Последен филм што го гледав е... И кратка рецензија

Дискусија во 'Филм и ТВ' започната од LaFille, 31 јануари 2010.

1. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.335
    Допаѓања:
    29.193
    The longest ride

Убаво филмче, во стилот на Спаркс. Мислам дека немаше да биде тоа што е ако не беше старецот да ја раскажува неговата приказна. Јас би му дала 8/10, ама убаво е како за љубовно филмче. И за овој филм мислам дека два часа се премногу, можеле да го збудаат малку, иако верувам дека книгата е многу поубава и полна со детали, би ја читала, ама сега немам време за Спаркс баш. :D
    Интересно филмче, сè на сè, го препорачувам на љубителите на романтични филмови.

На JustFun му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Marossa

Marossa Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2012
    Пораки:
    2.398
    Допаѓања:
    6.869
    Furious 7

Мислам дека кој знае каква рецензија не е потребна,бидејќи изминале веќе 6 дела од франшизава,па знаеме што да очекуваме.Згодни момци,многу акција и најбитно од се,убиствено јаки автомобили.
    Мене ми беше еден од поинтересните ова лето,посебно бидејќи претходниот дел беше уште од 2012,па убаво ми беше мало потсетување.Песната од крајот ми стана хит на годината и дефинитивно душата ме болеше на секоја помисла дека ќе го нема веќе Пол и неговиот лик Брајан,навистина штета за глумецот,толку млад.
    Оцена 8/10

Cinderella (2015)

Приказната е толку позната и има толку направено толку римејкови што веќе ништо не ме изненадува и не ми го задржува вниманието.Принцот е прекрасен,си го обожавам Роберт уште од ГоТ,ама глумата ништо посебна.Исто и за девојката,патем првпат ја сретнав овде.Мислам дека Дизни можеле многу подобро,а малку промена не би штетело,иако морам да признаам Пепелашка никогаш не ми била омилена меѓу бајките.
    Оцена 6/10.

Pitch Perfect 2

Кога го чекав,чекав и го дочекав :D Ич не ми се допадна,барем во споредба со воодушевеноста од првиот дел.Глупави досетки,кои донекаде го вадеа филмот,ама не доволно.
    Каверите на песните беа аматерски,а можеа да направат и некоја попозната и позабавна нумера.
    Скајлер Остин го имаше премалку,а е голема штета бидејќи е право бонбонче пријатно за гледање и слушање.
    Ми се допаднаа Фет Ејми и Бампер,баш срциња беа,па како и среди вечера и серенада,златен он,заљубен :D
    Тие Германците ми беа ужасни,никаква глума и глупи песни за пеење.
    Новата девојка глупа ко ќофте :D
    Оцена 6/10 (ова на стара слава)

На the.vampire.girl, Tiki-lolipop и Lella им се допаѓа ова.
  3. Lady Phoenix

Lady Phoenix Форумски идол

Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    2.033
    Допаѓања:
    58.312
    Во последно време нешто слабо гледам и филмови и серии, не знам што ми стана.

Во последниве неколку денови гледав два филма, па двата ќе ги рецензирам тука:

Child 44 (2015)

Филм кој жанровски претставува драма и трилер, со времетраење од повеќе од 2 часа. Позната актерска екипа: Tom Hardy, Noomi Rapace, Gary Oldman...

Лео Давидов е напатено дете кое успева да порасне во примерен руски граѓанин и припадник на војската во времето на Сталин, но поради своите идеолошки ставови го уназадуваат и прогонуваат. Патем, се случуваат низа убиства на деца помеѓу 8 и 15 години, меѓу кои настрадува и детето на неговиот најдобар другар. Се труди да докаже дека се работи за сериски убиства, па токму тоа е една од главните причини за проблемите кои му се појавуваат, бидејќи се верува дека такво нешто не постои во Русија.

IMDB оцена: 6.4
    Моја оцена: 7

Citizen X (1995)

Жанровски ист филм како претходниот, со времетраење од околу час и половина. Помалку позната екипа од која се издвојуваат Stephen Rea и Donald Sutherland. Инаку филмот се базира на вистинска приказна за сериски убиец кој одземал над 50 животи и тоа претежно на деца помали од 17 години, а приказната ја води руски форензичар, кој потоа го унапредуваат во детектив.

IMDB оцена: 7.7
    Моја оцена: 7

Звучи познато, нели?

По овој редослед ги напишав, бидејќи по овој редослед и ги гледав. На некој начин, ова ќе му дојде како компаративна анализа.

Во првиот филм екипата ми беше одлична. Наоми не ја обожавам многу, не ми се допаѓа нејзината глума, ама добро... Во овој филм ми одговараше. Некако, додека го гледав филмов, се чувствував како да гледам филмуван руски роман. Глумата ми беше баш така како што сум замислувала додека сум читала некоја руска книга. Том Харди ми беше ептен погоден за улогава; додуша, мене ми е одличен како актер. Улогата му беше доста емоционална (не сум баш навикната да го гледам така). Гери Олдман е ветеран, знае што прави, улогата му беше ептен легната. Акцентот во филмов, покрај тоа што беше ставен на сериските убиства, се наоѓаше во огромна мера и на животот на Лео Давидов, неговата жена, лошите животни услови во Русија во тоа време, кодошењето на невини луѓе, паранојата... Освен тоа, убаво е снимен филмот, а убаво се прикажани и класните контрасти. Можеби најголем недостаток на филмов е тоа што не беше доволно посветено внимание на убиецот и неговите мотиви.

Е сега, ако се земе во предвид дека е правен после CItizen X, можам да кажам дека во 90% Child 44 е римејк на CItizen X.

Во Citizen X актерскава екипа беше помалку позната (Stephen Rea можеби сум го гледала во некој филм, не знам), а глумата на Доналд Сатерленд беше како што му доликува на некој кој толку време опстојал на холивудската сцена. Во овој филм најголемиот акцент беше ставен на убиствата, а многу помал акцент беше ставен на руската хиерархија и бирократија. Глумата на форензичаров не ме импресионираше премногу, ликот на Сатерленд ми беше одличен, а исто добар беше ликот на серискиот убиец и на психијатарот. Филмов беше прикажан од гледна точка на форензичаров, со сите препреки на кои наидува затоа што во Русија не смее да постои сериски убиец - тоа е западњачка појава. Убиствата беа малку поексплицитно прикажани, за разлика од претходниот филм, што овозможува да ти стане поодвратен убиецот, а беа и малку поинакви. На крај, неговото разоткривање и всушност изнудувањето на неговото признание беа изведени на интересен начин, преку анализа на неговата личност.

Како и да е, да не го должам веќе, филмовиве не се лоши, мене првиот за некоја нијанса повеќе ми се допадна, па кој е по ваква тематика (имајте во предвид дека се, пред се', драми, за да не очекувате премногу), може да ги изгледа.

На 1209 и boomsleng им се допаѓа ова.
  4. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    4.469
    Допаѓања:
    33.929

Furious 7
    Филмчето за јаки момци,за брзи коли...и последниот филм за Пол:bow:
    Јак е филмот,премногу ми се допадна,иако крајот малце така како тажен ми беше,дека Пол повеќе го нема, сепак филмот е супер,посебен го прави филмот горепостираната песна,што премногу ми се допадна.И кога заврши филмот ми се допадна што напишаа:FOR PAUL.Но исто така ми се допадна и на крајот кога...не ми текнува во моментот како се викаше..кога на црнецот што се замараше нешто со кожата таму кога го гледаа Брајан со семејството,и другиот му рече:Прекини со тоа,отвори ги очите.И така како жал ми падна кога за последен пат заедно возеа на крајот...Пол имаше прекрасна насмевка.
    Филмот...оценка?
    Според мене чиста 10:bow:

На SimonaTino му/ѝ се допаѓа ова.
  5. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.144
    Допаѓања:
    221.587
    Интересен филм, комедија, се зборува за еден лузер што има пари но не и љубов и пријателство. Запознава една девојка, не ни претпоставува дека таа ќе се омажи за него, таа не го запреметува, го игнорира, кога дознава дека тој е богат бизнисмен му се улизува, така тој никогаш немајки женска ја запросува. Ги лаже дека има многу другари, се ближи свадбата немаат кум, плаќа човек што работи приватно за свадби, и плус оформуваат друштво. Се за пари пред девојкава. Тука почнува комедијата каде што тој вежбаајки со нив за големиот ден доживува пресврт во животот и всушност сваќа дека девојката не ја сака и нема смисла сето ова поткупување, за денот на свадбата ја завршува сета лага и притоа и тој и платениот кум сваќаат дека не е се во парите туку у во другарството.
    2015-08-05-20-21-11--562356104.jpeg

На Nellie, t-sweet и simonna.a им се допаѓа ова.
  6. baloon.

baloon. Активен член

Се зачлени на:
    5 август 2015
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    32
    INSURGENT 2015

Беатрис продолжува да се бори против моќниот сојуз кој што се заканува дека ќе го распарчи нејзиното општество со помош на измамниците од нејзината страна.
    За разлика од првиот дел е крајно полош, но сепак вреди да се погледне. 5.5/10
    IMDB оцена:6.5

На peperutka321 и simzz им се допаѓа ова.
  7. Jenniffer

Jenniffer Популарен член

Се зачлени на:
    27 март 2013
    Пораки:
    2.375
    Допаѓања:
    7.417
    Requiem For a Dream
    Една група на луѓе кои користат дрога ве внесуваат во нивното секојдневие и нивните потреби по дрога, на што се се спремни за да ги задоволат своите потреби.

Нешто што дефинитивно треба секој да го погледне. Ептен депресивен филм, мава по психата да, особено кај некои емоционално нестабилни личности.
    Многу морбиден филм, има некои многу гадни сцени кои и те како ќе ве запрепастат.

Филмов не би го погледната уште еднаш, доволно е само овој пат, засекогаш ќе ми остане во сеќавање.

На Имдб има оценка 8.4, јас дефинитивно би го оценила со 9.

The Vow

Не гледам вакви филмови веќе подог период. Денес нешто таков ми беше денот, сакав нешто тажно, некоја убава љубовна приказна што ќе ме трогне.
    И многу сум разочарана од филмот, ни малку не ми се допадна, на моменти толку ме нервираше оваа Пејџ што сакав и филмот да го изгасам. Немаше некои емоции внесено во глумата, или можеби јас ништо не осетив.
    Крајно разочарана сум. Иако како мелем за очи ми е Ченин, ради него најмногу го избрав филмот.

На LittlePinky му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.335
    Допаѓања:
    29.193
    Јас периодов решив да си оладам мозок малку со тинејџерски филмови, лесни, предвидливи и кратки. :mm:

Freaky Friday

Вистина е дека е доста стар, ама уште еднаш се покажа дека постарите се често поквалитетни од новите. Барем имаше некоја порака и идеја филмот дека не треба да им судиме на луѓето, бидејќи не знаеме како е да се биде во нивна кожа. Мене ми се допадна фимот, убаво глумеа и двете актерки со оглед на тоа што имаа поспецифични улоги. Сум му дала деветка во темата за предизвикот, а не знам зошто, со оглед на тоа дека ништо не му фали на филмов, сè си е наместо.
    Одличен, го препорачувам, еден од поубавите тинејџерски филмови. (y)

Legally blondes

Јас очигледно наидов на погрешниот филм. Во план ми беше Legally blonde, бидејќи гледав дека често е спомнуван по темата, ама немав поим за што се работи и завршив со овој. Додуша, не го дочекав крајот за десет минути бидејќи ми снема интернет :@. Ама видов доволно, ги разоткрија овие и толку.
    Филмчево малку му беше меех, близначкиве малку лигави некако во стилот михихи, тенкс дедии. :D
    Знам, претерувам. Стварно не знам што оценка да му дадам, се мислам помеѓу 6 и 7, седум ми е многу, а и не е толку утнат за шеска. Затоа 6.5 мислам дека би било таман. :)

High School Musical 1

Ептен фама се беше дигнала околу филмов, само што тогаш бев мала и не гледав филмови, само на компјутерот игрите ги играв со ликовите и ништо не разбирав :D
    Дури сега гледам дека било обична лимонатка, ама многу ми е глупаво кога на сред расправија или кога се тажни ќе почнат да пеат од никаде. И зошто брат ѝ на Ешли се облекува како од македонски народни приказни не ми е јасно. :D Леле какво мрчало сум некогаш, страшна работа... :drunk:
    Работава беше, сега ми е чудно зошто братучетка ми толку беше опседната со овие филмови и со Камп Рок, а на мои години била тогаш, зошто мене не ми се интересни? :^)
    Ќе му дадам седмица, бидејќи актерите ми се мили и убавки. :inlove: Инаку ќе ги гледам и другите делови, не го оставам на пола.

9. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.242
    Допаѓања:
    67.760
    Child 44

Оффф...Имав толку големи очекувања од филмов... Речиси цела приказна од книгата е изоставена, сржта на содржината е сменета. Не ми е јасно зашто. Во филмов затоа не се доловени чувствата,
    кога ќе го фати убиецот нема некоја емоција, па кој е тој, кој му е толку јак мотивот и врската со Лео, ништо, бледило.
    Масакр направиле. Само Том Харди вреди, браво за изведбата, прекрасен актер. Да не беше он може и ќе го исклучев од што ме изнервира.
    Во книгата
    брат му, Андре, е убиецот, ги убива децата за да остави траги за Лео. Ликовите имаат длабока психолошка позадина.
    Ама тоа е тоа, филм е филм, не знам дали мислат дека гледачите до толку се глупави па ептен ги упростуваат работите.

На Abeja, Jordanovska-K, 1209 и 3 други им се допаѓа ова.
  10. MagsDestiny

MagsDestiny Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    2.335
    Допаѓања:
    18.231
    Мај 1945. Непосредно по затворањето на концентрациониот логор Аушвиц. Младата Анита, преживувајќи го логорот, се наоѓа себеси во новоформираната Чехословачка, во остатокот од своето пошироко семејство кое не може да одлучи дали ја сака или не. Се наоѓа збунета, исплашена, несфатена... и заљубена. Во земја во која евреите излегуваат од една неволја а влегуваат во друга, таа се заплеткува во афера која може да ја спаси, или може целосно да ја уништи.
    Со неверојатни перформанси од страна на Eline Powell и Robert Sheehan, филмот нуди неверојатно доживување на животот и премрежијата на евреите непосредно по падот на Хитлер, и психичките трауми кои ги остава зад себе холокаустот. Топло го препорачувам секому.
    IMDb оцена: 5,6/10
    Моја оцена: 9,5/10

На Bruinete му/ѝ се допаѓа ова.
  11. baloon.

baloon. Активен член

Се зачлени на:
    5 август 2015
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    32
    Expelled (2014)

Одамна немам гледано вака лош и глуп филм.Спаѓа во комедија но немаше ни едно ХА-ХА.
    Ни за тепање време не е. Не го препорачувам.
    Imdb оцена 5.0, јас едвај 3 би му дала.

На simzz и peperutka321 им се допаѓа ова.
  12. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.335
    Допаѓања:
    29.193
    Man on a Ledge

Слабо, многу слабо. Го гледав бидејќи беше the middle of the night и ништо друго немаше на ТВ. Како вртам низ листата на филмови од оваа година, гледам дека тие што сум ги гледала на Синеманија, ниеден нема повеќе од 6 или 7, не знам, мислам дека на еден му имам дадено седмица. Но повеќе не. Многу, лошо, досадно, без поента, без никаква кулминација, никаков расплет, глупост.
    Од мене добива петка, на ИМДб гелдам 6.6, ма јок.

High School Musical 2

Многу подобар од првиот. Немам што да кажам, оценката му е осмица, мислам дека е сосем солидно. Сè уште многу ми се глупави деловите кога од нигде никаде ќе почнат да пеат, и сите тие кореографии во мензата, на работа, за секаде си имаат кореографии. :rofl:

High School Musical: Senior year

Овој многу ми се допадна. Десетче. :angel: Не знам, ете, ми се дава десетка, не ми е мака. :wasntme: Некако како да се мачеа цело време, па овој на крајот ме освои, затоа се решив да пуштам срце.
    Омилен лик од серијалов ми е Рајан, ептен е онака целиот енергичен, растрчан. :D Заборавив да спомнав во претходните рецензии, многу блеат кога пеат, песничките такви „кечи“, ама многу растегнато ги пеат.
    Нема да го гледам оној делот со Шарпеј на колеџ, тенкс, ајв хед инаф. :D Сега кога гледам на какво филмче десетка дадов малку глупаво ми е, ама ај, нека оди. :)

13. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.969
    Допаѓања:
    1.271
    Синока го гледав The fault in our stars, филмот е предобар нема шанси човек да не заплаче. Видов дека пвеето го имаат гледано, па ако може некој да ми каже што се случува со дечкото од кога се вракаат од Амстердам, уште таму и кажа нешто дека не е во ред со него, кога седеа на клупата, само тој дел ми сецкаше а без превод гледав и не го сватив.

14. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.335
    Допаѓања:
    29.193
    Despicable me и Despicable me 2

Одлични филмчиња, минионите се душички преслатки. :inlove: Вториот ми се допадна повеќе бидејќи поинтересна беше приказната, исто и новите ликови поинтересни ми изгледаа. На првиот му дадов 7, бидејќи не ми беше нешто вау, ама решив и вториот да го изгледам и не зажалив. Вториот добива 9. :)

Абе ептен ми се душички. :sun: :wasntme:

15. rainbowec

rainbowec Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2010
    Пораки:
    965
    Допаѓања:
    6.519
    "El Cuerpo" - "The Body"

the-body.jpg

ЛУДНИЦА!!! (y) (y) (y)
    Филмов е толку добар и испревртен што ќе ве вози цело време до самиот крај.
    Одлична глума, испреплетена приказна што цело време се заплетува и заплетува до последната минута од филмот.
    Ако сте расположени за добар европски филм (во случајов шпански), за добра мистерија и психолошки трилер, тогаш симнете го и очекувајте непредвиден крај!
    Комотно можам да му дадам 10ка на филмов! :clap:

Последна измена: 10 август 2015
    На sweet-cherry, Bruinete, Someonespecial и 12 други им се допаѓа ова.
  16. x-MajaEsposito-x

x-MajaEsposito-x Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    1.758
    Допаѓања:
    3.684

Толку..
    Се што ќе напишам е излишно. Секој што сака љубовни филмови и што верува во вистинска љубов мора да ги изгледа, и двата. Сепак станува збор за магијата на Спаркс :bow::l:

На awayfromyou, SimonaTino и simonna.a им се допаѓа ова.
  17. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.242
    Допаѓања:
    67.760
    Spy

Забавно филмче. Мелиса Мекарти сама по себе ми е смешна. Во стилот на Кингсман е филмов, ама сепак не е некаква бледа копија. Само Џејсон Статам ме нервираше, воопшто не се вклопуваше некако.
    Сепак, за разлика од Hot Pursuit овој е многу подобра комедија.

На 1209, Arthur, pupi.girl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. rainbowec

rainbowec Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2010
    Пораки:
    965
    Допаѓања:
    6.519
    "Los ojos de Julia" - "Julia's eyes"

los-ojos-de-julia-portada-original.jpg

Уште еден одличен филм! (y)
    Последниве неколку дена сум нафурана на трилери и тоа европски, па и овој не ме разочара.
    Истата глумица од претходниот филм што го спомнав погоре.
    Женава е ѕвер, ретка е ваквата глума.
    Многу језив, интензивен и непредвидлив филм што заслужува да се гледа.
    Ако имате некоја препорака на филм од ваков калибар кажувајте, со задоволство би гледала уште некој.

На ancebanance, sikica7, amnesiac и 7 други им се допаѓа ова.
  19. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.209
    Допаѓања:
    81.749
    @rainbowec, не знам дали си ги гледала La Cara Oculta (предобар трилер) и Amor, Dolor y Viceversa со Барбара Мори.
    И двата се предобри, ќе ти се допаднат.

Го гледав и јас El Cuerpo и навистина, подобар филм немав гледано со месеци. :)

На lunicka, Oleeenka и rainbowec им се допаѓа ова.
  20. rainbowec

rainbowec Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2010
    Пораки:
    965
    Допаѓања:
    6.519
    La Cara Oculta го имам гледано (y), а овој другиов не.
    Фала на предлогот, ако ти текне уште некој кажувај. :)

На Mishela му/ѝ се допаѓа ова.