Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Посни (веган) продукти

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од theowndemon, 2 јануари 2023.

1. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.650
    Допаѓања:
    167.784
    Кои конкретно? Денес сум седнала да читам во маркет ама сем тие зборови кои не ги разбирам, како конзерванси и додатоци - не најдов нешто животинско. Па си реков можеби е во овие кои не ги разбирам? Фала.

Океј, внатре кога ќе го вадиш е многу juicy. И лесно се вадат парчиња малечки, залачиња. Не мора воопшто да сечиш само разделуваш. Јас нахнадно насецкав пошто имам проблем со текстури. Мене лично ми фали сол, ама генерално и без тој додаток е доста фино јадење. Баш сега то ми е вечера, би земала пак. :D Пиши да се пропржи кратко дур стани крцкаво. Не видов на паковањево за потенцијално печење. Ама пошто готвам за себе само и го поделив на три дела, евентуално ќе пробам и печено и во фраер чисто за да видам разлика.

На blueeparadise му/ѝ се допаѓа ова.
  2. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.004
    Допаѓања:
    2.448
    А нели е поубаво салце домашно одколку кечап ич не го сакам, ми мириса чудно, на хемија некоја кечапот од продавница :envy:

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  3. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    24.996
    Ај некој да ми објасни убаво како се прави тофу најдобро? На што има вкус? И кое да го пробам?

4. Еlinas23

Еlinas23 Активен член

Се зачлени на:
    29 септември 2023
    Пораки:
    285
    Допаѓања:
    308
    Па најчесто не ги пишува сите детали ама на гугл сум читал дека желатин и згуснувачи се од животинско потекло
    На мене лично ја сакам кечап бидејќи ми е по густо и по благо ќечап ми е само за во макарони а кога еднаш сум ставил салце како да сум истурил вода врз нив само така ми беше вкусот на вода

5. Hisha

Hisha Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    1.478
    Допаѓања:
    5.306
    Како се прави не знам, јас чат пат го јадам она со бадем од дм ми се допаѓа, вкус има неутрален не знам јаткаст, имаш и обично silken tofu, тоа можеш и да го пропржиш вкус шо знам можда ко соја шницли ..

На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.
  6. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.650
    Допаѓања:
    167.784
    But that's not how it works. Толку пиши детли, шо ради крос контаминација пиши дека "можи" да содржи јатки или "можи" да содржи јајца, млеко, you name it, иако шансите да има е 0.000001%, а не па да има нешто и да не го пиши.

Како и да е најчесто овие три биле згуснувачи и трите се веган френдли:
    Screenshot_20240213_062741.jpg

Желатин каде шо има, пример гумени бонбони, си пиши. Зато има веган гумени од Харибо кои се или со старч или со агар агар. Баш утре кога ќе пазарам ќе проверам кое точно од двете.
    2452351.jpg

Нејсе. Гуглав. Едино нешто шо можело да е проблем со кечап бил шеќерот ако се филтрирал низ коска од гојдо.
    Screenshot_20240213_062421.jpg
    Читав неколку линкови надолу али истото се повторва. Па барав кај нас, и повеќето линкови не дефинираат детално:
    Screenshot_20240213_063716.jpg
    Ама на само еден беше спомнато дека најчесто е со филтрација низ животинска коска:
    Screenshot_20240213_064028.jpg

Ме заинтересира темата оти кога моите постат главна ужинка им е печено лепче со кечап и зачин. Неќам "на душа" да ги носам. Ама нејсе то, сега се заинтересирав кој можам да прашам за шеќерот пошто ова било црна дупка ако падниш да бараш нешто. :D

7. Hisha

Hisha Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    1.478
    Допаѓања:
    5.306
    Ја сакам доматно пире некако најубаво ми е од се

8. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.650
    Допаѓања:
    167.784
    Јас имам проблем со текстура па го сечам екстремно тенко и го пржам. Буквално на никој друг начин не функционира за мене, или екстремно малечки коцкички. Се имам обидено да валкам во сенф со (дробен) корнфлекс и зачини, многу е вкусно ама оти се поголеми залачиња не можев да дотрпам да го јадам. Сум пробала и баш онака класично поголеми парчиња одцедени и само пропрожени. Ни вкус ни текстура ми се допадна така. Не ми текнува како се имам пробано али ете не било за мене.

На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.
  9. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    24.996
    Помфрит исклучиво со кечап, и тоа Хајнц. :wasntme: Доматно пире за во лазањи и пица.

На TravellerS и theowndemon им се допаѓа ова.
  10. Hisha

Hisha Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    1.478
    Допаѓања:
    5.306
    Mene domatno mi e top na pica i za se , kecapive mi se mng blagi

11. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.958
    Допаѓања:
    81.289
    Можеш и само така да го пропржиш во тавче, ама мене искрено воопшто не ми е вкусно така. Му фали некој сос да му даде вкус. Всушност, вкус му фали. :D

Најчесто го сецкам на помали коцки и го пржам убаво од секоја страна да фати малку коричка. Не ставам масло, или некогаш многу, многу малку. Потоа го мешам со зеленчуци претходно обарени или пропжени (брокула, морков, зелена и црвена пиперка - ова комбо ми е најомилено) и им додавам срирача сос или слатко-луто-кисело. Ако немаш или ако не сакаш вакви сосови, дури и обичен кечап ќе заврши работа. Кога ставам кечап, гледам да е лут зашто мене лично со таков ми е повкусно. Внатре од зачини додавам малку сусам (претходно малку го тостирам за да му ојача вкусот), кари и прстофат шеќер. Може и малку васаби да додадеш, ама и не мора. Дури и самиот сос си е доволен, ако не сакаш многу зачини дополнително. Скроз доволно вкус си добива вака тофуто и многу е вкусно. Најчесто ми оди како додаток со ориз или нудли.

На MissChievous и theowndemon им се допаѓа ова.
  12. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    3.582
    Искрено никое :puke:
    Секако сум пробала никако не ми било по вкус и со соја сос, и со сенф и со зачини и печено и пржено и не се ни трудам повеќе ни купувам..

Да се надоврзам на кечапот ако веќе сакаш кечап во bellina ќе најдеш Веган или безглутен.. јас не користам кечап поради што содржи шеќер Али покрај Веган сум и на безглутенска исхрана и на исхрана без шеќери и без јајце.. и засега производите на bellina ми се покажале одлични голем избор а воедно и органски само очи да ти истечат додека прочиташ све :D

13. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    860
    Допаѓања:
    1.529
    Дали сте правеле гранола со овес со поминат рок? Не ми е отворен, не знам дали би било нешто ако го испечам како гранола...

14. Hisha

Hisha Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    1.478
    Допаѓања:
    5.306
    Hariboto kaj nas e od agar agar?
    Ima takvi kaj nas?

15. Hisha

Hisha Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    1.478
    Допаѓања:
    5.306
  16. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.650
    Допаѓања:
    167.784
    Да, има со назнака веган од Харибо. :D

17. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.950
    Допаѓања:
    26.293
    Hainz нема никакви додатоци

18. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.950
    Допаѓања:
    26.293
  19. Hisha

Hisha Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    1.478
    Допаѓања:
    5.306
    Neli? Iznenaduvacki top e..

20. awkey

awkey Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2021
    Пораки:
    1.328
    Допаѓања:
    3.346
    Каде можам да најдам овес (не снегулки)?