Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Последен филм што го гледав е... И кратка рецензија

Дискусија во 'Филм и ТВ' започната од LaFille, 31 јануари 2010.

1. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.735
    Допаѓања:
    4.589
    http://m.imdb.com/title/tt0491203/
    tulip_fever_my_poster_285.jpg
    Заслужува повисока оцена на имдб.Прикажана е приказната на една девојка порасната во сиропиталиште,која е купена од еден богат постар човек да му биде жена.Дејствието е во времето на треската за лалиња(немав поима дека имало ваква "треска" и дека толку многу пари се давало за лалиња).

На Kohlensäure, boomsleng, elimkd и 5 други им се допаѓа ова.
  2. Briar Rose

Briar Rose Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2016
    Пораки:
    2.387
    Допаѓања:
    13.683
    Attack of the 50 ft. Woman [1958]
    Кратка содржина :

Телевизискиот најавувач ги објавува видувањата на црвена огнена топка низ целиот свет. Весело, тој пресметува дека патот на топката ќе достигне до California.
    Nancy Archer, богата, но многу проблематична жена со историја на емоционална нестабилност и неумерено пиење, вечерта патува во американска пустина. Блескавата сфера се населува на напуштениот автопат пред неа, предизвикувајќи ја да се оддалечи од патот. Кога ќе излезе да истражува, огромно суштество ќе излезе од објектот и ќе достигне по неа ...

Рецензија :

Би рекла дека ова е еден од попопуларните science fiction филмови направени од 50-те години на минатиот век.
    Концептот има сличност и со други филмови направени во винтиџ ерата, како што се The Amazing Colossal Man (1957) и The Incredible Shrinking Man (1957).
    Но во овој случај, жената е замена за мажот како протагонист на филмот.

Оценка : 10/10

На Ane-Goki1 и blonde_supergirl им се допаѓа ова.
  3. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.459
    Допаѓања:
    42.484
    Оценката мислам дека е поради тоа што филмов е според книга. Една од моите омилени која ја читам секоја година обавезно и кога ја прочитате книгата и изгледате филмот, сфаќате колку се е нафрлано и набрзина направено. Една од најлошите екранизации. Јас многу се разочарав од филмов, а едвај чекав да излезе. Се извинувам за офтопикот, ама морав да ви кажам да ја прочитате книгата па ќе видитр зошто филмот е лош.

На Matotheja и bebaa им се допаѓа ова.
  4. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.770
    The program 2015
    E18D468E-F731-4999-9677-DDD295C0D62A.jpeg
    Спортски новинар е убеден дека светскиот шампион во бициклизам Ленс Армстронг користи забранети супстанци за допинг во спортот.
    7/10

На boomsleng и sikica7 им се допаѓа ова.
  5. Briar Rose

Се зачлени на:
    1 октомври 2016
    Пораки:
    2.387
    Допаѓања:
    13.683
    King Kong [1933]

Кратка содржина :

Во пристаништето во New York, режисерот Carl Denham, познат по филмовите за диви животни на далечни и егзотични локации, добива дозвола за бродот на капетанот Englehorn наречен the Venture, за неговиот нов проект, но не е во можност да обезбеди актерка за женска улога што тој неодлучно ја додал на скриптата. Denham бара по улиците на New York за соодветна жена.Тој се сретнува со Ann Darrow и ја убедува да му се придружи за она што го предлага како авантура на својот живот.
    Бродот веднаш тргнува и за време на патувањето грубиот колега, Jack Driscoll, постепено се вљубува во Ann...

Рецензија :

И покрај тоа што филмот е преку 80 години стар, сепак претставува вистински хит од времето на 30-те години на минатиот век.
    Иако ефектите не се добри како во денешните филмови, сметам дека филмот е доста солиден во поглед на сцените и приказот на King Kong.
    Особено ми се допадна актерката Fay Wray во улогата на Ann Darrow.

Оценка :
    10/10

На boomsleng, joy1 и blonde_supergirl им се допаѓа ова.
  6. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.781
    Molly’s Game (2017)

Molly’s Game е филм за девојка со daddy issues, која потекнува од overachiever-ско семејство на спортисти и интелектуалци, инспирирани, т.е. да не речам присилени да бидат успешни од страна на гореспоменатиот татко. Откако ќе доживее речиси фатална незгода на квалификациите за ЗОИ, Моли се вработува како секретарка на шоу-биз типче во Лос Анџелес и започнува да ги организира неговите покер средби со холивудската елита. Набрзо потоа, започнува да организира и сопствени покер дружења на кои, освен холивудски фаци, ќе учествуваат и руски и италијански мафијаши – нешто што ќе ја доведе до проблеми со законот.

Интересен и забавен филм кој, иако трае преку 2 часа, уште на почетокот наметнува фуриозно темпо на одвивање на настаните, со што успева да ви го задржи вниманието до самиот крај и прави во речиси ниту еден момент да не ви биде досадно.

Во улогата на Моли е Џесика Честејн (и одлично се снаоѓа во неа), а адвокатот кој се обидува да ја одбрани од сериозните обвиненија го глуми одличниот Идриз Елба. Таткото на Моли е Кевин Костнер.

Единствен downside е што во филмов го има и Мајкл Цера. :D

Оцена: 8

Wheelman (2017)

Филмовите во продукција на Netflix (за разлика од сериите) најчесто беа ужасни, но во последно време бележат значителен напредок, со остварувања како What Happened to Monday и, во случајов, Wheelman.

Wheelman е филм за getaway driver кој учествува во грабеж на банка, но после еден анонимен телефонски повик од типот кој го организирал грабежот, работите започнуваат да се комплицираат – нешто што навидум делуваше како рутинска работа се претвора во смртоносна бркотница, а животот на возачот и неговото семејство се ставени на коцка.

Филмов е мешавина на старите филмови од ’70-ите со возење, како The Driver, и поновиот Locke со Том Харди. Во секој случај, филм со брзо темпо, адреналински сцени, доста пресврти (иако по малку предвидливи) и одлична, ретро кинематографија.

Оцена: 7

На Ketchup, kravce, Acka22 и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.106
    Допаѓања:
    163.637
    Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Седум месеци по силувањето и убиството на нејзината ќерка, Милдред го раздрмува гратчето со идејата да изнајми три билборди со прашање и прекор упатен до шефот на полицијата за неразрешениот случај.

Искрено, имам ептен измешани чувства за филмов и не можам ни да одлучам баш дали во целина ми се допадна или не :tmi:
    Thumbs up дефинитивно давам за глумата на главната актерка во улога на мајката - тоа како ги пренесе емоциите и реакциите, гневот и одлучноста на Милдред; потоа и за онаа на актерот кој го толкуваше Willoughby. Ме израдува пак и појавувањето на Питер Динклиџ, of course :D
    Црниот хумор испреплетен низ дијалозите во цел филм исто така го прави филмов уникатен, иако можеби на моменти е сепак too much за ваква тема.

АМА... во глобала, во целиот филм како да е главна цел доловувањето на character developement на екстремно реални и многу несовршени ликови - што за мој вкус испаднало малку претерано, а „несовршеноста“ на доста моменти ја преминува границата на емоционално и етички неочекувани, па и не баш реални реакции.
    Она што не ми се допадна е пред сè што имаше премногу насилство и преземање на правдата во сопствени раце. Втор поголем проблем ми беше Диксон (преку којшто, бај д уеј, освен неговата насилност - онака само уз пат се чепна толку важна тема како расизмот) и толку брзата и неприметна негова преобразба од највечи scumbag во допадлив, па дури и позитивен лик. :^)
    И секако крајот, за кој (како и за целиот филм) очекував нешто повеќе, по deep - дури и да е сепак вака отворен и недоискажан... :D

Сè на сè... it would be 7/10 from me :)

На Ketchup, kravce, simonka93 и 4 други им се допаѓа ова.
  8. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.735
    Допаѓања:
    4.589
    https://m.imdb.com/title/tt5657846/
    DH2_1Sht_Previews_S.jpg
    Интересен онака филм за ладалка.Дасти и неговата жена се разведени но за Божик се договараат да бидат заедно заради децата.Во првиот дел Дасти не се појави поднесува со новиот маж на женаму но се спријателуваат.Овде во овој дел Дасти има нов предизвик.

На Acka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.872
    Допаѓања:
    25.355

Lara Croft : Tomb Rider

Lara Croft ja saka akcijata , no i ima golemaljubov kon drevnite bogatstva . Nejziniot tatko i ostava zadacha da go zavrshi ona shto toj go pochnal i da sprechi zloto da zavladee so planetata ...

Filmov go imav gledano kako mala , i bas denovive mi tekna da go izgledam pak . Interesno filmce vo sekoj slucaj :)

На theunforgiven и Acka22 им се допаѓа ова.
  10. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.857
    Допаѓања:
    32.448
    download.jpg
    Филмот почнува како авантура а завршува како хорор. Пет пријатели во Хрватска ќе тргнат на планинарење. Патот е блокиран, но еден од пријателите ќе најде начин како да ја поминат блокадата. Понатаму почнуваат да се случуват други работи 7/10

На sweet-cherry, Acka22 и joy1 им се допаѓа ова.
  11. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.053
    Допаѓања:
    225.386
    Bad Date Chronicles
    Во 1 реченица се ќе кажам. Интересна замисла-ужасна глума! Одамна немам видено волку грешки во филм ( ко на пр. едно пишува на чат а друго чита во себе, глумицата се смее кога треба да е лута , една иста ташна за на работа, за на состанок и се до крај на филмот е таа ташна). Да не беше интересна приказната уште во први 10 мин ќе прекинев да го гледам.
    АКо ви е досадно гледајте, ако не ич немојте.
    Имдб вели 6.0
    Јас велам 0.0

12. CrazyGirl15

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.872
    Допаѓања:
    25.355

My Bloody Valentine

Vo presret na Sv. Valentin , se slucuva povekjekratno ubistvo vo eden rudnik , od koj zavisat lugjeto sto ziveat tamu . Edna zurka se pretvora vo krvavo ubistvo na 22 mladi lugje , a ubiecot e maskiran vo rudarsko odelo . Deset godini podocna , eden od svedocite na ubistvata, voedno i sopstvenik na rudnikot , se vrakja za da go prodade , no i za da se odmazdi ...

Za ljubitelite na horor , odlicen film . Ima i hardkor sceni , koi iskreno gi preskoknav :|
    9/10

На Acka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.735
    Допаѓања:
    4.589
    http://m.imdb.com/title/tt0151804/
    51S7MWB56VL._SY445_.jpg
    Постар е филмов,ама интересен за ладалка.Тројца колеги незадоволни од работниот однос на шефот,решаваат да му се одмаздат.

14. iloveyou29

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.857
    Допаѓања:
    32.448
    gKTDAFv3bvi4Ab8E36nB79S7jjY.jpg
    Група студенти кои се активисти организираат патување во Амазон, наскоро откриваат дека не се сами и тука почнува хоророт за нив 8/10

На theunforgiven, Elissa и joy1 им се допаѓа ова.
  15. promeneta

promeneta Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2012
    Пораки:
    385
    Допаѓања:
    12.555
    THE UNSAID (2001)

Понекогаш не е доволно само да се чуе кажаното, туку да се разбере и некажаното.

Откако неговиот син ќе се самоубие, психијатарот Мајкл Хантер прекинува да прима пациенти и се посветува на држење предавања и пишување книги.
    После три години Мајкл добива молба од пријателка да прима пациент кој треба наскоро да биде пуштен од ментална установа и да процени дали пациентот е спремен да продолжи нормално со својот живот.

Филмот ми беше преинтересен, не ме остави рамнодушна, а Енди Гарсија супер се снајде во улогата на скршен психијатар.

Од мене оцена 10/10.

EASTERN PROMISES (2007)

Откако за време на породувањето една млада мајка ќе почине, Наоми Вотс која е во улога на бабица со руски корени решава да го пронајде семејството на новороденчето кое е оставено само на себе.
    Единствена трага која може да и' помогне во тоа е дневникот на мајката напишан на руски јазик.
    Следејќи ја трагата, таа доаѓа до насилна руска фамилија која е член на руска мафија.

Во филмот освен Наоми Вотс игра и Винсент Касел кој дава една комична нота на инаку озбилниот трилер, и Виго Мортенсен за кој првпат слушам, ама интересна глума во секој случај.

Од мене оцена 10/10.

A HISTORY OF VIOLANCE (2005)

Во овој филм исто игра гореспоменатиот Виго Мортенсен, во улога на локален херој кој успева да ги спаси своите колеги откако ќе бидат нападнати од сурови убијци во неговиот локал.
    После тоа, тој станува главна сензација во нивното мало гратче, но неговото појавување на малите екрани доведува до нова ситуација која ќе го раздрма неговиот живот и неговото семејство.

Филмот ми се одвиваше некако премногу брзо, како низ се' да е поминато ради реда, не ми предизвика никакви емоции, исто како што и главната улога ми беше некако ладна, бесчувствителна...

Од мене оцена 8/10.

GOLD (2016)

Метју Меконахи е во улога на истражувачот Кени Велс, кој е во потрага на злато и негова најголема желба и сон е да отвори рудник за злато.
    Откако животот почне да му оди во надолна линија, тој решава да оди во Индонезија и да се заортачи со најголемиот пронаоѓач на сите времиња, Мајк Акоста.
    Кени и Мајк тргнуваат на "патување" кое ќе им ги смени животите 100 на 100, повеќе од што можеле да сонуваат и очекуваат.

Филмот на почетокот почнува малку досадно, но како се одвива дејството, така се' поинтересен станува, за на крајот да заврши неочекувано и преинтересно.

Метју Меконахи си ја завршил предобро својата работа, само не знам дали до толку грд е станат или тоа е за потребите на улогата :?: :D.

Од мене оцена 10/10.

THE OTHER ME (ETEROS EGO) (2016)

Грчки филм за универзитетски професор по криминалистика кој ќе биде ангажиран од полицијата во разрешување на пет навидум неповрзани убиства.
    Единствената заедничка трага е бројот 220 и Питагорови цитати напишани на старогрчки јазик.

Првпат гледам грчки филм во мојот живот и како за првпат бев воодушевена.

Филмот беше препреинтересен, со добро смислено сценарио каде секоја коцка си доаѓа на свое место и те остава со измешани чувства на крајот.

Препорачувам, од мене оцена 10/10.

FERDINAND (2017)

Анимиран филм за бикот Фердинанд кој за разлика од неговите другари бикови чија единствена цел во животот им е да бидат избрани за борба со матадори, тој смета дека се' може да биде решено без насилство, туку со љубов.
    Откако неговиот татко ќе биде убиен во една таква борба, фердинанд ќе избега од фармата и случајно ќе заврши кај девојчето Нина на кое Фердинанд ќе и' стане најдобар пријател, а воедно и двајцата се големи обожаватели на цвеќиња.
    Но, судбината (а и неговата наивност :lol:) ќе го врати на старата фирма каде тој ќе ги смени животите на неговите другари од детството.

Филмот беше супер, смешен, дури и емотивен, за деца препорачувам ептен, Енџела беше воодушевена и го изгледа од почеток до крај :D.

Има убава порака, од мене оцена 10/10.

И конечно еден пост без зборовите нелогичности и глупости :rock: (poolparty):D.

На mila89, Mayyya, Acka22 и 8 други им се допаѓа ова.
  16. Elissa

Elissa Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    3.303
    Допаѓања:
    22.594
    @CrazyGirl15 ќе го гледам овој My bloody valentine одамна чекам интересно хорорче (само кај да го најдам давај линк)
    @iloveyou29 Vertige ми е многу јак одамна го гледав, ептен по мој вкус сега ќе го гледам и овој со Амазон (highfive)

Последна измена: 12 февруари 2018
    На iloveyou29 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. CrazyGirl15

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.872
    Допаѓања:
    25.355
    https://www.popcornsrbija.com/my-bloody-valentine-2009

Eve poveli :) Nema da zgreshish :D

18. Briar Rose

Се зачлени на:
    1 октомври 2016
    Пораки:
    2.387
    Допаѓања:
    13.683
    "It" [1927]

Кратка содржина :

Самоуверената продавачка Betty Lou Spence е затрескана во нејзиниот згоден работодавец Cyrus Waltham, Jr., новиот менаџер и наследник на "најголемата продавница во светот". Сепак, тие припаѓаат на различни општествени класи и тој веќе е романтично поврзан со блондинката Adela Van Norman.
    Но, глупавиот пријател на Cyrus, Monty, ја забележува Betty, и таа го користи за да се доближи до Cyrus...

Рецензија :

Овој silent романтична комедија е базирана врз книга напишана од Elinor Glyn која оригинално била серијализирана во Cosmopolitan magazine.
    "It" бил хит со публиката ширум USA. Критичарите го пофалиle филмот, особено неговата ѕвезда, како "a joy to behold".
    "It" ја претвори актерката Clara Bow во најголемата филмска ѕвезда од 1920-тите, која во процесот стана филмска легенда како резултат на "It".
    Терминот "The It girl" оттогаш влегол и во културниот лексикон.

Оценка : 10/10

19. iloveyou29

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.857
    Допаѓања:
    32.448
    Такви филмови сакам да гледам. Ај изгледај го па пиши дали ти се допадна. Малку на моменти ми беше гаден , ама не е лош :)

На Elissa му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Elissa

Elissa Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    3.303
    Допаѓања:
    22.594
    The green inferno
    Top, epten po moj vkus, imase mn jezivi sceni posebno taa so ocite koga mu gi vadea ama mizev cat pat

На iloveyou29 му/ѝ се допаѓа ова.