Последна прочитана книга и кратка критика

Discussion in 'Литература и уметност' started by LaFille, Jan 31, 2010.

1. Mucika

Mucika Популарен член

Исто, откако излезе ми е на листа ама тогаш не ја најдов кај нас и ми остана. И така се мислев што да фатам следно. Ми олеснивте :D

Afrodita* likes this.
  2. bookslover

bookslover Популарен член

IMG_7891.jpeg

Од каде да почнам не знам….Дело кое отвора многу прашања за егзилот, отуѓувањето и обидот да се пронајде сопствениот идентитет во услови на изгубеност и неприпадност. Преку историјата на едно семејство, писателката ја оживува трагиката на откорнатоста и животот помеѓу две татковини, онаа вистинската и онаа замислената. Со умешна карактеризација и внимателно градење на атмосферата, Димковска успева да ја прикаже суровата реалност на ликовите кои живеат во „пустелија“, поим што постојано се провлекува низ страниците и ја симболизира нивната емотивна и егзистенцијална празнина.

Сепак, и покрај тоа што го препознавам значењето на темите, морам да признаам дека главниот лик Катето, ме изнервира повеќе отколку што ме фасцинира. Иако претставена како ‘современа’ жена, она е далеку од современа за мене. Никогаш не наоѓа сила да му признае на татко ѝ за патувањата и истражувањата поврзани со неговата татковина и минатото. Како возрасна личност, која целиот живот трага по неговата приказна, она е тотално немa пред него, нешто што за мене беше особено иритантно и остави чувство на недоисполнетост.

Дополнително, романот не нуди јасни одговори на клучните прашања, што навистина се случило со татковината, домот и семејството на таткото, ниту пак дава објаснување за Милка и нејзината деструктивна природа. За мене, она останува затворен лик, без откриени мотиви за нејзината злоба, незадоволство и недостаток на љубов кон сопствените деца.

Иако делото има свои силни страни, актуелноста на темата, стилот и прозната вештина на Димковска за мене остана половично и со недоисполнети очекувања.

3. Karamela12

Karamela12 Популарен член

КЛУБОТ 5 НАУТРО- Робин Шарма

За книгаваа знаев уште поодамна, но ете сега и дојде редот. :)

Книгава е воглавно за дисциплина, мотивирање, развој.

Со самото станување во 5 часот наутро и со примена на правило 20-20-20 или други техники и методи кој ги набројува може да станете попродуктиви.

Има доста интересни реченици и делови кој знаат да поттикнат мотивација.

АМА!

Не би се согласила дека доколку станеме наутро баш во 5 продуктивноста ќе цвета.

Не знам дали од причина што не сум ранобудник или едноставно се држам до ставот дека не сечије тело е приспосебено за наутро да има најголем степен на мотивација.

Советите апсолутно мислам дека се корисни, но само ако се прилагодат според сопствено темпо.

Исто така целата книга е испишана како низ приказна.

Целата приказна на главните ликови мене лично во некој делови ме заморуваше и едвај чекав да ги исчитам тие делови и да преминам на главното и суштинското од одредено поглавје.

Има околу 320 страни.

Оценка: 6-7 од 10.

riba79 likes this.
  4. Maelina

Maelina Активен член

Крвава Месечина - Ју Несбе

Немој случајно да сте ја прочитале ако ги немате прочитано претходните две од серијалот. Јас ги немав прочитано, скокнав директно на оваа и открив сѐ што се дешавало во нив, и сега да ви кажам душа ме боли. :D
    Би ја оценала 5/10, искрено не е лоша ама ми е најмалце омилена од сите од Ју Несбе досега. Убиецот се откри буквално на почеток, па беше досадна за читање потоа, а крајот беше тоолку многу воочлив и предвидлив. Ју Несбе може многу подобро. :) Му ги обожавам сите книги, мојот најомилен автор, па малце ме подразочара книгава.

ScriboErgoSum likes this.
  5. ScriboErgoSum

ScriboErgoSum Нов член

Кој ѓавол те терал да од Полиција отидеш право на Крвава Месечина? Инаку да, тука некаде е со оценката околу 7 според мене барем. Прочитај си ги и тие две, а инаку се шушка дека следна година излегува 14тиот дел и дека можеби ќе е и последен или претпоследен.