се допаѓа ова.
  2. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.655
    Допаѓања:
    6.407
    На Dimssi му/ѝ се допаѓа ова.
  3. kozuf

kozuf Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    371
    Допаѓања:
    394
    Дали купи некое од овие, и ако да како си задоволна

На 1001Ana1001 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Momichka

Momichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.005
    Допаѓања:
    6.490
    Најлошата одлука за која се каам се седиштата од Лорели.
    Ако одам во историја секако ќе ги најдам дека сум имала многу пофални зборови пред 5-6 години.
    Ефтини, лесни за прилагодување, се на ред.
    Ама не се спуштаат за спиење. Пластичен материјал кој не е отпорен на вадење и ставање во автомобил, и се скришија лесно.

Сепак, децата се 6 год, и секогаш практикувам да се возат во нив. Безбедност пред се.

Пред неколку месеци во Струмица имаше сообраќајка. Единствената жрвта беше бебе.
    Комшивката седела на предното седиште и го држеле бебето во раце.
    Срцето ми се кине, ама луѓе сериозно. Нема никој да го боли и да носи трауми цел живот ако бебе дете седи во седиште или транспортер, врзено на задното седиште.

На daniangel му/ѝ се допаѓа ова.
  5. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2022
    Пораки:
    308
    Допаѓања:
    119
    Купив, отидов до Солун бидејќи таму беше 320евра, тука е поскапо. Го купив од Mothercare, се јавив да поврдам претходно.

инаку го земав помалото, до 18кг, препрезадоволна. Безбедно, стабилно, има 6 позициии на наслон, лесно се користи и бебе ужива да седи во него. Топла препорака, од срце

На kozuf му/ѝ се допаѓа ова.
  6. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.086
    Допаѓања:
    75.895
    Од август ќе патуваме со 3 деца позади од кои едното мало бебче. Големиот не е веќе во седиште, ама бебе во седиште и ќеркичката 6г во бустер...
    Напред од која возраст смее? Син ми е 9г, ама 148 висок е.

7. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.062
    Допаѓања:
    1.674
    Деца помали од 12 години не смеат да се возат на предно седиште.

На JoyJoy и mariz им се допаѓа ова.
  8. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    1.945
    Допаѓања:
    10.080
    Дете до 2 години смее да се вози на предно седиште ако е исклучено воздушното перниче, детето седи во соодветно седиште свртено во обратна насока, осигурано на три точки.

Вака пишува во Закон за безбедност во сообраќајот, таму читав кога се породив пошто многу често ја возам сама низ град, а сме биле неколку пати и на подолг пат.

За тие со три деца едно од решенијата е бебето да се вози напред, мајката позади со другите две.

На JoyJoy и mariz им се допаѓа ова.
  9. kozuf

kozuf Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    371
    Допаѓања:
    394
    Фла многу :l: 360 i-spin значи го имате? Колкав ти е бебуш, мене ме загрижи што во продавница ми рекоа дека немало многу простор за нозете и многу брзо ќе требало да го свртам нанапред. И дали спин опцијата ти е корисна, најдов друго Џои ама не се врти па се мислам..

10. kozuf

kozuf Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    371
    Допаѓања:
    394
    И мене ми се скина срце што прочотав. Ама зошто не се збори повеќе за вакви работи да сме посвесни мајките што значи носење бебе во раце во кола. Сите што ги знам прават така, до Хрватска се возат со бебето во раце на пример, за низ град да не зборам.

11. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.804
    Допаѓања:
    4.436
    За тој модел. Мојата е 2г и скоро 5 м. Висока 93-4 цм и од 4 месеци е свртена кон назад и ниеднаш не се возела свртена напред. Не и пречи што и се свиткани нозете. Не можам да разберам зошто е тоа проблем. Напред ако е демек нема да ме мава цело време со нозете во седиште и да ги витка?

На kozuf, 1001Ana1001 и Tiny Love им се допаѓа ова.
  12. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2022
    Пораки:
    308
    Допаѓања:
    119
    Син ми е скоро 8м, ~10кг и околу 76-77цм. Одлично му стои седиштето иако е релативно покрупен. Тоа што се врти е најдоброто нешто на свет, културно си го седнуваш детето не да се потепам или да ја гребам колата со транспортерот. Мислам дека сигурно уште година дена ќе тераме вака. Има одлична амортизација и за врат/глава. Ноџињата не мислам дека би било проблем ако се потсвиткани, секако ако е добро заврзан и при удар не треба да се помести

На kozuf му/ѝ се допаѓа ова.
  13. kozuf

kozuf Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    371
    Допаѓања:
    394
    Фала најмногу мами :l:

14. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    1.698
    Допаѓања:
    10.355
    Малава веќе 7220гр, транспортеров полека како да и е мал..67цм е..од кога да почнеме да ја ставаме на посебно седиште во кола? 5 месеци е..дајте ми предлог за седиште од кое сте задоволни

15. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.326
    Допаѓања:
    8.218
    Мајки го имаме Чико Космос е сега сакаме да го ставиме во кола зошто транспортерот му е некако мал се нервира многу. Гледам има нивоа по килажа како се мести, мали е 6.3кг ама е 68цм веќе, дали до 6месеци се мести така назад на најниско ниво или? Има некоја искуство?

16. Unno

Unno Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2021
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    18
    Здраво не знам дали сте се одлучиле али ајде да пишам може ќе ви се најде. На син ми додека бевме во Македонија некаде од 10м- до година ипол зедовме макси кози титан про и искрено сум презадоволна. Лесно се чисти, цврсто седиште убава потпора на грбот. Син ми кога имаше година ипол се преселивме во Америка и зедовме Cybex eternis s. Страшно незадоволна сум. Пластика и мека потпора се доста по тенки и неквалитетни. Син ми кога се вози подолго од 30 мин му излегуваат модрици по рбетниот столб. Ми требаше време да сфатам дека му е од седиште. Кога ги исконтактирав cybex ми рекоа смени позиција. А сега за зимскиве празници бевме 3-4 недели во Македонија, без проблем се возеше во maxi cosi и на подолго.

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  17. kozuf

kozuf Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    371
    Допаѓања:
    394
    До 6 месеци треба да се под агол од 45 степени, како во транспортер. Најдобро побарај во упатството на самото седиште. Транспортерите обично имаат додатоци што може да се извадат како што расте бебето и може да се користат и подолго, мислам дека е малечко твоето би требало да го собира уште ако е правилно наместено.

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Kasiopaja221

Kasiopaja221 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2021
    Пораки:
    3.124
    Допаѓања:
    45.130
    Ај и јас да прашам

Имаме седиште за кола од 3-36 кг.
    Ќерка ми има 3 и пол години и околу 17 кг. Прерамките се пуштени на максимум ама ја стегаат. Ја возам со рацете извадени над прерамки ,само кај колкчињата врзана. Ама не ми е сигурна баш така.
    Спремна бев да купам ново седиште, кога видов таму,некои седишта воопшто немаат каиши, на нив пишува дека треба да се осигураат со каишите од колата.
    И си мислам дека можам и во сегашното седиште да ја прицврстам така.
    Не ме тепајте, :tmi:поголемата одма ја префрлив на бустер ,прицврстена со каиши од колата,па сега не знам. :?:

Ми треба посигурна опција за подолго патување со кола.

19. Dpokahontas

Dpokahontas Истакнат член

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    308
    Допаѓања:
    124
    upload_2024-5-7_10-36-46.png
    Дали некој го има ова седиште и како сте задоволни? Гледам намалено е во енци менци па да искористам попуст

20. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.148
    Допаѓања:
    5.697
    Кој модел го имате?
    Мислам дека седиштата што се до 36кг, најчесто се со опција да се извадат каишите од самото седиште и детето да се врзе со каиши од автомобилот.
    Но треба да провериш за која висина/тежина е тоа, да не се дави детето со каишот.

На Kasiopaja221 му/ѝ се допаѓа ова.