Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Последен филм што го гледав е... И кратка рецензија

Дискусија во 'Филм и ТВ' започната од LaFille, 31 јануари 2010.

1. Babushka

Babushka Популарен член

Се зачлени на:
    11 декември 2011
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    5.336
    The Lobster (2015) - IMDB

In a dystopian near future, single people, according to the laws of The City, are taken to The Hotel, where they are obliged to find a romantic partner in forty-five days or are transformed into beasts and sent off into The Woods.

Сатирична драма која на релативно чуден, апстрактен, но суштински многу директен начин го опишува личното патешествие до пронаоѓањето на идеалниот партнер. Односот на околината и општеството се подеднакво обработени на ист брутален сатиричен начин.
    Целата суштина на сторијата е доловена на многу сликовит начин со едноставни, бизарни, комични споредби.
    Дали да се биде сам или по секоја цена да се најде партнер? Фаќање за сламка во потрагата по сличности со потенцијалнот партнер, отсликани преку "диоптер" или "крварење на нос".
    Или пак безскрупулозното наметнување и притисокот од околината (хотелот, шумата, ослепувањето...).
    Или пак добро познатото "доделувањето на дете" за да се надминат проблемите во бракот.

Рефлексија на денешното општество. До каде оди себичноста и оправдувањето на целите за лична сатисфакција? Потреба за љубов или социјална припадност?
    Одличен филм.

На Bridget, Marossa и zhap4e им се допаѓа ова.
  2. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.126
    Драго ми е што ти се допадна филмот. И јас го изгледав цел, за разлика од многу други. :D И мене ми се допадна приказната... не ми се допадна како е прераскажана.

Јас не би го препорачала секому,пошто...на грото ќе им е монотон и неинтересен.

На Babushka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Babushka

Babushka Популарен член

Се зачлени на:
    11 декември 2011
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    5.336
    Ха, веројатно за последново си во право :D
    Мене па баш начинот на прераскажување ми се допадна, баш затоа што беше апсурден, а директен. Различен вкус :)

На zhap4e му/ѝ се допаѓа ова.
  4. vichy

vichy Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    727
    Допаѓања:
    1.163
    Sylvia
    Биографски филм за поетесата Силвија Плат и нејзиниот брак со многу популарниот англиски поет Тед Хјуз.
    Приказ на брак со сите врвови и падови помеѓу двајца поетски великани со фатална завршница. Драматичен,потресен приказ на жена со суицидна структура и маж со нагон да ја потценува женината креативна моќ и на нејзиното посесивно-љубоморно однесување да возврати на нанедостоинствен начин од машка страна што скапо ќе го платат и двајцата. ТАА во филмот прикажува како скапо плати а тој во понатамошниот негов живот што не е прикажана во филмот.
    Инаку го гледав пред 12тина години и истите емоции останале кај мене.
    Топло преорачувам за луѓе кои ценат биографски драми.

На sikica7 и zhap4e им се допаѓа ова.
  5. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.126
    Да. Различен вкус. Ама, тоа значи дека би можела да ги гледаш и да ти се свиѓаат добар дел од филмовите кои јас ги гледам и ми се свиѓаат,а на другите им се досадни, не можат да се фокусираат на приказната. :D

The Disappearance of Emily Rigby.... види дали ќе ти се бендиса...кога ќе имаш време.:) Не е ваков тип на приказна...но, повторно..бракот е тема.

На Babushka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Babushka

Babushka Популарен член

Се зачлени на:
    11 декември 2011
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    5.336
    А не е дека темата брак нешто ме фасцинира, повеќе начинот на раскажување.
    Фала за советот, не го знам филмов. Го прогуглав и веќе ми се допаѓа идеата што има 3 верзии, him, her, them :) Ќе го побарам, ама осеќам сама ќе треба да го гледам, мм ќе ми направи ваква фаца |(

7. vichy

vichy Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    727
    Допаѓања:
    1.163
    Баш ќе го гледам ме заинтигира темата од лични причини.;)

8. vichy

vichy Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    727
    Допаѓања:
    1.163
    The Boy-опишан е претходно погоре.
    Хорор што мене лично не ми остави некој впечаток. Да на 2пати ми отиде срце во пети,но ништо посебно.

9. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    The lobster
    Црниот хумор и актерите се главната причина заради која останав до крај со филмот, па и идејата, нешто поразлично од она што досега сум го гледала, оти во последно време ми се чини прават само филмови во кои главниот има некоја болест ментална. Или јас такви гледам. Биполарни, шизофреничари...еве тука сите по малку се удрени, ама пак затоа никој не стрчи, баш се синхронизирани:D
    Што сакал писателот да прикаже, дали притисокот кој го имаат сингл луѓето од општеството, дали малите не толку значајни сличности кои ги бараме кај другиот како сламка за спас или наша заблуда дека баш тие сличности се знак дека сме ги сретнале правите, дали е потешко да се глумат емоции кога ги нема или да криеш кога ги има, дали вистина сме со партнерите заради љубов вистинска, или сепак сами себеси најмногу се сакаме? Може сево ова заедно, може нешто друго, поголема слика која јас не сум ја видела...како и да е, ок филмче е, би можело малку пократко или малку подинамично да е, но за досадна сабота, добро е.

На Lady Phoenix и zhap4e им се допаѓа ова.
  10. k.frosina

k.frosina Форумски идол

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    2.521
    Допаѓања:
    27.941
    Ride Along 2

Комедија со Kevin Hart и Ice Cube. Филмов е лудило смеа до солзи ако гледате нема да зажалите.

На Elenota, sikica7 и Winter Lady им се допаѓа ова.
  11. stranger2

stranger2 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2016
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    147
    50-50
    Убаво филмче, комедија. Еден човек дознава дека има рак и се обидува да го порази.

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  12. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.877
    Допаѓања:
    25.380

Legendaren e . Sekogas se smeam so solzi . Se raboti za dosta iskusen no nesmasen detektiv . Imeno , ubien e trenerot na italijanski fudbalski klub i voedno ukraden e negoviot dijamantski prsten Pink Panther . Detektivot Kluso e zadolzen da go pronajde i uapsi ubiecot na trenerot i kradec na prstenot . Niza od smesni situacii koi barem mene mi go zadrzaa vnimanieto do kraj :)

На Someonespecial му/ѝ се допаѓа ова.
  13. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.799
    Допаѓања:
    100.570
    Son of Saul
    MV5BMTUxNjk0NTczMV5BMl5BanBnXkFtZTgwNzIzMTEzNzE@._V1_UY268_CR0,0,182,268_AL_.jpg

Филмов директно ве вовлекува во лудилото на Втората Светска Војна.Во центарот на случувањата Аушвиц.Нема во него ни ронка убавина,ни патетика ни тонка надеж.Се е сурово,ни малку нашминкано,токму така како што било.И начинот на кој е снимен е чуден,фокусот на камерата е секогаш на лицето во прв план,а она што се случува позади само се претпоставува.
    7/10

На Lady Phoenix му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Elissa

Elissa Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    3.304
    Допаѓања:
    22.594
    The Boy
    Одамна го чекав да излезе филмот. Девојка која оди да работи како бебиситерка место дете треба да чува кукла. Чудни и мистериозни работи се случуваат во куќата од кога ќе остане сама.
    Интересен филм, повеќе е мистерија одколку хорор.

На tina-63, Bozica1980 и sikica7 им се допаѓа ова.
  15. borjan4eto

borjan4eto Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2011
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    305
    A brilliant young mind (може да го сретнете и како X+Y)
    приказна за талентирано дете кое го губи својот татко во сообраќајка, а утеха наоѓа во математиката

Ride Along 1 и 2
    интересни филмчиња со полицаец и wanna be полицаец, вториот дел ми беше поинтересен

Predestination
    филм со интересен заплет на случувања, ме потсетува на Shutter Island

Hugo
    приказна за дете кое останува сираче и е препуштено да го одгледува човек кој работи во железничка станица, интересна фантазија

Планирам да ги гледам Her и 50 shades of black

16. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    The disappearance of Eleanor Rigby
    3 дела од една иста приказна, нејзина, негова страна од приказната, и последниот филм не го изгледав, веројатно се прикажани заедно како се справувале со ситуацијата. А приказната...млад брачен пар, го губат бебето, можеби е прикажано како во последниот дел, ама не ме заинтересира до толку и тој да го изгледам, па како се справуваат после тоа со кризата што им следува во бракот и неминовната депресија после ваков настан. Непотребни 3 дела, кои можеле сосем добро да се вклопат во еден. Замислата посебно да се видат двете страни е добра, но да беа ликовите малку покомплексни или драматични. Инаку малку повеќе досадно е. И ова уфрлување на као демек кул личности во филмот, како мајка и на Елеонор,фразнцузинка стално со чаша вино во рака|(, па таткото на типот -исто глумење посебнитис:D...веројатно некој шарм да се даде на филмот, ама некако усилено е, се гледа дека се труделе, ама не доволно.
    Од мене оцена 5 од 10.

На Lady Phoenix му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Gerbera

Gerbera Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2016
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    772
    The Nearlyweds (2013)

Моментот, пребиен од работа, уморен и физички и психички, не можеш да се мрднеш од фотељата, уште помалку да го дофатиш далечинското. Е тоа е единствената сила која ме натера да го догледам филмов.
    Боо, помалку професионално направен филм одааамна немам гледано. Приказната и за Пепелашка е пренаивна, глумата приказна за себе, на имдб има рејтинг од речиси шестка, не разбирам зашто. Требало да е комедија, а јас ниту еднаш не се насмевнав, за смеење муабет да не правиме. Не го ни догледав цел, некаде на 3/4 од филмот изгубив фокус, ама ја фатив последната сцена со
    среќниот
    крај.

3/10
    зашто сепак крајот го видов, што не се случило со подобри филмови кај мене и за трудот.

18. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.835
    The paradise suite (2015)

The-Paradise-Suite_poster_goldposter_com_2-400x263.jpg

Филмот прикажува паралелни стории на неколкумина луѓе со местото на случување во Амстердам.
    Млада Жаније, Бугарка од Софија, чиј сон е да стане модел во Амстердам.
    Јаја, илегалниот имигрант од Африка кој работи на фарма за рози.
    Лукас, талентирано дете, кој доаѓа во Амстердам со татко му диригент.
    Сека од Босна која е опседната со освета на српски ратни злочинец Ивица, кој е во Амстердам макро и се бави со прљави работи, а вооедно е и новопечени татко опседнат со своето синче бебе.

Судбините на овие луѓе се преплетуваат токму во Амстердам. Во филмов се зборува на англиски, бугарски, руски, српски, шведски и босански. Беше номиниран од Холандија за Оскар како најдобар странски филм.

Драма со експлицитни сцени и вознемирувачка, напната, сурова приказна.

Од мене оцена 9/10 само поради тоа што повторно се протнува делот околу ратот каде Србите се злочинци, а босански муслимани жртвите. Веќе видено |(

Последна измена: 21 април 2016
  19. Elissa

Elissa Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    3.304
    Допаѓања:
    22.594
    Mr. Right
    Филмот повеќе ми наликуваше на некоја пародија. Една девојка од кога ќе стави крај на врската се заљубува во платен убиец. На почетокот воопшто не го познава но за кратко време ќе дознае кој е всушност тој. Лабав филм, со комични елементи.

20. sikica7

sikica7 Популарен член

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    1.994
    предобар филм и јас го гледав минатата недела еден од подобрите филмови од овие новите хорор мистерии сшто се излезени... на сите им го препорачувам коишто го немат гледано

На tina-63, Bozica1980 и Elissa им се допаѓа ова.