Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Последен филм што го гледав е... И кратка рецензија

Дискусија во 'Филм и ТВ' започната од LaFille, 31 јануари 2010.

1. Кена Рис

Кена Рис Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2017
    Пораки:
    932
    Допаѓања:
    5.093
    Prom night (2008 )
    IMG_1673.JPG
    Содржина: Средношколката Дона е тотално истрауматизирана откако беше сведок како нејзиниот поранешен професор, брутално го убива нејзиното семејство поради опасната опсесија која ја има за неа. Три години по настанот, девојката се спрема за матурската вечер, а психопатов бега од затвор, ја следи до хотелот каде прават матура и ги убива сите кои ќе му се испречат на патот до неговото "спојување" со Дона.
    Филмов е remake на Prom night од 1980 ама не сум го гледала и него за да направам споредба. Станува збор зa slasher филм (хорор со колење, сечење) и баш премисот е таков - класичен: еден психопат напаѓа и прогонува тинејџери, па после доста насилни сцени (ако можам така да ги наречам во случајов) на крајот девојката во главна улога само останува жива. Дефинитивно нискобуџетен и се гледа по сцените и по актерите - слаби на талент. Според мене е 88 минути трошење на време и не го препорачувам, освен на љубители на not so scary movies. Не би можела да дадам висока оценка, ниту пак средна. Meh.

Prince of Persia: The Sands of Time (2010)
    IMG_1675.JPG
    Содржина: Дастан е посвоен син на персискиот крал. По убедување на стрико му, заедно со неговите полубраќа одат во поход за оружје и го освојуваат градот Аламут, каде Дастан зема од еден војник уникатен нож. Принцезата Тамина се согласува на брак со постариот брат на Дастан - Тус откако гледа дека ножот е во Дастан. На прославата Дастан му дава на кралот облека која фатално го изгоре неговото лице. Отровната облека всушност му ја даде неговиот брат Тус. Дастан е обвинет за убиец и е приморан да избега, но со себе ја води и Тамина. Тус станува крал и праќа војска да го бара Дастан. Во бегство, Тамина пробува да го убие Дастан и во борбата принцот открива дека ножот дозволува оној кој го држи да патува низ времето. Тој мисли дека Тус ги натерал да се борат во Аламут за да го добие ножов и решава да оди на погребот од кралот за да му се спротивстави на брат му. На пат го препознаваат бандити и сакаат да го вратат во Персија за да ги добијат парите од наградата, но Дастан и Тамина успеваат да им избегаат. Кога стигнаа во Аврат, Дастан пробува да го убеди стрико му дека тој не е виновен за смртта на татко му, но во меѓувреме Тамина му го зема ножот и бега, а тој забележува изгореници на рацете од стрико му и сфаќа дека тој го наместил убиството на кралот. Стрико му испраќа војници да го гонат Дастан по градот, но тој успева да избега. Потоа стрико му плаќа група од мистични војници да го убијат Дастан и да му го донесат ножот. Тамина му кажува на Дастан дека во ножот има доволно песок само за времето да се врати 1 минута и тогаш принцот сфаќа дека планот на стрико му е да го забоде ножот во стаклото со песок, со што би се вратил во времето кога како деца го спасил својот брат - кралот кој бил нападнат од лав и тој да стане крал на Персија. Доколку го направи тоа, стаклото со песок ќе се искрши и ќе го уништи цел свет. Дастан и Тамина одат кон светилиште каде ножот би се вратил во карпата каде некогаш бил најден. Таму се наоѓаат со другиот брат на Дастан - Гарсив на кого Дастан му докажува дека е невин и тој се жртвува за да го спаси Дастан од војниците на стрико им, но тие успеваат да го украдат ножот. Принцот оди во Аламут за да го земе ножот од стрико му и да му ги покаже неговите моќи на брат му Тус. Тука стрико им го убива Тус и бега со ножот на местото каде се наоѓа стаклото со песок. Тој го забодува ножот во стаклото, а Дастан и Тамина ги турка од карпа. Тамина се жртвува и ја пушта раката на Дастан за да тој го спречи стрико му во намерата. Тие се борат околу ножот и во моментот кога Дастан го вади од стаклото, времето е запрено на моментот кога тој го најде ножот - сите претходни настани сеуште не се случиле. Дастан ги наоѓа своите браќа и го открива предавството на стрико му кој пробува да го убие, но е спречен и убиен од страна на Тус. Тус и се извинува на Тамина и предложува зајакнување на врската на двете нации преку брак со Дастан. Дастан и го враќа ножот на Тамина како свадбен подарок и и вели дека се радува на нивната заедничка иднина додека таа го држи за рака.
    Интересно филмче за гледање - акција и фантазија на куп. Не сум баш по фантастична фикција, но сакам филмови врзани со историски времиња и ми беше добар. Единствено што не ми се допадна беше крајот. Некако сè се случи многу брзо и едноставно, очекував многу повеќе. Трае 116 минути, јас би сакала барем уште половина час. Глумците исто ми се допаднаа, посебно Дастан и Тамина. Убави и на лик и за гледање. Би го оценила со 8 заради крајот и многуте фантастични моменти. Го препорачувам на љубители на филмови за историски времиња и империи и action-fantasy.

На S.J.Parker, blackpanter и boomsleng им се допаѓа ова.
  2. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.180
    Допаѓања:
    3.335
    Fermat's Room (2007)
    p196296_d_v8_aa.jpg
    Шпански трилер.
    Тројца математичари и еден инвентор се затворени во една соба и мораат да решаваат загатки. Секоја загатка треба да ја решат за време од 1 мин. Во меѓувреме треба да откријат кој ги затворил,зошто и како и дали можат да се спасат.

На sweet-cherry, Bender Rodriguez, bebaa и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.106
    Допаѓања:
    163.637
    The Shape of Water

За време на 60-тите години од минатиот век, немата девојка Елиза работи како чистачка во тајна владина лабораторија. Во нејзиниот осаменички живот во изолација доаѓа до пресврт кога во лабораторијата ќе донесат човеколико амфибиско суштество. Додека моќниците ова необично суштество го третираат нечовечки, како заморче за експерименти кое планираат да го искористат за „вселенската трка“ меѓу двете големи сили во актуелната Студена војна, Елиза почнува да се разбира, зближува, да се пронаоѓа со нејзината физичка несовршеност и недостаток во него и да развива чувства за него.
    Филмче со многу автентичен ретро вајб, со приказна шармантна и бајковита на уникатно бизарен начин.
    Прекрасната музика заедно со наративот на почетокот и крајот од филмот ме освоија до крај...

...But when I think of her - of Elisa - the only thing that comes to mind is a poem, whispered by someone in love, hundreds of years ago: "Unable to perceive the shape of You, I find You all around me. Your presence fills my eyes with Your love, It humbles my heart, For You are everywhere." :l:

Воодушевена сум од филмов и го препорачувам на секој што планира да ѕирне некои од номинираните за Оскари :bow:

На Bender Rodriguez, Mishela, КикиМаус и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Matotheja

Matotheja Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.208
    Допаѓања:
    9.354
    Сигурно магдонос. :D Интересна промоција.
    И јас викам браво за филмов, здрава доза на хумор и сурова реалност. Баш како што сакам. (y)

На Elen4e_sonce, Bender Rodriguez и 1209 им се допаѓа ова.
  5. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.770
    All the money in the world 2017
    8/10
    Внукот на најбогатиот човек во светот е киднапиран, но дедото одбива да и даде пари на мајката да го плати откупот.

На joy1 и boomsleng им се допаѓа ова.
  6. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.735
    Допаѓања:
    4.589
    http://m.imdb.com/title/tt2543472/
    wonder-294892482-large.jpg
    Пре Предобар филм.Оги е детенце родено со дефект на лицето и помонал помонал низ многу операции,а сепак не изгледа нормално.Поради тоа до четврто одделение образован е дома.Но во петто одд го запишуваат во школо.Тука започнува новиот период од животот за Оги.Напоредно го даваат и животот на неговата сестра која раскажува како таа се чувствува затоа што родителите се повеке посветени на братчето.

На buba4e89, sweet-cherry, LovelyGirl3 и 3 други им се допаѓа ова.
  7. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.735
    Допаѓања:
    4.589
    Каде го гледаше?

8. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.770
    Putlockers

На bebaa му/ѝ се допаѓа ова.
  9. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.857
    Допаѓања:
    32.448
    The neighbor - 2018
    theneighbor2018.jpg
    Еден маж по име Мајк се соочува со проблеми во бракот. Тој и неговата сопруга се соочуваат со монотонија и рутина во бракот. Во меѓувреме привлечна млада жена Џена и нејзиниот сопруг се доселуваат во комшии кај Мајк и неговата сопруга Лиза. Мајк кој работи од дома како писател почнува да се дружи со Џена и да поминува време со неа. Дали нешто ќе се случи од ново настанатото пријателство? 7/10

На joy1 и Miss.A. им се допаѓа ова.
  10. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.770
    Woman in gold 2015
    7/10
    Филмот се базира на вистинита приказна за една жена Марија, последен наследник во
    семејството Алтман, која после 60 години од Втората светска војна се бори да ги врати уметничките дела насилно одземени од нацистите.

На bebaa и boomsleng им се допаѓа ова.
  11. Briar Rose

Briar Rose Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2016
    Пораки:
    2.387
    Допаѓања:
    13.683
    The Flim-Flam Man

Кратка содржина :

Mordecai C. Jones е измамник кој преживува со тоа што ги лаже и мами луѓето во јужниот дел на САД. Тој се спријателува со еден млад човек по име Curley, дезертер од Армијата на САД, и двајцата формираат тим за да заработат пари.

Рецензија :

Оваа американска комедија од 1967 е базирана врз книгата The Ballad of the Flim-Flam Man (Guy Owen) и ми се допаѓа како ликовите во филмот се доста дефинирани, имаат сопствени карактери кои се издвојуваат од другите, а и местата каде се снимени сцените се преубави, изобилувајќи со природа кај селата и малите градови на американскиот југ.
    Покрај ликот на Mordecai, особено ми се допадна и ликот на Bonnie Lee Packard, играна од страна на актерката Sue Lyon, инаку позната по својата улога во филмот Lolita (1962).
    Исто така е забележано и по country - folk музиката од композиторот Jerry Goldsmith.

Оценка : 10/10

12. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.735
    Допаѓања:
    4.589
    http://m.imdb.com/title/tt3829920/
    P_HO00004894.jpg
    Базиран е на вистински настан.Се работи за специјалната единица пожарникари гранитна планина.Како стасале да бидат специјалци,а и како еден од нив воопшто стана пожарникар,и колку биле пожртвувани за да го спасат населението од големите пожари.Предобар,го препорачувам.

На Acka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. IM.TMKQ

IM.TMKQ Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2014
    Пораки:
    4.535
    Допаѓања:
    37.499
    Coco 2017
    Од мене 10/10 за оваа емотивна приказна.
    Топло го препорачувам на љубителите на анимирани филмови.

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  14. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.253
    Допаѓања:
    72.709
    Braven (2017)

Џо Брејвен (Џејсон Момоа) мора да стори се' за да го спаси своето семејство од нарко банда
    Напната акција
    Ми се допадна, посебно заради снегот кој ни' фали, и Џејсон секако :wasntme:
    Оцена 8/10

На buba4e89, Annora и joy1 им се допаѓа ова.
  15. LitttleRNBPrincess

LitttleRNBPrincess Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    795
    Допаѓања:
    950

Wonder

Врз основа на бестселер "Њујорк тајмс", Вондер ја раскажува неверојатно инспиративна и срдечна приказна за Август Пулман, момче со разлики во лицето, кое влегува во петто одделение, за прв пат посетува основно училиште.

Оцена 10/10

На buba4e89, marta993, kala21 и 4 други им се допаѓа ова.
  16. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.857
    Допаѓања:
    32.448
    download.jpg
    Маж и жена се разделени и секој со својот нов партнер ќе треба заеднички да ги поминат празниците заради децата 8/10

17. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.253
    Допаѓања:
    72.709
    Wonder(2017)
    Еден од најдобрите, ако не и најдобриот филм што сум го гледала
    Emotionally overwhelmed сум после ова
    Го препорачувам секому
    Оценка: 10/10

На buba4e89, marta993, kala21 и 6 други им се допаѓа ова.
  18. Кена Рис

Кена Рис Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2017
    Пораки:
    932
    Допаѓања:
    5.093
    The Hitman's Bodyguard (2017)
    IMG_1723.JPG
    Содржина: Телохранителот Мајкл Брајс е ангажиран да заштитува јапонски дилер и изгледа дека сè оди според планот, додека дилерот не е застрелан во главата низ авионскиот прозорец. 2 години подоцна, Брајс живее во срам поради изгубената репутација (бидејќи изгубил клиент) и работи како заштитник на директори кои се зависници од дрога во Лондон. Во меѓувреме, на Владислав Дуковиќ - немилосрдниот и жеден за крв диктатор на Белорусија му се суди за нечовечност во Хаг, но тужителите немаат физички докази и сведоци против него. Единствена надеж им е Дариус Кинкејд кој се согласува да сведочи против Дуковиќ во замена за слободата на неговата жена Соња.
    Неискусната агентка и поранешна девојка на Брајс - Амелија, со тим од агенти од Интерпол е задолжена за транспортот на Дариус од Манчестер до Хаг. На пат, тимот е нападнат, а живи остануваат само Дариус и Амелија и се засолнуваат во сигурна куќа. Тие сфаќаат дека некој од Интерпол ги разоткрил, па бараат човек однадвор на кого можат да му веруваат и Амелија му се јавува на Брајс. Тој одбива да им помогне мислејќи дека Амелија е виновна за смртта на јапонскиот дилер пред 2 години, но таа ветува дека ќе му помогне да си ја врати репутацијата доколку го однесе Дариус безбедно до Хаг. Брајс и Дариус имале неколку меѓусебни конфликти во минатото. Амелија се враќа во Интерпол и им кажува сè што се случило, а во меѓувреме Брајс и Дариус избегнуваат напад од луѓето на Дуковиќ.
    Се открива дека заменикот директор на Интерпол му пренесувал информации на Дуковиќ и бара од него пари за нив, но Дуковиќ го забодува со пенкало во раката и му вели дека ќе му плати само ако Дариус е мртов. Луѓето на Дуковиќ го следат Дариус преку локатор на неговиот телефон и ги напаѓаат него и Брајс. Во престрелката, нивниот автомобил е уништен. Тие успеваат да фатат брод до Амстердам каде е во затвор Соња. Дариус бега од Брајс за да и однесе цвеќе на жена му, но Брајс го наоѓа и патем убива уште неколку платеници кои го следат Дариус. Тој му открива на Брајс дека Амелија не е виновна за смртта на јапонскиот дилер, туку дека Дариус пукал во него случајно додека бил на друга задача. Брајс го удира и напушта Дариус, тешко му е дека ја обвинувал Амелија напразно 2 години.
    Додека Брајс тагува, Дариус го напаѓа група платеници и Брајс се предомислува и му помага да избега, но земен е како заложник. Луѓето на Дуковиќ го измачуваат за им каже каде е Дариус, но тој се појавува и го спасува Брајс. Откако се смируваат, двајцата заедно одат за Хаг и стигнуваат во судот неколку минути пред да истече времето. Дариус сведочи против Дуковиќ и прикажува слики од масакар кој Дуковиќ го извршил во некое село. Неговите луѓе внесуваат бомби во судницата и во паниката тој зема пиштол пробувајќи да пука во Дариус. Брајс застанува меѓу нив и е погоден од куршумот, но му вели на Дариус да оди да го запре Дуковиќ. Дуковиќ пробува да избега со хеликоптер, но Дариус го уништува и го фрла Дуковиќ преку кровот.
    Брајс го носат во амбулантно возило на носилка и конечно ја поправа врската со Амелија. Дариус е повторно уапсен за претходните дела кои ги сторил, но бега од затворот за да ја прослават годишницата со Соња во бар во Хондурас каде и се запознале.
    Филмот е акциона комедија со сцени на различни места како Манчестер, Амстердам и Хаг. Ми се допадна музиката во филмот - во позадина свиреше лесен џез при одредени сцени. Не видов некоја посебна конекција меѓу главните ликови, а и според мене Рејнолдс не е актер за во акциони филмови. Станува збор за веќе видена приказна, нема ништо посебно во филмот. Ќе ставам оценка 7 од 10 - имаше некои смешни моменти. Акционите моменти беа на граница со фикција (како и во сите акциони филмови всушност :)). Инаку филмот трае 118 минути и не е тежок за гледање или напорен. Има многу полоши филмови, така да - го препорачувам зошто да не. :) Ако сте филмомани и/или имате време гледајте го, па споделете мислење и вие.

На LovelyGirl3, tace73 и GrevMk им се допаѓа ова.
  19. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    13.461
    Се шлепам на твоето мислење за да не барам и јас слика да прикачувам. :)

И јас го гледав после неколку препораки тука, морам да кажам дека ме освои во првите 2 минути.
    Предобар филм, многу емотивен.
    Не ни осетив кога поминал, а мене ретко нешто да може така да ми задржи внимание. 9/10.

На kala21 и simonka93 им се допаѓа ова.
  20. Briar Rose

Briar Rose Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2016
    Пораки:
    2.387
    Допаѓања:
    13.683
    The Lodger (1944)

Кратка содржина :

Во Лондон во 1889 година, пензионираниот Robert Burton и неговата сопруга Ellen изнајмуваат резервна соба на мистериозниот Slade, додека Jack the Ripper продолжува да го тероризира градот. Внуката на Burton, Kitty е пејачка на музичка сала која првично се радува на ексцентричниот потстанар, но, кога бројот на убиените тела од страна на Jack the Ripper почнуваат да се зголемуваат, таа и инспекторот од Scotland Yard постепено почнуваат да се сомневаат дека Slade може да биде озлогласениот Whitechapel убиец ...

Рецензија :

Овој винтиџ хорор филм за Jack the Ripper главно е базиран врз истоимениот роман напишан од страна на Marie Belloc Lowndes.
    Според мене е навистина одличен филм и ми се допаѓаа изборот на актерите, костумите како и целата сценографија која потсетува на минатите денови во Лондон со магловите и пригушена атмосфера.

Оценка : 10/10

На tace73 и ушко им се допаѓа ова.