Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Последен филм што го гледав е... И кратка рецензија

Дискусија во 'Филм и ТВ' започната од LaFille, 31 јануари 2010.

1. stojanovskata

stojanovskata Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    472
    Допаѓања:
    121
    Taking Lives (2004)

images.jpg

Многу добар филм.Стварно ептен добар филм.Препорачувам 10/10
    Се работи за сериски убијец кој полицијата го бара.И за помош им доаѓа Илијана односно Анџелина Џоли која е ФБИ агент.Се случуваат многу пресврти и ептен јаки случки.Има сцени кај што ми се пресекоа нозете буквално и стопирав за да се смирам.Многу јак филм,интеерсен од 1 до последна минута.Кој не го гледал обавезно да го гледа.

На Lotus-14 и ludoto19 им се допаѓа ова.
  2. Marossa

Marossa Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2012
    Пораки:
    2.398
    Допаѓања:
    6.870
    The Maze Runner

Интересна приказна,но слабо реализирана со премногу нелогичности.
    Како е можно еден куп тинејџери,на кои им врие крвта од хормони,да се согласуваат прилично добро и да не се обидуваат да избегаат,туку да седат мирно во организирана заедница,под водство на еден од нив?
    И колку и да не се генерализира,една работа им се врти на машките тој период,а сите ја нападнаа единствената девојка таму,никој не направи потег кон неа.(If you now what I mean) :D
    Друга работа,како направиле мапа на лавиринтот,кога очигледно и нагласено е дека се менува секој ден? Значи логички и математички не е возможно да се запамти секој дел,бидејќи го менува местото.
    Трета работа,оние чудовиштата им беа направени со роботски раце,очигледно доста моќни,а ги убиваа со дрвени колци?
    Исто така,многу избрзано дејствие,никаква изградба на ликовите,да не можеш емотивно да се поврзеш со нив и многу неубаво објаснето какви експерименти се вршеле и зошто,се надевам ќе го поправат тоа во вториот дел.
    Актерската екипа беше солидна.
    Оцена 5/10

Magic in the Moonlight

Веднаш се препознава дека филмот е дело на генијалниот Вуди Ален.Навидум е обична романтична комедија,но актерската способност на Колин и Ема да ги претстават емоциите и ликовите со таква леснотија и спонтаност го прави филмчево доста посебно,исполнето со комични моменти и ненормално интересни саркастични досетки.
    Има и еден куп убави фразички,да одделам неколку:
    "I believe that the dull reality of life is all there is but you are proof that there's more, more mystery, more magic."
    "You're born, you commit no crime, and then you fall in love and you're sentenced to death"
    "When the heart rules the head, disaster follows"
    Инаку,иако сметам дека подобар избор за ликот на Стенли нема,сепак малку ми беше чудно да ги гледам како пар кога може татко да и биде :D
    Оцена 7/10

На Hipster, Tiki-lolipop и eliesaab им се допаѓа ова.
  3. lovelife

lovelife Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    1.722
    Two night stand

Преинтересен филм.Буквално криво ми беше кога заврши...го знаете она чуство од кога ќе изгледате некој добар филм и знаете дека можеби никогаш веќе нема да гледате некој друг така добар и интересен филм?Романтична комедија :D 10/10 vDTm6JAvj3.png

4. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.771
    Grand Budapest Hotel

Несекојдневна приказна за популарниот Густав Х. и неговиот верен помошник Зиро Мустафа, вработени во Гранд Будапест Хотел во време помеѓу двете светски војни.
    Спрема IMDB има оцена 8.2. Моја оцена 7/10.

5. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.101
    Hachi: A Dog's Tale

Филмот е снимен според вистинска приказна. Се работи за кучето Хачико,роден во далечната 1923 година, на 8 ноември.Јапонско куче од расата акита. Хачи влегува во историјата дури во 1933 година, кога еден репортер го забележал на железничката станица.Секој ден доаѓал и го чекал својот сопственик.Сопственикот на Хачи бил јапонскиот професор Hidesaburō Ueno кој предавал на Универзитетот во Токио. Хачико,својот газда секој ден наутро го испраќал на железничката станица, и навечер точно во 17часот го пречекувал. Меѓутоа, Ueno во 1925 година доживува инфаркт и умира, верноста на Хачико не умира и после неговата смрт, тој 10 години го чека да се врати. Се до својот последен здив, на крајот Хачико умира во 1935 година, на 8 март. По повод неговата верност на местото кај железничката сега е поставен споменик во негова чест.

Прекрасен филм, во кој уште повеќе ќе ги засакате кучињата. Со прекрасниот Ричард Гир ќе уживате во убавата природна улога и смешни сцени со кучето.
    10/10

На cheetah.girl му/ѝ се допаѓа ова.
  6. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    13.597
    Pride & Prejudice
    Со Keira Knightley и Matthew Macfadyen во главните улоги.
    Совршено вклопена приказна, а актерите незаменливи.Иако филмот трае подолго, ниту за миг не е досаден и вреди да се изгледа.

10/10

**
    “You are too generous to trifle with me. If your feelings are still what they were last April, tell me so at once. My affections and wishes are unchanged; but one word from you will silence me on this subject for ever.” -Mr Darcy

На lovely91, Mimi123, Elena69221 и 2 други им се допаѓа ова.
  7. stojanovskata

stojanovskata Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    472
    Допаѓања:
    121
    STEP UP 5 (2014)
    download.jpg
    Ова е врвот.Дефинитивно најјак.Од степ ап 1 до 5 сите се јаки али ова е нешто стварно над ниво.Незнам више ни што можат да смислат за 6 ако има...Добра приказна,совршени актери,многу дорба атмосвера и прејако играње.Овие 2 саати многу квалитетно потрешено време ми се :D . Последниот натпревар ставрно совршенстбо,сакам да сум во кожата на глумциве.Значи ептен dream come true .Незнам што повеќе да кажам освен браво за тој што го создал чудово.Само што го изгледав,уште сум по големи импресии.Сега би станала да играм :D:D:D Со цело срце ви го препорачувам 10/10

На Candid му/ѝ се допаѓа ова.
  8. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.771
    Nightcrawler (2014)

Добар трилер!
    9/10

9. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.422
    Would you rather (2012)
    http://www.imdb.com/title/tt1999995/

Не гледам хорори скоро никогаш, ама овој ми го привлече вниманието.
    Филм за јак желудникк. Додуша не ги прикажуваат гадните работи, нормално вртат кадар, али пак самата помисла фека некој си брка со џилет во око за мене е одвратно.
    Прочитав многу негативни коментари, ама мене ми се допадна, настрана настарноста и монстурозноста, има длабока порака. Крајот беше одличен, секој друг завршеток би бил сосема утка.
    Единствено имав проблем со глумицата, не ми се допадна, па и остатокот од екипата беше навистина слаб и незабележителен. Можеле поталентирани глумци да најдат. Првите 30 минути од фимот можеле да ги скратат, предолго и непотребно.
    Можеа малку подбалобо да ги разглобат причините за тоа зашто сите се таму.
    Идеата е потресувачка ама интересна за размислување, што би направиле и до каде е способен човекот да оди и да направи, за пари, болест итн...
    6/10

На A-j-a му/ѝ се допаѓа ова.
  10. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.750
    Допаѓања:
    21.438
    Saw(Пила) 2,3дел.
    Како љубител на хорор филмови, овој серијал, така би го нарекла, долго време ми се вртеше во глава,али никако не беше дојдено времето да го/ги изгледам се до вчера коа после 2часовна потрага по филм се решив да изгледам некој од овие делови.
    Она што го сфатив е дека овие не се обични хорор филмови, без никаква порака, каде само се убиваат и колат, туку има нешто многу посилно.Желбата за живот, и на што си све способен за да преживееш е најдоминантна тука.Колку само не ги цениме убавините и ситниците во животот, се додека не не потсети некој(во случајот негативецот Jigsaw).Иако за многумина е олицетворение на злото и психопат, мене ми беше ептен јак лик, и си бев тажна коа умре во 3тиот дел. Филмов ме научи дека сепак ''треба'' да постои некоја таква личност во животот, која ќе не свести за какви банални работи го трошиме животот, не сме трпеливи и не цениме ништо.Иако овој на многу суров начин го правеше тоа, сепак донекаде имаше право.
    Ги избира луѓето кои премногу грешеле во животот, ги става на искушение, да си ги направат најлошите работи за да преживеат, фактички ги става на тест.Live or die.Let the game begin.
    [​IMG] [​IMG] [​IMG]

На ludoto19 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. bibb.y

bibb.y Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    355
    The Good Lie (2014)

Предобар филм ми остави голем впечаток, животот секогаш не е лесен, некои луѓе претрпуваат многу работи за да постигнат нешто.
    Се работи за судански бегалци на кои им се дава шанса да се преселат во Америка. Откако ќе пристигнат во Канзас имат средба со личност од агенцијата за вработување која ке ги промени нивните животи... Овие беглаци се наречени „Изгубените момчиња од Судан“. Овој филм е снимен според нивната приказна.
    9/10
    hr_the_good_lie_1-the-good-lie-poster.jpeg Untitled.jpg

12. Marossa

Marossa Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2012
    Пораки:
    2.398
    Допаѓања:
    6.870
    If I stay

Голема фама се дигна за филмот,па конечно му дојде редот.Искрено,се изненадив колку убав испадна,го преплакав скоро целиот.
    Приказната не е нова,но е убаво прикажана,со акцент на ситниците кои не прават среќни во животот,како и колку значат луѓето кои не водат низ него.Музиката е преубава,онаа рокерската,ама и онаа на виолончелото,совршено се вклопуваат во филмот.Актерите имаат неверојатна хемија и не се нападни,туку едноставни и спонтани.Една од подобрите романтични драми што сум ги гледала во последно време.
    8/10

13. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Се зачлени на:
    28 јануари 2011
    Пораки:
    3.661
    Допаѓања:
    29.393
    Prometheus(2012)

Како љубител на култните филмови Аlien, и овој секако морав да го погледнам.Иако се води како prequel на Alien, сметам дека и како засебен филм си има доволно добра приказна.Sci-fi филм за научници кои откриваат нови работи за настанокот на светот кои целосно ја побиваат Дарвиновата теорија.Во потрага по одговори заминуваат на планета каде што претпоставуваат дека ќе ги најдат одговорите, но всушност нивната мисија е спонзорирана за сосема поинаква цел.Актерската екипа солидна, ефектите беа доволно добри, има одредени сцени кои не се за луѓе со слаб желудник, има приказна, но ми остави и многу прашања неодговорени, па морав да барам и алтернативни краеви, extended scenes and cuts и различни други видеа за да ми стане појасно.Во секој случај со нетрпение го чекам вториот дел, и за љубители на sci-fi е must see.

На mims-89 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.199

Глупо, "веќе видено" филмче. Толку предвидлива приказна, уште на почетокот го знаеш крајот. Жал ми е за тие што дале пари да го гледаат во кино.

Гледам на ИМДБ има оцена 5/10, но јас би му дала 3/10.

15. Elissa

Elissa Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    3.304
    Допаѓања:
    22.594
    Christmas With the Kranks
    Маж и жена се одлучуваат да не го слават Божик и да заминат на крстарење во топлите места. Нивната идеја многу негативно ја прифаќаат нивните комшии кои неможат да се помират со тоа дека оваа година нема кој да ја организира новогодишната забава.
    Интересно божиќно филмче.

Babys first christmas
    Уште еден интересен божиќен филм, братот и сестрата на двајцата сопружници доаѓаат кај нив за божиќната прослава и сваќаат дека нивните роднини се заглавени во долгови. Тие се решени да им помогнат а на пат е да се роди и божиќното бебе.
    Супер филмче.

16. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.220
    Допаѓања:
    25.785
    Сношти го гледав POMPEII,па долго време му се мислев,кога излезе сакав и на кино да го гледам ама незнам зошто не појдов ама и не е битно тоа, од ко го видов филмов сфатив дека правилно постапив што пред да го гледам не прочитав никаде ништо за импресии од филмот оти само ќе добијав лош впечаток од лошите критики и можеби и ќе се решев никогаш да не го гледам.Незнам зошто има толку негативни критики,мене баш ми беше СУПЕР и ептен го препорачувам, јас обожавам вакви историски филмчина плус и љубовна приказна,ептен секси херој(Kit Harington :inlove:или Џон Сноу од игра на тронови) е шо да биди друго за да е убав филмот :D Приказната ми е некој микс од Гладијатор и Титаник, не ми идат баш сега некои зборови за да раскажувам што се случува во филмот,е камо да не завршеше така како што заврши но од друга страна неможеше друг крај да има,единствено што би сменила е женската главна улога,по ружна и да сакаа не можеа да најдат

17. Elissa

Elissa Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    3.304
    Допаѓања:
    22.594
    jingle all the way 2 -
    Таткото сака да и ја исполни божиќната желба на својата ќерка и настанува голем натпревар со сопругот на неговата бивша жена. Кој ќе успее да ја исполни желбата. Стандард Божиќен филм, интересен.

18. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.806
    Допаѓања:
    100.721
    Sex tape
    MV5BNDYzMzg5OTA0Ml5BMl5BanBnXkFtZTgwNjQzNzExMjE@._V1_SX214_AL_.jpg

Не сакам ни ја коментирам содржината.Толку веќе видена тема,џабе потрошено време.
    3/10
    Chef
    MV5BMTY5NTYzNTA1M15BMl5BanBnXkFtZTgwODIwODU1MTE@._V1_SY317_CR1,0,214,317_AL_.jpg

Едно лесно гледливо филче.Станува збор за главен кувар во ресторан кој не може да ги покаже своите вештини доволно.Изнајмува комбе и со неговиот син и пријател тргнува низ Америка нудејќи вкусна храна,
    Предупредување-Не гледајте го филмот ако сте гладни.
    7/10

На Hipster и mims-89 им се допаѓа ова.
  19. One.Moment

One.Moment Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    433
    Допаѓања:
    3.545
    The maze runner (2014)

Едвај чекав да заврши филмов, не затоа што ми беше досаден туку сакав да видам како ќе заврши приказнава. Малце ми заличуваше на The hunger games ко преживи прича че, ама сепак се разликува од него.
    Според крајов ќе има 2 дел, само да не го затупуваат повеќе.
    Се нервира ко ќе потроша 2 саати гледање филм и пак не си го видел крајот

На LoveIsAllAround му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Sunshine.Sunshine

Sunshine.Sunshine Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2014
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    2.564
    MV5BMTUwMjgwMTE4M15BMl5BanBnXkFtZTcwNDMyNzA1OA@@._V1_SY317_CR5,0,214,317_AL_.jpg
    Барав некој новогодишен филм и по кратко пребарување овој го пронајдов.
    Интересен филм, за некои делови не сум баш сигурна дека се логични.
    Не сакам да издадам што се случува па ќе ставам во спојлер.
    Куќата ја оставаат отклучена и слободно кучето си влегува, а може и некој друг слободно да си влезе.
    Кога во куќата влегуваат оние кои сакаат да го киднапираат кучето, најпрво го бркаат детето, тоа не се обидува ниту да избега од дома, ниту пак да се јави на полиција, која логика бе брат. Таткото е рамнодушен кон нивното одделување од кучето и бара од син му така да го даде кучето на некој да го чува, а не ја разбира неговата приврзаност. Детето како да не може да му каже на таткото колку многу му значи кучето.
    И уште многу други на кои сега не можам да се сетам.
    Но, во главно, добар филм.
    7/10

На Someonespecial и cooll им се допаѓа ова.