Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Последен филм што го гледав е... И кратка рецензија

Дискусија во 'Филм и ТВ' започната од LaFille, 31 јануари 2010.

1. LoneWolfGuy

LoneWolfGuy Популарен член

Се зачлени на:
    3 август 2017
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    1.548
    Не.

2. Компир Манџа

Компир Манџа Форумски идол

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    5.145
    Допаѓања:
    7.679
    Епа?

3. LoneWolfGuy

LoneWolfGuy Популарен член

Се зачлени на:
    3 август 2017
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    1.548
    Се случува во тензични периоди а во суштината е приказна на две жени кои се наогаат една со друга во наjтешките моменти од своjот живот и со делба на своjата болка како блиски приjателки си помагаат една на друга.

На Компир Манџа му/ѝ се допаѓа ова.
  4. carver91

carver91 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2016
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    365
    Денес започнува вториот дел од гласањето за Cinema Eye Honors Audience Choice Prize, едно од највлијателните интернационални признанија за документарен филм, откако во првиот круг успешно Силјан доби номинацијата на овој фестивал. Ова е момент во кој публиката има клучна улога, а наградите се доделуваат врз основа на освоениот број на гласови.

https://www.crnobelo.com/novosti/film/121468-da-glasame-site-za-siljan-na-tamara-kotevska

5. BlackAndWhiteSwan

BlackAndWhiteSwan Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    434
    Допаѓања:
    3.436
    Train Dreams (2025)

Филмов ме скрши.. Емотивна приказна за еден дрвосечач. Приказна за љубов, загуба, вина. За пронаоѓање на смислата на животот и покрај огромната тага која е во цело негово битие.

Одлична глума 10/10

Прикачени фајлови:

На Melissa_39, eliesaab, elimkd и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    14.064
    Допаѓања:
    82.434
    Чудо (2009)

MV5BODcyYTQ5M2EtODQ0OS00YWUwLWI5YTctNDhiODVjMzBlYjIyXkEyXkFqcGc@._V1_.jpg

Најинтересно во врска со филмов ми е тоа што е снимен според вистински настан кој се случил во Самара, Русија, во 1956 година.

Во филмот станува збор за Татјана, тинејџерка која живее сиромашно со својата мајка. Еден ден, ги зема иконите од ѕидот и и' ги дава на мајка си, велејќи и' да ги фрли или сокрие некаде бидејќи таа не ни верува во Бога, а и иконите и' изгледаат грдо, посебно кога некој друг ќе дојде и ќе ги види. Сепак, една икона ја остава да стои бидејќи мајка и' ја замолува да остане иконата на Св. Никола.
    Една вечер, Татјана слави роденден и и' доаѓаат пријателите дома, во еден момент, додека танцуваат на музиката, Татјана ја зема иконата на Св. Никола за да танцува со неа, при што одеднаш се скаменува, останува како статуа и не се помрднува.
    128 дена останува во таква состојба, додека не најдат и донесат случајно момче, барајќи некое невино дете за да ја земе иконата од нејзините раце и да ја "одмрзне" девојката.
    Но, Татјана веќе не е иста.
    Оценка: 7/10

Редактирано: Некои настани во филмот се изменети од она што велат дека се случило, на пример, тоа што вистинската девојка мистериозно се "одмрзнала" пред Велигден.

Последна измена: 19 декември 2025
    На eliesaab, MeowMeow, st-el и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.944
    Допаѓања:
    24.250

The Holdovers (2023)

4/5 :*:

Веќе милион пати видена приказна во различни облици... и ќе ме освои СЕКОЈ пат. Нешто во врска со grumpy дедовци кои потајно имаат најголема душа ме погаѓа до крај. И кога ќе се создадат топли, неконвенционални односи. Филмов добива уште толку плус затоа што е многу по-cosy од што очекував, со еден збор, топлина.

Carol (2015)

5/5 :*:

Епа годинава наместо Home Alone и Polar Express гледам Божиќни филмови кои тераат на земање дупла доза хелекс. ПРЕКРАСЕН филм. Не ми се верува дека е излезен во 2015, затоа што се сеќавам дека уште кога беше нов реков дека ќе го гледам, и еве поминале 10 години. (facepalm)

Секој кадар е совршен и не можам да замислам посовршени глумици за главните ликови. Посебно морам да ја пофалам Руни Мара. Не би сменила ништо во филмот. А таман оладив на големи разлики во години... :P

П.С. делот кога Терес се исповраќа заради тага и скршено срце, 10/10 relatable.

На Eunoia и Star_dust им се допаѓа ова.
  8. МикиМаусовка

МикиМаусовка Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2024
    Пораки:
    263
    Допаѓања:
    1.291
  9. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.944
    Допаѓања:
    24.250

Parada (2011)

5 / 5 :*:

Тоа е тоа. За мене е совршен филм иако ме малце истраумира. Вицот (плотот) иде вака: во розе мини се возат Србин, Босанец, Албанец и педер.

Овие глумци во српски филм од 2011 со ваква порака ми е стварно... вау. Дури јас се малце потсетив зошто парада на гордоста може да е добра ствар.

Препорачувам на СЕКОГО, дури и да сте хомофоби, многу ќе се смеете на филмот. Гледајте го сите, одма.

На bubemconia му/ѝ се допаѓа ова.
  10. peperutkaxxx

peperutkaxxx Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2014
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    83
    I Swear (2025)

Неверојатен филм 10/10.
    Емотивен, трогателен, тажен, едноставно прекрасен.
    Приказна за вистинските животни борби со кои се соочуваат оние што живеат со Туретов синдром.
    Најфеноменална глума!Филм што дефинитивно мора да се погледне... Ремек-дело (y) MV5BMGM0ODliY2EtOGU1OC00YThlLWJkZjMtOTg0YjYxYTg5MjkxXkEyXkFqcGc@._V1_.jpg

На Eunoia му/ѝ се допаѓа ова.