Посебно седиште во автомобилот за деца

Дискусија во 'Дете' започната од wolf4e, 5 септември 2010.

1. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2025
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    221
    Мислам дека нема врска и погоре некој кажал дека нема врска. Според мене најдобро да го ставите позади тоа седиште кај што е потесно позади, за ако некој седи позади да има простор. За безбедносна причина нема врска ако добро е прицврстени седиштето. За долг пат ако ви е и никој не седи позади со детето, подобро позади возачко седиште за на сувозачот да му биде по лесно да комуницира со детето, ако треба нешто да му даде, да внимава на него...

На Mumoftwo30 и Anturium им се допаѓа ова.
  2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.986
    Допаѓања:
    110.482
    Не сум возач ама од аспект на возач, мм, подобро е позади совозач. Еднаш го имаме ставено малиот позади татко му, цел пат беше мм нервозен зошто го клоцаше татко му, па викаше урлаше се придераваше нешто, го деконцентрираше мм.

На Anturium му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.160
    Допаѓања:
    6.793
    На тоа не размислив имаш право и мојот многу клоца на седиштето и ќе биде проблем на тој што вози. Фала мајки ќе си остане позади совозачко секако и јас ќе седам со него позади. На кратко возење седам напред ама сега не ми се остава сам позади

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    1.061
    Допаѓања:
    4.167
    Мислам дека нема врска од која страна е, тука би рекла за толку долг пат, дека е битно комоцијата на сите во колата да биде океј. Кај нас, маж сака поголема комоција кога вози и обично он вози на долги патишта и седиштето на детето е позади совозачко, бидејќи јас често седам и позади до малото или ако сум напред, по можам да се стуткам и не ми смета и на дете му е комотно. Кога би седел позади маж, би им било на двајцата некомотно. Ако возам јас, јас па сакам да сум што поблиску до волан, постегнато возам и дете има комоција скроз и позади мене. Така да, најмногу зависи од тоа, мислам дека е исто безбедно од двете страни.

Последна измена: 29 јули 2025 во 10:35
  5. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    4.143
    Допаѓања:
    69.784
    Правило и протокол нема, освен ако не е назначено од производителот.
    За најбезбедно се смета во средина, доколку е можно да се постави.
    Кај нас е позади совозачкото од практични причини. Кога е со еден родител, подобар увид имаме така (преку ретровизор или ако се свртам да го ѕирнам кога имам можност).
    Screenshot_20250729_102942_Google.jpg

На Anturium, Meddy и AngelOfArh им се допаѓа ова.
  6. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.538
    Допаѓања:
    11.652
    И кај нас е позади совозачко иако ќере е мирна, спие, одмара и ужива во седиште :D си се навикна и она таму. Мене ми е пологично таму, сепак дете како дете, да не пречи на возачот да мава со нозе итн.

7. TammiB5

TammiB5 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2023
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    3.137
    Нашето е позади совозачкото, имаме и огледалце за тој што вози да може да го надгледува малото во ретровизор (зависно ако се вози уште свртено).

Инаку најсигурно е (ако прашуваш за безбедност) да е поставено во средина.

Но и како возач но и како совозач мене ми е подобро да е позади на совозачко. И кога сум позади со него имам доволен простор

8. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.735
    Допаѓања:
    10.533
    А што е битно на која страна е? Утре со второ дете кое седиште кај ќе го ставите? Моиве двајца си имаат свое седиште, и свое место, воопшто не е важно на која страна ќе го поставите седиштето, зошто утре со две деца нема да имате избор.

На lackygirl, Tea SK, Coco31 и 3 други им се допаѓа ова.