Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Последен филм што го гледав е... И кратка рецензија

Дискусија во 'Филм и ТВ' започната од LaFille, 31 јануари 2010.

1. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    4.462
    Допаѓања:
    33.368

Последниот македонец-патот до истребувањето
    (филмот е прикажан како дел од програмата на филмскиот фестивал Манаки)

Како и секоја година,си одам на Манаки.Вчера покрај филмов,бев и на изложба на фотографии од браќата Манаки.Инаку влезот си беше бесплатен,беа присутни многу историчари,активисти,професори,како и македонски актери.Од глумците во филмот,во салата во театарот каде што се прикажуваше,го забележав битолскиот актер на кој капа му симнувам,Митко С.Апостоловски.Продуцент на филмов е Снежана Лупевска Созен,режисер Илија Пиперковски.Филмов е за аплаузи.Да,имаше голем аплауз кога заврши проекцијата. Мене ми се допадна.Режисерот така го скроил филмот,што заклучокот од филмот го остави самиот гледач да заклучи која е правата историја,која е вистинската и од кој аспект да ја гледа.Тоа е одлука на самиот гледач.Сите гледаат различно,сите мислат дека тоа што го мислат е точно,правилно.
    Одлуката на Букурешкиот договор не донесе она што сакаше Македонија да го постигне пред Албанија-независност.Македонија е распарчена и како територија и како народ.Македонија се соочува со многу проблеми:името,идентитетот,црквата,интеграциите...она што се случувало во 1913 година има влијание и денеска.Дали соседите ни се виновни или ние сме виновни за сопствената пропаст?Во филмот,своето гледиште кон овој дел од историјата,го дадоа историчари од Македонија,Турција,Русија,Бугарија,Грција за да се даде појасна слика зошто на Македонија и по еден век се повторуваат истите грешки.

Би било уште поубаво,за тие што не можеа да дојдат вчера на филмот,овој филм да се прикажува на македонските телевизии.Би можеле и МТВ1 да размислуваат да почнат некој ден да го даваат,а и така филмот беше во копродукција со нив.Ако некогаш го даваат на телевизија,ви препорачувам да го погледнете.
    Планирам следен филм на Манаки да го гледам Повторното доаѓање-The second coming;)

На Vik4e, SV1911, Jordanovska-K и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. MayDiamonds

MayDiamonds Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.769
    Допаѓања:
    2.083
    La Cara Oculta

Интересно филмче, добри актери.. Сепак не доволно мистериозен за мој вкус но се на се ми се допадна, добро смислена приказна. Сигурно на оние не толку страсни љубители на мистерии ќе му биде доста интригантен, од мене оценка 6/10

3. black-angel

black-angel Praefectus Vigilum Член на тимот

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    2.657
    Допаѓања:
    4.579
  4. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.199

Го гледав едно по друго и кецот и двојката. Фино и лабаво филмче за тепање време, а прилично позитивно да те расположи и да не се осеќаш како без врска да си потрошил саат и пол на филм. Комедија за позната женска студентска а капела група.
    Од мене 6/10

Некласична романса за средношколска љубов, надвор од шаблонот на холивудските љубовни филмчиња.
    Оцена 6/10

5. jovanovska94

jovanovska94 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2013
    Пораки:
    1.109
    Допаѓања:
    3.804
    Revolver (2005 film)
    IMDB: 6.5/10
    Mojа оценка: 8/10
    Нешто ептен по мој вкус. Крими филм со Jason Statham во славна улога, без секс- елементир. Сакам вакви трилери, со доза на мистерија и психолошки елементи. Не е површен, ниту е лесен за гледање. Не би рекла дека ќе и се допадне на пошироката публика, но оние што сакаат да гледаат нешто несекојдневно, би рекла дека е добар избор.

На Lady Phoenix и Jordanovska-K им се допаѓа ова.
  6. kanella

kanella Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    10.195
    Несекојдневна приказна. Би рекла љубовна, но темата е повеќе да пријателството. Катастрофа рецензии давам, на крај може и цел филм да ви го раскажам, па затоа само топло ќе ви го препорачам.
    Me and Earl and The dying girl.
    me-and-earl-and-the-dying-girl.jpg

На the.vampire.girl му/ѝ се допаѓа ова.
  7. jovanovska94

jovanovska94 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2013
    Пораки:
    1.109
    Допаѓања:
    3.804
    A la mala (2015)
    IMDB: 6.4/10
    Моја оценка: 6/10

Ништо посебно што би ме воодушевило, премногу романтично. Имаше неколку смешни сцени, но тоа е се.
    Оцекував некоја поинтересна приказна, но се испостави дека е уште еден филм, сличен на оние романтични филмови, каде дечкото и девојката се вљубуваат, под сплет на околности се караат и на крај некој им помага пак да бидат заедно- веќе видено. Разликата е единствено што филмот е Европска продукција- на шпански зборуваат де.

Blue Streak (1999)
    IMDB: 6.2/10
    Моја оценка: 8/10

Супер филмче за тепање време, било сами или со друштво. Крими- комедија, а во главна улога е Маrtin Lawrence. Филмот е стар, сум го гледала на тв како помала, а сега случајно налетав на него. Го препорачувам.

8. Ginger^

Ginger^ Форумски идол

Се зачлени на:
    16 март 2015
    Пораки:
    4.320
    Допаѓања:
    55.368
    Timbuktu (2014)

MV5BMjMwOTQ0NTUyMF5BMl5BanBnXkFtZTgwNDg3NDUxNDE@._V1_SY317_CR2,0,214,317_AL_.jpg

Го гледав на Манаки фестивалот, во понеделникот. Интересно филмче за Џихадистите и нивниот начин на живот.

9. Ginger^

Ginger^ Форумски идол

Се зачлени на:
    16 март 2015
    Пораки:
    4.320
    Допаѓања:
    55.368
    Многу убав филм, според новелата Far from the Madding Crowd. Ако ја најдам, ќе ја купам .
    Ова по препорака на @Jordanovska-K , таман ми создаде пасија за гледање на филмови од ваков тип. Како нова ера да започнува за мене :l:.
    За оние што не го гледале, го препорачувам... А јас, јас ќе си го пуштам често.

tumblr_nmt3gkmkZX1shd4syo1_500.png

На ines.h, boomsleng и Jordanovska-K им се допаѓа ова.
  10. Wahnsinn

Wahnsinn Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2015
    Пораки:
    376
    Допаѓања:
    2.459
    Интересен според мене , обично не сакам научна фантастика филмови ама овој беше добар.
    7,2 / 10

На rainbowec и Ginger^ им се допаѓа ова.
  11. Ginger^

Ginger^ Форумски идол

Се зачлени на:
    16 март 2015
    Пораки:
    4.320
    Допаѓања:
    55.368
    Се спремив да го гледам |'ll see you in my dreams, ама случајно сум го симнала In my Dreams 2014
    И не жалам.
    Ова е приказна за два лика кои сметаат дека немаат многу среќа во љубовта. Се спојуваат откако фрлаат ситна паричка во фонтаната, а паричките се поклопуваат. Се сретнуваат низ соништа, 7 ноќи. Всушност тие се сретнуваат преку легендата за фонтаната. Nick е плод на вистинска љубов и постојано стравува дали ќе биде пар како мајка му и татко му што се. Низ филмот мајка му постојано го советува дека ако сонува за вистинската љубов тогаш ја има и во реалноста. Доколку не ја сретне, да не се одлучува за нешто помалку од тоа.
    И така овој случаен избор, ме доведи пак до она вистинското. Да , да и јас верувам во тоа :f:

RightRail.jpg

12. Lady Phoenix

Lady Phoenix Форумски идол

Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    2.033
    Допаѓања:
    58.308
    Одамна ме немало во темава. Всушност на форумов сум слабо активна во последно време, ама од оправдани причини.

Нешто ретко гледам филмови во последно време, бидејќи немам баш време, а и лесно ми се приспива. :doh:

Еден од филмовите кои успеав да ги изгледам е

Dark Places (2015)

Станува збор за филм кој жанровски се карактеризира како драма, мистерија, трилер. Трае нешто помалку од два часа, а во главни улоги се Chalrilze Theron, Christina Hendricks, Nicholas Hoult, Corey Stoll.

Филмот е за малата Либи која ќе го преживее масакрот на своето семејство на возраст од 8 години и во сето тоа бунило како исправна ќе и' изгледа одлуката да го обвини својот брат за тоа. Но по речиси 30 години, во недостаток на пари, ќе се сложи да се појави во една група која обработува сериски убиства, а чии членови сметаат дека тогаш се случило нешто друго и дека всушност нејзиниот брат е невин. На почетокот ќе се противи на таа теорија, мразејќи го од дното на душата за тоа што го сторил, но потоа ќе се заинтересира и ќе почнат да се расплетуваат работите.

Генерално, ми се допадна филмот, иако на моменти ми делуваше развлечено и ми оставаше впечаток дека има некои непотребни работи. Но од друга страна, сите настани се добро разработени, држи внимание и ме изненади тоа како дошло до убиствата.
    Што се однесува до актериве, за Шарлиз немам коментар, јас ја обожавам жената, не само што е преубава, туку и ми се допаѓа нејзината глума. Со Кристина Хендрикс немам многу искуство по филмови, но морам да признаам дека добро и' легна улогава. Николас си беше класичен nerd, како и во X-Men (јас од таму го знам, а што знам, може и во некој друг филм сум го гледала), а да спомнам дека се појавува и Клои Морец кои повеќето ја знаат од филмот Kick Ass, како девојчето што е*аваше мајка на сите. Јасно ми е дека кога мали девојчиња во Холивуд ќе пораснат и ќе достигнат одредена возраст неминовно е да поминуваат низ онаа whore-фаза за да останат забележливи и понатаму, а повеќето од нив и остануваат во тој фазон и кога ќе пораснат, што е жалосно, но факт е девојчето е талент и многу ми се допадна во улогата.

IMDB оцена: 6.3
    Од мене има 7-7.5, затоа што, реално, филмов не беше лош.

Препорачувам!

На Tiki-lolipop, boomsleng, 1209 и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Elissa

Elissa Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    3.304
    Допаѓања:
    22.594
    Entourage
    Филмот нема некое дејствие и тема, интересен само поради големиот број на филмски звезди кои се појавуваат во него и секако преголемиот луксуз.

На Ginger^ му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Ginger^

Ginger^ Форумски идол

Се зачлени на:
    16 март 2015
    Пораки:
    4.320
    Допаѓања:
    55.368
    Јас му давам една 8мичка и мала златна малинка. Во филмот игра нам веќе познатата Rosamund Pike од Gone Girl...

Приказна за еден писател кој живее живот на неколку дела. Со мислите е останат во времето на своето детство.... Се додека не ја сретне жената со која почнува воопшто да размислува за иднина. И всушност сфаќа дека постои иднината.

Го препорачувам (y)
    2871.jpg

На Jordanovska-K му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.738
    Допаѓања:
    80.069
    Последен филм што го гледав беше Into the storm (2013). Во еден град (не знам точно кој беше) почнува невреме, торнадо, уништува се. Се појавува па се повлекува неколку пати. Зафаќа и едно средно училиште во кое сите ќе беа мртви ако не дојдеше една мала тајфа луѓе кои се занимаваат со проучување на невремиња и имаат соодветно опремено и оклопно возило. Сакам ваков тип филмови меѓутоа овој не ме воодушеви многу.

16. Sunshine.Sunshine

Sunshine.Sunshine Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2014
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    2.564
    Hot Pursuit 5/10

Филмчево воопшто не ми се допадна, немав некои преголеми очекувања.
    Не сакам да ги прекинувам филмовите и да не ги гледам, па некако го изгледав, добро е што беше краток. Рис Витерспун и онака ми е антипатична. Приказната не беше нешто интересно, избрзана само.

Road to Perdition 9/10

Не очекував толку многу убиства. Том Хенкс не ми се допаѓа во оваа улога, мислам дека некој друг актер подобро би ја завршил работата.
    Не ми се допадна и тоа што некако премногу лесно таткото ја прифати смртта на синот и сопругата, исто и тоа како Конор толку лесно убива луѓе.
    Се на се, добар филм.

Dom Hemingway 10/10

Филмов е лудница. Се двоумев долго време дали да го гледам, и без да гледам трејлер го вклучив. Почетокот е баш wow, и размислував дали да продолжам да гледам или не, но сепак гледав, и не се покајав. :D
    Џуд Ло, каква трансформација, сосема несвојствена за него.
    Премногу интересни и смешни моменти, особено Дики со раката. :rofl:
    Не би го препорачала на оние кои не сакаат да слушат вулгарности, бидејќи навистина има премногу.
    И некои од омилените линии:
    - Leftie was right.

- You lost your hand?
    - Yeah, of course.
    - You lost your bloody hand?
    - Yes, Dom...

17. Beautiful_girl..

Beautiful_girl.. Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2015
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    315
    Сношти ги гледав: The first time и The Lizzie McGuire Movie
    мн ми се допаѓаат а најубав ми е A cinderella Story некако ми е нај, прво е тежок животот на Сем а на крај се ќе биде во редд аиии мн ми се допаѓаат вакви филмчиња и Хилари Даф ми е омилена глумица

18. Elissa

Elissa Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    3.304
    Допаѓања:
    22.594
    You don't mess with the Zohan
    - не знам зошто не сум го изгледала до сега филмот, се изнасмеав од душа, чиста 10ка за комедија

Southpaw
    Интересна животна приказна за еден успешен боксер, и неговиот живот што се менува преку ноќ. Ептен добар филм.

На Kala22 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. PogbaPol

PogbaPol Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    2.511
    Допаѓања:
    10.358
    daj torent :D

20. Bella.FCB

Bella.FCB Истакнат член

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    204
    hqdefault.jpg
    Before we go
    -Жената го пропушта последниот воз за Њу Јорк, чекајки го следниот воз се дружи со уличниот музичар кој и помага што побрзо да се врати дома пред нејзиниот маж, во текот на ноќта се вљубуваат еден во друг. :):l:

На rainbowec и Beautiful_girl.. им се допаѓа ова.