Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Последен филм што го гледав е... И кратка рецензија

Дискусија во 'Филм и ТВ' започната од LaFille, 31 јануари 2010.

1. malata59

malata59 Активен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2014
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    6
    филмчево не е лошо иако при крајот станува по малце досадно.Сметам дека е еден од подобрите македонски филмови

2. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.708
    Допаѓања:
    23.144
    Аууу каков филм сум гледала. Значи филмов е направен со релативно низок расположлив буџет, режисерите се млади и како што прочитав немало кино премиера (барем не кога филмот бил излезен пред осум години), но е навистина направен на ниво на уметност ако се спореди со некои прескапи филмови за коишто се чудиш чуму се фрлени парите. Фала и` на случајноста кога го најдов дури разгледував тизери на youtube.

Глума, извонредна, музика - за мој вкус супер.
    Филм што искрено ме остави подзината и ужасната од тоа како ние луѓето се однесуваме во животов како да немаме поим како секое наше искуство и постапка оставаат трага во нас како што светлечките траги од метеорите го шараат небото. Ако земам да ви ја раскажувам содржината, нема да ви направам услуга затоа што
    во голем дел од филмот ништо не е онака како што изгледа.
    Јас си плачев на крајот, но тоа не е никаков битен индикатор ко шо сите знаете на кафеџиката колку и` треба да се расплаче на филм. И ондак то, подолга бев и малку попоетична :D но, ако имате сличен вкус и ако го гледате филмот ќе сфатите и зошто.

Salvage (2006), 100/10

Препорака: Пожелно е да се изгледа двапати.

Последна измена: 5 ноември 2014
    На MandyLane му/ѝ се допаѓа ова.
  3. SV1911

SV1911 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    3.017
    Допаѓања:
    68.476
    Neighbors - http://www.imdb.com/title/tt2004420/

Имаше неколку смешни сцени, ама некако lame... Од мене 3.5 само ради бебенцето.

Sinister - http://www.imdb.com/title/tt1922777/?ref_=fn_al_tt_1

Интересен, страшен, језив, крвав по малку... Убава замисла, добра реализација. Од мене 8ца.

Stretch - http://www.imdb.com/title/tt2494280/?ref_=nv_sr_1

Пак, неколку смешни сцени, а повеќе идиотски, содржината така-така. Мразам филмови во кои целиот смисол се врти околу некој си глупак. Единствено глумците убаво си ја сработија работата. 5/10.

Into the storm - http://www.imdb.com/title/tt2106361/?ref_=fn_al_tt_1

Добра глума, супер ефекти. Иако приказнава е веќе видена, ништо ново, сепак интересно ми беше додека го гледав па затоа го препорачувам. Од мене 7.5.

How to train your dragon - http://www.imdb.com/title/tt0892769/?ref_=nv_sr_2

Супер, одличен, смешен, тажен по малку, прекрасен анимационен филм! Иако и порано го гледав, уживав од почетокот до крајот. 10ка!

How to train your dragon 2 - http://www.imdb.com/title/tt1646971/?ref_=nv_sr_2

Вториот дел по ништо не отстапува од од првиот. Да не се повторувам повторно, го препорачувам на сите љубители на анимациони филмови. 10ка!

Horns - http://www.imdb.com/title/tt1528071/?ref_=nv_sr_1

Жанрот го погрешиле на imdb, место комедија хорор напишале. Имаше 2-3 језиви сцени, но не беа spooky. Замислата е баш оригинална, барем јас лично немам видено нешто слично, а и актерите се погодени. Препорачувам. Од мене 7.5.

The giver - http://www.imdb.com/title/tt0435651/?ref_=nv_sr_1

Воведниот монолог потсетува на Divergent, па на момент помислив дека ќе биде интересна приказна. Како што дејствието се расплетуваше така и филмот губеше на логичност. Мислам дека идејата е добра, ама пак доаѓа до тоа, еден човек може да го смени целиот систем. Од мене 4.

Ова се за последниве два дена. :D

4. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    До Балчак
    Кога видов колку трае си помислив: Леле, ќе заспијам во кино. Па се опремив со многу пуканки, за барем да има што да грицкам. Ако верувате - не осетив кога ми поминало времето.
    Интересен филм, има многу убава скриена поента, е сега не знам кој како го разбрал. Имаше некои клише моменти толку типични за македонските филмови, но во глобала ми се допадна.
    Го препорачувам.

На Candid, SV1911 и tessie им се допаѓа ова.
  5. Kala22

Kala22 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2014
    Пораки:
    933
    Допаѓања:
    1.191

Кој е љубител на вакви филмови,и кој ги изгледал претходните делови веројатно ќе сака да го изгледа и овој дел :D Многу музика,многу играње,згодни момци :lol: Во споредба со претходните делови,овој не ми остави толку голем впечаток ама сепак го препорачувам :)

На SV1911 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. SV1911

SV1911 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    3.017
    Допаѓања:
    68.476
    Филмов баш пред малку го гледав и можам да кажам дека вреди да му се даде шанса поради крајот.

На Marossa и Kala22 им се допаѓа ова.
  7. sia.bella

sia.bella Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2014
    Пораки:
    987
    Допаѓања:
    17.166
    Сага за Викинзите: Воините од север

Група на Викинзи е заробена на непријателска територија на брегот на Алба, додека нивниот брод се движи кон една страшна бура. Нивната единствена шанса за да преживеат е да го најдат патот до викингшката населба - Данелаг, патувајќи низ непознат и непријателски предел кој што не го познаваат. Патувањето станува трка за нивните животи, кога кралот на Алба испраќа платеници по нив. Но, кога Викинзите ќе се сретнат со еден љубезен христијански монах што проповеда со својот меч, тогаш ловците се оние кои што се ловени, така што викинзите поставуваат смртоносни стапици, безмилосно убивајќи ги нивните гонители еден по еден, кулминирајќи со последна, најсмртоносна средба.

Според ИМДБ има оцена 5.7, но мене ми се допадна повеќе од тоа - му давам 7. Не би можела да кажам дека е must see филм, но за сите што се обожаватели на епски филмови го препорачувам.

8. SV1911

SV1911 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    3.017
    Допаѓања:
    68.476
    Hotel Transylvania - http://www.imdb.com/title/tt0837562/

Смешен и интересен. Кој вика дека анимационите филмови се само за деца? :D Уживав додека го гледав!
    Од мене 8.

The Signal - http://www.imdb.com/title/tt2910814/?ref_=nv_sr_1

Креативен филм, ама тоа ќе го разберете дури на крајот. :rofl:
    Од мене 7ца.
    Значи, не се пикајте кај што не ви е местото. Убава поука дава филмов. :!::bandit:

На Nausicaa му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Kala22

Kala22 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2014
    Пораки:
    933
    Допаѓања:
    1.191
    Без разлика што во филмов има некоја минимална улога Ким Кардашиан(кој ја сака,кој не, небитно) мене највеќе ме привлече самата содржина на филмов.Можам да кажам само дека бев воодушевена од пораката што ја имаше филмов,со задоволство го изгледав до самиот крај.

На Hipica и ivence69 им се допаѓа ова.
  10. Barca-Gril

Barca-Gril Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2013
    Пораки:
    876
    Допаѓања:
    927
    The Fault in Our Stars

Oценка:10/10
    По многу препораки решив да го гледам филмов..
    Филмот ме воодушеви и успеа да ме расплаче (што многу ретко се случува на филмови да плачам) можеби затоа што заради ракот како болест одзеде една многу важна личност од мојот живот...
    *двајцата млади болни од рак,се запознаваат во група болни од слична болест,ќе се спријателат,но набргу нивното пријателство ќе премине во љубов,крајот беше многу трогателен...
    не сакам да ги откривам сите детали зошто после филмот нема да ви биде интересен :)

11. SelinaKyle

SelinaKyle Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    254
    Допаѓања:
    2.149
    Dracula Untold

Само што го изгледав и веднаш седнав да напишам впечатоци.
    Не ми е јасно слепи ли се луѓето што гласале на Imdb или само Турци гласале. Дефинитивно овој филм не заслужува оценка 6.2. Овој е 100 од 10.

Испирацијата е земена од историската фигура Влад Дракула. Но до сега никој не се сетил на направи толку добра приказна. Приказна за Дракула пред да стане тоа што е. Приказна за неговата љубов, неговиот син и неговиот народ.
    Во филмот е направена прекрасна приказна за тоа како тој се жртвува за сите што ги сака, без размисување прави договор со ѓаволот, како се мачи и на какви предрасуди наидува.

Имаше моменти кога мислев дека ќе почнам да плачам на глас, дека ќе ми изрипи срцето, си ги искорнав веѓите од нервоза и неизвесност. Едвај чекам да излезе со добар квалитет, мислам дека уште 10 пати најмалку ќе го гледам.
    До тогаш на сите ви препорачувам да одвоите два часа да го изгледаде филмот. Или кој може да оди во кино. Мислам дека нема да се покаете.
    И девојки, жени... имате причина плус на која нема да останете рамнодушни...:smirk::angel:

На mimiiiii, anuskaNESTLE и NoellePage им се допаѓа ова.
  12. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.441
    Допаѓања:
    20.036
    Snakes on the plane? No, ghosts on the plane!!! :D:D:D Вчерашниот ден ми помина во гледање филмови, и тоа хорори, мојот најомилен жанр. Rose Red ми остана недогледан (4 часа трае) и затоа ќе ги пишам само овие два. Досега немам гледано хорор што се случува во авион и затоа ми беа особено интересни за гледање.

7500
    MV5BMjE0NTYxMTA2N15BMl5BanBnXkFtZTcwOTU5ODQzNw@@._V1_SX640_SY720_.jpg

http://www.imdb.com/title/tt1975159/
    За време на десетчасовниот прекуокеански лет на релација Лос Анџелес - Токио патниците почнуваат да се сомневаат дека нешто паранормално се случува во авионот.
    6/10
    Интересна иако веќе видена замисла, можеле малку повеќе да се потрудат околу приказната.

407 Dark Flight
    8481_1.jpg
    http://www.imdb.com/title/tt2158686/
    Искусна стјуардеса мора да се соочи со натприродна сила кога патниците ќе почнат да умираат еден по еден.
    6/ 10
    Иста ситуација како со 7500, нешто недостасува во начинот на кој е претставена приказната, можеле да објаснат малку повеќе но бидејќи филмот е од Тајланд, можно е нешто да е изгубено во преводот.

На MandyLane му/ѝ се допаѓа ова.
  13. srhsejbsk

srhsejbsk Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    1.593
    Допаѓања:
    9.362
    Idiocracy (2006)

[​IMG] [​IMG]

Филмов е толку тапа толку глуп ама успеа да ме насмее на моменти.Краток филм не е досаден, се работи за многу години после сегашноста и бидејќи паметните луѓе немале потомци во светот сега има премногу глупи луѓе поубаво кажано тупи.

6/10 го препорачувам за губење време :)

14. sia.bella

sia.bella Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2014
    Пораки:
    987
    Допаѓања:
    17.166
    Interstellar

Со нетрпение го очекував цела година, а вчера ги одбројував минутите дури не почна проекцијата. Одамна не сум чекала вака со душа некој филм да излезе, ми ги оправда големите очекувања што ги имав дури и ме изненади.

Уште едно ремек дело на Кристофер Нолан што дефинитивно ме остави без зборови. За секој негов нов филм велам дека е подобар од предходниот, но со овој мислам дека се надминал себеси. Синоќа го гледав и сеуште сум под импресии, со еден куп прашања во глава. Се ми беше совршено - самата приказна, реализацијата, актерската екипа (Метју Меконахи, Ен Хатавеј, Џесика Честејн, Мет Дејмон, Мајкл Кејн, Елен Барстин) и нивната глума, неверојатните сетови, визуелните ефекти, маестралната музика (Ханс Зимер) - буквално немам ниту една замерка за филмот. Ако Кјубрик ми е No1 режисер на минатиот век, после овој филм можам да кажам дека No1 на овој век ми е Нолан. :bow::clap:

Според ИМДБ 9.2, но јас му давам чиста 10ка и повеќе од тоа. Го препорачувам на сите што сакаат да погледнат еден неверојатен научно-фантастичен епски филм, една поема за светлината и гравитацијата, и за животот воопшто. :!:

На friendy, bile84, daylight и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. SV1911

SV1911 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    3.017
    Допаѓања:
    68.476
    Housebound - http://www.imdb.com/title/tt3504048/?ref_=nv_sr_1

Интересен филм, убава реализација. Има и напнати сцени, но повеќето се смешни, па затоа совршено се вклопува во својот комедија-хорор жанр.
    Од мене 7.

Boyhood - http://www.imdb.com/title/tt1065073/?ref_=nv_sr_1

Навистина оригинален филм според, снимен е во текот на 12 години со едни исти глумци.
    Станува збор за животот од перспектива на младо момче од 6 па до 18 години.
    Од мене 9ка.

Nothing but the truth - http://www.imdb.com/title/tt1073241/?ref_=nv_sr_1

Станува збор за новинарка која што не сака да го предаде својот извор, па поради тоа ризикува со својот личен живот соочувајќи се со возможна казна затвор.
    Мене не ме воодушеви, фокусот се префрли само на новинаркава, но не и на другите виновници.
    Од мене 5.

16. ku4ence

ku4ence Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2013
    Пораки:
    883
    Допаѓања:
    1.755
    Последен филм шо го изгледав е
    The Dictator (2012)
    download (1).jpg

Се работи за еден малце смотан преседател на државата Вадија, се понаша како дебил цело време се додека не` дојде во Америка и еден го киднапира му ја избрича брадата, па целиот негов живот се смени. Никој не веруваше дека тој е вистинскиот преседател, одма му најдоа замена. Неговата “десна рака“ не го сака многу и се обидува да го убие, но секогаш нешто мора да се случи. Откако тој отиде во Бруклин и почна со неговиот нов живот.
    6/10
    еве го трејлерот

17. Elena69221

Elena69221 Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2011
    Пораки:
    2.352
    Допаѓања:
    3.519
    Barefoot (2014)

Драма, комедија и романса. За мене е одличен сплет.

Џеј е "црна овца" во неговото богато семејство и работи како чистач во психијатриска болница. Бидејќи е решен да го убеди своето семејство дека конечно си го наредил животот (а е далеку од тоа), бара девојка што ќе го придружува на свадбата на брат му. По сплет на околности, на свадбата се појавува со пациентка од болницата (која патем е преслатка). Повеќе не ви откривам, погледнете го и ќе видите за што се работи.

Ептен ми се допадна целокупната приказна и глумците и местата на кои е снимано. Препорачувам. :)

На Andemona, Elissa, ivence69 и 2 други им се допаѓа ова.
  18. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.673
    Допаѓања:
    173.996
    MV5BNjc1NzkwMjk2OV5BMl5BanBnXkFtZTgwNzgyMzUzMTE@._V1__SX957_SY581_.jpg http://www.filmovizija.com/movie/divergent-2014-video_a904e814a.html#
    DIVERGENT
    нема да откривам ништо едноставно изгледајте го филмот е препрекрасен нема да згрешите

На ivence69 и SelinaKyle им се допаѓа ова.
  19. Deadhalf

Deadhalf Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2013
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    65
    LUCY

Сите го фалеа дека бил многу добар филм,ноо мене не ми исполни очекувањата.Супер приказна но можеле малку повеќе да се потрудат.

Содржина:девојка запаѓа во невоља поради дечко со кој се забавувала една недела,во нејзе ставаат дрога(во стомакот) и ја претепуваат со што дрогата пола и се истура и тука почнува да и се активира мозокот повеќе

Од мене добива 6ка (y):)

На DareToLoveMe и tessie им се допаѓа ова.
  20. MandyLane

MandyLane Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2011
    Пораки:
    3.829
    Допаѓања:
    25.593
    The Purge 2: Anarchy
    За разлика од првиот дел кој ми беше просечен накај досаден, овој ми беше сосема погоден по вкус, доволно возбудлив и неизвесен, солидна акција...
    Инаку, за тие што не знаат, станува збор за Америка неколку години од сега, каде постои нов закон - легално е еден ден од годината да се изврши било каков криминал во рок од 12 саати.