Последна прочитана книга и кратка критика

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од LaFille, 31 јануари 2010.

1. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.138
    Допаѓања:
    5.052
    Исто, откако излезе ми е на листа ама тогаш не ја најдов кај нас и ми остана. И така се мислев што да фатам следно. Ми олеснивте :D

На Afrodita* му/ѝ се допаѓа ова.
  2. bookslover

bookslover Популарен член

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    1.335
    Допаѓања:
    4.244
    IMG_7891.jpeg

Од каде да почнам не знам….Дело кое отвора многу прашања за егзилот, отуѓувањето и обидот да се пронајде сопствениот идентитет во услови на изгубеност и неприпадност. Преку историјата на едно семејство, писателката ја оживува трагиката на откорнатоста и животот помеѓу две татковини, онаа вистинската и онаа замислената. Со умешна карактеризација и внимателно градење на атмосферата, Димковска успева да ја прикаже суровата реалност на ликовите кои живеат во „пустелија“, поим што постојано се провлекува низ страниците и ја симболизира нивната емотивна и егзистенцијална празнина.

Сепак, и покрај тоа што го препознавам значењето на темите, морам да признаам дека главниот лик Катето, ме изнервира повеќе отколку што ме фасцинира. Иако претставена како ‘современа’ жена, она е далеку од современа за мене. Никогаш не наоѓа сила да му признае на татко ѝ за патувањата и истражувањата поврзани со неговата татковина и минатото. Како возрасна личност, која целиот живот трага по неговата приказна, она е тотално немa пред него, нешто што за мене беше особено иритантно и остави чувство на недоисполнетост.

Дополнително, романот не нуди јасни одговори на клучните прашања, што навистина се случило со татковината, домот и семејството на таткото, ниту пак дава објаснување за Милка и нејзината деструктивна природа. За мене, она останува затворен лик, без откриени мотиви за нејзината злоба, незадоволство и недостаток на љубов кон сопствените деца.

Иако делото има свои силни страни, актуелноста на темата, стилот и прозната вештина на Димковска за мене остана половично и со недоисполнети очекувања.

На МикиМаусовка, allaround, Maja333 и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Karamela12

Karamela12 Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2020
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    4.049
    КЛУБОТ 5 НАУТРО- Робин Шарма

За книгаваа знаев уште поодамна, но ете сега и дојде редот. :)

Книгава е воглавно за дисциплина, мотивирање, развој.

Со самото станување во 5 часот наутро и со примена на правило 20-20-20 или други техники и методи кој ги набројува може да станете попродуктиви.

Има доста интересни реченици и делови кој знаат да поттикнат мотивација.

АМА!

Не би се согласила дека доколку станеме наутро баш во 5 продуктивноста ќе цвета.

Не знам дали од причина што не сум ранобудник или едноставно се држам до ставот дека не сечије тело е приспосебено за наутро да има најголем степен на мотивација.

Советите апсолутно мислам дека се корисни, но само ако се прилагодат според сопствено темпо.

Исто така целата книга е испишана како низ приказна.

Целата приказна на главните ликови мене лично во некој делови ме заморуваше и едвај чекав да ги исчитам тие делови и да преминам на главното и суштинското од одредено поглавје.

Има околу 320 страни.

Оценка: 6-7 од 10.

На riba79 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Maelina

Maelina Активен член

Се зачлени на:
    14 септември 2025
    Пораки:
    190
    Допаѓања:
    362
    Крвава Месечина - Ју Несбе

Немој случајно да сте ја прочитале ако ги немате прочитано претходните две од серијалот. Јас ги немав прочитано, скокнав директно на оваа и открив сѐ што се дешавало во нив, и сега да ви кажам душа ме боли. :D
    Би ја оценала 5/10, искрено не е лоша ама ми е најмалце омилена од сите од Ју Несбе досега. Убиецот се откри буквално на почеток, па беше досадна за читање потоа, а крајот беше тоолку многу воочлив и предвидлив. Ју Несбе може многу подобро. :) Му ги обожавам сите книги, мојот најомилен автор, па малце ме подразочара книгава.

На ScriboErgoSum му/ѝ се допаѓа ова.
  5. ScriboErgoSum

ScriboErgoSum Нов член

Се зачлени на:
    12 февруари 2025
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    1
    Кој ѓавол те терал да од Полиција отидеш право на Крвава Месечина? Инаку да, тука некаде е со оценката околу 7 според мене барем. Прочитај си ги и тие две, а инаку се шушка дека следна година излегува 14тиот дел и дека можеби ќе е и последен или претпоследен.

6. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2018
    Пораки:
    1.621
    Допаѓања:
    12.271
    "Никаде без ќерка ми" - Бети Махмуди и Вилијам Хофер

Ја имав дома една и пол година. Мислев да ја читам додека да помине зимава, да си џвакам по две-три страници на ден, додека не се запролети, со оглед дека книгава има 560 страници.
    Спротивно од очекуваното, ја избинџав за недела дена.

Една секунда навиваш, следната веќе плачеш. Секоја следна страница е пресвртлива во обидот на Бети да избега од канџите на Исламска Република Иран заедно со нејзината ќерка. Дејството се случува во периодот 1984-1986 година, неколку години после иранската револуција и падот на владата на шахот Палави, после што исламистите на чело со ајатолахот Хомеини завладеале со Иран.

18 месеци Бети и ќерка и се заложнички на нејзиниот сопруг и неговото семејство во Техеран. Книга полна храброст, очај и надеж, која не згаснува, дека жената повторно некогаш ќе стапне на американско тло.
    Навивав секој момент додека читав.
    Книгата е базирана на вистинска приказна, авторката е нараторка и главен лик. Според неа е снимен и филм.

Од мене 5/5.

На MeowMeow, dromka, SV1911 и 3 други им се допаѓа ова.