Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Последен филм што го гледав е... И кратка рецензија

Дискусија во 'Филм и ТВ' започната од LaFille, 31 јануари 2010.

1. promeneta

promeneta Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2012
    Пораки:
    385
    Допаѓања:
    12.555
    THE BAR (EL BAR) (2017)

Шпански трилер/комедија за луѓе заробени во бар откако еден од гостите во барот ќе биде убиен кога сака да го напушти барот.
    Сакајќи да му помогне уште еден гост од барот ќе биде убиен секунда штом го премине прагот на барот.
    Откако останатите во барот сфатат дека не смеат да го напуштат барот, почнуваат да смислуваат теории што би можело да е причината за тоа што се случува, а со тоа почнува и недовербата меѓу нив.
    Филмот задржува внимание, ама ништо спектакуларно и веќе невидено.
    Крај предвидлив, плус некои нелогичности за кои не би сакала сега да тупам, па од мене оцена 8/10.

TERRIBLE ANGELS (2012)

Линда е зависник од дрога и дилер која станува заложник на безмилосен киднапер.
    Наскоро дознава дека не е единствена и дека ја чека истата судбина ако не ја превзема работата во свои раце.
    Филмот не е нешто посебно се' до самиот крај кој ме остави без зборови, па оцена нормално 10/10.

THE TREATMENT (DE BEHANDELING) (2014)

Белгиски трилер во кој детективот Ник е во потрага по педофил, а истовремено се бори со своите демони од детството, кога неговиот брат е киднапиран од друг педофил.
    Почнува истрагата, а со тоа и клопчето што се случило сега и пред 20 години почнува да се размотува.
    Но, ништо не е како што изгледа.
    Мрачен филм кој не е за сечиј вкус, но мене ми се допадна.
    Оцена 10/10.

THE ABSENT ONE (FASANDRAEBERNE) (2014)

Дански трилер во кој се почнува со расветлување на убиство на близнаци пред 20 години, а кое навидум е решено и убиецот казнет.
    Но, како се одвива истрагата, така се' повеќе жртви излегуваат на површина.
    Напнат, преинтересен трилер, со маали преувеличувања кои не сметаат филмот да го оценам со 10/10.

ALONG CAME A SPIDER (2001)

Трилер со Морган Фриман во кој тој е во улога на детектив кој откако ќе го изгуби својот партнер не може да продолжи со својата кариера и живот.
    Во меѓувреме, ќерката на сенатор е киднапирана, а киднаперот го контактира Фриман со што почнува нивната игра и надмудрување.
    Интересен филм, имаше некои пресврти, ама самиот крај е предвидлив.
    Од мене оцена 9/10.

@Mishela :hai::*

На Nausicaa, ludoto19, Mayyya и 7 други им се допаѓа ова.
  2. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.857
    Допаѓања:
    32.448
    MV5BNzE1OTczNTc1OF5BMl5BanBnXkFtZTgwMzgyMDI3MDI@._V1_SY1000_CR0,0,674,1000_AL_.jpg
    Калум Линч ги истражува сеќавањата на неговиот предок Агилар, пред да го превземе тајното друштво на Темпларите 8/10

На buba4e89, ludoto19, boomsleng и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Matotheja

Matotheja Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.208
    Допаѓања:
    9.354
    Murder on the Orient Express

Кој ја читал книгата, знае каква возбуда и неизвесност буди приказната. И покрај тоа што има одлична актерска екипа, филмов мене ми беше досаден. Не почувствував никаква неизвесност, како да немаше никаква динамика... Го гледав во кино, но да го гледав дома, одма ќе го исклучев.

На ludoto19, Bender Rodriguez, theowndemon и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Kathrynn

Kathrynn Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    983
    Minority Report (2002)

1.jpg

Дејството се случува во иднината. Во САД веќе неколку години успешно функционира, за многумина контроверзната, специјална полициска единица која може да ги уапси убијците пред да го извршат предвиденото злосторство. Најголемиот поборник на оваа полициска единица се наоѓа во тесно кога ќе биде обвинет за идно убиство.

Не сум љубител на science-fiction филмови, но овој филм ми се допадна повеќе од што очекував. Држи внимание до самиот крај и има доста напнати и адреналински сцени, со неочекуван пресврт кон крајот :).
    Единствена замерка ми е што долго се развлекува дејството и поради тоа филмот трае 2 и пол часа. Исто така во филмот има 2-3 сцени кои пробале да ги направат хумористични, најверојатно за да се намали напнатоста која владее низ целиот филм, но мене некако не ми се совпаѓаат со самиот филм.
    Том Круз, како и секогаш, одличен :).
    Од мене 8/10.

На ludoto19, Bender Rodriguez, sweet-cherry и 2 други им се допаѓа ова.
  5. iloveyou29

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.857
    Допаѓања:
    32.448
    download.jpg
    Стара рок ѕвезда и неговата сопруга одат на одмор во Чиле. Таму е киднапирана неговата сопруга.Тој прави се да ја ослободи неогвата сопруга. Спремен е да го плати износот што го бараат, но ќе биде спречен од страна на Владата 8/10

Последна измена: 23 ноември 2017
    На Acka22, ludoto19 и Bender Rodriguez им се допаѓа ова.
  6. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.781
    Logan Lucky (2017)

Последниот филм на Стивен Содерберг, со многу звучни имиња како Ченинг Тејтум, Адам Драјвер, Даниел Крег, Кејти Холмс, Хилари Свонк и Сет Мекфарлејн, меѓу другите, претставува своевидна антитеза на неговата трилогија со Дени Оушн.

Logan Lucky е акција/комедија/heist movie, која изобилува со стереотипи за просечниот американски hillbilly сељак – сите глумци зборат со тежок каубојски акцент (да, дури и Даниел Крег :D), изгледаат како придружната екипа на Honey Boo Boo (да, ќерката на Ченинг дури учествува и на натпревар за таленти :D), а целта на нивниот грабеж е олицетворението на сељаштвото во Америка – NASCAR трката. Како што реков, тотална пародија и спротивност на гламурозносат и софистицираноста наOcean’s филмовите.

Иако на IMDb е класифициран како комедија, не очекувајте хумор карактеристичен за типичните холивудски комедии и очајнички обиди на филмов да ве насмее на секои 5 минути. Комедијата во Logan Lucky е спорадична и изобилува со црн хумор – со ситуации кои ќе ви бидат смешни, но ќе ви биде непријатно од самите себе зашто тоа ви е смешно.

Во секој случај, интересен и несекојдневен филм кој вреди да се погледне, ако не ради нешто друго, тогаш затоа што е последниот филм на Содерберг пред неговото пензионирање и секако, за да ги видите главните актери во поинакво светло од она на кое сте се навикнале. :)

Оцена: 8

Geostorm (2017)

Најновото филмско остварување на Џерард Батлер, Geostorm е, накратко речено, disaster film, од оние во кои на Земјата ѝ се заканува целосно уништување. Филм за катастрофа или катастрофа од филм, тешко е да се каже.

Во блиската иднина, 2050 или така нешто, Земјата е погодена од низа климатски катастрофи, како урагани, земјотреси, цунамија, поплави и суши. Одговорот на обединетите сили на човештвото е Dutch Boy – систем од сателити за контролирање на климата кој ја покрива целата Земја. Проблемите настануваат кога системот кој функционирал беспрекорно започнува да се расипува и да предизвикува (наместо да спречува) климатски катастрофи на Земјата. Не е објаснето како Dutch Boy го прави ни едното ни другото, но океј – ова е само еден од мноштвото на проблеми кои ги има овој филм.

Лошо напишано сценарио, полно со дупки како швајцарско сирење, мрзлива глума и супстандардни специјални ефекти – сето тоа спакувано во филмско клише. Е така некако би го опишал филмов.

Штета за Џерард, после Olympus Has Fallen и Gods of Egypt, се чини дека Geostorm нема да биде последниот во низата на неговите катастрофални филмски улоги.

Оцена: 5

Acts of Vengeance (2017)

Најновиот филм на (за жал) веќе позаборавениот Антонио Бандерас, во кој го гледаме во едно поинакво светло. Acts of Vengeance припаѓа во филмскиот жанр „Познат глумец кој станува акционен херој во својата старост“ – жанр кој го измисли Лиам Нисон со Taken, а во кој се испробаа уште многу познати глумци, како Кевин Костнер и Шон Пен, на пример – со поголем или помал успех. Сега, во улогата на средовечен кршач на кичми го имаме Антонио Бандерас и, морам да кажам, не му стои толку лошо.

Приказната е следна – Антонио е познат адвокат, специјализиран за ослободување на криминалци. Откако ќе ги загуби жената и ќерката во неразрешено убиство, тој влегува во самодеструктивен период, случајно налетува на книгата Медитации од Марко Аурелиј и, во духот на стоицизмот, се одлучува да си даде завет за молчење, сѐ додека не ги најде одговорните за нивната смрт.

Acts of Vengeance е акционен филм, со солидно темпо и траење од само саат и дваесет минути – значи, филм кој знае како да прејде на поентата без да го тупи. Поделен е на 5 дела, а секој дел започнува со цитат од Аурелиј од гореспоменатата книга. Акцијата е на солидно ниво, а сцените во кои малечкиот Бандерас млати луѓе се сосема уверливо снимени.

Не сум сигурен дали е намерно или ненамерно, ама филмот има неколкју (траги)комични моменти, кои се должат на заветот за ќутење на Антонио, што мора да признаете, не е идеална одлука во ситуација кога се обидувате да истражувате убиство, да следите траги и да испрашувате осомничени.

Во секој случај, доволно забавен за да ви го задржи вниманието и да не ве натера да се покаете за потрошеното време.

Оцена: 7

На boomsleng, Acka22, ludoto19 и 2 други им се допаѓа ова.
  7. iloveyou29

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.857
    Допаѓања:
    32.448
    Бендер од кај да го симнам Геосторм? На замунда кино снимка само, а не гледам онлајн.

8. Elissa

Elissa Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    3.303
    Допаѓања:
    22.594
    A Bad moms christmas
    Одамна не сум се смеела толку многу на филм, го гледав вчера во кино и одличен е. Мајките на три пријателки доаѓаат да прослават Божик заедно со своите ќерки и следуваат комични ситуации.

На azelea, joy1, toogood и 2 други им се допаѓа ова.
  9. iloveyou29

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.857
    Допаѓања:
    32.448
    MV5BMTUwMzAxNTU2NV5BMl5BanBnXkFtZTgwOTU5MzUyMzI@._V1_UY1200_CR90,0,630,1200_AL_.jpg
    Еден сноубордист се губи во зимска бура во High Sierras. Тој е принуден да се бори за опстанок максимум колку што е човечката издржливост во тие планини 8/10

На ivimis, LittlePinky, boomsleng и 6 други им се допаѓа ова.
  10. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.106
    Допаѓања:
    163.638
    Loving Vincent

Џозеф Рулин, поштар и пријател на Винсент ван Гог, му дава задача на син му Арман да го врачи последното писмо на Ван Гог на семејството на неговиот брат Тео. Преку патешествието на младиот Арман и средбите со луѓе од животот на Винсент, прикажана е биографијата на познатиот сликар, неговата психичка состојба и околностите на неговата смрт.
    Филм за секоја уметничка душа. На повеќето ни е позната трагичната биографија на Ван Гог, а емоциите се прекрасно доловени тука. Најмногу го прави посебен фактот дека целиот филм е во форма на движечки слики во техниката на Ван Гог, насликани од тим од 100 сликари - и е прв филм од ваков тип (насликана анимација) во светот. :inlove:
    10/10

На Mayyya, IM.TMKQ, 1209 и 9 други им се допаѓа ова.
  11. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.935
    Допаѓања:
    48.110
    E6067C44-5610-442E-A52C-95E2EACA4F46.jpeg
    Tulip fever
    Жанр: историја/драма

Дејството се случува во Амстердам 17ти век.

Корнелис, богатиот и двојно постар споруг на Софија ќе го ангажира младиот сликар Јан да креира фамилијарен портрет.

Младата Софија и наивниот Јан лудо се вљубиваат, сакајќи да останат заедно, ќе се заплеткаат во мрежата од лаги што сами ќе ја сплетат.

Филмот е прикажан во одлично светло карактеристично за тој период.

Не ми се допадна глумата на манекенката Кара, неубедлива во улогата, среќа што беше присутна само неколку минути, останатиот тим на актери се полн погодок.

8/10

На Kohlensäure, Mayyya, Elen4e_sonce и 7 други им се допаѓа ова.
  12. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.202
    Допаѓања:
    8.431
    И јас го гледав сега ама искрено не беше ништо посебно.

13. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.770
    Home again 2017
    largeposter.jpg
    Алис е во фаза на развод и се враќа во куќата која ја наследила од својот татко. Очајот од нов почеток во друг град исчезнува кога запознава тројца млади продуценти и актери.

Tinker Tailor Soldier Spy 2011
    ttss-posters-FINAL-POSTERS30.jpg
    Во време на ладната војната, агентот Смајли (Гери Олдман) ветеран во шпионажа е задолжен да го пронајде рускиот агент одговорен за истекување на информации.

Последна измена: 27 ноември 2017
    На IM.TMKQ, boomsleng, Acka22 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.935
    Допаѓања:
    48.110
    51392E1B-D11D-4649-A50A-CF1B1066703E.jpeg
    After the Wedding (Efter brylluppet)
    Жанр: драма

Јакоб живее и работи во сиропиталиште во Индија грижејќи се за малите дечиња. Заминува во Данска за да се сретне со богат донатор, но она што ќе го открие за себе си, тајна скриена 20 години ќе му го промени текот на животот.

Глумците се толку многу природни, просто да се запрашаш дали навистина им се случила сторијата.

9/10

На Mayyya, Annath, IM.TMKQ и 5 други им се допаѓа ова.
  15. MayDiamonds

MayDiamonds Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.761
    Допаѓања:
    2.069
    Bitter Harvest (2017)
    MV5BMTkwMTczNzUxNV5BMl5BanBnXkFtZTgwNzA4Mjc2MDI@._V1_UY1200_CR90,0,630,1200_AL_.jpg

Филм кој ќе им го скрши срцето на сите. Сеуште имам грутка во грлото колку е сурово болен и сеуште неможам да поверувам дека ова е всушност реалност.;(
    Филмот е посветен на еден од најстрашните геноциди во историјата - Гладомор или масовното изгладнување на украинскиот народ предизвикан од советската влада на Сталин во 1930.

Приказната започнува во едно село во Украина со најплодна почва на тие простори, Јури е млад талентиран сликар кој заминува во Киев по потрага по подобар живот со надеж дека ќе го спаси своето семејство од гладот, за време на бунтот тој убива член на совиетите и е осуден на затвор. Животот на украинскиот народ се претвора во пекол кога луѓето се принудели да прават грозоморни нешта со цел да дојдат до храна вклучувајќи ја неговата жена Наталка која си го продава своето тело..

Филмот изобилува со прекрасни пејсажи но и такви кои ќе ве здоболат до срж, а сето тоа надополнето со маестралната музика на DakhaBrakha ќе ве остави занемени. Досега не бев слушнала за неа но жената го има најубавиот вокал на планетата. Сите песни се традиционални украински песни, со еден збор ремек дело. Секако ќе ги споделам и тука :clap::clap::clap:

Имам мала замерка за главниот пар кој според мене немаше баш хемија и им фалеа посилни емоци па само заради нив ќе ставам 7/10

http://www.deezer.com/track/142749742

http://www.deezer.com/track/142749766

Последна измена: 30 ноември 2017
    На Annath, IM.TMKQ, Someonespecial и 6 други им се допаѓа ова.
  16. Matotheja

Matotheja Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.208
    Допаѓања:
    9.354
    Звучи интересно, голем фан сум на Мадс.

Го гледав The Hunt (2012)
    Данска драма.
    Животот на мирен учител во градинка ќе тргне на лошо, откако едно мало девојче ќе каже 'невина' детска лага.

На elimkd и Bender Rodriguez им се допаѓа ова.
  17. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.935
    Допаѓања:
    48.110
    Имам пишувано за тој филм неколку страни поназад :)

На Matotheja му/ѝ се допаѓа ова.
  18. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.735
    Допаѓања:
    4.590
    http://m.imdb.com/title/tt5799780/
    Хрватски филм е,се работи за човек чиј дедо(татко на женаму) му наоѓа работа кај него во министерство.Треба да одкрие кои вдовици на загинати војници живеат вонбрачно со маж повеќе од три години,за да можат да им ја укинат пензијата.Интересен е од мене 9/10

На eli25 и Acka22 им се допаѓа ова.
  19. IM.TMKQ

IM.TMKQ Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2014
    Пораки:
    4.535
    Допаѓања:
    37.499
    Transcendence (2014)
    Како дури и по смртта со помош на вештачка интелегенција, свеста на еден научник ќе биде инсталирана во софтверски програм.
    Неговата моќ постанува голема и тешко некој може да го спречи.

Оцена- 9/10

На Acka22, elimkd и blackpanter им се допаѓа ова.
  20. Jason123

Jason123 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2012
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    3.168
    Murder on the Orient Express

Извонредна актерска екипа собрана на едно место, во воз. :)
    Филм според добро познатиот best seller на Агата Кристи.
    Можеле и повеќе со ваков тим глумци, али сепак солидно.

Justice League

Е од ова очекував многу повеќе.
    Секако многу повеќе сакам Марвел јунаци и филмови,
    и ова е уште еден доказ колку се многу напред од DC.
    Пристоен филм, и ништо повеќе од тоа.

The Killing of a Sacred Deer

Кој е запознаен со претходните дела на режисерот ( Yorgos Lanthimos ) ,
    знае што може да очекува.
    Ако сте го гледале The Lobster не е ништо, овде се е x100 .
    Чудно е мал збор, извитоперено, по малце болно и благо ретардиранко.
    Никако не те остава рамнодушен, го гледаш и на сите го збориш.
    Е сега што ќе збориш......

На kravce, boomsleng, Bender Rodriguez и 2 други им се допаѓа ова.