Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Последен филм што го гледав е... И кратка рецензија

Дискусија во 'Филм и ТВ' започната од LaFille, 31 јануари 2010.

1. busavobebe

busavobebe Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2015
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    834
    Two is a family 2016

9/10

На bebaa и joy1 им се допаѓа ова.
  2. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.735
    Допаѓања:
    4.590
    http://m.imdb.com/title/tt0095953/
    large_mTCpNdDTMGEyrkETRkVqRVkHpx1.jpg
    Незнам како досега не сум го гледала филмов.Том Круз одкрива дека дека има брат и дека таткому после смртта му го остава богатството на брат му.Што е финтата понатаму кој не го гледал нека го гледа :).
    10/10

На Mayyya, Arendelle, AURUA и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.735
    Допаѓања:
    4.590
    http://m.imdb.com/title/tt5091014/
    download.jpg
    Во предградие се случува убиство на девојка.Дечкото на девојката ја наоѓа обесена и решава да го скрие телото со помош на едно дете од маалото,се додека не го реши убиството,затоа што знае оти него ке го обвинат.

На Mayyya му/ѝ се допаѓа ова.
  4. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.935
    Допаѓања:
    48.110
    IMG_9470.JPG
    A royal affair
    Историја/драма

Младата принцеза Каролина патува во далечната Данска каде ја очекува идниот сопруг. Станува збор за однапред договорен брак, но она на што ќе наиде е разочарувачко за неа бидејќи кралот боледува од ментална болест.
    Во дворецот ја очекува тешок период на осаменост, борба, прељуба, страст, предавство...

Самиот факт што во филмот актерите зборуваат на дански јазик придонесува за поголема автентичност и убедливост на приказната сместена во 18тиот век

Одлична екипа на актери, глума, костимографија

10/10

На joy1, Mayyya, Someonespecial и 7 други им се допаѓа ова.
  5. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.735
    Допаѓања:
    4.590
  6. AURUA

AURUA Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    2.607
    Филмот е класика. Кога излезе беше хит. реинмен :)

На bebaa му/ѝ се допаѓа ова.
  7. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.735
    Допаѓања:
    4.590
    Дааа знам,доби и награда Дастин Хофман,знам го имав слушнато,ама никогаш не сум го зела да го гледам.Го спомнаа во предходниот филм што го закачив и си реков ај да го гледам.

На AURUA му/ѝ се допаѓа ова.
  8. LovelyGirl3

LovelyGirl3 Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2013
    Пораки:
    1.365
    Допаѓања:
    10.477
    Со англиски превод. :)

На bebaa му/ѝ се допаѓа ова.
  9. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.857
    Допаѓања:
    32.448
    Каде го гледаше?

10. blonde_supergirl

blonde_supergirl Истакнат член

Се зачлени на:
    21 октомври 2016
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    2.132
    "Far from the maddening crowd" (адаптација на истоимената книга од Томас Харди)
    Батшиба Евердин е непоколеблива и вредна девојка, со силен дух која ја обожава својата независност од мажите. Меѓутоа, уште на стартот од филмот добива понуда од еден сиромашен овчар, таа ја одбива понудата.
    Во наследство чичко и и ја препушта својата фарма и таа својата должност ќе си ја извршува како што и доликува. Овчарот ќе работи за неа и и е лојален, иако е господар на својот морал и начела баш како неа.
    Наскоро таа добива и втора понуда, од имотен и осамен средновечен маж кој многу ја почитува. Му кажува дека ќе и треба време за да размисли. Тогаш запознава убав, страстен и млад војник во кој ќе се вљуби и кој ќе и стане сопруг, на неа, на жената која мислеше дека бракот не е неопходност. Приказната не завршува овде, погледнете го филмот. 9/10

На Mayyya, Acka22, boomsleng и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.735
    Допаѓања:
    4.590
    На imdb како комедија е ставен,ма јас не би рекла.Онаку многу е добар.

На busavobebe му/ѝ се допаѓа ова.
  12. iloveyou29

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.857
    Допаѓања:
    32.448
    large_Naked_Poster.jpg
    Нервозен заради неговата венчавка, се буди заглавен во лифт гол.
    Пробува да стигне на венчавката и тоа му се случува одново и одново.
    Интересно филмче 8/10

На Acka22 и joy1 им се допаѓа ова.
  13. Elissa

Elissa Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    3.303
    Допаѓања:
    22.594
    Wish upon
    Интересен филм, една млада тинејџерка добива подарок од својот татко една кутија која е испишана со кинески букви и исполнува 7 желби. Но исполнувањето на секоја желба зема по една жртва.

На Mishela, Acka22, christinnn и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.424
    Rough Night
    Ептен ретaрдирaн филм. Америчкo клише. Знaев декa е oд oние кoмедии штo сите се исти нa некoј нaчин, aмa кoгa видoв декa Скaрлет е вo глaвнa улoгa, мислев декa ќе ми биде интересен. Е сфaтив декa Скaрлет не е зa вo кoмедијa. Пoпрвo би јa стaвил Киви вo глaвнa улoгa, тaa другaркa штo и' беше. Другиве беa oкеј. И дa не беше филмoв кoмедијa, ќе беше трaгедијa, тaкa дa...
    Клише кaжaв бидејќи веќе гoдини нaнaзaд, скoрo вo сите кoмедии стaвaaт буцки девoјки, сo кoи oчигледнo сaкaaт дa ги урнaт сите предрaсуди и сaкaaт дa кaжaт декa и тие мoже дa бидaт луди, horny, журкaчи... Мислaм oкеј е се тoa, aмa сo тoa штo вo секoј филм дaвaјќи им јa истaтa улoгa, кo сaми дa ги нaметнувaaт предрaсудите.

На 1209, toogood, blonde_supergirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.770
    Fracture
    OJA1Zhz.jpg
    7/10
    Рајан Гослинг/Вили е млад и успешен јавен обвинител кој досега нема изгубено ниеден случај.

На elimkd, joy1, pravnicka_2604 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. iloveyou29

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.857
    Допаѓања:
    32.448
    largeposter.jpg
    Водичот на мајмуните Цезар, ќе ја започне својата потрага по човекот кој му го уби семејството за да му се освети 6/10

На Acka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.515
    Допаѓања:
    17.526
    Split (2016)
    Насловот ми излезе кога пребарував филмови со Брус Вилис за тато, затоа што тој знае и сам да свали ама подобро е кога јас ја вршам целата работа. Поточно во филмов, Вилис се појавува 10 секунди на крајот само. First Kill и Once upon a time in Venice сам ќе ги гледа, јас во наредна прилика.

Филмот ми се допадна, покажа дека вреди да го гледам него, наместо збирката задачи. Нема да го ставам во хорор како што е категоризиран, ама дефинитвно е психолошки трилер. Станува збор за личност која страда од DID, dissociative identity disorder или попознато multiple personality disorder т.е split personality од каде произлегува и самиот наслов, и киднапира три млади девојки. Др. Флечер е психолог кој работи на оваа проблематика, и се обидува да докаже дека ова пореметување креира нови личности од пациентите, но тоа не не ништо лошо туку напротив, можеби тие треба да донесат нешто подобро во светот. Што на крајот излегува неточно. Таа му помага на Кевин, и на крајот таа ги открива девојките во Зоолошката за да заврши трагично. Само Кеси, една од девојките, успева да се зближи со него како резултат на траумите од нејзиното детство. Била злоставувавна од нејзиниот чичко кој по смртта на татко ѝ е нејзин стрател, па белезите по телото укажуваат на страдање кое по сѐ изгледа и ја спасува на крајот.

Главни глумци се Џејмс МекАвој и Бети Бекли, поради која и беше пресудно дали да го гледам или не, одлична глума. На iMDb e отценет со 7 и нешто, јас би го оценила со 9 затоа што ми се допаѓа како е обработена самата тематика и искрено би ми било жал доколку останеше незабележан од моја страна.

На DzingrlakaDzikica, iloveyou29 и Someonespecial им се допаѓа ова.
  18. Briar Rose

Briar Rose Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2016
    Пораки:
    2.387
    Допаѓања:
    13.683
    Dracula (1931)

Кратка содржина:

Renfield е адвокат кој патува до замокот на Грофот Дракула во Трансилванија поради деловна работа. Луѓето во локалното село се плашат дека вампири живеат во замокот и го предупредуваат Renfield да не оди таму но тој одбива да остане во гостилницата и го заамолува својот возач да го одвезе до преминот Борго. Renfield е потоа одвезен до замокот од страна на кочијашот на Дракула, кој е всушност самиот Дракула. Кога влегува во замокот, му се чини дека е добредојден од шармантниот но ексцентричен Гроф, кој непознато за Renfield, е вистински вампир. Тие разговараат за намерата на Дракула да ја изнајми Карбакската опатија во Лондон, каде планира да патува следниот ден. Дракула набрзо го хипнотизира Renfield за да го отвори прозорецот и да се онесвести кога ќе здогледа лилјак како лета пред него. Ова му дава можност на Дракула да го нападне самиот ...

Рецензија:

Сметам дека оние кои се љубители на хорор филмови, особено постарите кои биле снимени за време на винтиџ ерата, го гледаат овој филм како класика во која улогата на Грофот Дракула ја игра незаборавниот Bela Lugosi.
    За разлика од морничавата глума која Германскиот актер Max Schreck кој го играше вампирот Nosferatu, Bela Lugosi освен што на моменти изгледа страшно, истовремено делува и многу шармантно и софистицирано.
    Дефинитивно еден од најдобрите филмови кои сум ги гледала (по сто пати досега ... :$ )

Оценка:
    10/10

На Mayyya, elimkd, blackpanter и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. blonde_supergirl

blonde_supergirl Истакнат член

Се зачлени на:
    21 октомври 2016
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    2.132
    Колку беа убави старите хорори, со стил, визуелно фантазија и без капка крв а ефективни. <3

На Briar Rose му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Briar Rose

Briar Rose Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2016
    Пораки:
    2.387
    Допаѓања:
    13.683
    Точно така @blonde_supergirl :D
    Тоа е една од причините поради која преферирам да гледам стари винтиџ филмови отколку модерни ...

На blonde_supergirl му/ѝ се допаѓа ова.