Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Последен филм што го гледав е... И кратка рецензија

Дискусија во 'Филм и ТВ' започната од LaFille, 31 јануари 2010.

1. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.139
    Допаѓања:
    67.283
    The theory of everything

Ми ги надмина очекувањата филмот. Кастингот ми се допадна, Еди и повеќе од одлично си ја завршил работата, секоја чест. Не бев многу информирана за животот и делото на Стивен Хокинг, ама филмов ми ја разгори љубопитноста, па веднаш по неговото завршување почна да читам по нетов.

Филмот повеќе се фокусираше на романсата, веројатно за да биде прифатен од пошироката публика, но сепак, дава прилично добра слика за дел од неговиот живот. Ми беше жал за Џејн, мислам дека не доби признание за се' што направи, што имаше толкав удел во неговиот живот...

http://www.historyvshollywood.com/reelfaces/theory-of-everything/
    Еве добра споредба на реалноста со филмот, кој го интересира може да прочита. :)

На strangewoman, Someonespecial, Mishela и 4 други им се допаѓа ова.
  2. mackica1

mackica1 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2012
    Пораки:
    469
    Допаѓања:
    1.721
    The Roommate (2011) ...Ребека е опседната со својата нова цимерка на колеџ и прави да исчезнат сите оние кои застануваат помеѓу нив две..интригантен трилер кој вреди да се погледне, зошто да не..сепак од мене 5/10

3. khaleesi1

khaleesi1 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2013
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    52

Филмов го гледав по којзнае кој пат и пак и пак ми е смешен. Омилена комедија :l: Едвај го убедив дечко ми да го гледаме заедно и сега си го пуштаме понекогаш кога сакаме да се насмееме :D
    Се разбира, по сликата може да се заклучи дека се работи за деверуши. Нема повеќе да објаснувам лесно, пресмешно филмче. 11/10

Уште еден пресмешен филм т.е. анимација :) Јас го гледав без да знам содржина и така ептен ме изненади. Го сместувам на листата на омилените анимации :)

Последна измена: 16 март 2015
  4. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Се зачлени на:
    28 јануари 2011
    Пораки:
    3.661
    Допаѓања:
    29.393
    After The Dark(2013)
    Приказна за средношколци кои го имаат својот последен час по филозофија, а нивниот професор им смислува интересен експеримент за крај. Им претставува хипотетичка ситуација, каде што треба да ги донесат своите правилни одлуки базирани врз логика за да преживеат. Интересна приказна има филмов, би рекла оригинална, и фино се одвиваше, ама крајот тотално ме разочара.Многу повеќе ќе ми се допаднеше без таков завршеток, но сепак добива 7/10.

На Someonespecial му/ѝ се допаѓа ова.
  5. MamaYette

MamaYette Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2013
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    618
    About time (2013).

Досадничок на моменти. Драмата дефинитивно ми е во подолниот дел од табелата на омилени филмски жанрови.
    Се работи за млад дечко кој дознава дека може да патува низ времето, конкретно: да се враќа во минатото. И нормално, типчево го користи тоа прво за да си фати девојка, после за да ја смени секоја ситница која нема да му се свиѓа како се одиграла.
    За мене ништо посебно.

6. rainbowec

rainbowec Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2010
    Пораки:
    867
    Допаѓања:
    5.712
    Ејјјјјјјј не очекував волку да биде јак филмов!
    Нема што да филозофирам тука, самиот наслов кажува се... можам само да додадам дека е многу добро направен, од ефекти до глумци до монтажи до се!

Godzilla-2014-Teaser-Trailer-Poster.jpg

7. ancebanance

ancebanance Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2013
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    71
    Instructions Not Included
    valentin-and-maggie-instructions-not-included-23661-1680x1050.jpg

Ви препорачувам да го гледате, толку е емоционален и оргинален немам зборови..

На TheTribe и Tiki-lolipop им се допаѓа ова.
  8. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    2.886
    MV5BMTQ5NjQ0NDI3NF5BMl5BanBnXkFtZTcwNDI0MjEzMw@@._V1_SX214_AL_.jpg
    Одлична драма, биографија. Тешка животна приказна, реална. Препорака за сите!

На MarchelineAmaru, rainbowec и Annath им се допаѓа ова.
  9. khaleesi1

khaleesi1 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2013
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    52
    Баш сакав да пишам за филмов. Денес конечно го изгледав. Го симнав по препорака од другарка. Инаку го препорачувам дефинитивно. И се согласувам со тебе, и емоции и смеа :)

На ancebanance му/ѝ се допаѓа ова.
  10. MandyLane

MandyLane Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2011
    Пораки:
    3.828
    Допаѓања:
    25.569
    Bereavement

Приказна за едно дете, кое е киднапирано од страна на психотичен сериски убиец и принудено да му помага во убиствата...
    Со исклучок на две-три крвави и напнати сцени, филмов е повеќе драма отколку хорор.
    Спор, пасивен, и пред се предвидлив, само што почна претпоставував како ќе заврши и не бев грешка...

11. Мис Стоун

Мис Стоун Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2014
    Пораки:
    229
    Допаѓања:
    359
    The theory of everything

Прекрасна приказна за животот и делото на Стивен Хокинг.
    Да не раскажувам ви препорачувам да го гледате. Од мене 10/10

На xxAngelxx му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Mala Hembra

Mala Hembra Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2015
    Пораки:
    302
    Допаѓања:
    477

Прекрасен романтичен филм што верувам повеќето од нас го имаат гледано :)

13. Elissa

Elissa Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    3.304
    Допаѓања:
    22.594
    Woman in black 2
    Втор дел од филмот каде група деца одат на едно островче со своите учителки и овде се соочуваат со жената во црно која се појавува да се освети за своето минато.

14. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.118
    Допаѓања:
    163.745
    The Duchess [2008]
    Филм базиран на вистинска приказна за војвотката Џорџијана, проблемите во бракот и неверството на нејзиниот патријархален и индиферентен сопруг, како и нејзината афера со младиот политичар Чарлс Греј.
    Приказната премногу ми се допадна, а и Кира Најтли е баш погодена за улогава :) За костимографијата, пејзажите и локациите немам коментар, преубаво е доловен раскошот на Англија во тој период. Како голема обожавателка на вакви филмови и конкретно на ова време, филмов го ставам во оние кои веројатно никогаш нема да ми се здосадат, а богами и во оние за кои се чудам како досега не сум го гледала. :lol:
    Апсолутно 10/10! :inlove:

На xxAngelxx, 1209, rainbowec и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. IthoughtIwasAnAllien

IthoughtIwasAnAllien Истакнат член

Се зачлени на:
    7 септември 2014
    Пораки:
    150
    Допаѓања:
    237

Филмот беше номиниран годинава за Оскар(во категорија анимирани) па се одлучив да го гледам инаку му давам оценка 10/10.

Се работи за две деца, Ben и Saoirse(инаку е нема) кои живеат покрај морето со нивниот татко. Малечката Saoirse открива флејта во вид на школка која припаѓала на нивната мајка и од флејтата излегуваат звуци поврзани со некаква магија и води кон тајна која ја откриваат подоцна во врска со нивната мајка. Се преселуваат кај баба им по нејзина иницијатива но не сакаат да престојуваат таму и решаваат да избегаат. По патот накај дома Ben открива дека сестра му има моќ да ги оживее приказните кои мајка му му ги има кажувано пред спиење, но за да можат бајките да опстојат таа мора да запее.Филмот инаку е базиран врз основа на ирскиот мит за селките... Препорачувам :)

На barbiegirl.24 и rainbowec им се допаѓа ова.
  16. Elena69221

Elena69221 Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2011
    Пораки:
    2.352
    Допаѓања:
    3.519
    Spy Game (2001)

Нејтан Мјур (Robert Redford), пред пензионирање на својот последен работен ден во CIA дознава дека неговиот ученик, човекот кој го регрутирал и обучувал, Том Бишоп (Brad Pitt) е уапсен во Кина за шпионажа додека работел на самостојна мисија. Процедурата е дека тој ќе биде убиен за 24 часа. Нејтан работи против политиката на агенцијата и се обидува да го ослободи.

Don't *ever* risk your life for an asset. If it comes down to you or them... send flowers.

Иако малку постар и не толку познат филм, интересна трилер-акција е. Настрана фактот што Бред Пит е во своите млади денови. :angel: Крајот многу ме допре, се испонаежив цела... Препорачувам! :)

17. Marossa

Marossa Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2012
    Пораки:
    2.398
    Допаѓања:
    6.870
    Gone with the Wind (1939)
    Пред некоја година ја читав книгата и бев фасцинирана,долго време се токмев за филмот и конечно му дојде редот.
    Коментарите за филмот би се однесувале и за книгата,барем поголемиот дел.
    Филм со толкава должина,а ниту еден момент не ми беше досаден,не мрднав од лаптоп 4 часа,едно големо браво за режисерот.

За ликот на Скарлет О Хара може комотно да се испише цел нов роман,манипулативна и ладнокрвна од почеток до крај.Низ целиот филм ја чекав нејзината промена,кога од разгалена богата девојка,ќе стане моќна и со златна душа.И на моменти ја мразев со нејзината рамнодушност и лековерност,а во моменти дури и против нејзина волја ми измамуваше насмевка со нејзините добри дела.
    Единствено жалам за крајот,многу ме заболе и ме нервираше нејзината огромна затресканост во погрешната личност,за само во последните 2 минути да сфати дека греши,но дека е доцна.Но остана иста,материјалист до срж и сеуште не знам дали ми се допадна што си се додржа на карактерот или повеќе би сакала да омекнеше и да се скротеше.
    А за Бони пак,срцето ми се искрши.

А Рет,иако од почетокот зборуваше дека е како неа,стана вистински татко и џентлмен,чесен човек со сета љубов за неа.Кларк Гејбл е навистина шармантен глумец,Џорџ Клуни на своето време,маестрално изглуми,без трошка промашај.

Всушност на филмов не може да му се најде замерка,и од самиот кастинг,како и од целото претставување на Американската Граѓанска војна,сите пејсажи и детали се толку совршено прикажани,би го нарекла бисерот на Холивуд и воопшто на светската кинематографија.

Исто така ми се допадна што скоро секоја фраза од книгата е искажана во филмот,без никаков пропуст,се доловил вистинскиот ефект,со соодветниот израз и став,совршено,ете толку...

И знам дека рецензијава е се,само не кратка,ама мора да ставам и некои од цитатите:

На Hipster, 1209, Annath и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. IthoughtIwasAnAllien

IthoughtIwasAnAllien Истакнат член

Се зачлени на:
    7 септември 2014
    Пораки:
    150
    Допаѓања:
    237
    Провери на onlinemovies.pro и спушти си го програмчето Popcorn Time. Имаш опција да гледаш и филмови и серии. Тоа што ми се свиѓа кај програмчето е фактот дека сите филмови се HD, можеш да си избереш или 720 или 1080p. Доколку не најдам некој филм на програмчето, отварам putlocker.is, но таму пак, некогаш нема превод на филмовите. Крајна опција е ако ептен никаде го нема филмот онлајн вадење torrent :)

На cooll му/ѝ се допаѓа ова.
  19. neo

neo Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2011
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    163
    Double Indemnity (1944)
    Double Indemnity е од жанрот на film noir, се наоѓа на листата на 250 најдобри филмски остварувања на IMDb. Дејството се одвива околу Волтер Неф, вработен во осигурителна компанија. Ќе биде заведен од една жена која ќе го наговори да го убие нејзиниот сопруг. Филмот се базира на вистински настан.
    Како и кај другите noir филмови атмосверата е мрачна и депресивна, а филмот ја прати нарацијата на главниот лик кој е опседнат од грижата на совест.

20. Elissa

Elissa Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    3.304
    Допаѓања:
    22.594
    Focus
    Филм за авантурите на група преваранти кои се богатат со грабежи и така натаму.
    Изборот на глумци одличен.