Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Последен филм што го гледав е... И кратка рецензија

Дискусија во 'Филм и ТВ' започната од LaFille, 31 јануари 2010.

1. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.386
    Допаѓања:
    25.015
    http://www.imdb.com/title/tt4025594/
    7/10
    Интересен, онака .. на моменти интересно, на моменти нешто очекувано сепак вреди да се гледа.

2. MagsDestiny

MagsDestiny Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    2.327
    Допаѓања:
    18.222
    Crouching Tiger, Hidden Dragon: Sword of Destiny
    http://www.imdb.com/title/tt2652118/?ref_=nv_sr_2
    Улоги: Donnie Yen, Michelle Yeoh, Harry Shum Jr., Natasha Liu Bordizzo

Ич не се сеќавам дали предходно имам тука пишано за филмов бидејќи ова ми беше второ гледање, ако веќе сум пишала извинување, ако не: моја препорака. Изненадувачки добар, особено ако сте фан на ваков жанр филмови (или на првиот дел од 2000г.), во кои главна тематика се старите кинески борбени вештини. Обично продолженијата на филмови кои испаѓаат вака од нигде-никаде е подобро воопшто да не излегле, ама овој, по мене, навистина вреди. Добра глума, интересна приказна која лесно го задржува вниманието, па ако немате што друго да правите - дајте му шанса. :)

3. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    upload_2016-11-19_16-53-17.jpeg [​IMG]
    Once Upon a Holiday
    Hallmark filmce.

Lesna, zabavna novogodisna prikaska koja i nema nekoja vrednost ,a sepak ti drzi vnimanie.
    7.5/10

На buba4e89 и only44you им се допаѓа ова.
  4. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    The Lincoln Lawyer со Matthew McConaughey во главна улога.

Метју ми е ептен добар актер, онака физички не е нешто особено привлечен, ама шармантен тип е. Си има специфична харизма како актер. Сум гледала и други филмови со него, ми делува како целосно да се внесува во улогата.

Филмот е прилично добар. Приказната е интересно осмислена и ми го задржа вниманието. Би го препорачала. 8/10 од мене.

5. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    Midnight in Paris (2011)
    Prekrasen film.
    10/10

На Anie93, One.Moment, Someonespecial и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. alena19

alena19 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2016
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    325
    The girl it the photographs . Залудно потрошен 1:40 глупав филм 0/10

На toogood му/ѝ се допаѓа ова.
  7. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.733
    Допаѓања:
    145.137
    Bridget Jones's baby(2016)

Комедија како и сите други останати со Бриџит. Продолжение на нејзиниот осамен живот, полн со незгоди и гафови.

Конечно се случува промена и Бриџит останува бремена.
    Ама и како се во животот на главната актерка и тука се јавува проблем.

8/10

Релаксирачка комедија за недела попладне.

На Yowannty, toogood, Mermaid90 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. MagsDestiny

MagsDestiny Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    2.327
    Допаѓања:
    18.222
    Jason Bourne
    http://www.imdb.com/title/tt4196776/
    160845622_be3384.jpg

Улоги: Matt Damon, Tommy Lee Jones, Alicia Vikander

Сосема ОК за тепање време, особено ако сте фан на акцискиот жанр, а ако сте ги гледале предходните делови - ни овој не е ништо полош ниту подобар.

9. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.339
    Допаѓања:
    48.019
    The Girl on the train

Претходно ја имам читано книгата,а филмов е доста солидно направен според романот.
    Поделен е во три дела,за секој од главните ликови кои се жени.
    Рејчел е разведена,алкохоличарка и секој ден патува со воз кој поминува низ едно мирно соседство во кое таа порано живеела со својот маж,кој сега е преженет и има дете.Таа секој ден гледа еден среќен пар кој живее навидум идиличен живот.Се до еден ден кога брачната идила е заменета со неверство.
    Тогаш,водена од својата болка,таа сосема случајно се вплеткува во еден немил настан на кој не може да се сети,а е единствениот сведок.
    Нејзиниот живот се испреплетува со животот на останатите две,кои имаат една заедничка работа.

Оцена 8/10.

На JuLleE, Lady Phoenix, Mermaid90 и 3 други им се допаѓа ова.
  10. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.091
    BGF

Кратка рецензија: Софија е сираче во домот за деца и не верува во бабароги. Една вечер останува будна до 3 часот изутрината и на балконот од нејзината соба здоглегува нешто што ќе и го промени нејзиниот живот од корен, но и ќе научи многу работи.
    Добар филм ако сакате да изгубите време вреди да се погледне. 8/10

На Mayyya му/ѝ се допаѓа ова.
  11. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    Kaj go gledase filmov?

12. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    na netflex go ima

13. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    Aj te molam ako moze pusti mi tocen link

14. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.205
    Допаѓања:
    3.160
    Cafe society
    Ништо посебно, без потреба изгубени час и половина. Исто така и многу лоша глума од страна на Eisenberg Според мене 5/10

Прикачени фајлови:

На Ginger^ и toogood им се допаѓа ова.
  15. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.091
    Pete's Dragon

Ако верувате во змејови и авантури ова е филм за вас.
    Пит е дете кое патува со неговите во авантура, ама на патот доживуваат сообраќајна несреќа. Само Пит останува жив и тој тргнува храбро во авантура. Во шумата го среќава заталканиот змеј и тој го присвојува како за себе. Тие двајца се неразделни 5 години, кога Пит има 10 години се случува пресврт...
    Крајот ќе ве расплаче.
    10/10

На Elissa му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.781
    Snowden (2016)

Од сите филмови за познати личности кои искочија минативе години – за Марк Цукерберг, за Стив Џобс, за Џулијан Асанж – овој е единствениот што сум го гледал. :D

Бидејќи, за разлика од другиве, кои се занимаваат со типче кое по грешка се збогатило со сајтот што го измислило или за лик кој гаел љубов кон минималистички дизајни и носење ролки – овој се занимава со навистина важна проблематика – шпиунирањето на обичниот граѓанин, во име на борбата против тероризмот и некоеси greater good. Башка, ми се допадна трејлерот, а и го сакам Џозеф Гордон-Левит. :D

И кога сме веќе кај него, морам да кажам дека одлично го доловил Сноуден во улогава – иако физички и не личат баш – гласот, интонацијата, начинот на зборување, му беа тотално трансформирани.

Приказната накратко е следнава – Едвард Сноуден, дечко кој работи во ај-ти во различни владини организации – ЦИА, НСА и сл. – се соочува со морална дилема околу тоа дали прислушкувањето на обични граѓани, без нивно знаење и дозвола, под параванот на национална безбедност и борба против тероризмот, е навистина оправдано или не?

Филмов одлично ја доловува неговата трансформација од млад, наивен патриот, кој навистина верува во својата земја и нејзините идеали, во речиси уништен човек, во постојана борба помеѓу она што му го налага работата и служењето на неговата земја, и сознанието дека тоа што го прави не е во ред.

Епилогот на филмот сите го знаеме, бидејќи е базиран врз вистински настани и животот на Сноуден, но интересна е да се види баш таа негова внатрешна борба, која кулминирала со одлуката со која засекогаш ќе му го смени животот од корен.

И без разлика дали вашето мислење за него е дека е патриот, херој или предавник, ретки се луѓето кои ќе се откажат од се поради своите идеали и желбата да ја направат правилната работа и самиот тој факт е доволен за почит.

Иако трае нешто преку 2 часа, филмов нема многу досадни моменти и непотребни сцени, а Оливер Стоун, на кого вакви политички филмови му се специјалност, прави одлична комбинација од автобиографски филм, трилер и документарец, користејќи вистински снимки од политички фигури со изјави дадени во тоа време, и на крај со снимка и од самиот Сноуден.

Добро е што филмов излезе сега, дури 3 години по случувањата кои ги опишува, бидејќи во денешново време на „секое чудо за 3 дена“, убаво е понекогаш и да се потсетиме на некои ствари, особено што прашањата и дилемите кои се разгледуваат во филмов се исто толку актуелни и денес.

Препорачувам!

Оцена: 8

На sia.bella, do-re-mi, ph.orhideja и 7 други им се допаѓа ова.
  17. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    Netflex e kablovska tv vo Kanada i Amerika.
    Probaj napisi netflex i vidi mozda mozes da se zaclenis.
    Za samo $7 mesecno, filmovi i serii kolku sakas.
    https://www.netflix.com/Login

На only44you му/ѝ се допаѓа ова.
  18. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    Angel of Christmas (2015)
    Lesno filmce.
    Onaka znaes sto bi se slucilo na kraj.
    Ubava akterka, ubavo doterana i lesna prikaska e dovolno dosta za eden Christmas film.
    4/5

На only44you, duffi и 1209 им се допаѓа ова.
  19. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.106
    Допаѓања:
    163.638
    Captain Fantastic (2016)

Се работи за Бен и неговите шест деца, со коишто живее надвор од цивилизацијата, поточно во шумите на северозападен Пацифик. Тој е посветен, но и строг татко кој ги воспитува децата во филозофски дух (по теркот на идеалното Платоново општество), ги учи да преживуваат во екстремни услови на дивината... но и самиот им ги пренесува потребните знаења во многу области. Накратко, како што гласи слоганот на еден од постериве за филмот - успева да ги подготви за сè, освен за надворешниот свет.

Заплетот почнува кога по смртта на мајка им, за нејзиниот погреб тие одат кај нејзините родители. Тука децата за првпат се соочуваат со американскиот урбан живот, а нетрадиционалното татково воспитување се судрува со зацртаните општествени норми.
    Тука ја гледаме целосната искреност и отвореност од страна на нивниот татко во нивното воспитување, со одговарање на секое нивно прашање без никакви табу-теми (која наидува на чудење и затоа околу ова има доста комични моменти :D), фактот дека децава од татко си добиле повеќе знаење отколку она површното што се стекнува во традиционалниот образовен систем...

Толку ќе откријам од содржината, останатото погледнете сами :lol:, ќе додадам само дека изобилува со преубави пејзажи и одлична глума - како од Viggo Mortensen, така и од талентираниве млади актери во улогите на децата.
    Мене ми се допадна, на моменти ме изнасмеа со необичен хумор, на моменти ме трогна... и дефинитивно ме поттикна на размислување, затоа би го препорачала на сите овде што сакаат филмови за дискусија - обавезно да го погледнат. 8-|
    Од мене 8/10.

На Mariangela, sweet-cherry, boomsleng и 6 други им се допаѓа ова.
  20. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.733
    Допаѓања:
    145.137
    @only44you нетфликс функционира и кај нас.
    На телефон, компјутер и смарт тв.
    7е мислам е за еден уред , за 2 уреда 10.

Супер работа е. Оклучуваш и гледаш.
    Се заразивме со мм. Посебно он.

На only44you му/ѝ се допаѓа ова.