Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Последен филм што го гледав е... И кратка рецензија

Дискусија во 'Филм и ТВ' започната од LaFille, 31 јануари 2010.

1. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.737
    Допаѓања:
    145.159
    The model (2016)

Се работи за Емма, девојка од Данска која оди во Париз со надеж за остварување на својот сон , да стане модел.
    Таму го среќава фотографот Шејн и се опседнува со него.

Бледа драма во која не се дешава ништо посебно.
    Одблиску покажано тоа што веќе сите го знаеме.

Од имбд има 5.9. Јас ќе му дадам едвај 5/10.

2. ninorta

ninorta Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2016
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    176
    Сега го гледав хорор филм се вика Orphan (2009) предобар е, втор пат го гледам.. Една фамилија од 4 члена мајка,татко,син и ќерка помала што не збори и само со помош на апарат за слух слуша.Се решаваат да присвојат дете , претходно загубија бебе, и ќе видат таму едно девојче се вика Естер , паметна ,мила , добра(лажна)!:o од кога ќе им дојде дома само проблеми, и таа го крие вистинскиот идентитет, ќе се сличуваат доста работи, да не ги откријам сите, таа има 33 год. и има некоја болест што не расте само годините идат, и изгледа како девојче, а инаку е серијски убиец. Супер филм , топло го препорачувам.Ако некој го изгледа, пишете коментари. 10/10

На Acka22 и Elissa им се допаѓа ова.
  3. Elissa

Elissa Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    3.304
    Допаѓања:
    22.594
    Orphan - ми е еден од најомилените хорори, кој знае колку пати го имам гледано

последен гледан филм

Florence foster jenkins

Мерил Стрип и Хју Гранд одлични актери, ги обожавам. Мерил Стрип во улога на богата жена од Америка која сонува да пее и да стане популарна. Таа мисли дека ако имаш пари можеш да имаш се, ама ете нејзе и недостига гласот. Интересен филм бил вистинска животна приказна. Има доста смешни моменти. 8/10

На ninorta и 1209 им се допаѓа ова.
  4. kjukli

kjukli Форумски идол

Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    Да почнам со „Хамлет“ - 1948

Не за џабе филмов има добиено 4 оскара. Феноменален е. Одлична интерпретација на трагедијата, глумата беше скоро па беспрекорна. Главниот актер прекрасно го донесе Хамлет на филмското платно, во некои критики се опишува и како најдобрата интерпретација на ликот на Хамлет. Тоа што филмот е во црно-бело уште повеќе ја нагласува некоја убавина и го истакнува делото. Многу од феноменалните цитати на Шекспир се донесени на емотивен начин, на начин на кој што прави уште повеќе да му се восхитуваш на делото.

Филмот не се гледа без превод, бидејќи е на англискиот со кој Шекспир пишувал, и македонскиот превод беше на превисоко ниво. Два ипол часа ми поминаа во секунда, топло го препорачувам на сите вљубеници во Шекспир.

„Многу врева за ништо“ - 1993

Разиграна, весела и романтична драма, на моменти комедија во убавините на Месина. Делото го немам читано, но после филмов обавезно го земам во раце. Филмот е лесен, дејствието се одвива доволно брзо и го задржува целосно вниманието. Главната улога ја имаат слатката и невина Хера и нејзиниот вереник Клаудио, кој откако се враќа од војна ја бара нејзината рака. Тие со принцот дон Педро, нејзиниот татко ќе сковаат план како да ги спојат нејзината братучетка Беатриче, и Бенедикт, кој е тврд и инаетлив ерген кои се во константен конфликт. Додека тие ќе се обидуваат да ги спојат, братот на дон Педро им кова лоша одмазда на Клаудио и Хера. Одлична глума, убав спој на актери. Ептен го препорачувам филмов. Ќе го симнам да го гледаме со мајка ми некој ден.

Се разбира и двата филма имаат 10/10 :muscle:

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  5. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.339
    Допаѓања:
    48.019
    Eye in the sky

Филмов е воена драма,за суровоста на војната и моралните дилеми.
    Една воена интервенција треба да биде извршена со цел да се превенираат понатамошни самоубиствени бомбашки напади,а од друга страна како колатерална штета е животот на едно невино дете.
    Многу ме потресе филмов.Дава една насока на размислување на многу актуелна тема,со што се се соочуваат многуте деца кои секојдневно ги гледаме на вестите.
    Дали вреди еден детски живот да се жртвува за да се спасат потенцијалните жртви?

Одличен филм.Оцена од мене 9/10.

На Bender Rodriguez му/ѝ се допаѓа ова.
  6. promeneta

promeneta Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2012
    Пораки:
    385
    Допаѓања:
    12.555
    IDENTITY (2003)

Една дождлива ноќ, во еден изолиран мотел, поради сплет на околности се собираат неколку странци.
    Наеднаш, почнуваат убиства, а убиецот е еден од нив.
    Во исто време, сериски убиец ја чека конечната одлука дали за 24 часа ќе биде погубен или не.
    Интересен трилер, за мене со делумно предвидлив крај, но сепак успеа да ме изненади пријатно.
    Препорачувам, од мене оцена 10/10.

THE GUEST (2014)

На вратата на семејството Питерсон, кои имаат изгубено син кој бил воено лице, се појавува човек кој тврди дека бил пријател на нивниот починат син.
    Со неговото доаѓање, почнуваат и убиства околу нив.
    Интересен трилер, филм кој е добар за гледање, ама не предизвикува понатамошни размислувања околу него.
    Едноставно, го гледаш, уживаш, и го забораваш.
    Песните во филмот исто така беа преубави.
    Од мене оцена 9/10.

На Elenota, tina-63 и Bender Rodriguez им се допаѓа ова.
  7. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.323
    Допаѓања:
    171.008
    Mothers and Daughters 2016

://www.filmovizija.ws/movie/mothers-and-daughters-2016-video_c118415c4.html
    филмов е перфекција
    под најхитно да се изгледа
    Изпреплетена приказна на повеке личнсти прикажана низ фотоапаратот на фотографката Ригби
    Една мајка што го дала своето дете на посвојување ,,,,
    Една мајка што ја криела витината од својата керка ........
    филм за Мајката ........ лајк за финишот
    @promeneta @sesilija @monik55

На monik55, joy1 и promeneta им се допаѓа ова.
  8. promeneta

promeneta Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2012
    Пораки:
    385
    Допаѓања:
    12.555
    Ах, Алиса, Алиса, го избегнувам Twice born затоа што прочитав дека е многу тажен и никако не можам да се натерам да го гледам, и на крај се изнаплакав на овој филм ;(.
    Рецензијата си ја напишала, кратко и јасно, филм за мајката :l:.
    Можеби на некој нема да го допре така како на нас, ама гледајќи го од аспект на нечија ќерка и мајка на ќерка, филмот пробуди многу чувства кај мене, и тага, и среќа, а и поука, што значи да се биде мајка.
    Препорачувам и јас :).
    Фала многу на препораката :*.

На tina-63 и 1209 им се допаѓа ова.
  9. Elissa

Elissa Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    3.304
    Допаѓања:
    22.594
    JASON BOURNE (2016)
    Одлична акција и уште едно супер продолжение на Борн. Џејсон Борн е поранешен оперативец на ЦИА кој сака да разоткрие тајни податоци и да дознае нешто повеќе за смртта на неговиот татко кој исто така работел во ЦИА. 8/10

На Bender Rodriguez и baba Rada им се допаѓа ова.
  10. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.781
    Jason Bourne (2016)

Главните состојки за секој Борн филм се: Борн се обидува да дознае нешто од своето минато, има јака брканица со коли, бега од луѓе собрани во соба со компјутери, за на крај да дознае дека расипаниот тип од владата кој го бркал е уствари само марионета за некој друг (credit: Honest trailers). :D

Пред да го гледам „искрениот трејлер“ за трилогијата, стварно не сфаќав колку се исти и репетитивни сите три Борн филмови. Додуша, можеби потсвесно знаев, затоа што бев воодушевен само од првиот. Сите Борн филмови (со исклучок на оној со Џереми Ранер, а без Борн :D), вклучувајќи го и последниов, се добри акциони филмови, арно ама само The Bourne Identity е и добар филм, генерално.

Откако после првиот филм, режисерската палка од Даг Лиман ја презема Пол Гринграс, работите почнаа да одат downhill - пред се и најмногу поради, проклетата shaky cam.

It's not a thing, it will never become a thing и најважно од се, ми предизвикува морска болест, а морска молест немам ни на море. Аман више, доста беше!

Во последниов филм, неимагинативно наречен едноставно Jason Bourne, ја имаме истата магична формула опишана погоре за претходните три филма - Борн се обидува да дознае нешто од своето минато, лошите владини момци, од некоја необјаснива причина, повторно сметаат дека тој е закана за нив, и решени се да го фатат или убијат, има женски лик кој трагично умира и секако, Борн го дознава тоа што го бара, притоа убивајќи ги главните негативци и на крај, повторно исчезнува, без трага и глас.

Се додека продуцентите не одлучат дека е време повторно да се помолзе „златната крава“ наречена Борн франшизата и за некоја година не смислат некоја нова, а сепак веќе видена приказна. :D

Позитивен момент у филмов ми беше Винсент Касл, еден од моите омилени глумци, кој одлично ја толкува својата улога на негативец.

Добра акција, и ништо повеќе.

Оцена: 7

Imperium (2016)

Филм за тоа како Хари Потер стана white supremacist. :D

Даниел Редклиф е ФБИ агент кој за да влезе во траг на пратка со цезиум 137 која мистериозно исчезнува, влегува undercover во редовите на американските расисти, неонацисти, ариевци и кјуклуксклановци.

Филмов беше поинтересен од што очекував, а тука е и дополнителниот бонус што ќе ги дознаете застрашувачките факти за тоа колку голем број на Американци членуваат во вакви расистички организации, какви се нивните идеали и што се тие се спремни да направат за „моќта на белата раса“. Башка, и за тоа со колку многу оружје располагаат.

Филмот следи предвидлива нарација, пред самиот крај дава неочекувана и интересна завршница, за да на крајот повторно западне во категоријата „предвидливи“ филмови.

Во секој случај, вреди да се погледне, ако не ради нешто друго, тогаш ради купот интересни информации и одличната трансформација на Редклиф од ученик во Хогвартс во припадник на хитлерјунге. :D

Оцена: 7

На joy1, blackpanter, boomsleng и 2 други им се допаѓа ова.
  11. promeneta

promeneta Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2012
    Пораки:
    385
    Допаѓања:
    12.555
    THE OVERNIGHT (2015)

Млад брачен пар се преселува со нивниот мал син во Л.А.
    Набргу запознаваат друг брачен пар со син кој ги поканува на вечера.
    Вечерата почнува вообичаено, но откако децата ќе заспијат, ноќта се претвора во се', само во обична НЕ.

Не знам што да кажам за филмот освен дека беше невообичаен за мене, не очекував дека ќе гледам такво нешто според рецензијата.
    На крајот МИСЛАМ дека се работеше за себезапознавање, преку оваа вечер секој ги откри своите скриени тајни и желби.
    Имаше и комични моменти, ама не знам дали го препорачувам или не.
    Оцена 7/10.

MAIGRET SETS A TRAP (2016)

Мр. Бин (Роуан Аткинсон) во малку поинакво издание :D.
    Oвој пат тој е во улога на инспектор Маигрет кој е во потрага по сериски убиец на жени на Монмартр.
    Откако ќе ја пронајдат и петтата жртва, тој решава да направи стапица со цел да го фати убиецот кој не прави ниедна грешка.
    Филмот мене ми беше предвидлив, ништо ново и бомбастично, видено милион пати по други филмови.
    Нема да ве остави со отворена уста, ама амбиентот некако ми беше интересен, а и Аткинсон совршено си ја одигра улогата (земајќи го во предвид товарот што го носи како Мр. Бин), па затоа од мене оцена 9/10.

На christinnn му/ѝ се допаѓа ова.
  12. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.837
    Cafe society
    Интересен филм за животот на Боби кој оди во Холивуд и го замолува вујко му Бен да му најде работа. Вујко му го запознава со Вони, неговата секретарка, во која тој премногу се заљубува.
    Филмот е за изборот што луѓето го прават кога станува збор љубовта. Дали и после изборот ги копка нешто за да се вратат назад и одново да изберат нешто поразлично.
    За мене интересен, мислам дека ќе ви се допадне.

На Acka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Elissa

Elissa Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    3.304
    Допаѓања:
    22.594
    Hunt for the wilderpeople (2016)
    Едно дете кое се смета за проблематично во поправниот дома е однесено на посвојување. На почетокот не е добро прифатено од човекот кој треба да му биде старател но за кратко тие двајца ќе го започнат своето авантуристичко патешествие низ шумата и ќе станат најдобри пријатели.
    Интересно филмче...

На Bender Rodriguez му/ѝ се допаѓа ова.
  14. imorena

imorena Популарен член

Се зачлени на:
    29 октомври 2010
    Пораки:
    448
    Допаѓања:
    3.455
    The Hoarder
    MV5BOTg1NjA1MjE0MV5BMl5BanBnXkFtZTcwNjI3MjA1OA@@._V1_SY1000_CR0,0,709,1000_AL_.jpg
    Просечен хорор филм, со просечни карактеристики на ликови во ваков тип на приказна. Глумата на скоро завидно ниво и неколку сцени кои ќе ви го задржат вниманието.

На Acka22 и allaround им се допаѓа ова.
  15. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.770
    Sully 2016
    image.jpeg
    Базиран на вистинита приказна за принудното слетување на авион во реката Хадсон. 15.01.2009
    7/10

На buba4e89 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Ginger^

Ginger^ Форумски идол

Се зачлени на:
    16 март 2015
    Пораки:
    4.320
    Допаѓања:
    55.365
    Our kind of traitor (2016)

Моќно трилерче кое ги надмина моите очекувања, од повеќе причини.

screen_ourkindoftraitor_impulspicturesag.jpg

На Acka22 и 1209 им се допаѓа ова.
  17. Ginger^

Ginger^ Форумски идол

Се зачлени на:
    16 март 2015
    Пораки:
    4.320
    Допаѓања:
    55.365
    Now you see me (2013)

Ова е филм за гледање и уживање, визуелно знажен со фантастична и разиграна глумачка постава. Накратко, станува збор за екипа од илузионисти кои почнуваат да соработуваат за да остварат една цел. Дали станува збор за илузија, или за вистинска магија? :wasntme:
    Има хумор, препукување, занимливи дијалози...

now_you_see_me_xlg-500x778.jpg

18. Blondie.18

Blondie.18 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 септември 2016
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    87
    Me before you
    Филм кој ме расплака!

На buba4e89, Acka22 и iloveyou29 им се допаѓа ова.
  19. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.155
    Допаѓања:
    50.546
    Me before you (2016)

Прекрасен филм немам зборови, а и многу тажен направи моето " ледено срце" да ми го стопи, ме сруши целосно. По Титаник овој е втор филм како ме расплакува. Не сум многу по вакви тажни филмови бидејки подоцна се нервирам зошто завршуваат со тажен крај, а не со среќен крај. Го ставам во моите топ 10 филмови т.е во моите топ 5 филмови.

Последна измена: 25 септември 2016
    На buba4e89, Tajnaotrovna, Acka22 и 4 други им се допаѓа ова.
  20. ines.h

ines.h Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2011
    Пораки:
    1.689
    Допаѓања:
    18.856
    Od kade gi simnuvate luge , na zamunda nisto nema?