1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Последна прочитана книга и кратка критика

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од LaFille, 31 јануари 2010.

1. bookslover

bookslover Популарен член

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    2.461
    Допаѓања:
    10.186
    IMG_0553.jpeg

Каква книга, уште не можам да се присоберам.

Плачев уште од самиот почеток. Филмот го имав гледано пред многу време, но додека ја читав книгата сфатив дека речиси ништо не паметам од него.

Морам да признаам дека книгата ми остави многу посилен впечаток од филмот. Додека читав, си го замислував соседството, Уве, семејствата, снегот пред тремот… и така си плачев.

Не знам дали плачев затоа што Уве неизмерно ме потсети на дедо ми, кој почина и премногу наликуваше на Уве или затоа што ова е приказна со толку силна порака и една од најубавите љубовни приказни што сум ги прочитала.

Го обожавам Уве. Начинот на кој е прикажана неговата љубов кон Соња е прекрасен, а уште повеќе ме трогна тоа што, без воопшто да биде свесен, тој им ги промени животите на луѓето околу себе. Им помогна на сите, а не забележа дека, во меѓувреме, токму тие му помагаа нему.

Му помогнаа повторно да ги почувствува и покаже своите емоции. Му помогнаа да не се откаже од животот, иако единственото што го посакуваше беше повторно да биде покрај Соња. И така, чекор по чекор, сите си станаа спас едни на други.

Мислам дека долго ќе размислувам за книгава… и дека ќе заплачам секојпат кога ќе ми текне на неа.

На RainBow, Трагедијаупмм, azelea и 9 други им се допаѓа ова.
  2. bookslover

bookslover Популарен член

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    2.461
    Допаѓања:
    10.186
    IMG_1348.jpeg

Дефинитивно можам да кажам дека цела “врева” околу романов, навистина беше оправдана, бар за мене.

Пред да ја земам в раце, никогаш претходно не бев слушнала за поимот tradwife, а уште помалку ја разбирав културата што стои зад истиот. Повеќе од сè, некако книгава ме врати во реалноста и ме потсети на една вистина што сите ја знаеме, но премногу лесно ја забораваме: Инстаграм и социјални мрежи не е вистинскиот живот.

Отсекогаш сум била свесна дека социјалните мрежи ни прикажуваат внимателно уредени и селектирани верзии на реалноста, но сепак, како и многумина верувам, понекогаш се фаќам себеси како го споредувам сопствениот живот со тие навидум совршени светови.

„Yesteryear“ ме натера да погледнам подалеку од естетиката. Ми покажа како зад една идилична слика на социјални мрежи можат да се кријат осаменост, контрола и губење на сопствениот идентитет.

Не можам да кажам дека навистина ми се допадна некој од ликовите и баш сите ми беа иритантни. Единствен исклучок беше Абигејл, нејзиниот развој низ приказната беше некако убаво изграден, суптилен и стварно имаше character development. Од друга страна, Натали ме нервираше од сам почеток до крај, иако верувам дека токму тоа била намерата на авторката, така што very good job. :*:

Она што најмногу ме вознемири беше сознанието колку убедливо можат да изгледаат тие внимателно создадени слики. Однадвор гледаш само прекрасни фарми, домашно печен леб, долги фустани и насмеани семејства, прашувајќи се како сите тие луѓе успеале да го пронајдат совршениот живот, а всушност е тоталната спротивност.

Оваа книга ме потсети дека зад секоја совршено кадрирана фотографија постои реалност што ретко имаме можност да ја видиме и дека токму најживописните животи понекогаш ги кријат најголемите ограничувања.

За мене, книгава е многу повеќе од приказна за tradwife movement. Некако ќе ми остане вмрежана дека е потсетник критички да ги преиспитуваме приказните што секојдневно ни ги сервираат социјалните мрежи и никогаш да не заборавиме дека естетиката не е исто што и вистинската среќа.

На Nausicaa, sweet-cherry, RainBow и 1 друга личност им се допаѓа ова.