Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Последен филм што го гледав е... И кратка рецензија

Дискусија во 'Филм и ТВ' започната од LaFille, 31 јануари 2010.

1. Trendafilka

Trendafilka Форумски идол

Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    5.941
    Допаѓања:
    27.604
    A Good Day to Die Hard (2013)
    Петтиот дел од франшизата УМРИ МАШКИ, или соседски кажано - Умри трудно. :D
    Убедливо најлошиот досега, :^) и не ја гледам воопшто поентата зошто е правен филмот.
    Мојот омилен е убедливо третиот дел, со Семјуел Л. Џексон покрај Брус Вилис - Die Hard with a Vengeance, иако и четвртиот дел не ме разочара воопшто, дури пријатно ме изненади.
    Петката е прилично лошо промашување, како во поглед на приказна (сценариото е лошо и навредливо, дури и за еден акционен филм од ваков тип), така и во егзекуција (со исклучок на брканицата со автомобили).
    Клише елементи, единствено секоја чест за Брус Вилис, и неговата кондициона подготвеност на тие години да одигра така добро.
    Лош, лош филм.
    5/10

Vertigo (1958)
    Филм на Хичкок, еден од многуте кои ги симнав од него.
    Ова е возбудлив трилер, исполнет со мистерија. Кери Грант беспрекорно глуми детектив, кој има развиено страв од висина. Набрзо се опседнува со жената која е најмен да ја следи,а истата ја опкружуваат чудни случки, мистериозни и бизарни ...
    Интересен и возбудлив, единствено при крајот малку ми забега филмот, но одржува заинтересираност и внимание.
    Ким Новак ми беше реално малку слаба за улогата, ама тоа веројатно се должи на опседнатоста и слабоста на Хичкок кон русокосите...
    7/10

2. Vikica.cuci

Vikica.cuci Популарен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2011
    Пораки:
    1.520
    Допаѓања:
    3.293
    Mr. Popper's Penguins
    Многу интересно филмче, се скапав смеење. Пингвинчињата ми беа премногу интересни и слатки. 7/10 Препорачувам.

3. Leeloo

Leeloo Популарен член

Се зачлени на:
    11 декември 2010
    Пораки:
    645
    Допаѓања:
    290
    The Master (2012)
    Улоги: Јоакин Феникс, Ејми Адамс, Филип Хофман
    IMDb: 7.5/10
    Моја оцена: 1/10

Глуп филм. Залудно потрошени два саати.
    Станува збор за сексуално опседнат ветеран од Втора светска војна кој има пост трауматски стрес. се приклучува во едно движење "Причина" каде одговорниот таму, низ серија прашања му помага да го надмине стресот и траумите. Па после тоа и он го врши тоа на други, па бега од движењето, оди да ја бара некоја девојка со која се допишал за време на војната (ама таа излегува дека сега е мажена).. па ајде пак ќе се врати. На крајот, одговорниот таму и жена му викат, или си со нас или не си. Ама овој ипак одлучува да се откаже, и си бара други цури за тоа шо си знае да си прави најдобро. :)

Не го препорачувам.

Прикачени фајлови:

4. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.480
    Допаѓања:
    23.005
    Revolutionary road - со Кејт Винслет и Леонардо ди Каприо. Семејна драма, и не е лоша воопшто. Ме изненади крајот, не очекував така да заврши филмов. Препорачувам ;)

На Trendafilka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Shoshanna

Shoshanna Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2013
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    4
    Шангајско попладне
    http://www.imdb.com/title/tt0184894/
    и Шангајски витези
    http://www.imdb.com/title/tt0300471/
    Да не ги објаснувам, сигурно ги имате изгледано, ако не, ви ги препорачувам, сигурна сум дека ќе ве насмеат и опуштат :)

6. rossonerka

rossonerka Популарен член

Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    4.160
    Допаѓања:
    15.289
    Django Unchained
    http://www.imdb.com/title/tt1853728/
    Тарантино и се е можно :)
    Интересна приказна, сценографија перфектна и се надевам на оскар во оваа категорија, избор на глумци супер. И интересни крвави ефекти, то е Тарантино :D
    Ми се допадна, а го замислував сосема поинаку филмов 8/10

Flight
    http://www.imdb.com/title/tt1907668/?ref_=sr_1
    Прееедобар филм! Се воодушевив на комплетно целиот филм од самата приказна до реализација и крајно дело. Значи одлично склопени 2 часа. Дензел ми е еден од омилените глумци, сакам да си земе оскарче, ама мислам дека ќе го победат оние филмови со американска политичка приказна.
    Се на се една фантастична приказна на тоа колку е тенка границата помеѓу херој и човек кој го мрази пола свет. Пороците покажани преку фантастична приказна. Еден од најдобрите филмови со авионски летови. 9/10

End of Watch
    http://www.imdb.com/title/tt1855199/
    Класично полициско филмче, една приказна на двајца партнери, навидум обични, на моменти херои, но на моменти си го пикаат носето кај што не им е место. А тоа скапо ќе им се врати. Многу реално прикажана приказна. Фина екипа актерска каде доминираат мексикански актери и тука како центар е Jake Gyllenhaal. Ако сакате акција и драма и криминалистика погледнете. 7/10

Syriana
    http://www.imdb.com/title/tt0365737/
    Многу ретко гледам филмови на телевизија, но рекламата на МРТ за овој филм ме заинтригира. Па и видов одличен трејлер. Арно ама филмов има подобар трејлер од комплетна филмска реализација. Се на се чуден филм. Има интересна приказна, но некако меѓу тие многу приказни се испомешав. Не иде филмот по едно сиже туку некако се прекинува па почнува со друга приказна и на моменти ми наликуваше како да гледам емисија на дискавери, на моменти како да гледам некој состанок во голема компанија, на моменти трагичен филм, на моменти безвезален филм. Филмот за кој Џорџ Клуни доби оскар и ќе кажам сосема заслужено, какво буце е Џорџ во филмов :) . Иако одлично изигра и Мет Дејмон. Се на се 5/10

7. Juicy

Juicy Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2010
    Пораки:
    1.815
    Допаѓања:
    11.130
    The dictator
    Интересен филм за еден глупав диктатор :)

8. DzingrlakaDzikica

DzingrlakaDzikica Популарен член

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    803
    Допаѓања:
    2.634
    Anna Karenina (2012)

ПРЕ-КРАСНА КИНЕМАТОГРАФИЈА! Искрено се надевам дека ќе го лапне Оскарот.
    Читав многу негативни критики ама мене ми се допадна филмот, многу. Нешто поинакво од останатите екранизации.
    А поради таа уметничка нишка што може да се осети на моменти мене Џо ми е еден од омилените режисери.

Вронски ми го украде срцето. Правев паузи на моменти, не можев да дишам. :rofl:

★★★★★

“There can be no peace for us, only misery, and the greatest happiness.”

На Elena69221 и Peppermint им се допаѓа ова.
  9. marama

marama Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    6.463
    Допаѓања:
    91.828
    Bulevar revolucije

Одличен филм, сниман далечната 1992 година. Го имам одамна гледано, но синоќа пак се потсетив на него.
    Бранислав Лечич е одличен актер, баш сега гледав фотогфрафии од него кога веќе се ближи кон 60ка, сеуште одлично изгледа.
    Убава приказна, за мафијаш и ќерка на полицаец. Голема разлика во години, различен начин на живот. Чиста и искрена љубов.
    Неочекуван крај иако јас ги сакам филмовите кои не завршуваат онака како што очекува гледачот.

Ако сакате добар филм од нашите простори, препорачувам.

10. Sanjicka15

Sanjicka15 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2012
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    90
    The Hobbit
    http://www.thehobbit.com/
    Вчера го гледав, некако најдов време и отидов во кино да го гледам. Мене многу ми се допадна, само ми е жал што не го донесоа кај нас во 3Д, тоа ќе беше нешто навистина amazing :)
    Јас сум фан на Господар на прстените и одвај чекав да дојде филмов и кај нас и иако излезе и на интернет, не го гледав, чекав да дојде во кино и таму да го гледам. Филмот е одличен, имаше некои критики дека не бил како Господар на прстените ама и книгата е мала, за деца, Господар на прстените е покомлексна, подлабока, поразвиена приказна и 3 тома се. Од оваа книга Питер Џексон го извадил максимумот и сега одвај чекам да ги гледам следните два филма. Филмот е магичен, а музиката е прекрасна. Се надевам дека Господар на прстените ќе го направат во 3Д па да се прикажува повторно во кино.

11. Mermaid90

Mermaid90 Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2012
    Пораки:
    1.146
    Допаѓања:
    1.049
    Hitchcock (2012) -Biography,Drama
    A love story between influential filmmaker Alfred Hitchcock and wife Alma Reville during the filming of Psycho in 1959.
    Одличен филм,првин мислев дека досаден ке ми биде,а после го изгледав без да трепнам :)
    Го препорачувам! 9/10

12. Vikica.cuci

Се зачлени на:
    21 ноември 2011
    Пораки:
    1.520
    Допаѓања:
    3.293
    Bring it on: Fight to the Finish
    Интересно филмче, Сакам вакви со играње и одсекогаш сум сакала да бидам мажоретка :D Малку по лигав од претходните делови но сепак добар е. 6/10

13. tigerlady

tigerlady Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.421
    Life without Dick
    На моменти смешен, на моменти очаен, не вреди баш. Само заради Хари си го гледав, Сара Џесика Паркер беше очајна.
    1/10

The Lake House
    Мислам дека го имаат доста давано по телевизии ама го немав гледано. Расположенито во недела ми беше само за под ќебе па филмов ми се вклопи. На моменти искрено се збунив ама интересен ми беше. Плус Сандра Булок ми е дефинитивно женска љубов.
    4,5/10

14. Vikica.cuci

Се зачлени на:
    21 ноември 2011
    Пораки:
    1.520
    Допаѓања:
    3.293
    Slums Of Beverly Hills
    Малку постар но интересен филм. Се работи за Вивијан и нејзиното семејство кои се селат од стан во стан во Беверли Хилс и нивниот живот. Супер филмче за опуштање. 7/10

На SimonLimon му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Lavender

Lavender Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    568
    И двата добро познати,посебно The Perks of Being a Wallflower ми остави впечаток како и на повеќето нас се разбира...

Прикачени фајлови:

16. DjinTonik

DjinTonik Истакнат член

Се зачлени на:
    15 септември 2012
    Пораки:
    399
    Допаѓања:
    110
    Silent Hill: Revelation
    Еден од поглупите хорори што сум ги гледала. Го немав гледано првиот дел, така ми се погоди овој да го гледам одма, и незнам дали не сакам вакви хорори, језив ми беше целиот филм ама неубаво језив, многу језиви суштества ... :puke:

17. Lavender

Lavender Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    568
    Chalet Girl (2011)

Ким е истрауматизирана 19 годишна девојка, која престанала да се занимава со скејтерство после смртта на мајка и, и работи било што колку да преживее.
    Наоѓа работа како слугинка/домаќинка/чувар во една луксузна викендица на Алпите, за да го издржува татко и и себе си. За да си го пополни слободното време почнува да учи сноубординг.
    Приказната е едноставна и лесна за следење, зимска младалачка романтична комедија за релаксација на мозокот.
    Она што е посебно во филмот се прекрасните Алпски пејсажи и романсата меѓу Ким и Џони. Џони е синот на газдата на викендицата (непредвидливо, нели ;) ...а ние го знеме како Чак Бас од Gossip Girl.

A Little Bit of Heaven (2011)

Марли е безгрижна жена со ветувачка кариера,одлични пријатели и духовита смисла за хумор.Кога дознава дека има рак на дебелото црево се обидува да остане весела и се обидува деновите кои и остануваат од нејзиниот живот да ги помине најдобро што може обидувајќи се да не тагува и да се помири со фактот дека ќе умре.Таа и докторот кој ја лекува се вљубуваат,тој е длабоко импресиониран од начинот на кој Марли ја прифаќа својата судбина-достоинствено.Таа во поголемиот дел од филмот е духовита,но и борбена.Еднаш додека е под анестезија и се појавува Господ(во ликот на Вупи Голдберг) и посакува три желби:да лета,да добие милион долари и третата во моментот не ја знае,но подоцна ќе сфати дека таа е да го пронајде вистинскиот човек во кој ќе се вљуби и ќе ја сака вистински.

Прикачени фајлови:

На Divajn му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Emma89

Emma89 Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    426
    Piranha 3DD (2012)

Продолжение на Piranha 3D.

Филмчево по малку безвезно, црн хумор, голотии, секс, Дејвид Хаселхов, ака Чуварот на плажата :D еми, си се посмеав малку, не беше лош.
    David Hasselhoff is fishhunter :D Уште го има шармот, старо аро :D Налудничав станал на стари години :D
    Гледајте си го ако немате што да гледате. ;)

19. Vikica.cuci

Се зачлени на:
    21 ноември 2011
    Пораки:
    1.520
    Допаѓања:
    3.293
    По незнам кој пат го гледам филмов. Навистина ми е интересен и не се согласивам со ниската оценка на имдб ич. И никогаш нема да престанам да се смеам на сценава
    http://www.youtube.com/watch?v=DST3g_Fyn94

На mona.s и Divajn им се допаѓа ова.
  20. outt

outt Активен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2013
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    1
    “if there is hope for Will, there is hope for us all”
    .
    Многу ретко пишувам за филмови, а кога пишувам тоа секогаш се оние кои не се најдобрите што некогаш сум ги оценил. Имам изгледано 406 филмови од 2010та наваму, секој од нив го имам оценето (на criticker.com) во денот во кој ми е гледан и поради тоа имам информација кој филм во кој ден ми е гледан. Тоа воопшто не се многу иако тоа е мислата што на секој прво ќе му падне на памет, оние кои немаат поим колку имаат изгледано, верувам дека изгледале многу повеќе од 400 иако и на себе не би си верувале, но тоа е друга приказна. Пред некоја минува го гледав филмот About a Boy и дознав дека тој е всушност една вистинска и искрена драма. Приказна која тајно ја открива неверојатната смисла на живеењето.
    .
    Овој филм иако не го оценив највисоко т.е. го оценив 96, а имам и повисоко оценети од него, но мојот проблем е што многу повеќе ценам уметност, sci-fi неверојатност и љубовна вистина слична на онаа од мојот живот, додека комедијата и се друго иако може многу да ме импресионира, никогаш не би си дозволил да има поголем ранг од предходно споменатите мои принципи на вреднувања. Затоа и мислам дека оценување или рангирање филм е сосема субјективна појава, но и тоа е друга приказна. Овој филм е направен според новелата на Ник Хорнби драма е, со комедични елементи кои доаѓаат од вистинитоста, спонтаноста и заплетот во приказната.
    .
    Вил е главниот лик, а го глуми Hugh Grant. Детето од постерот е Nicholas Hoult кој е сега возрасен секако. Инаку Вил има 38 години, шармер е и никогаш не работел ништо. Тој е едно големо ништо, а времето во животот му е исполнето бидејќи има пари. Арно ама, еден ден неговот живот ќе снема секаква смисла, а веднаш во следниот момент ќе се присети дека смислата цело време била до него, но тој ја одбивал. Не не е девојка, премногу е клише за тоа да е девојка нели..
    Поентата можеби ќе ја открие трејлерот, можеби не, но силно го препорачувам овој филм, затоа што верувам дека ни самиот филм воопшто не е свесен дека го открива она што ни го треба – мотив и смисла за да живееме. А со толку леснотија, во толку обична приказна.