1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Последен филм што го гледав е... И кратка рецензија

Дискусија во 'Филм и ТВ' започната од LaFille, 31 јануари 2010.

1. IM.TMKQ

IM.TMKQ Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2014
    Пораки:
    4.535
    Допаѓања:
    37.499
    The unbearable lightness of being- 1988
    Која еротика е филмов...:o

Всушност нема крајно експлицитни делови, но толку добро се смислени интимните сцени, може подобар филм од тој аспект не сум гледала.
    Филмот трае скоро 3 часа а јас како личност која не може да изгледа одеднаш филм подолг од 2 часа, добро ми држеше внимание. Снимен е според роман и всушност се опишува период од животот на три лица кои на некој начин интимно се поврзани.
    Томас е успешен, посакуван хирург кој води авантуристички љубовен живот. Периодот кога се гледа со уметничката Сабина, се запознава со Тереза која работи како келнерка. Дејството се одвива во комунистичка Чехословачка, а тој заминува во друг град за да изврши специјална операција. Таму и се запознаваат со Тереза. Понатака, се опишува нивниот живот, се навлегува подлабоко во нивните карактери, очекувања. Дали љубовта ќе е доволна за бурниот авантуристички живот да се остави во минатото?
    Дејството се одвива бавно, со оглед на тоа дека филмот е скоро 3 часа, но осмислен е на тој начин што секое предвидување што го имав во текот на гледањето, испадна да се случи сосема нешто поинаку. Тоа многу ми се допадна.
    Актерите добро се вклопуваат во улогите и постои добра хемија меѓу нив.
    Сѐ на сѐ, станува збор за филм со еротска тематика, кој има и солидна приказна во позадина.

На Rioers, Billy Idol и elimkd им се допаѓа ова.
  2. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    31.200
    На торрент го има да, го симнав од Уufy страната.

На Bratot му/ѝ се допаѓа ова.
  3. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    3.911
    Допаѓања:
    11.963
    20210218_223644.jpg

Не траеше предолго, не беше ни лош. Малку фантастика, ама во глобала интересни реплики.

"Maybe we judge people too much by their looks because it's easier than seeing what's really important."

На Petar80 и elimkd им се допаѓа ова.
  4. Stephen Amell

Stephen Amell Форумски идол

Се зачлени на:
    17 јуни 2017
    Пораки:
    2.338
    Допаѓања:
    26.477
    tom_jerry_hbo_max_theaters_2000x3000.png
    Ми се допадна филмот, анимирани ликови во реалниот свет. Предвидлив крај, ама добар е за тепање време. Децата во киното се смееа на филмот, што ми остави уште подобар впечаток. 7/10.

На WildMk и Rioers им се допаѓа ова.
  5. Star_dust

Star_dust Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2019
    Пораки:
    1.155
    Допаѓања:
    9.186
    IMG_20210222_160127.jpg
    Многу интересен филм, цело време ме држеше во неизвесност. Ми се допадна тоа што е непредвидлив, буквално се што мислев дека ќе се случи, не се случи.
    Инаку се работи за една девојка која барајќи подобар живот се согласува да врши валкани работи за една руска организација глумејќи дека е модел, па со тоа успева да ги привлече најголемите криминалци и да ги убие. Меѓутоа набрзо ќе биде откриена од FBI, па ќе почне да работи како шпиун за нив.
    Тоа е тоа накратко, кој бара филм полн со акција, но и со романса слободно нека го погледне овој.

Единствено што не ми се допадна се сцените каде што девојката се бореше со 20 мажи наеднаш и сите успеваше со леснотија да ги убие. Ептен нереално ми беше тоа, претерале со тие сцени.

Би му дала оцена 9/10

На MilesAway, Tsukinory, Elen4e_sonce и 4 други им се допаѓа ова.
  6. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.855
    Допаѓања:
    32.403
    MV5BYzgzNGFkNDItZTJkZC00NzJkLTk2OWMtNzliM2I5YzQxYjkxXkEyXkFqcGdeQXVyMTkxNjUyNQ@@._V1_.jpg

Млада жена оди да живее на семејниот имот на својот нов сопруг. Но таму таа не е добредојдена, бидејќи сеуште има траги од неговата поранешна сопруга, долго после нејзината смрт 8/10

На christinnn, Billy Idol и Petar80 им се допаѓа ова.
  7. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.933
    Допаѓања:
    48.104
    1503F52A-6864-4908-B854-EB2969F05F3F.png
    juliet naked

жанр/романса

Ени долги години живее со своето момче кој е лудо опседнат со пропаднат рок музичар по име Такер Кроу.
    Откако Ени на еден блог ќе напише негативен коментар за Такер, тој стапува во контакт со неа.

10/10

На Ginger^ и Аргентина * им се допаѓа ова.
  8. Shalitra

Shalitra Популарен член

Се зачлени на:
    28 ноември 2018
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.975
    Денес го гледав, преодвратен и глуп филм, никакво дејство никаква акција .... од мене 2/10

На GirlyGirly и Bratot им се допаѓа ова.
  9. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.933
    Допаѓања:
    48.104
    6209B536-E0F9-4BC7-A11D-CE617120FD66.jpeg
    the butler
    Жанр: драма
    Историски филм базиран според вистинска приказна

Сесил е афроамериканец кој имал тешко и сиромашно детство, но благодарение на својата чесност и посветеност успева да се вработи како батлер во белата куќа и да служи цели 35 години, 7 претседатели во време кога црнците немаат никакви права, угнетувани, тепани по улиците во Америка.

Одлична екипа на актери

10/10

На Аргентина * и Thallia им се допаѓа ова.
  10. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.082
    Допаѓања:
    39.404
    Stand By Me (1986)

Филм како што ретко повеќе се гледа. Филм за другарство, за авантури, за детство, за едно време одамна завршено.
    Направен е по книга на Stephen King, но воопшто не се работи за хорор.
    Четири најдобри другарчиња кои животот го минат играјќи си надвор, решаваат да одат во авантура, трагајќи по телото на исчезнатото дете.
    Буди одлични носталгични чувства кон детството, она, кое одамна повеќе го нема со развитокот на технологијата.

7/10 само затоа што на моменти делува дека го прегазило времето.

Say Anything (1989)

Љубовна драма без оние чизи моменти кои ги имаат денешните. Интересни карактери кои не се поклопуваат во денешниов шаблон на bad guy - good girl, одлично доловени преку сиви тонови, таму, некаде, помеѓу едниот и другиот спектар. Нуди одлични лекции, онака, суптилно, од кои може да учат младите, а и старите.
    Дефинитивно еден од подобрите романтични филмови кои сум ги гледал.
    Актерката е прекјут. :inlove:

8/10

На eliesaab, MeowMeow, sweet-cherry и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Аргентина *

Аргентина * Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    9.212
    (2014)
    Европски филм и вистинска приказна. Хитлер наредил Градот на светлината да биде срамнет со земја, со цел да се одложи напредувањето на Сојузниците. Шведскиот конзул, кој е приврзан за Париз од лични причини, има само еден таен премин и кратка летна ноќ да го разубеди генералот кој раководи со несудената операција.

(2012)
    Неколку несврзани стории за неприликите кои од виртуелниот, се прелеваат во надворешниот свет. Донекаде поучен филм, се чинеше дека Бејтмен предничи во актерската екипа (заслужено).

Последна измена: 9 март 2021
  12. Stephen Amell

Stephen Amell Форумски идол

Се зачлени на:
    17 јуни 2017
    Пораки:
    2.338
    Допаѓања:
    26.477
    au_movie_disney_rayaandthelastdragon_forest_poster_6fd05ff4.jpeg
    Преубав анимиран филм! Кумандра е земја, која ја напаѓаат зли духови. Змејовите кои што се заштитници на земјата, ја даваат својата магија за да ја спасат Кумандра. Останува уште еден змеј, Сису, а Раја мора да го пронајде за да го спаси светот. Поучен анимиран филм, каде што покажува дека пропаст на светот е алчноста на луѓето и желбата за моќ.

10/10

На Mencia, Thallia, IM.TMKQ и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.082
    Допаѓања:
    39.404
    Quo Vadis, Aida? (2020)

Овогодинешен кандидат за Оскар, за странски филм. Quo Vadis, Aida? е филм од БИХ за масакрот во Сребреница. Иако е долг скоро 2 и пол часа, јас го изгледав во еден здив. Тензијата ме пратеше од првата, до последната сцена, стравот никако не исчезнуваше додека го гледав иако знаев што ќе се случи на крај.
    Тежок филм. Многу тежок.
    Но, и премногу добро направен, од сценографија, кинематографија, глумците како добро одглумија...
    Рамо до рамо можам да го ставам со светските филмови за геноциди.

9

Dara of Jasenovac (2020)

Дара од Јасеновац е српскиот воен филм кој опишува исто така уште еден геноцид, овој пат од Втората Светска војна, концентрациониот камп Јасеновац каде што фашистичките водичи на Фашистичка Република Хрватска имале за цел да го истребат српското население од тие краишта. Иако темата е тешка, уште потешка што се работи и за деца, сепак филмот не успеа комплетно да ја долови според мене, ниту пак да створи некоја подлабока емоционална поврзаност како во Аида. Се гледаше дека сценографијата на истиот е на едно пониско ниво, кое мене не ми ги исполни очекувањата.

5

Може треба и ние да направиме наш филм за геноцидот во Егејска Македонија, само што нас нема да ни дозволат да ја актуелизираме таа тема. :tmi:

На Camille84, Flybabyfly, Blue.Sky и 11 други им се допаѓа ова.
  14. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    3.972
    Допаѓања:
    54.931

Голем фан сум на анимирани филмови, но овој дефинитивно беше љубов на прв поглед. :inlove:
    Во фантастичната земја Кумандра луѓето и змејовите живеат заедно во мир, кога одеднаш зли духови познати како Друни се закануваат да ја уништат земјата. Змејовите се жртвуваат да ги спасат луѓето, но тие се разделуваат на различни племиња именувани по еден дел од телото на змеј (Fang, Heart, Spine, Talon and Tail) и довербата меѓу нив сосема се губи. Таткото на хероината Раја сонува повторно сите да ги обедини како некогаш, како во Кумандра на времето, и откако злите духови повторно ќе се појават Раја тргнува во потрага по последниот змеј за да го спаси и обедини човештвото.

Моја оценка: 10/10

Се заљубив во змејот Сису, прекрасно дизајнирана. :inlove:

@Stephen Amell сега видов дека и ти си пишала. Guess you're a dragon nerd as well. :D

На Blue.Sky, blackpanter, Thallia и 3 други им се допаѓа ова.
  15. IM.TMKQ

IM.TMKQ Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2014
    Пораки:
    4.535
    Допаѓања:
    37.499
    Mary and Max- 2009
    aaa.jpg
    Девојче кое живее во Австралија ќе прати писмо на човек кој живее во Америка. Оттука започнува нивното пријателство.

Не би да откривам повеќе, филмот е нешто предобро, се чудам како не сум го заприметила досега. Предобро пренесена емоција, еднаш се смееш, другиот момент те прави тажно да се осеќаш. Толку реален. Се соживеав со ликовите, навистина го препорачувам. Инаку е stop motion и е базиран на вистинска приказна.
    Трае само час и половина, ако обожавате анимирани филмови, нема да погрешете.

Иако на IMDb има оценка: 8.1, од мене чиста 10ка.

На Limonka93, Guns N` Roses, StormRider и 7 други им се допаѓа ова.
  16. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.855
    Допаѓања:
    32.403
    e417b8e6ed0c51fcabb7bdf6a86dd6f7.jpg

Марла е законски старател на стари лица. Меѓутоа таа ја злоупотребува својата должност, така што има направено договор со доктор да се потврди дека пациентите (без наследници) се неспособни. Со тоа, таа има моќ да ги смести во старечки дом и целосно да управува со нивните финансии 7/10

На elimkd и Billy Idol им се допаѓа ова.
  17. Аргентина *

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    9.212
    2016
    Фабијан е млад германски доктор. Тој никако не може да ја заборави својата поранешна девојка која многу ја сака и заминува во Португалија за да се смири со неа, во што успева. Но, набрзо поводот поради кој раскинале првиот пат, се враќа да ги прогонува, а тоа е неговата љубомора. Наизглед параноичен, Фабијан всушност насетува што се случува кога не е присутен.
    Филмот изобилува со љубовни и еротски сцени. Не е лош. Поглед кон современите врски и колку се нестабилни, тие, т.е. луѓето во нив, сеедно.

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Аргентина *

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    9.212
    2018
    Биографски филм за славниот карикатурист Џон Калахан, со Хоакин Феникс во главната улога.
    Џон од самото раѓање и детство носи товар на душата и многу млад бара утеха во алкохолот. По пијано возење, тој останува траен инвалид и во таква состојба мора да се бори со зависноста, но за тоа време ја наоѓа и својата животна вокација. Џон за сето лошо што му се случувало може да ги обвини другите, како за сообраќајката предизвикана од негов познаник, но признавајќи ги и сопствените грешки, исто така е среќен да запознае луѓе кои не го оставаат сам.

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Bratot

Bratot Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    4.438
    Допаѓања:
    15.433
    Со тежина во душата и жал ги изгледав и двата.
    Само ќе речам никогаш да не се повторат повеќе вакви нешта.

На Billy Idol му/ѝ се допаѓа ова.
  20. лукајана

лукајана Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2015
    Пораки:
    260
    Допаѓања:
    506
    Каде ги гледавте?

На Billy Idol му/ѝ се допаѓа ова.