Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Последен филм што го гледав е... И кратка рецензија

Дискусија во 'Филм и ТВ' започната од LaFille, 31 јануари 2010.

1. Bright

Bright Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.547
    Допаѓања:
    5.518
    Memento

Оддамна се мислев да го гледав филмов, па и него му дојде редот. Работата е што бара голема концентрација и поврзување на сцените. До пола го пратев, а потоа малце ми се измешаа сцените, редоследот и улогата на ликовите.

2. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Се зачлени на:
    28 јануари 2011
    Пораки:
    3.657
    Допаѓања:
    29.385
    Safe Haven(2013)
    Читана ми е книгата, па затоа имав очекувања за филмот.Актерите ептен ми се погодија онака како што ги имав замислено, особено Џош.Приказната интересна, скоро потполно иста како во книгата.Ама што знам секогаш би ја ставила книгата пред филмот, поинаку ја доживеав.Ако сте за романтично Николас Спаркс филмче, добар е :) 6/10

3. karenin

karenin Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2010
    Пораки:
    1.426
    Допаѓања:
    2.172
    Nemo age 16: What on earth made me say I don't go swimming with idiots?

Mr. Nobody (2009) - филм кој е развлечен, напати досаден, ама ите како ќе ве замисли! Го препорачувам ако сте филозовски души, ако не не се мачете со филмов.
    5/10

4. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    758
  5. DjinTonik

DjinTonik Истакнат член

Се зачлени на:
    15 септември 2012
    Пораки:
    399
    Допаѓања:
    110
    El orfanato

Многу добра шпанска мистерија/хорор :devil:
    Во последно време обожавам шпански филмови, го обожавам и јазикот и гледам колку се оригинални, не се баш по шаблонот на американските филмови...

На Camellie му/ѝ се допаѓа ова.
  6. ludoto19

ludoto19 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    41.467
    Five friends head to a remote cabin, where the discovery of a Book of the Dead leads them to unwittingly summon up demons living in the nearby woods. The evil presence possesses them until only one is left to fight for survival.
    8/10

На Vikica.cuci му/ѝ се допаѓа ова.
  7. SpoiledBaby

SpoiledBaby Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2010
    Пораки:
    890
    Допаѓања:
    305
    Fast and Furious 6
    И конечно излезе и филмов,го чекав оддамна што заборавив што се случуваше во другите делови.
    Многу акција,коли,тепање и секако неизбежното филмско финале каде Вин Дизел излегува недопрен од сред експлозија на карго :o
    од мене има
    10/10

8. Trendafilka

Trendafilka Форумски идол

Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    5.941
    Допаѓања:
    27.604
    The Great Gatsby (2013)
    Конечно го дочекав, го изгледав и сега со мерак можам да напишам какви емоции ми предизвика филмот. :)
    Јас сум обожавател на книгата на Скот Фицџералд, ја имам гледано и оригиналната верзија со Роберт Редфорд од 1974 година и можам слободно да кажам дека оваа филмувана верзија ја надминува оригиналната.

Кастингот е доведен до совршенство. Секој лик е онаму каде што му пропаѓа местото.
    Леонардо ди Каприо беше ОДЛИЧЕН (како и секогаш, како и секаде, јас не знам каде одглумил лошо или просечно).
    Му даде душа на ликот на Гетсби, кој е еден од најтрагичните ликови во американската книжевност, заедно со Дејзи.
    Гетсби му доаѓа ко скромна покондирена тиква. Доаѓа од сиромашно, голтарско семејство, а ќе успее да натрупа богатство само со една цел - да ја освои девојката од соништата, неговата вечна љубов Дејзи, бидејќи смета дека сиромашен - не е доволно вреден и достоен за неа.
    Сешак, тоа е првичната идеја што секому му паѓа на ум, но низ филмот се забележува дека Гетсби уште од млади години бил амбициозен и сакал да се извлече од калта.
    Тој е надежен сонувач, непоправлив романтичар, носталгичен по минатото по кое гребе, и сака да го врати, а тоа му се лизга низ прстите додека се збогува од него.

Дејзи (Кери Мулиган) од првите впечатоци мислев дека ќе биде утнат лик, но вчера сфатив дека не можеле да одберат подобра глумица.
    Со секој поглед и збор го долови ликот на Дејзи, разгалена богаташка, нежна и сензитивна, лабилна, меланхолична, неодлучна, кршлива и ранлива.
    Маестрално одглумено, имаше поврзаност, хемија, имаше емоции со ди Каприо, многу погоден пар за намената.

Другите глумци беа сите до еден одлични, фотографијата беше магична (сцените, местата, куќите, и Њујорк во вакво издание го одземаат здивот), а Баз Лурман се надминал, во Мулен Руж имаше нешто слично во поглед на забавите, ама тука ги однел на сосем друг левел. :D
    Да посака човек да отиде на журка кај Гетсби.

Сите детали беа совршено вклопени во приказната, од фризури и костими, до колите и забавите, буквално бајка.

Музиката е друга приказна. Прекрасно е што се одлучиле за нови и модерни песни со мали примеси во духот на 20-тите. Да си ги преслушате сите, Лана и Флоренс го украдоа моментот целосно.

Имам да пишувам уште толку по толку, ви препорачувам да го гледате.
    Ова е еден прекрасен и трагичен филм за љубовта, соништата, неодлучноста, пријателството, чесноста.
    За животот.
    10/10

На the.vampire.girl, bittersweet, fashionista и 7 други им се допаѓа ова.
  9. tigerlady

tigerlady Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.421
    ^
    Трендалифо моме, во кино да не го гледаше вчера од 10 вечер?? Ако си била, ист воздух сме дишеле :D

Дојдов со истата намера, за Големиот гетсби да пишам, ама Трендафилка кажала буквално се што сакав јас. Филмот препрепремногу ми се допадна, два саати буквално те транспортира во еден сосема друг свет. Ништо не би променила и мислам уште трипати би го прегледала. Од костимографија, до сценографија, до музика, до режија, до главни и споредни актери, секој дел беше совршен.

10/10

На Trendafilka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Jenniffer

Jenniffer Популарен член

Се зачлени на:
    27 март 2013
    Пораки:
    2.375
    Допаѓања:
    7.416
    Life size
    Интересно филмче, комедија... Вреди да се погледне!
    Девојче кое ја загубило својата мајка прави маѓија да се врати мајка и бидејки многу и недостига. Краде една книга во која пише како да вратиш во живот мртов и таа го прави ритуалот. Во тој момент и купуваат една кукла за роденден и таа ја остава куклата. Тогаш колешката на татко и доаѓа и ја чешла косата на куклата со чешалот кој припаѓал на мртавата мајка. Наутро куклата станува жива девојка. Татко и се заљубува во куклата и тогаш девојчето кажува дека тоа е кукла но татко и не верува. Тогаш девојчето најде доказ како да докаже на татко и дека жената со која тој излегува е всушност кукла и треба да се врати назад во своето пластично тело!
    ^ Кратка рецензија во споилер.

На lana.del-rey му/ѝ се допаѓа ова.
  11. kate89

kate89 Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    1.562
    Hypnotisören (2012) или The Hypnotist (2012) - сеедно

Значи нема што да објаснувам за филмов, само ќе кажам дека се работи за Европски филм( Crime, Drama, Thriller). Кој е љубител на вакви филмови, дефинитивно го очекува квалитетно поминато време од два саати.

Прикачени фајлови:

• hypnotisoren.jpg
      hypnotisoren.jpg
      Големина на фајлот:
      134 KB
      Прегледи:
      326
    На Camellie му/ѝ се допаѓа ова.
  12. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Се зачлени на:
    28 јануари 2011
    Пораки:
    3.657
    Допаѓања:
    29.385
    Hansel and Gretel:Witch hunters(2013)
    Бајката на браќата Грим во сосема ново светло.Прво да нагласам во никој случај не е за деца, многу сцени со крв, и за оние со слаб стомак не е препорачливо.Има одвратни сцени, ама не би го ставила во категорија хорор, повеќе е категорија фантазија.Инаку интересно филмче, ми ги достигна очекувањата.6/10

13. bibip

bibip Истакнат член

Се зачлени на:
    21 март 2011
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    101
    Safe heaven(2013)
    A young woman with a mysterious past lands in Southport, North Carolina where her bond with a widower forces her to confront the dark secret that haunts her.
    Stars: Julianne Hough, David Lyons, Josh Duhamel

14. Jenniffer

Jenniffer Популарен член

Се зачлени на:
    27 март 2013
    Пораки:
    2.375
    Допаѓања:
    7.416
    Friday 13th- Jason Lives
    Вејќе виден хорор но сепак е добар. :)

15. Torte19

Torte19 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2012
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    86
    Flicka 2..преубаво филмче ,случајно го гледав на NBO..
    ..Се работи за едно девојче кое мора да живее со нејзиниот татко на село.Тој чува фарма за коњи.Девојчето многу ќе се поврзи со Флика,Флика е кобила,дива.Со сите е лоша,нескротлива додека со девојчето е добра ..Се работи за филм во кој е прикажана љубовта мегу човек и животно..прекрасен филм, :)

16. alekce83

alekce83 Популарен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2012
    Пораки:
    903
    Допаѓања:
    1.133
    Parker (2013)
    Action | Crime | Thriller
    Stars: Jason Statham, Jennifer Lopez, Michael Chiklis

Филмот го следи животот на крадецот Паркер, кој го толкува Џејсон Статам, кој работи согласно два етички принципи: не кради од оние кои немаат и не повредувај ги оние што не заслужуваат.Меѓутоа во последната кражба работите тргнуваа во погрешен правец. Неговата екипа го наседнува и го остава да умре. Паркер едвај ќе преживее и заедно со својата нова партнерка (Џенифер Лопез) ќе се одмазди.10/10

Прикачени фајлови:

17. Butterfly14

Butterfly14 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2013
    Пораки:
    757
    Допаѓања:
    456
    Oz the Great and Powerful (2013)
    Ауу браво за филмов.Не ни осетив дека поминале два часа.Секоја чест за Мила Кунис не очекував вакво нешто од неа.И од волшебникот т.е Франко.И да бев воодушевена од ефектите :clap:

18. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    Питер FM...руски филм, не е нешто специјално, но е за едно досадно попладне е добар 7/10
    Се работи за девојка која работи во радио станица,еден ден на пешачки премин и испаѓа телефонот и него го наоѓа Питер,....тие ќе стапат во телефонски контакт за да и го врати мобилниот телефон,...но што се ќе им се случува и дали така лесно ќе се најдат, ви оставам сами да дознаете. :)

19. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    1000 Зборови
    Одејќи кај еден учител по јога ли што и да е Еди се боцнува на едно дрво во неговата градина.
    Истото тоа дрво вечерта никнува во неговиот двор, и на секој еден збор на Еди почнува да паѓа по еден збор. По што Еди дознава дека кога ќе паднеле сите лисја и тој ќе умрел....што се случува погледнете самите. :)
    Филмчето толку ме занесе што мислам дека јас почнав да му ги бројам зборовите.
    9/10

20. Vikica.cuci

Vikica.cuci Популарен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2011
    Пораки:
    1.520
    Допаѓања:
    3.293
    OZ: The Great And Powerful
    Многу добро филмче, ептен ми се допадна. Добро скроена приказна која всушност ни покажува како ОЗ доаѓа во Емералд Сити и како станува најмоќниот и најголемиот волшебник. Предобра актерска екипа, Џејмс Франко, Мишел Вилијамс, Мила Кунис и Рејчел Веиз се незаменливи во своите улоги и не би можела да помислам некој друг на нивно место. Се на се одлично направено и тие два саати ми поминаа како две минути. Го препорачувам, обавезно да го изгледате ако го енмате гледано. 9/10