Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Последен филм што го гледав е... И кратка рецензија

Дискусија во 'Филм и ТВ' започната од LaFille, 31 јануари 2010.

1. prettyliar

prettyliar Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    893
    Valentine's Day
    8/10
    Филмчево беше онака за опуштање пред Валентајн :D Многу познати актери имаше и ни еден момент не ми стана досаден :)

Прикачени фајлови:

2. LaBella

LaBella Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2010
    Пораки:
    1.046
    Допаѓања:
    1.096
    Argo

Одличен филм, напнат до крај, посебно придонесува тоа што е базирано на вистинита приказна.. нема да откривам многу (читај воопшто) само ќе кажам дека заслужена е секоја номинација и секоја награда. Од мене оцена: 10/10

Wreck-It Ralph

Анимирано филче коешто постарите генерации ќе ги врати во детството, барем мене така ми делуваше :) Ме потсети на сите херои од флиперите :) ... интересно за опуштање

3. tigerlady

tigerlady Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.421
    Hope floats
    The Notebook ми е 100 пати гледан и само еднаш сум плачела. Ама на овој редовно си липам на мал милион сцени. Буквално го обожавам филмов. Од Сандра Булок, до бабата, Хари Коник, девојчето, еден нема што не е добар.
    Убава приказна и за смеење и за плачење, плус акцентот јужњачки е интересен. Плус мужот. И музиката. И се. За во ПМС-ни денови и за секој ден, задолжително да се има во компјутер.

И омилените цитати:

На ElenaRbd му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Trendafilka

Trendafilka Форумски идол

Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    5.941
    Допаѓања:
    27.604
    Hitchcock (2012)
    Филм кој го илустрира славниот режисер, неговата одлука за режирање на еден од култните филмови на сите времиња - Психо, и реакцијата на публиката, филмските студија и критичарите.
    Концизен, генијален и опседнат со идеалната русокоса, Хичкок е вистинско уживање од филм.
    Ентони Хопкинс е скоро непрепознатлив, секоја чест за маската и шминката, го доловил супериорно.
    Хелен Мирен стандардно добра.
    Филмот ме натера да се заинтересирам за филмовите на Хичкок, и на листата на гледање ми се Психо, Вертиго и уште неколку други.
    8/10

На Peppermint, Vikica.cuci и tigerlady им се допаѓа ова.
  5. Bright

Bright Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.547
    Допаѓања:
    5.518
    The Curious Case of Benjamin Button (2008)
    Mногу ми се допадна филмов. Ме насмеа, ме замисли, ме растажи... многу убава тема е обработена на чуден начин. Колку ние воопшто правиме работи вредни за паметење. Колку вложуваме во нас, во нашата сегашност.. Кејт Бланшет е п р е к р а с н а,
    а трансформациите на Брет Пит исто. Препорачувам. 9/10

Silver Linings Playbook - и овој ме бендиса, ме насмеа, двајцава луди баш си одговараа, кога беа нервозни ми беа најслатки :lol: Само имаше еден дел за фудбалот - многу го отупеа и тука доста време потрошија. 8/10

На babyblond му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Vikica.cuci

Vikica.cuci Популарен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2011
    Пораки:
    1.520
    Допаѓања:
    3.293
    So Undercover
    Незнам ни зошто седнав да го гледам филмов ко знаев дека ваков тапаќе биди. Досаден 4/10

7. Mermaid90

Mermaid90 Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2012
    Пораки:
    1.146
    Допаѓања:
    1.049
    Mama-хорор,мистерија
    Annabel and Lucas are faced with the challenge of raising his young nieces that were left alone in the forest for 5 years.... but how alone were they?
    Јас сакам хорор и мистерии ама не од ваков тип,за мој вкус премногу фантазија.Ке му дадам средна оцена 5/10

8. figgiMK

figgiMK Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2010
    Пораки:
    6.964
    Допаѓања:
    2.300
    That's My Boy (2012 film)
    реков и пак ке речам типов Adam Sandler дека мора да престане да прави глупи филмови !!!
    Не ми е јасно како може да си каже дека вакво СТРАЊЕ од филм може да му е во ситуацијата на убави и успешни !!!1/10 е мојата оценка
    сепак се надевам дека ова нема да навреди никого

9. Bubbi

Bubbi Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    563
    The impossible (2012)

Се работи за филм сниман според вистински настан. Оцената на ИМДБ е 7.6.
    Јас му давам 10 зошто срце ми се кине на филмови базирани на вистински настани.
    Се работи за семејство кое патува за Божиќ на одмор во ресорт во Тајланд. Се е идеално и преубаво до моментот кога среде бел ден го доживуваат најголемиот хорор од цунами. За помалку од минута нивните животи се растргнати. Се работи за вистинската борба, надежта, цврстината и човечноста, за семејството.
    Јас сосема случајно го начекав филмов (патем мислам дека оригинално е шпански) и се изнаплакав.
    Да се смирам малце, па со мајка ми заедно ќе го гледаме.

На Diamondkiss му/ѝ се допаѓа ова.
  10. TheTribe

TheTribe Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2011
    Пораки:
    86
    Допаѓања:
    31
    Agora (2009)

За сите оние кои што сакаат историски филмови. Дејството се одвива во Александрија во 4 век од нашата ера. Време во кое се вкрстуваат религијата, науката, слободната мисла ... Хипатија е жената посветена на науката, единствената жена која јавно ќе се изјасни дека не припаѓа на ниту една религија, а сето тоа нема да оди во прилог на Христијанската религија и нејзините верници. Филмот не е атеистички, воопшто. Исполнет е со поголема духовност од многу религиозни филмови.
    Моја оценка 10/10.

11. sadangel

sadangel Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2010
    Пораки:
    983
    Допаѓања:
    782
    Love and Basketball
    Приказна за животот на едно момче и една девојка кои израснуваат во исто сосесдство, приказна за нивната љубов и за кошаркарската игра
    Одличен филм за релаксација и опуштање
    Препорачувам
    8/10

Прикачени фајлови:

12. xoxo..gossip-girl

xoxo..gossip-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2013
    Пораки:
    472
    Допаѓања:
    642
    Shattered - Butterfly on a wheel , за сите жени кои се изневерени од своите мажи и најјаката одмазда :clap: таква останав :o на крајот.

13. Dog-lover

Dog-lover Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    1.510
    Допаѓања:
    3.743
    Hachiko ;(
    Веројатно скоро сите го имате гледано.Преубав филм
    10/10

Прикачени фајлови:

На Hipica, xoxo..gossip-girl и AnaKarenina им се допаѓа ова.
  14. Diamondkiss

Diamondkiss Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2011
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    39

Леле и јас овој го гледав мн добар !! 10 чиста навистина. Го препорачувам дефинитивно!!

15. Vikica.cuci

Vikica.cuci Популарен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2011
    Пораки:
    1.520
    Допаѓања:
    3.293
    Интересно тинејџерско филмче со веќе позната приказна и доста предвидливо. За опуштање е добро, ама ништо повеќе. 5/10

На prettyliar му/ѝ се допаѓа ова.
  16. DzingrlakaDzikica

DzingrlakaDzikica Популарен член

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    803
    Допаѓања:
    2.634
    Hitchcock (2012)

И јас го гледав, вчера. Ме заинтригира уште првите неколку минути.
    Нормално, кога Ентони Хопкинс е во прашање не можам да бидам разочарана. Ма сите глумци беа за пофалба. Единствено Скарлет некако...
    Него, се изненадив кога прочитав дека филмот е сниман по книга.
    Значи Hitchcock е снимен по книгата Alfred Hitchcock and the Making of Psycho која што пак е пишувана по филмот Psycho, а оригиналниот филм доаѓа по книгата Psycho?

:^) :D

17. julie77

julie77 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2010
    Пораки:
    5.566
    Допаѓања:
    20.072

28 hotel rooms

За моногамноста на мажите и жените ... 7/10

Love me

Трилер. Исчезнува девојка, дечкото е главен осомничен ... но вистината се открива во сосем друг правец. 7/10

Kill for me

Уште еден трилер за исчезната девојка. И тука има интересен заплет и расплет. 7/10

18. Mermaid90

Mermaid90 Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2012
    Пораки:
    1.146
    Допаѓања:
    1.049
    Savages (2012) Crime,Drama,Thriller 7/10
    Pot growers Ben and Chon face off against the Mexican drug cartel who kidnapped their shared girlfriend.

19. Leeloo

Leeloo Популарен член

Се зачлени на:
    11 декември 2010
    Пораки:
    645
    Допаѓања:
    290
    Moonrise Kingdom (2012)
    Улоги: Брус Вилис, Едварт Нортон, Бил Мареј, Фрацис Мекдорман, Тилда Свитон
    IMDb: 7.9/10
    Моја оцена: 5/10

Приказна за млад пар, кој побегнува од дома и решаваат да живеат сами во шумата каде притоа го крева цел град да ги бара. Гледам висока оценка на IMDb, а јас не би дала до толку. Точно, филмот беше интересен и смешен на моменти, али сепак далеку од освојување на Оскар за оригинално сценарио.
    Доколку имате сат и пол, вишок време онака.. го препорачувам.

Lincoln (2012)
    Улоги: Даниел Луис, Сали Филд, Џосеф Гордон Луит
    IMDb: 7.8/10
    Моја оцена: 7/10

Филмското остварување на Спилберг со номинација за 12 Оскари. Убаво е опфатен филмот, за 13-тиот амандман на Америка кој се однесува за право на гласање на робовите. Сценографијата е одлична, како и актерската екипа. Но, сепак ова е тип на филм за кој треба да си склон да го гледаш.

Les Misérables (2012)
    Улоги: Хју Џекмен, Расел Кроу, Ен Хатавеј, Аманда Сејфилд, Хелен Бохам Картер
    IMDb: 7.9/10
    Моја оценка 10/10

Зошто овој филм нема 12 номинации за Оскар, туку само 8? Од каде да почнам, два и пол саати веднаш ми поминаа. Колку сум само импресионирана од Хју Џекмен и Расел Кроу..
    Мјузикал или не, дали ги сакате или не, можам да ви кажам дека нема да зажалите доколку го погледнете филмот. Браво за актерската екипа, шминката, сценографија, глумата и пеењето. Се.
    И да, колку само ќе заплачев кога го убија детенцето.. греота. ;(

Flight (2012)
    Улоги: Денсел Вашингтон, Надин Велаквез, Адам Едвардс
    IMDb: 7.3/10
    Моја оценка: 10/10

Станува збор за пилот кој ќе го спаси авионот од срушување, меѓутоа при подлабоко анализа се утврдува дека тој има голема количина на алкохол во системот тој ден. Дензел ми беше ѕвер во филмот. Посебно тие последните минути (тие што го имаат гледано филмот, знаат) кога го трезнеа, дрогираа.. :D
    Али се на се, добар крај. Не го очекував тоа, бидејќи мислев дека ќе проба да се извлече и тоа ќе биде тоа, ама сум била грешка :)
    Филмот го препорачувам.

Прикачени фајлови:

20. manta123

manta123 Активен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2012
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    10
    Последен филм што го фледав е Хачи. Во него се работи за еден човек кој ќе пронајде куче на железничка станица и ќе го однесе кај сопственикот на железничката. Тој ќе му рече дека незнае од каде е кучето и дека неможе да го чува па затоа да го земе човекот кучето и да го чува за една ноќ а другиот ден ќе залепат флаери насекаде да кажат дека кучето е најдено и сопственикот да се јави. Жената на тој човек не сака да чуваат кучиња бидејќи поранешното куче кое го чувале умрело и таа многу тажела. За флаерите никој не се јавил, по неколку недели некои луѓе се јавиле но жената рекла дека кучето веќе било земено бидејќи нејзиниот сопруг многу го сакал кучето. Човекот работел како професор по музичко и секој ден идел на работа и се враќал со воз. кучето секој ден го испраќало сопственикот се враќало дома и точно во 5 часот го чекало на железничката станица. Еден ден кучето осетило дека нешто лошо ќе се случи и го задржувало сопственикот да не оди да го пропушти возот. Но сопственикот отишол и на работа држејќи го топчето на кучето добил срцев удар. Кога дознале сите се преселиле од поранешната куќа и го земале Хачи со нив но Хачи избегал и го чекал сопственикот во 5 часот со надеж дека ќе се врати но сопственикот не се вратил. На ова место кучето умрело и сега има споменик во чест на кучето на тоа место каде што тоа го чекало сопственикот. Инале филмот е снимен според вистинска случка во Јапонија.