1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Последна прочитана книга и кратка критика

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од LaFille, 31 јануари 2010.

1. innablood

innablood Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2011
    Пораки:
    788
    Допаѓања:
    1.324
    Последна прочитана книга

Веќе добро познатата Порака во шише од Николас Спаркс :inlove:

2. caroline.costa

caroline.costa Популарен член

Се зачлени на:
    29 октомври 2010
    Пораки:
    1.268
    Допаѓања:
    2.587
    Последна прочитана книга

11 минути - Пауло Коељо

Мојата убава шпионка - Колин Фалконер

3. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.052
    Допаѓања:
    66.697
    Последна прочитана книга

Posle tame од Сидни Шелдон.

Мајстор :bow: Прекрасна книга, неверојатно изградени карактери, расплетот ме остави без зборови, со отворена уста.

На nedzma му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.879
    Допаѓања:
    81.144
    Последна прочитана книга

Алхемичарот, после толку токмење конечно ја прочитав, прекрасна книга за која вреди да се одвои малку време! ;)

На Hipica му/ѝ се допаѓа ова.
  5. A-j-a

A-j-a Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    1.793
    Допаѓања:
    2.024
    Последна прочитана книга

Моќта на потсвеста од Џозеф Марфи :inlove:

Чудно но сепак вистинито - книгава ме промени многу. Ме направи попозитивна личност, ми влеваше самодоверба, направи да гледам на посветлата страна на животот. Додека ја читав чуствував надеж, сила, бев моќна да ги сменам работите кон подобро, да се чуствувам подобро. Си велев - Јас можам!!

Потполно се согласувам со ова мислње
    Јас верувам дека од нашата добра мисла зависи нашето добро расположение. Авторот во неколку наврати говори дека мозокот е една голема градина. Ако посееме убави мисли ќе вродат убав плод. Ако посееме лошо семе (лоши мисли) ќе добиеме лош плод.

Нашата потсвест е креатор и на духот и на телото.Доблест но и мана која ни задава многу главоболки во животот. Моќно оружје во вашите раце кога ќе научите со неа да управувате.

Прикачени фајлови:

На Gordana10 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Adi888

Adi888 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    6.179
    Допаѓања:
    23.164
    Последна прочитана книга

Женскии ви ја препорачвамм да ја прочитате Ангелот Џонии..преуба е книгатаа..Поззз :)

7. aNy-to

aNy-to Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2010
    Пораки:
    1.046
    Допаѓања:
    394
    Последна прочитана книга

Причај ми о њој од Ренато Баретич
    Книгава ептен случајно ми се најде во раце, искрено не очекував многу од неа но ме изненади. Ми се допадна, ме погоди некако, некое чудно чуство ме обзема, сеуште сум под импресии. Лесно и брзо четиво за читање. Тој е адвокат а таа новинарка се зближуваат, стануваат љубовници. Но тој има жена, за време на војната изчезнала, не знаат дали е жива, дали е мртва...тоа е дилемата во целата книга, потрагата по неа. Таа често му вели да и зборува за неа од тука и насловот на книгата. Се зближуваат, дискутираат за тоа што е морално а што не, за тоа колку жените бараат во една врска и колку мажите се спремни да дадат, колку се егоисти. Но тие се кријат од другите, сметаат дека тоа што го прават е неморално, но до кога ќе издржат така....

8. agi

agi Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2010
    Пораки:
    231
    Допаѓања:
    65
    Последна прочитана книга

9. Buttterfly

Buttterfly Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2010
    Пораки:
    631
    Допаѓања:
    782
    Последна прочитана книга

''Нина и тајната на осмата нота'' - Муни Вичер
    Продолжение на книгата за која веќе пишав тука.
    Малку подобра од првиот дел - тоа е се што имам да кажам.

Ми останаа уште два дела од оваа сага? ( :wasntme: )
    Ќе одморам малку од од алхемија, магија и што ти знам уште.

''Бегалка'' - Васил Иљоски
    Што да кажам ? - Романтично, слатко и забрането = Љубов, меѓу двајца млади луди.
    Ама, социјалната разлика е проблем меѓу нив.

Оваа македонска драма (комедија) ми изнуди насмевка :sun:

10. veri

veri Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2010
    Пораки:
    3.061
    Допаѓања:
    1.478
    Последна прочитана книга

Како вода за чоколада - Лаура Ескивел

Ми се допадна книгата, дејството е многу одамна во Мексико со несфатливи традиции и обичаи, во време кога семејството ги договара браковите, без притоа да се слуша волјата и желбата на младите.
    Се работи за семејство во кое мајката е строга и силна жена чии наредби мора да ги почитуваат сите кои живеат во куќата.
    Најмладата ќерка се заљубува во Педро, кој исто така е лудо вљубен во неа, но традицијата вели дека најмладата ќерка не смее да се мажи се додека не умре мајката, па така нивната љубов е забранета и невозможна.
    Педро од очај за да биде блиску до својата сакана, се жени со нејзината сестра и од тогаш почнуваат сите сплетки и трагедии..
    Долги години тие двајца живеат во иста куќа, а не смеат да бидат заедно и ова само ја зголемува нивната страст и љубов од ден на ден се повеќе.
    На крајот жената на Педро умира и тие конечно може да бидат заедно, судбината повторно ги спојува, но овој пат засекогаш... на другиот свет, во рајот.

11. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.052
    Допаѓања:
    66.697
    Последна прочитана книга

Зависна од мода од Ребека Кемпбел. Интересно книгиче, за пасење на мозокот :lol:
    Нема што повеќе да се каже за чик литот.

12. joelle

joelle Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2010
    Пораки:
    1.117
    Допаѓања:
    2.367
    Последна прочитана книга

илјада неверојатни сонца...

прва книга што ме расплака, што ми предизвика физичка болка, тага и неверување.

прекрасна приказна, интересни ликови и пред се убаво раскажување. книгава изобилува со болка уште на првата страна, со задоволство би ја препорачала на оние кои не се поврзуваат толку со книгите како мене бидејки да му се препорача оваа книга на чуствителен човек е како казна, како можеш на некој да му пренесеш толку многу болка...

како и да е јас така ја доживеав книгата, среќа што крајот беше колку толку среќен за да неморав да се фрлам од прозорот :D

оваа книга е прекрасна бидејќи ќе ви покаже каде и во какви услови живееме, и колку сме среќни и покрај тоа што мислиме дека живееме во мизерија. секогаш има полошо а таму каде што има војни е најлошо...

На Buttterfly и LivingGlam им се допаѓа ова.
  13. The.Crab

The.Crab Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2011
    Пораки:
    629
    Допаѓања:
    370
    Последна прочитана книга

Црнила од Коле Чашуле и навистина ми се допадна толку што навистина не би знаела во овој момент каков друг коментар да дадам. Доволно е да се прочита книгата и уште еднаш да бидеме сведоци на она на кое што сме секојдневно - предавништво и користољубивост. Тагата и болката на македонскиот народ отсекогаш била голема, заради една или друга причина. Жртви на другите држави, непријатели не' ослабнувало, но сме опстојувале. Љубовта кон татковината секогаш не' држело на нозе и ни давало сила да продолжиме понатаму, но што кога сопствениот брат ќе ти го сврте и забие нож во грбот? Што кога ќе те предаде сопствената крв? Тоа те фрла на земја и уништува побрзо и поболно од милиони туѓи пукотници над твојата глава.

14. Trendafilka

Trendafilka Форумски идол

Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    5.941
    Допаѓања:
    27.600
    Последна прочитана книга

Прирачник за анти антиалкохоличари на Џамбазов и сосем ме освои.
    Ја прочитав за неполни 24 часа, подобра е од Гол човек.
    Релна, човечна, груба и топла истовремено.

На Springy, RainBow и AlicaInWonderland им се допаѓа ова.
  15. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Последна прочитана книга

Исто. Иако во неколку наврати Игор кажа дека себе си не се категоризира како писател, дека е далеку од тоа, јас него го ставам на повисоко ниво од 30% писатели кои сум ги читала. Искреноста е тоа што ме освори, а реалноста ме потресе.

16. sugar

sugar Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2011
    Пораки:
    135
    Допаѓања:
    67
    Последна прочитана книга

Загубената ќерка од Дајен Чемберлен. Преубава книга,многу ми се допадна.

17. al-vik

al-vik Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2010
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    110
    Последна прочитана книга

Не можев да отидам на саемот, а баш сакав да ја земам оваа книга. Да не знаете дали ќе ја има во продажба сега после саемот и каде?

18. Buttterfly

Се зачлени на:
    19 ноември 2010
    Пораки:
    631
    Допаѓања:
    782
    Последна прочитана книга

Одбрани драми (''Македонска емиграција'', ''Мајстори'' & ''Македонска крвава свадба'') - Војдан Чернодрински.

Дејствијата не се воопшто поврзани.
    Досадно.
    Не ја сфатив смислата на драмата.
    Баш без везе.

19. teddybear

teddybear Популарен член

Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    2.679
    Допаѓања:
    10.370
    Последна прочитана книга

нов почеток - Тони Парсонс.

ја читав книгата и ја читав и ја читав и се внесов и се ... и кога ја прочитав последната реченица рикнав да плачам.
    Толку си најдов сличности со тоа дете абре чудо едно. Добро сега иако тој е машко нема врска. Па и главниот лик со татко ми си го споредував ...

не знам ... убава книга ... секако нема да ја заборавам. :)

На RainBow му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Buttterfly

Се зачлени на:
    19 ноември 2010
    Пораки:
    631
    Допаѓања:
    782
    Последна прочитана книга

Одбрани драми (''Македонска емиграција'', ''Мајстори'' & ''Македонска крвава свадба'') - Војдан Чернодрински.

Неколкумина души зборуваат за својот кукавички животи и одвреме навреме споменуваат нечии туѓи јуначки животи. На крајот решаваат и тие да имаат храброст за борба против непријателот.

:drunk: