Кај нас не ни ги ставаат во седиште. Ние сме 6 год и на сите пријатели децата не им се во седиште, никогаш не се. Дури децава го зафркавааѕ мојов не си бебе во седиште уште седиш. А децава кое година поголемо кое година помало од нас. После јас му се објаснувам на син зошто мора во седиште, комплекс му набиваат.
У друштво само син ми седи во транспортер/ седиште откако е роден. Ме гледаат како штракната. Допрва ке треба да им објаснуваме дека ке има секакви луѓе кои грешат, па така и за седиштево ке си збориме.
Прв пат слушам/ читам дека ова е бустер седиште. Јас знам за бустер и седиште. Моја грешка тогаш. Значи збориме за бустер седиште каде што се користи појасот од колата за врзување. Не сум убедена дека дете од 100 цм безбедно ке може да седи вака врзано. Син ми сега се префрли на вакво врзување ама ќе полни 6. Сметам дека не е паметно на 4 години да се премине на ваков тип врзуваее, а со сигурност гарантирам дека високи деца на 4 може да седат во класично седиште.
И ние имаме такво бустер седиште. На самите спецификации за седиштето е напишано од 96цм. Ќерка ми е 4 ипол и е 113 висока, во класично седиште веќе и беше неудобно, не ја собираше.
Моето искуство кажува поинаку, а имам дете повисоко за возраста. На 4 беше 112 и без проблем седеше во седиште. По тоа што го гледам сега, каишот од колата на 112 цм нема да се намести каде што треба. Плус не е иста безбедноста со каиш од една страна и класично врзување со седиште. Но, ваша е одлуката.
И јас не сметам дека е безбедно да се вози на таа возраст врзан со појасот од возилото, бар до 5-6 годишна возраст. Проблемот е што повисоки деца порано ја достигнуваат препорачаната висина на седишта што се до 104цм и следен чекор е или купување седиште со сопствени појаси кои одат до 125цм или префрлање во ваков бустер. Еве синко веќе го “порасна” седиштето според препорачаната висина, но уште му е комотно и може да се подеси наслонот за глава за уште едно ниво дека има подолги нозе уствари, така да ќе се вози во него дури не ја достигне препорачаната килажа.
Знам дека е проблем, имам повисоко дете и изборот на седиште беше специфичен. Треба да се земат сите фактори во игра, од оценка за безбедност, до висина, па и цена. Знам дека се скапи, ама макси кози има повеќе такви опции. Конкретно maxi cosi titan pro е со нешто поприфатлива цена а еве што нуди
Кога почнавте да го врзувате со појасот? Гледам и на ова каишите се до 105 цм. Не, ама Грција и Србија го има, мислам дека најблиску Врање ќе може да се нарача .
Околу 120 цм седиштето му стана кнап и каишите го стегаа. Сега го користи како на сликата десно, со појас од кола. Бев спремна за ова но среќа прочепкав и видов дека може и нашево да се подеси така https://www.encimenci.com.mk/sedishte-i-trillo-100-150sm-shale-joie-c2002basha000
Хелоу, малиот за месец прави 6 год. Висок 135cm Тежок над 36 Сите седишта се до 36кг, ние сме над тоа. Бустерите како се до која килажа? И дали воопшто му треба бустер реално со таа висина и килажа? Бустерите имаат изофикс? Во некои дуќани што поминав најскапите се по 3000ден и многу ми се некако фуш, зар нема нешто подобро и поквалитетно? Ако воопшто ни треба Кај соседите како е законот ќе мора бустер со димензииве на детево?
До 150 цм се бустери и бустер седишта. Има со изофикс https://bebehome.mk/product-category/sedista-za-avtomobil/15-36-kg/